İçeriğe atla

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kuruluş1994
DekanProf. Dr. Alparslan Kuş
Dekan yardımcılarıProf. Dr. Ayten Yazıcı,
Prof. Dr. Feride İpek Komsuoğlu Çelikyurt
KonumKocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü
Web sitesihttp://tip.kocaeli.edu.tr/

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, bir devlet üniversitesi olan Kocaeli Üniversitesi bünyesinde tıp eğitimi vermekte olan bir fakültedir.

Tarihçe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1994 yılında Kocaeli'nin Derince ilçesinde eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır. Fakülte 1994-1995 eğitim-öğretim yılından itibaren 41 öğrenci ile öğretime başlamış, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 178 öğrenci mezun vermiştir.

Tıp fakültesi hastanesinin 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hizmet veremeyecek düzeyde hasar görmesi sonucunda 240 yataklı prefabrik hastane ile 3 adet prefabrik sınıf inşa edilmiş ve bu zorlu dönemde de eğitim-öğretime ara verilmemiş, fakülte hekim yetiştirmeye devam etmiştir.

2005 tarihi itibarıyla Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi içindeki en son teknolojiye uygun olarak inşa edilmiş olan 722 yatak kapasiteli yeni binalarına taşınmıştır. 2022 itibarıyla bünyesinde 800 yatak bulunmaktadır.

Hastane ve Derslikler

Tıp fakültesi eğitimi, anabilim dalları ve hastane hizmetleri birbirine entegre binalar kompleksi içerisinde yürütülmekte ve 116.588,07m² kapalı alana sahip bir komplekste çalışılmaktadır. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi 800 yatağa sahiptir.

Tıp Fakültesi Yeni Eğitim Bloğu ise 6597,07 m₂ derslik, 1234,25 m₂ laboratuvar alanı ile mezuniyet öncesi eğitimindeki bütün dershaneler, amfiler, küçük grup çalışma odaları, multidisipliner öğrenci eğitim laboratuvarları, öğrenci yemekhanesi, dinlenme ve serbest çalışma alanları ile 2011‐2012 Eğitim yılında kullanıma açılmış ve fakülte açısından önemli bir mekânsal rahatlama sağlanmıştır.[1]

Anabilim Dalları ve Akademik Kadro

Fakültede Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri ve Cerrahi Tıp Bilimleri olmak üzere 3 bölüm ve bu bölümlere bağlı 41 anabilim dalı ve 26 bilim dalı bulunmaktadır. Ocak 2020 itibarıyla fakültede 237 öğretim üyesi bulunmakta, öğretim üyesi başına 7,48 öğrenci düşmektedir. Fakültede 33 idari personel bulunmaktadır.

Eğitim

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, mezuniyet öncesi eğitimin yanı sıra ana ve yan dal uzmanlık eğitimi veren; eğitim, araştırma ve hizmeti bilimsel temellerde entegre etmeyi amaçlayan bir kurumdur. Fakültede öğrenci eğitimi 6 yıldır. Uygulanan eğitim modeli, ilk üç yılda teorik sunumlar ağırlıklı olmak üzere ders kurullarına dayanan karma entegre bir modeldir. Öğrenciler dördüncü ve beşinci dönemlerde hasta başı uygulamaların başlaması ile kliniklere gelmekte, son yılda ise hasta takip sorumluluğu da verilen intern hekimler olarak mezuniyet sonrası döneme hazırlanmaktadır. Tıp eğitiminde olabildiğince “öğrenci merkezli” bir fakülte olmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda uzun zamandır öğrenci ve öğretim üyeleri geri bildirimleri ile eğitimde öğrenci bakışı değerlendirilmektedir. Kinik öncesi eğitimde amfi dersleri ağırlıkta olmakla birlikte ‘’Toplumsal Duyarlılık ve Öğrenci Araştırmaları Programı” ve klinik beceri uygulamaları yanı sıra sosyal tıp ve etik gibi pratiğe dönük programlar ile eğitim desteklenmektedir. Yine son yıllarda öğrenci geri bildirimleri ve öğretim üyelerinin görüşleri doğrultusunda Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) uygulamaları, öğrencileri klinikle erken tanıştırmayı hedefleyen

  • Hekimliğe Hazırlık Programı,
  • Temel İletişim Becerileri Programı
  • Çözümleyici Vaka Tartışması
  • Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları Programı
  • Fizik Muayene Stajı
  • Yaz Stajı

gibi yeni çalışmalar ve uygulamalar ile eğitim programı güçlendirilmiştir. Mezuniyet öncesi eğitim, dekanlık ve eğitim komisyonu tarafından yönetilmekte ve tüm öğretim üyelerinin ve öğrencilerin katkısı alınmaktadır. Bu hedefle Tıp Eğitimi Anabilim Dalı kurulmuş ve Tıp Eğitimi Öğrenci Grubu oluşturulmuştur.[2]

