İçeriğe atla

Kod Kitabı

Kod Kitabı
The Code Book
YazarSimon Singh
ÇevirmenEmin Yaşar Sınır
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
KonuŞifrebilimi
Yayım1999 (özgün)
2004 (Türkçe)
YayımcıFourth Estate (BK)
Doubleday (ABD) (özgün)
Klan Yayınları (Türkçe)
Medya türüKarton Kapak
Sayfa416 (ilk baskı)
ISBN978-1-85702-879-9 (özgün)
9789756388372 (Türkçe)
OCLC60489460

'Kod Kitabı: Eski Mısır'dan Kuantum Kriptografisine Gizlilik Bilimi', Simon Singh tarafından 1999'da yazılan, Birleşik Krallıkta Fourth Estate ve ABD'de Doubleday tarafından yayınlanan, şifreleme tarihi ile ilgili bir popüler matematik kitabıdır.

"Kod Kitabı", kriptografi tarihindeki şifrebilimin her iki ana dalından; kodlardan ve şifrelerden alınan bazı açıklayıcı olayları aktarır. Bu nedenle kitabın başlığı, kitabın şifrelerle değil, yalnızca kodlarla ilgili olduğu veya kitabın aslında bir kod kitabı olduğu şeklinde yanlış anlaşılmamalıdır.[1]

İçerik

Kod Kitabı, Demir Maskeli Adam, Arapça kriptografi, Charles Babbage, kriptografinin mekanizasyonu, Enigma makinesi ile Linear B ve diğer eski yazıların şifrelerinin çözülmesi sistemleri de dahil olmak üzere şifreleme tarihi ile ilgili çeşitli konuları kapsar.[2]

Sonraki bölümler açık anahtarlı şifreleme'nin geliştirilmesini kapsar. Bu materyalin bir kısmı, GCHQ'da gizlice çalışan kişiler de dahil olmak üzere, katılımcılarla yapılan görüşmelere dayanmaktadır.

Kitap, "Pretty Good Privacy" (PGP), kuantum hesaplama ve kuantum şifreleme konularına ilişkin bir tartışma ile sona ermektedir.

Kitap, o zamandan beri kazanılan 10.000 sterlinlik bir nakit ödülle, giderek daha zor 10 şifreden oluşan bir dizi "şifre mücadelesini" de duyurmaktadır.[3]

Kitap dipnotlu değildir, ancak sonunda bölümlere göre düzenlenmiş bir "İleri Okuma" kısmı vardır.

Bölümler
Bölüm 1: İskoçya Kraliçesi Mary'nin Şifresi
Bölüm 2: Le Chiffre Indéchiffrable
Bölüm 3: Gizliliğin Makineleştirilmesi
Bölüm 4: Bilmecenin Çözümü
Bölüm 5: Dil Engeli
Bölüm 6: Alice ve Bob Halka iniyor
Bölüm 7: Pretty Good Privacy
Bölüm 8: Geleceğe Bir Kuantum Sıçrayışı
Ekler
Şifre Yarışması
Ek A:
Ek B: Frekans Analizi için Bazı Basit İpuçları
Ek C: İncil Kodu Diye Bir Şey
Ek D: Pigpen Şifresi
Ek E: Playfair Şifresi
Ek F: ADFGVX Şifresi
Ek G: Tek Seferlik Not Şifresinin Tekrar Kullanılmasındaki Zayıflıklar
Ek H: Daily Telegraph Bulmacasının Çözümü
Ek I: İlgilenen Okuyucular için Alıştırmalar
Ek J: RSA'nın Matematiği
Sözlük

İncelemeler

Sciences et Avenir'e göre "Kitap bir gerilim filmi gibi okunuyor. Aynı zamanda şifreleme ve şifre çözme tekniklerinin ustaca bir şekilde yaygınlaştırılmasıdır.".[4]

France Culture'a göre, "Kitap, özel hayatın gizliliğine saygı konusuna dikkat çekmek gibi bir değere sahiptir".[5]

Kitap, 17 Mart 2000 tarihinde Bernd Graff tarafından "Süddeutsche Zeitung"'da ve 17 Ağustos 2000 tarihinde Joachim Laukenmann tarafından "Zeit"'de gözden geçirilmiştir.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Çağdaş İngilizce dil jargonunda, "kod" kelimesi, iletişimin gerçekten katı anlamda bir kod kullanılarak gerçekleştirilmiş olsun ya da olmasın, genellikle her türlü gizli iletişim için kullanılır. Diğer bazı diller, örneğin Lehçe, bunun tersini yapma eğilimindedir ve her iki temel kriptografi türüne de "Biuro Szyfrów" ("Şifre Bürosu") örneğindeki gibi "şifre" olarak atıfta bulunur."
  2. ^ "Simon Singh website". 8 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2015. 
  3. ^ "Cipher Challenge". simonsingh.net (İngilizce). 22 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2017. 
  4. ^ Paul Loubière, Sciences et Avenir, de couverture
  5. ^ "Histoire des codes secrets : de l'Egypte des pharaons à l'ordinateur quantique - France Culture". France Culture (Fransızca). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  6. ^ "Geheime Botschaften". Perlentaucher (Almanca). 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kriptografi</span>

Kriptografi, kriptoloji ya da şifreleme, okunabilir durumdaki bir verinin içerdiği bilginin istenmeyen taraflarca anlaşılamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan yöntemlerin tümüdür. Kriptografi bir matematiksel yöntemler bütünüdür ve önemli bilgilerin güvenliği için gerekli gizlilik, aslıyla aynılık, kimlik denetimi ve asılsız reddi önleme gibi şartları sağlamak amaçlıdır. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında ve saklanma süresinde karşılaşılabilecek aktif saldırı ya da pasif algılamalardan bilgiyi –dolayısıyla bilginin göndericisi, alıcısı, taşıyıcısı, konu edindiği kişiler ve başka her türlü taraf olabilecek kişilerin çıkarlarını da– koruma amacı güderler.

<span class="mw-page-title-main">Sezar şifrelemesi</span> Basit, bilinen ve sıkça kullanılmış bir şifre türü

Kriptografide, Sezar şifresi, kaydırma şifresi, Sezar kodu veya Sezar kaydırması olarak da bilinen Sezar şifrelemesi, en basit ve en yaygın bilinen şifreleme tekniklerinden biridir. Bu, düz metindeki her harfin alfabede belirli sayıda pozisyondaki bir harfle değiştirildiği bir yerine koyma şifrelemesi türüdür. Örneğin, 3'lük bir sola kaydırma ile D, A ile değiştirilir, E, B olur ve bu böyle devam eder. Bu yöntem adını özel yazışmalarında bu şifrelemeyi kullanan Romalı lider Julius Caesar'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şifre</span> bilginin şifrelenmesi ve şifresinin çözülmesi için algoritma

Kriptografide, bir şifre şifreleme veya şifre çözme—bir prosedür olarak izlenebilen bir dizi iyi tanımlanmış adım gerçekleştirmek için bir algoritmadır. Alternatif, daha az yaygın bir terim şifrelemedir. Şifrelemek veya kodlamak, bilgiyi şifreye veya koda dönüştürmektir. Yaygın kullanımda "şifre", "kod" ile eş anlamlıdır, çünkü her ikisi de bir mesajı şifreleyen bir dizi adımdır; ancak kriptografide, özellikle klasik kriptografide kavramlar farklıdır.

Kriptografide çalışma kipleri, bir blok şifrenin tek bir anahtar altında güvenli bir şekilde tekrarlı kullanımına olanak veren yöntemlerdir. Değişken uzunluktaki mesajları işlemek için veriler ayrı parçalara bölünmelidir. Son parça şifrenin blok uzunluğuna uyacak şekilde uygun bir tamamlama şeması ile uzatılmalıdır. Bir çalışma kipi bu bloklardan her birini şifreleme şeklini tanımlar ve genellikle bunu yapmak için ilklendirme vektörü (IV) olarak adlandırılan rastgele oluşturulmuş fazladan bir değer kullanır.

Kriptografide blok şifreleme, blok olarak adlandırılmış sabit uzunluktaki bit grupları üzerine simetrik anahtar ile belirlenmiş bir deterministik algoritmanın uygulanmasıdır. Blok şifreleme birçok kriptografik protokol tasarımının önemli temel bileşenlerindendir ve büyük boyutlu verilerin şifrelemesinde yaygın biçimde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kriptanaliz</span>

Kriptanaliz şifrelenmiş metinlerin çözümünü araştıran kriptoloji dalıdır. Kriptanaliz, bilinmeyen anahtarları bulmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Vigenère şifrelemesi</span> bir kriptoloji yöntemi

Vigenère şifrelemesi, alfabetik bir şifreleme metni kullanarak bir dizi farklı Sezar şifrelemesine dayalı harfleri kullanan bir şifreleme yöntemidir. Bu bir çeşit poli alfabetik ikame tablosudur.

Kod kitabı, kodları toplamak ve depolamak için kullanılan bir belge türüdür.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya savaşı kriptografisi</span>

Kriptografi, radyo iletişiminin önemi ve radyo müdahalesinin kolaylığı nedeniyle II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanıldı. İlgili ülkeler çok sayıda kod ve şifre sistemi kullandılar, bunların çoğu rotorlu makineler kullanıyordu. Sonuç olarak, kriptanalizin veya kod kırmanın teorik ve pratik yönleri çok ileri düzeydeydi.

Kriptografide, bir yerine koyma şifrelemesi veya ikame şifresi veya ornatmalı şifreleme, düz metin birimlerinin bir anahtar yardımıyla tanımlanmış bir şekilde şifreli metin ile değiştirildiği bir şifreleme yöntemidir; "birimler" tek harfler, harf çiftleri, harf üçlüleri, yukarıdakilerin karışımları ve benzeri olabilir. Alıcı, orijinal mesajı çıkarmak için ters ikame işlemini gerçekleştirerek metni deşifre eder.

<span class="mw-page-title-main">Şifreli metin</span> şifrelenmiş bilgi

Kriptografide, şifreli metin, şifreleme adı verilen bir algoritma kullanılarak düz metin üzerinde gerçekleştirilen şifreleme işleminin sonucunda elde edilen çıktıdır. Şifreli metin, aynı zamanda şifrelenmiş veya kodlanmış bilgi olarak da bilinir çünkü orijinal düz metnin, şifresini çözmek için uygun şifre olmadan bir insan veya bilgisayar tarafından okunamayan bir biçimini içerir. Bu işlem, hassas bilgilerin bilgisayar korsanlığı yoluyla kaybolmasını önler. Şifrelemenin tersi olan Şifre çözme, şifreli metni okunabilir düz metne dönüştürme işlemidir. Şifreli metin, kod metni ile karıştırılmamalıdır çünkü ikincisi bir şifrenin değil bir kodun sonucudur.

Kriptografide, ADFGVX şifresi, I. Dünya Savaşı sırasında İmparatorluk Alman Ordusu tarafından kullanılan elle uygulanan bir alan şifresiydi. Mesajları telsiz telgraf kullanarak gizlice iletmek için kullanıldı. ADFGVX aslında ilk kez 1 Mart 1918'de Alman Batı Cephesi'nde kullanılan ADFGX adlı daha önceki bir şifrenin uzantısıydı. ADFGVX, 1 Haziran 1918'den itibaren hem Batı Cephesinde hem de Doğu Cephesi'nde uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kriptogram</span> Kısa bir şifreli metin parçasından oluşan bulmaca türü

Bir kriptogram, kısa bir şifrelenmiş metin parçasından oluşan bir bulmaca türüdür. Genellikle metni şifrelemek için kullanılan şifre, kriptogramın elle çözülebileceği kadar basittir. Her harfin farklı bir harf veya sayı ile değiştirildiği ikame şifresi sıklıkla kullanılır. Bulmacayı çözmek için orijinal harfleri kurtarmak gerekir. Bir zamanlar daha ciddi uygulamalarda kullanılmış olsalar da, artık çoğunlukla gazete ve dergilerde eğlence amaçlı basılmaktadırlar.

