İçeriğe atla

Kocabaşlar Konağı

Kocabaş Konağı Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinin Kayabaşı mahallesinde ev olarak 19. yüzyıl başında Kuruşçu Ali adında bir paşa tarafından yapılmıştır. Bina 2010 yılında yenilenmiştir. İlk önce "Maraş Kültür Evi" olarak kullanılmaya başlanmıştır.[1]

Mimari yapısı

Konak, 1930 yılında onarım görmüştür. Cumhuriyet dönemi sivil mimarisine sahiptir. Konak zeminle beraber 3 katlıdır. Planı, orta sofalı olup güney tarafı duvarlarla çevrilmiştir. Katlar bağdadi duvar örgüsü şeklindedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Kocabaş Konağı". kahramanmaras.ktb.gov.tr. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2022. 
  2. ^ Kahramanmaraş Ansiklopedisi. s. 154. 1 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş</span> Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehir

Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehirdir. Maraş Muhaberesi sırasında işgale direnişi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 05 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklâl Madalyası verilmiştir. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birgi, Ödemiş</span>

Birgi, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Göksun</span> Kahramanmaraş ilçesi

Göksun, Kahramanmaraş il merkezine 76 km uzaklıkta bulunan bir ilçe. Toplam nüfusu 52.136, yüzölçümü 1920 km²'dir. 1908 yılında Kahramanmaraş iline bağlanmıştır. İlçe belediyesi 1908 yılında kurulmuştur. İlçede toplam 51 mahalle ve 7 kasaba vardır. İlçenin eski adları: Kokusus, Cocussus, Kokson, Koksen, Köksün, Göksün. Orman bölgesinde olduğundan kereste fabrikaları mevcuttur. Batısında Dibek Dağı, kuzeyde Binboğa Dağları yer alır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, fasulye, nohut, elma, üzüm'dür. Göksun elması kendine has aroması ile meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Taraklı</span> Sakaryanın ilçesi

Taraklı, Sakarya ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şemaki Evi Müzesi</span>

Bursa Yenişehir Şemaki Evi Müzesi, İran'ın Şemaki kasabasından Anadolu'ya gelerek Yenişehir'e yerleşen Şemaki ailesi tarafından 18. yüzyılda yaptırılmıştır. Konak olarak adlandırılabilecek ev iki katlıdır. Zemin katta taşlık ve sağ tarafında mutfak ve kiler, sol tarafında iki oda yer alır. Mutfak duvarına bitişik ahşap merdivenle üst kata çıkılır. Burada eyvanlı bir sofa, sofaya açılan bir "başoda" ile biri küçük diğeri büyük iki oda daha yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kocabaş, Delice</span> Delicede bir köy

Kocabaş, Kırıkkale ilinin Delice ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Acıyurt, Ulaş</span>

Acıyurt, Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Garı</span> Konak, İzmirdeki ana tren istasyonu

Alsancak Garı, eskiden Punta Garı, İzmir'in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi ile Umurbey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<i>Yalan Dünya</i> (dizi, 2012) Türk televizyon dizisi (2012–2014)

Yalan Dünya, senaryosu Gülse Birsel tarafından yazılan ve D Productions tarafından prodüksiyonu gerçekleştirilen Türk yapımı durum komedisi türündeki televizyon dizisidir. Jale Atabey Özberk tarafından yönetilen dizi, 13 Ocak 2012 tarihinde Kanal D'de yayınlanmaya başladı ve dizinin müzikleri Nil Karaibrahimgil tarafından yapıldı. Yalan Dünya, Cihangir'de yan yana yaşayan, Türkiye'nin iki uç hayat tarzından gelen iki ailenin komik hikâyelerini ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İzmir Tramvayı)</span> İzmir Tramvayı hattı

T2 Tramvay Hattı veya Konak Tramvayı, İzmir'de hizmet veren 12,8 kilometre (8,0 mi) uzunluğundaki 19 istasyonlu tramvay hattıdır. 24 Mart 2018'de hizmete giren hattın ilk istasyonu Fahrettin Altay, son istasyonu ise Halkapınar'dır. Hat üzerindeki yolculuk yaklaşık 41 dakika sürmektedir. Tramvay hattında 21 araç hizmet vermektedir. 21 aracın hizmet verdiği T2 hattında günlük yaklaşık 92.000 yolcu taşınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş (il)</span> Türkiyenin Akdeniz Bölgesinde bir il

Kahramanmaraş, Türkiye'nin bir ilidir. Kahramanmaraş merkezli ilin doğusunda Malatya ve Adıyaman, batısında Kayseri ve Adana, güneyinde Gaziantep ve Osmaniye, kuzeyinde Sivas illeri yer almaktadır. 2023 sonu verilerine göre nüfusu 1.116.618'dir.

<span class="mw-page-title-main">Konak Pier</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Konak Pier, 1867 yılında İzmir'de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç Han (Ankara)</span> Ankara, Altındağ, Atpazarı mevkisinde bulunan bir 18. yüzyıl yapımı han

Pirinç Han, Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan bir handır. Günümüzde çoğunluğunu antikacıların oluşturduğu dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Atatürk Evi</span> tarihi yapı

Mersin Atatürk Evi ya da diğer adıyla Atatürk Evi Müzesi, Mersin kent içinde iki katlı büyük bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros, Konak</span>

Barbaros, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Karataş semtinde yer alan mahalle, güneyde Halil Rifatpaşa Caddesi ve kuzeyde İzmir Körfezi arasında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Acem pilavı</span>

Acem pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Koyun eti veya dana eti ile hazırlanır. Çam fıstığı, üzüm, tarçın, karanfil ve kakule eklenerek hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kapıçam Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0028)

Kapıçam Tabiat Parkı, Kahramanmaraş'ta bulunan park Türkiye'nin 30. Tabiat Parkı olarak ilan edilen bölgesidir. İl merkezine yaklaşık 10 km mesafede, Gaziantep ile Kahramanmaraş'ı birbirine bağlayan yol üzerinde bulunan Kapıçam Tabiat Parkı, merkezden Gaziantep istikametine giderken sol tarafta kalmaktadır. Aynı zamanda tabiat parkının hemen yanında mesire alanı olarak kullanılan ayrı bir alan daha vardır. Kapıçam Tabiat Parkı'nda Botanik Bahçesi de bulunmaktadır. Parkın 5 hektarlık bir alanını kapsayan Botanik Bahçesi 425 adet nadir, endemik, otsu ve odunsu bitkiyi barındırmaktadır. Botanik Bahçesi'nde 3 adet suni gölet de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Arif-i Paşa Konağı</span>

Mahmut Arif Paşa Konağı, Mutasarrıf Konağı Kahramanmaraş'ın Onikişubat Yörükselim mahallesinde bulunan Cumhuriyet Dönemi'nde Valilik binası olarak kullanılmış tarihi konak.

Dedeoğlu Konakları Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinin Kurtuluş mahallesinde ev olarak kullanılmıştır. 1908 yılında yapılmıştır. Binanın tamamı 2012 yılında yenilenmiştir. 2020 yılında "Dedeoğlu Konağı kültür Merkezi" olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Deli Gönül Konağı Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinin Sakarya mahallesinde 1882 tarihinde Geç Osmanlı döneminde yapılmıştır. Binayı valilik yenilemiştir.