İçeriğe atla

Kobayakawa Hideaki

Kobayakawa Hideaki
小早川 秀秋
Kobayakawa Hideaki
Doğum1577
Bitchū vilayeti, Japonya
Ölüm12 Ocak 1602
Okayama Beyliği, Japonya
Bağlılığı Mōri boyu
Toyotomi boyu
Batı Ordusu
Doğu Ordusu
RütbesiDaimyō
Saemon no Kami
Chūnagon
Birimi Kobayakawa boyu
Çatışma/savaşlarıImjin Savaşı
Fushimi Kuşatması
Sekigahara Muharebesi
Sawayama Kuşatması

Kobayakawa Hideaki (Japonca小早川 秀秋; 1577-1 Aralık 1602), Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Kinoshita Iesada'nın beşinci oğlu ve Toyotomi Hideyoshi'nin yeğeni olup Kobayakawa boyunun lideriydi. Genpuku'da Saemon no Kami (左衛門督) veya Çin'de Shikkingo (執金吾) rütbesini kazandı ve Chūnagon (中納言) saray unvanına sahipti, Hideaki'ye Kingo Chūnagon (金吾中納言) da deniyordu.

Biyografi

Hideyoshi tarafından evlat edinildi ve kendisine Hashiba Hidetoshi adını verdi. Daha sonra Kobayakawa Takakage tarafından tekrar evlat edinildi ve Kobayakawa Hidetoshi adını aldı. Daha sonra Takakage'nin ölümünden sonra kendisini Hideaki olarak yeniden adlandırdı. Sekigahara Muharebesi'ndan kısa bir süre sonra adını son kez Kobayakawa Hideaki olarak değiştirdi.

Imjin Savaşı'nda Ulsan Kuşatması sırasında, Ulsan Kalesi'ni kaleyi kuşatan Joseon-Ming müttefik kuvvetlerinden kurtarmak için takviye kuvvetlerine liderlik etti. Ön saflarda mızrakla savaşarak bir düşman komutanını ele geçirmeyi başardı ve kuşatmayı kırdı. Ancak Hideyoshi onu tehlikeli ve pervasız bir suçlamada bulunduğu için azarladı ve Japonya'ya döndüğünde onu Chikugo etki alanından mahrum etti. Buna öfkelenen Kobayakawa, Tokugawa Ieyasu'nun bunun kıskanç Ishida Mitsunari'nin işi olduğuna dair dolaşan söylentisine inandı. Mitsunari'yi asla unutmadı ve affetmedi ve onun konumunu zayıflatmaya çalıştı.

Sekigahara Muharebesi'nde Kobayakawa'nın güçleri, Masuo Dağı'nda Ōtani Yoshitsugu'nun güçlerinin üzerinde konumlandı ve Mitsunari'nin ordusunun sağ kanadını oluşturdu. Mitsunari, Hideaki'ye ilerlemesini emrettiğinde Hideaki reddetti ve Konishi Yukinaga ve Ōtani'nin ısrarlarına rağmen hareketsiz kaldı. Sonuç olarak Ōtani, Hideaki'nin sadakatinden şüphe etmeye başladı ve her ihtimale karşı, arkadan olası bir saldırıyı karşılamak için güçlerinin bir kısmını başka yöne çevirdi. Tokugawa da Hideaki'nin nihai kararından emin değildi ve durumun ciddiyetini hatırlatmak için birliklerini Kobayakawa'ya ateş etmeye gönderdi. Sonuç olarak Kobayakawa bir karar verdi ve kuvvetlerine Ōtani'ye saldırı emri verdi. Savaş her iki taraf için de kanlı hale geldi, ancak Mitsunari'nin tarafında savaşan Wakisaka Yasuharu'nun Ieyasu'nun tarafına geçip Hideaki'nin Ōtani'nin güçlerini yok etmesine yardım etmesiyle durum nihayet çözüldü.

Savaştan sonra Tokugawa, Kobayakawa'yı kaçan düşmanlarının peşine düşmesi için gönderdi ve Sawayama Kuşatması'nda Ishida Masatsugu'yu yendi. Birkaç yıl sonra Kobayakawa görünüşe göre delirdi ve varisi olmadan öldü. Bunun üzerine Kobayakawa boyu dağıldı ve tımarları Ikeda boyuna verildi.

