İçeriğe atla

Kocaeli'de kültür

KBB Halk Kütüphanesi
KBB Halk Kütüphanesi İç Görünüş

Kocaeli'nde Kültür, Kocaeli şehrinde gerçekleşen kültür etkinliklerini ve kültür kurumlarını ifade eder.

Kocaeli'de kütüphaneler

TÜİK'in 2013-2014 eğitim yılı verilerine göre Kocaeli'ndeki toplam kütüphane sayısı 591, bu kütüphanelerde bulunan kitap sayısı ise 537.184'tür. Kocaeli'nde bulunan kütüphanelerin 409'u devlete, 43'ü özel okullara, 139'u özel kurslara aittir.[1]

TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü'nün açıkladığı 2017 yılı verilerine göre Kocaeli'ndeki halk kütüphanesi sayısı 12, kitap sayısı 190.485'tir. Halk kütüphanelerinden 155 bin 239 kişi yararlanmıştır. Her bin kişiden 7'si halk kütüphanelerinden yararlanmaktadır. Ödünç verilen materyal sayısı 81 bin 962'dir. Kocaeli'ndeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bulunan kütüphane sayısı ise 632, bu kütüphanelerdeki de toplam kitap sayısı 574 bin 585'tir.[2]

Kocaeli'de müzecilik

Alman arkeolog ve müzeci Theodor Wiegand tarafından Hannibal'ın mezarını bulmak için Dilovası'nda Yılanca Tepe'de yapılan kazı, Kocaeli'ndeki ilk kazı ve ilk müzecilik faaliyetidir.[3] Wiegand, bu kazı sonucunda Hannibal'ın mezarını bulamamış ama bir Bizans kilisesi keşfetmiştir. Wiegand'ın kazı yaptığı bu alan ve kilise kalıntısını 2009 yılında I. Derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.[3]

SEKA Fabrikası'nın temel kazma çalışmaları sırasında Kocaeli tarihindeki önemli arkeolojik eserlerden bir bölümü ortaya çıkmış ve o tarihte Kocaeli'de müze olmadığı için fabrikada Müze Dairesi denilen bir salonda korunmuştur. Bu salon, halkın ziyaretine açık olmayan bir depo-müze işlevi gördü. Halkevi'ndeki Tarih ve Müze şubesi SEKA kazılarında çıkan eserlerin kaydını tuttu ve 1935 yılında İzmit'te müze kurulması için girişimde bulundu. Bu esnada kazılarda ele geçen lahit gibi büyük boyutlu eserler Hükûmet Konağı bahçesinde sergilendi. İzmit Müzesi 28 Haziran 1967'de Kasr-ı Hümayûn'nda kuruldu. 1987'de Saatçi Ali Efendi Konağı ve Gebze'de ki Osman Hamdi Bey EviOsman Hamdi Bey Evi müze olarak hizmete girdi. 2006 yılında müze Eski Gar Kompleksine taşındı. 2007 yılında restorasyonu tamamlanan Kas-ı Hümayun saray-müze olarak, 2011 yılında restorasyonu tamamlanan Redif Binası ise 2012 yılında Atatürk ve Redif Müzesi olarak ziyarete açıldı.

Kocaeli'de kültür merkezleri

Kocaeli'de Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM), Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesi, Gölcük Kervansaray Sahnesi ve Sabancı Kültür Merkezi olmak üzere dört kültür merkezi bulunmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Kocaeli'de kaç kütüphane var?". Kocaeli Gazetesi. 6 Ağustos 2015. 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 
  2. ^ "Kocaeli'nde kaç kütüphane var". 30 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2021. 
  3. ^ a b Gölcük, Rıdvan. "Kocaeli'de Protomüzecilik Faaliyetleri ve İzmit (Kocaeli) Müzesi'nin Açılması". 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Kocaeli'de Kültür ve Sanat". Koto.org.tr. 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde yer alan il

Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra en gelişmiş şehirdir. 2023 sonu itibarıyla 2.102.907 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından İstanbul ve Bursa'dan sonra Marmara Bölgesi'nin üçüncü büyük ilidir. Adını 1320 yılında İzmit yöresini fetheden Akça Koca'dan almaktadır. İstanbul, Bursa, Sakarya, Yalova illeriyle komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Gebze</span> Kocaelinin ilçesi

Gebze, Kocaeli'nin bir ilçesidir. Marmara Bölgesi'nin önemli sanayi merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Medeniyetleri Müzesi</span> Ankaradaki bir tarih ve arkeoloji müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih ve arkeoloji müzesidir. Müzede, Anadolu'da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserler kronolojik olarak sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmit</span> Kocaelinin bir ilçesi

İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir ilçedir. İzmit Körfezi'nin doğu kıyısında, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli bölümünde yer almaktadır. 22.03.2008 tarih ve 5747 Sayılı Kanuna göre tüzel kişilikleri kaldırılan Kuruçeşme, Bekirpaşa, Alikahya ve Akmeşe ilk kademe belediyelerinin Saraybahçe İlk Kademe Belediyesine katılması ve bu belediyenin adının İzmit olarak değiştirilmesiyle kurulup Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin idaresi altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey</span> Türk ressam, arkeolog ve müzeci

Osman Hamdi Bey, Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

Turgut, Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mecma-ı Âsâr-ı Atika Müzesi</span>

Mecma-ı Âsâr-ı Atika, Türkiye'deki ilk müze oluşumudur; günümüzdeki İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin temelini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Eskihisar, Gebze</span> Gebze, Kocaeli, Türkiyede mahalle

Eskihisar, Kocaeli ilinin Gebze ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

Türkiye'de arkeoloji, ülke sınırları içinde yapılan her türlü kazı ve restorasyon çalışmasını kapsar. Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Çoban Mustafa Paşa Külliyesi</span> Acem İsa tarafından yapılmış, sonradan Mimar Sinan tarafından onarılmıştır

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, 16. yüzyılda Kocaeli'nin Gebze ilçe merkezinde, Bağdat Caddesi, Şeftali Sokak'ta yer alan, kesin olmamakla birlikte Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı külliyesidir.

<i>Gebzede Çoban Mustafa Paşa Külliyesi</i>

Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Osman Hamdi Bey'in çizdiği tablodur. Eserin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1880'li yıllarda yaptığı sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Arkeoloji Müzesi</span>

Kayseri Arkeoloji Müzesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan arkeoloji müzesi. 1965 yılında inşaatına başlandı ve Haziran 1969'da hizmete açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Müzesi</span>

Sakarya Müzesi, Sakarya ili, Adapazarı ilçesi sınırlarındaki bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Batman Müzesi</span> Batmanda bir arkeoloji müzesi

Batman Müzesi; Batman'da bulunan, 2015'te ziyarete açılmış arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">SEKA Kâğıt Müzesi</span>

SEKA Kağıt Müzesi veya SEKA Mehmed Ali Kağıtçı Müzesi, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir sanayi mirası müzesidir. Türkiye'nin en büyük endüstriyel mirasının müzeye dönüşüm projesidir. 6 Kasım 2016 tarihinde ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Arkeoloji Müzesi</span>

Kocaeli Arkeoloji Müzesi, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan, arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir. İzmit'in tarihi tren garı binasının yanında yer almaktadır. Müzenin adı 2022 yılında Kocaeli Arkeoloji Müzesi olarak değiştirilmiştir. Etnografya kısmı ise Atatürk ve Redif Müzesi'ne taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey Müzesi</span> Kocaelinin Gebze ilçesinde bir müze

Osman Hamdi Bey Evi Müzesi, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Eskihisar mahallesinde, Osman Hamdi Bey'in yaşamının son yıllarında özellikle yaz aylarını geçirdiği iki katlı evinde 1987'den beri hizmet veren müze.