İçeriğe atla

Kocadere, Tekirdağ

Koordinatlar: 40°36′13.70″K 26°50′04.70″D / 40.6038056°K 26.8346389°D / 40.6038056; 26.8346389
Kocadere
Kavakköy yakınlarında Kocadere
Kavakköy yakınlarında Kocadere
Konum
Ülke(ler) Türkiye
Genel bilgiler
Kaynak rakımı265 m
AğızEge Denizi
Ağız rakımı0 m
Uzunluk52 km
Debi1,43 m3/sn

Kocadere, Tekirdağ topraklarında doğan, bir süre Çanakkale-Tekirdağ sınırını oluşturduktan sonra Saros Körfezi'nden Ege Denizi'ne dökülen akarsu. 44 km'si Tekirdağ sınırlarında olmak üzere, toplam 52 km uzunluğundadır. Yıllık ortalama debisi 1,43 m3/sn'dir.[1]

Kocadere'nin Çayırlar Deresi ve Aksakal deresi adında iki kolu vardır. Bu kolları Çokal Baraj'ında birleşerek Kocadere'yi oluştururlar. Çayırlar Deresi Malkara Ahievren mahallesinden kaynağını alır. Emirali, Lüleburgaz yerleşiminin güneyinde Çokal Barajında Kocadere'ye katılır. Güney kolu olan Aksakal Deresi, kuzeyden gelen Taşlıgeçit Deresi ve güneyden katılan Kavak Deresi'nin Aksakal (Malkara) güneyinde birleşmesi ile oluşur. Taşlıgeçit Deresi'nin üzerinde Müstecep Göleti yer alır.

Kocadere üzerinde Tekirdağ-Çanakkale sınırı üzerinde, içme ve sulama amaçlı Çokal Barajı yapılmıştır.


Kaynakça

  1. ^ "TEKİRDAĞ İLİ 2017 YILI ÇEVRE DURUM RAPORU" (PDF). csb.gov.tr. 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malkara</span> Tekirdağın ilçesi

Malkara, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir. İl merkezinin yaklaşık 56 km batısında yer almaktadır.

Karaidemir Barajı, Tekirdağ'inde, Poğaça Deresi üzerinde, sulama ve taşkın kontrolü amacı ile 1975-1983 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki akarsular listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki bütün nehir, dere, çay ve suların döküldükleri yerlere göre listesi;

<span class="mw-page-title-main">Aksakal, Malkara</span>

Aksakal, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Deveci, Malkara</span>

Deveci, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hasköy, Malkara</span> Tekirdağın Malkara ilçesinde bulunan bir köy

Hasköy, Eski adı ile "Levkásion", Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Elmalı, Malkara</span>

Elmalı, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Doğanköy, Malkara</span>

Doğanköy, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kavakçeşme, Malkara</span>

Kavakçeşme, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Banaz Çayı</span>

Banaz Çayı, Uşak ilinin en önemli akarsuyu. Büyük Menderes'in yukarı havzasının bir kısmını teşkil eden Banaz Çayı, Murat Dağı'ndan doğar, kuzey-güney doğrultusundan akarak Denizli il sınırında Büyük Menderes'e ulaşır. Murat Dağı'ndaki kaynağından Büyük Menderes'e ulaştığı yere kadarki uzunluğu 165 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Melen Çayı</span> Düzcede bir akarsu

Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir. Aşağı kesimlerinde Düzce-Sakarya sınırını oluşturur. İsmini bulunduğu köyden alır.

<span class="mw-page-title-main">Koru Dağları</span>

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.

Çokal Barajı, Tekirdağ'da, Kocadere üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacıyla 1997-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Kozyörük, Kozyörük, Marmara bölgesinin Trakya kısmında yer alan küçük bir yerleşim yeridir. Tekirdağ ili, Malkara ilçesine bağlı olan mahalle, 5 cadde ve 40 sokaktan oluşmaktadır. Mahalle Malkara – Hayrabolu yolu üzerinde olup, güneyindeki Malkara'ya 18 km, kuzeyindeki Hayrabolu'ya 26 km, yönetsel olarak bağlı olduğu Tekirdağ il merkezine de 78 km mesafededir. Halkın yaklaşık %70'i tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta olup, kalan %30'u ise işletme sahibi, esnaf, işçi ve memurdur. Makinalı tarım oldukça yaygındır. Hayvancılık hem niteliksel hem de niceliksel olarak iyi bir potansiyele sahiptir.Ayrıca Tarımsal Kalkinma ve Tarim Kredi olmak üzere iki adet kooperatif bulunmaktadır.Tarım dışı istihdam imkânının düşük olması sebebi ile belde genç nüfusu göç etmekle birlikte, emekliler için cazip bir yerleşim yeridir ve bu yönde göç almaktadır. Gelir dağılımı genelde iyi düzeydedir. Evsahipliği oranı bir hayli yüksektir. Özel araba sahipliği %85 civarındadır. Okuma yazma oranı %99'larda, doğurganlık oranı %5'lerde olup, ortalama hane büyüklüğü 3,8 dir. Haftanın Cuma günleri pazar kurulan mahallede güvenlik hizmeti Jandarma tarafından sağlanmaktadır. Kozyörük Belediyesi, 6360 sayılı kanunla kapatılmıştır.

Harşit (Doğankent) Çayı, Gümüşhane ilinin doğu sınırındaki dağlarından doğar. Gümüşhane İl Merkezi, Torul, Kürtün ve Doğankent'i geçip Tirebolu'nun 1,5 km doğusundan Karadeniz'e dökülür.

Ömer Kahraman, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Gelevera</span> Karadenizdeki bir akarsu

Gelevara Deresi, Balaban Dağlarından doğup, Espiye ilçesinin doğusunda denize dökülen akarsu. Balaban Dağları'ndan doğar, kuzeye yönelir, 80 km sonra Karadenize ulaşır. Eğimin fazla olduğu akarsuyun akışı hızlıdır. Suyu kış ve yaz mevsiminde boldur. Gelevara üzerine 144 metrelik kaya dolgu gövdeye sahip Gökçebel Barajı yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 6</span> Türkiyede bir otoyol

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu, Çanakkale Boğazı'na inşa edilecek ilk köprü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü bünyesinde bulunduran otoyol projesidir. İstanbul'u batıya ve güneye bağlayan ve gibi iki önemli otoyolu birbirine bağlayacak olan projenin Malkara ile Lapseki arasındaki kesimi, 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte Yap-İşlet-Devret yöntemiyle inşa edilmiş ve 18 Mart 2022'de hizmete açılmıştır. Otoyolun Kınalı-Malkara kesimi an itibarıyla inşa hâlindedir. Çanakkale-Balıkesir kesiminin ise henüz ihalesi yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hezil Çayı</span>

Hezil Çayı, Dicle Nehri'ne dökülen Habur Çayı'nın kolu olan akarsu. Siirt'in güneyi, Şırnak kuzeyindeki dağlık alanlardan doğar, hemen tamamı Şırnak ili topraklarında bulunur.

Ergene Havzası, Trakya'da, Ergene Nehri'nin su toplama havzasıdır. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli topraklarını kapsar, 12.438 km2 ile ülke alanının %1,6'sını oluşturur. Tanımlanmış ve sınırları belirlenmiş 25 Türkiye havzasından biri olan Meriç-Ergene havzasının bir bölümüdür.