Fakültede bütün ana dallarda uzmanlık eğitimi verilmektedir. Uzmanlık eğitimi anabilim dalları temelinde ve dekanlık bünyesindeki “Mezuniyet Sonrası Eğitim Komisyonu” koordinasyonu ile yürütülmektedir. Ana dallar yanında 23 bilim dalında 37 hekim yan dal uzmanlık eğitimi almaktadır. Bütün anabilim dalları asistan karnesi hazırlamış ve eğitim programlarını ilgili uzmanlık derneklerinin önerileri doğrultusunda gözden geçirmiştir. Eğitimin izlenmesi amacıyla her yıl düzenli olarak Araştırma Görevlileri Akademik Genel Kurul'u yapılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi 2020" (PDF). 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Koü Galeri 2020". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitim hayatına 1996 yılında başlamıştır. Kayışdağı'ndaki Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi'nde bulunur ve fakültenin hastanesi Kozyatağı'ndaki Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Samsunda bir tıp fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp fakültesi olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1973 yılında eğitim ve akademik yapılanmasına başlanmış, 1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulmasıyla kendi üniversitesine bağlanmıştır. Hacettepe'de öğrenim gören öğrencileri 5. ve 6. sınıfa geldiklerinde 1978 yılından itibaren Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir bölümünde hizmet sunmaya başlayan tıp fakültesinde eğitim görmeye başladılar. Tüm sınıfları 1982 yılından sonra Samsun’da eğitim görmeye başladı ve 1986 yılında da Kurupelit yerleşkesindeki yeni binalarına taşındıktan sonra gelişimini hızlandırarak Türkiye'nin saygın Tıp Fakülteleri arasındaki yerini aldı. Ayrıca başkanlığını İskender Sayek'in yaptığı ve Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet öncesi eğitim programlarını değerlendirip akredite eden Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 8. fakülte olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span> Üniversite

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında kurulan ilk defa 1997–1998 eğitim-öğretim yılında İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Programı birinci öğretime, 1999–2000 eğitim-öğretim yılında da ikinci öğretime öğrenci almış, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programına, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Fen Bilgisi Öğretmenliği programına, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında birinci öğretim Türkçe Öğretmenliği programına ve 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Fen Bilgisi Öğretmenliği ile Türkçe Öğretmenliği programlarının ikinci öğretimi ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği programının birinci öğretimine öğrenci almıştır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibarıyla fakültede 1750 öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca fakültede 470 öğrenci de formasyon eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle Ankara Üniversitesi'nin Dışkapı Yerleşkesi'nde eğitim öğretim veren veteriner fakültesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi'nin kurucu fakültelerindendir. 1933 yılında İstanbul'dan Ankara'ya taşınıp Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün bir parçası haline gelmiş bulunan Yüksek Veteriner Okulu'nun 1948 yılında Ankara Üniversitesi'ne katılması ile kuruldu. Ülkedeki ikinci Veteriner Fakültesinin 1970 yılında Elazığ'da kuruluşuna dek Türkiye'de veteriner hekim yetiştiren tek yüksek öğretim kurumu olarak kalmış; kendisinden sonra kurulan diğer veteriner fakültelerinin çoğunun kuruluşuna ve eğitim-öğretim faaliyetlerine destek sağlamıştır. Fakültenin bünyesinde bir Hayvan Hastanesi, Acil Kliniği, yem bitkileri üretimi ve sığır, koyun-keçi, domuz, at ve tavuk yetiştiriciliği yapılan bir eğitim araştırma uygulama çiftliği, iki müze bulunur.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tıp eğitimi</span> Sağlık personeli olmak için alınan eğitim

Tıp eğitimi, hekim olmak için alınan mezuniyet öncesi eğitimi ve mezuniyet sonrası eğitimi içeren, tıp doktoru olma pratiğiyle ilgili eğitimdir. Tıp eğitimi süreçleri dünyanın pek çok yerinde belli oranda farklıdır. Tıp eğitimi bilimi, eğitimi geliştirmek amacıyla dünya genelinde aktif bir araştırma alanı olarak da tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Trabzon ilindeki ilk tıp fakültesidir. Resmî olarak 1973 yılında kurulmuştur. Doğu Karadeniz bölgesinin en eski ve en büyük tıp fakültesidir. Ayrıca Türkiye'de teknik üniversite bünyesinde bulunan ilk ve tek tıp fakültesidir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 4 Eylül 2003 tarihinde kurulmuştur. Yükseköğretim Kurulunun kararı ile 28 Temmuz 2005 tarihinde bölümleri kurulmuştur. 2005 yılında fakülte binalarının yapımı ile ilgili hedeflerin oluşturulması ve projelendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Yapımına 2006 yılında başlanılan hizmet binası 2011 yılında teslim alınmıştır. 28 Ocak 2011 tarihinde Anabilim Dallarının açılması uygun görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, 2016 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir şehri olan Güzelyurt'ta kurulan bir üniversitedir. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi sağlık uygulama merkezi vizyonuyla 2017 yılı itibarıyla YÖK akreditasyonunu almıştır. 80,000 m² açık ve 20,000 m² kapalı alanda kurulu üniversite, 10.000 öğrenci kapasitesine sahiptir. 

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1992 yılında Manisa'da kurulan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnönü Üniversitesi'ne bağlı tıp fakültesidir. Aynı zamanda Malatya ilindeki ilk tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi</span>

Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Aktarımsal tıp</span>

Aktarımsal tıp, biyoloji alanındaki gelişmeleri tıp alanına aktararak onların hastalıklardaki olası kullanım alanlarını, ilişkilerini; insan sağlığı ve sağ kalımını geliştirmedeki etkisini belirlemeyi hedefleyen araştırma alanıdır. Laboratuvar araştırmaları ile hasta bakımı arasında kurduğu bağ sebebi ile "tezgah başından yatak başına" şeklinde tanımlanmaktadır. Bu özellikleri ile temel bilimler ile klinik bilimler arasında konumlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir.