İçeriğe atla

Kobani

Kontrol Edilmiş
Kobani
Ayn el-Arab
کۆبانی
عين العرب
Suriye üzerinde Kobani Ayn el-Arab
Kobani Ayn el-Arab
Kobani
Ayn el-Arab
Kobanî'nin Suriye'deki konumu
ÜlkeSuriye Suriye
İlHalep
İlçeAyn el-Arab
Özerk bölge Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi
Bölge Fırat Bölgesi
Nüfus
54.681
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)[[UTCUTC+03.00]] (DAYS)

Kobani (Kürtçe: کۆبانی / Kobanî) veya Ayn el-Arab (Arapça: عين العرب), Suriye'de bir kent. Türkiye'nin Şanlıurfa, Suruç ilçesinin güneyinde yer alır. 54.681 nüfusa sahiptir. Nüfusunun yaklaşık %90'lık kesimini Kürtler oluşturmaktadır. 2012'de Kürt askerî gücü YPG'nin kontrolüne geçinceye kadar Suriye'nin Halep İli'nin, Ayn el-Arab İlçesi'nin merkezi idi. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından Fırat Bölgesi'nin merkezi ilan edildi.[1][2] Aynı zamanda kentte Türkmen (% 5), Arap (% 4) ve Ermeniler (% 1) de yaşamaktadır.[3]

Adı

Kobani adı company (şirket) sözcüğünden gelir; 1911 yılında Bağdat Demiryolu'nu yapan Deutsche Bank şirketine gönderme yapılmaktadır.[4][5][6]

Osmanlı Devleti 170 köyün dahil olduğu bölgeye Osmanlıca "Arappınar" adını vermişti.[7] İstasyonun etrafındaki şehir daha sonra büyüdü. O tarihlerde demiryolunun bugün sınırın böldüğü diğer bölgenin adına da Mürşitpınar adı verildi. Suriye Hükûmeti 1980'lerde Araplaştırma politikaları gereğince Osmanlıcadaki Arappınar adını çevirerek عين العرب (Ayn-el Arab) adını vermiştir.[4][8]

Suriye İç Savaşı

YPG Ayn ül-Arap'ı 19 Temmuz 2012 tarihinde ele geçirdi ve resmi adını Kobani olarak değiştirdi.[9] Halk Koruma Birlikleri ve Kürt siyasetçiler, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nın bir parçası olarak bir özerklik beklerken Temmuz 2012 yılından bu yana Kobani Kürt kontrolü altında kalmıştır.[10][11] 2 Temmuz 2014 yılından önce benzer daha az yoğun olaylardan sonra kasaba ve çevresindeki köyler IŞİD savaşçıları tarafından büyük bir saldırıya uğradı.[12] 16 Eylül'de IŞİD, Irak ordusundan ele geçirdikleri silahları kullanarak kentin batı ve güneyinden tam ölçekli bir saldırı ile kuşatmaya başlamıştır. Saldırıların sonucunda şehrin doğu bölgelerinin çoğu tahrip edildi ve nüfusun çoğu Türkiye'ye sığındı.[13] Ancak 26 Ocak'ta YPG ABD Silahlı Kuvvetlerinin hava desteği ile IŞİD'i şehirden tam olarak çıkartarak IŞİD karşısında zafer elde etmişlerdir. 2015 yılında Kobani nüfusunun birçoğu yurtlarına geri dönmüştür ve yeniden yapılanma başlamıştır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ PYD'den bir 'özerklik ilanı' daha 26 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Al Jazeera Türk, 30.06.2015 tarihinde erişildi.
  2. ^ "Rojava Özerk Yönetimi'nde sistem değişti: Büyükşehirler kuruldu". www.rudaw.net. 6 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2024. 
  3. ^ "The Second Report: Ayn al-Arab/Kobani, Etana Billetin-First issue 28 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Etana Files, 7 Ekim 2014.
  4. ^ a b Isis in Kobani: Turkey’s act of abandonment may mark an 'irrevocable breach' with Kurds across the region 25 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - The Independent, 7 Ekim 2014
  5. ^ KOBANI, THEN AND NOW 1 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - First Things, 27 Ekim 2014
  6. ^ Erdogan plays 'Arab card' in Kobani 30 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Al Monitor
  7. ^ Arappınar (Kobani-Ayn Al Arap) Savaşı Ve Türkiye 19 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Rasim Bozbuğa - 21. yy Türkiye Enstitüsü, 12 Kasım 2014
  8. ^ The Struggle for Syria's Regions 14 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. -  Kheder Khaddour, Kevin Mazur
  9. ^ "More Kurdish Cities Liberated As Syrian Army Withdraws from Area". Rudaw. 20 Temmuz 2012. 21 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  11. ^ "Liberated Kurdish Cities in Syria Move into Next Phase". Rudaw. 25 Temmuz 2012. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  12. ^ "What's happening in Kobane?". Kurdish Question. 6 Temmuz 2014. 7 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014. 
  13. ^ "Syrian Kurds 'drive Islamic State out of Kobane'". BBC News (İngilizce). 26 Ocak 2015. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PYD</span> Suriye Kürtleri tarafından kurulmuş  Siyasi parti