Kaynakça

  • Clements, Jonathan (2010). The Samurai: A New History of the Warrior Elite. Constable & Robinson. ISBN 978-1-84529-947-7. 
  • Turnbull, Stephen R. (1996). The Samurai: A Military History. Routledge. ISBN 978-1-873410-38-7. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sekigahara Muharebesi</span>

Sekigahara Meydan Muharebesi (21 Ekim 1600)

<span class="mw-page-title-main">Şimazu boyu</span>

Şimazu (島津) Japonya'nın Satsuma, Ōsumi ve Hyūga eyaletlerinde yaşamakta olan, Satsuma Hanının daimyōsunun aile adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oda Nobunaga</span>

Oda Nobunaga , asıl adı Kichihōshi, sonradan Saburō, Japon savaşçı. Ashikaga şogunluğunu devirmiş ve Japon eyaletlerinin yarısını kendi yönetimi altında birleştirerek yıllardır sürmekte olan Sengoku dönemini sona erdirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Osaka Seferi</span>

Osaka Seferi, 1614 - 1615 yılları arasından Osaka Kalesi ve civarında Toyotomi Hideyori'nin ordusu ile Tokugawa Ieyasu'nun ordusu arasında gerçekleştirilen kuşatma ve muharebeler. Başlıca Osaka Kış Seferi ile Osaka Yaz Seferi olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Nanban Ticareti Dönemi</span>

Nanban ticareti veya Nanban ticareti dönemi, Japonya tarihinde bir dönemdir. 1543'te Portekizlilerin Tanegashima Adası'na çıkmasından itibaren, 1614'te Sakoku "İnziva Fermanı" ilan edilinceye kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Anegawa Muharebesi</span>

Anegawa Muharebesi, 30 Temmuz 1570 tarihinde Biwa Gölü yakınlarında Oda ve Tokugawa ile Azai ve Asakura boyları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe Oda Nobunaga ve Tokugawa Ieyasu arasındaki ittifakın ilk önemli savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)</span> Japonların Koreyi ele geçirmek için düzenlediği iki istila

Imjin Savaşı, 1592-1598 yılları arasında Japonya'nın Kore'ye karşı gerçekleştirdiği iki ayrı istiladan oluşan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Toyotomi Hideyori</span> Japon samuray (1593 – 1615)

Toyotomi Hideyori, Sengoku döneminde yaşamış bir Japon samuray. Toyotomi Hideyoshi'nin oğlu ve belirlenmiş halefiydi. Osaka Seferi'nden sonra alınan yenilgi üzerine annesi ile birlikte seppuku yaparak intihar ettiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chōsokabe boyu</span>

Chōsokabe boyu, olarak da bilinen, Chōsokabe (長宗我部) Japon samuray akraba grubuydu. Zamanla Hosokawa boyuna, sonra Miyoshi boyuna ve ardından Ichijo boyuna hizmet ettikleri biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ōtani Yoshitsugu</span> Japon derebeyi/daimyō (1559 – 1600)

Ōtani Yoshitsugu Azuchi-Momoyama Dönemi ile Sengoku Dönemi sırasında yaşamış bir Japon samuraydı. Ayrıca saray unvanı Gyōbu-shōyū ile de biliniyordu. 1558'de Ōtomo Sōrin ya da Rokkaku Yoshikata'nın hizmetkarı olduğu söylenen babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Toyotomi Hideyoshi'nin takipçilerinden biri oldu. Kyūshū, Toyotomi'nin seferlerine katıldı ve Mashita Nagamori ve Ishida Mitsunari ile birlikte Üç Bürokrat'tan biri olarak Kore'ye gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Asakura Yoshikage</span> Japon derebeyi/daimyō (1533 – 1573)

Asakura Yoshikage Sengoku dönemi'nde bugünkü Fukui Eyaletindeki Echizen Eyaletinin bir bölümünü yöneten bir Japon daimyō'siydi. (1467–1603) Yoshikage'nin Oda Nobunaga (1534–1582) ile çatışması, ölümüne, Asakura klanının kalesinin ve Ichijōdani Kalesinin yıkılmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kuşatması (1517)</span>

Kahire kuşatması, 1517'de Osmanlı İmparatorluğu tarafından Mısır'daki Memluk Sultanlığı'nın başkentinin ele geçirilmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katō Kiyomasa</span> Japon derebeyi/daimyō (1562 – 1611)

Katō Kiyomasa, Azuchi-Momoyama ve Edo dönemlerinde yaşamış bir Japon daimyō. Kumamoto Beyliği'nin ilk daimyōsudur.

Japonya bayrakları listesi, Japonya tarafından tarih boyunca kullanılmış bayrakları listeler.

<span class="mw-page-title-main">Ishida Mitsunari</span>

Ishida Mitsunari, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. En çok, 16. yüzyıldaki Azuchi-Momoyama Dönemi'nin ardından Sekigahara Muharebesi'nde Batı ordusunun komutanı olarak hatırlanmaktadır. Aynı zamanda saray unvanı olan Jibu-no-shō (治部少輔) ile de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Konishi Yukinaga</span>

Konishi Yukinaga veya vaftiz adı ile Agostinho, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Kirishitan daimyō olarak bilinmekte olup Toyotomi Hideyoshi'ye hizmet etti ve Japonların Kore'yi işgalinin öncüsü rolüyle dikkat çekmektedir. Bu dönemde Julia adında Koreli bir Hristiyan kızı evlat edindi.