Kriptografide, bir çarpım şifresi veya birleşik şifreleme, iki veya daha fazla dönüşümü, ortaya çıkan şifrenin kriptanalize karşı dirençli hale getirmek için tekil bileşenlerden daha güvenli olmasını amaçlayan bir şekilde birleştirir. Çarpım şifresi, yerine koyma (S-box), permütasyon (P-box) ve modüler aritmetik gibi bir dizi basit dönüşümü birleştirir. Çarpım şifreleri kavramı, bu fikri Gizlilik Sistemlerinin İletişim Teorisi adlı temel makalesinde sunan Claude Shannon'a dayanmaktadır. Tüm kurucu dönüşüm işlevlerinin aynı yapıya sahip olduğu belirli bir çarpım şifresi tasarımına yinelemeli şifre denir ve işlevlerin kendilerine "döngü" terimi uygulanır.

Büyük Şifre, birkaç nesli Fransız hükümdarlarına kriptograf olarak hizmet eden Rossignoller tarafından geliştirilen bir adlandırma şifresiydi. Büyük Şifre, mükemmelliği ve kırılamaz olarak bilinmesi nedeniyle bu şekilde adlandırılmıştır.

Bu bir kriptograflar listesidir. Kriptografi, hasım adı verilen üçüncü tarafların varlığında güvenli iletişim için tekniklerin uygulanması ve incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Polybius karesi</span> bir şifre türü

Polybius karesi, aynı zamanda Polybius dama tahtası olarak da bilinir, eski Yunanlılar Cleoxenus ve Democleitus tarafından icat edilmiş ve tarihçi ve bilgin Polybius tarafından meşhur edilmiş bir cihazdır. Cihaz, bölümleme için kullanılır. Düz metin karakterleri daha küçük bir sembol kümesiyle temsil edilebilecek şekilde telgraf, steganografi ve kriptografi için kullanışlıdır. Cihaz başlangıçta yangın sinyalizasyonu için kullanılmış olup, daha önceki gelenekte olduğu gibi sadece önceden belirlenmiş sınırlı sayıda seçeneğin değil, herhangi bir mesajın kodlanmış iletimine izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Kod (kriptografi)</span> tek tek semboller veya sabit boyutlu bloklar yerine anlamsal belirteçler üzerinde çalışan şifre

Kriptolojide kod, anlam düzeyinde çalışan bir mesajı şifrelemek için kullanılan bir yöntemdir; yani, kelimeler veya ifadeler başka bir şeye dönüştürülür. Bir kod "change" kelimesini "CVGDK" ya da "cocktail lounge" kelimesine dönüştürebilir. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı bir kodu şöyle tanımlamıştır: "Açık metin öğelerinin esas olarak sözcükler, ifadeler veya cümleler olduğu ve kod eşdeğerlerinin tipik olarak aynı uzunlukta anlamsız kombinasyonlardaki harflerden veya rakamlardan oluştuğu bir ikame şifre sistemi (kriptosistem)dir." İfadeleri veya kelimeleri şifrelemek ve şifrelerini çözmek için bir kod kitabı gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Tabula recta</span> kare alfabe tablosu

Kriptografide tabula recta, her satırı bir öncekinin sola kaydırılmasıyla oluşturulan kare şeklinde bir alfabe tablosudur. Bu terim, Alman yazar ve keşiş Johannes Trithemius tarafından 1508 yılında icat edilmiş ve Trithemius cipher adlı eserinde kullanılmıştır.