PYD tam adı ile Demokratik Birlik Partisi, 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hâlâ faaliyet göstermektedir. Partinin eş başkanlık görevini Haziran 2022'den beri Salih Müslim ve Asya Abdullah yürütmektedir. Askerî kolu yaklaşık 85 binden fazla militana sahip YPG'dir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Salih Müslim</span>

Salih Müslim Muhammed,, Kürt siyasetçi ve mühendis. PYD'nin eş başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad</span> Suriyede bir şehir

Tel Abyad, Balıh Nehri boyunca yer alan ve idari olarak Rakka Valiliği'ne ait Suriye şehridir. Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmen'lerden oluşan 200.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Osmanlı döneminde Şanlıurfa ilinin Akçakale ilçesiyle aynı idi.

<span class="mw-page-title-main">Azez</span> Suriyede yer alan bir şehir

A'zez, Halep İli'ne bağlı bir yerleşim yeri. Şehirde yoğun olarak Sünni müslüman olan Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşamaktadır. Kent merkezi 50 bin, köyleriyle 100.000'e yakın nüfusu vardır. Suriye Geçici Hükümeti'nin de facto başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Resulayn</span>

Resulayn, idari olarak Haseke Valiliğine ait bir Suriye şehridir. Resulayn, 360 m yükseklikte bulunmaktadır. 55.247 nüfusu barındırmakta olan Resulayn'da, Süryaniler, Araplar, Kürtler, Ermeniler ve Çeçenler bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin sınır kenti Ceylanpınar'a bitişik bir sınır kapısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kobani Kuşatması</span> Kobani kasabasının kırsal bölgesinde yaşanan silahlı çatışmalar

Kobani Kuşatması, Suriye'nin Halep vilayetine bağlı Kobani kasabasının kırsal bölgesinde 13 Eylül 2014 tarihinde Irak Şam İslam Devleti militanlarının PYD'nin kontrolünde bulunan köylere taarruzuyla başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">YPJ</span> Suriyede çoğunluğu Kürt kadınların oluşturduğu silahlı örgüt

YPJ veya Kadın Koruma Birlikleri YPG 'nin kadın koludur. 2012 yılında YPG'nin kadın tugayı olarak kurulmuştur. 2014'te 18 ile 40 yaşları arasında 7000'den fazla gönüllü savaşçı kadroya ulaşmıştır. Jineoloji YPJ'nin fikir bütünlüğünü oluşturan düşüncelere temel olan doktrinlerden biridir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı savaşmıştır.

Burkan El-Fırat, Suriye İç Savaşı sırasında kurulmuş bir ortak operasyon odası/koalisyondu. Esas olarak Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) belirli gruplarından oluşuyordu. Grup, Irak ve Şam İslam Devleti'ni Halep ve Rakka vilayetlerinden çıkarmak için savaştı. Ekim 2015'te yayınlanan bir yayında, Washington D.C. merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Fırat Volkanı'nı Halep Eyaletindeki "güç simsarlarından" biri olarak değerlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Haziran 2015 Kobani saldırısı</span> Vikimedya liste maddesi

Haziran 2015 Kobani saldırısı, IŞİD'in Kobani kentine gerçekleştirdiği saldırıdır. Tel Abyad'ın YPG'nin eline geçtiği ve YPG'nin Rakka'ya doğru ilerlediği dönemde gerçekleşen bu saldırı, IŞİD'in Kobani'yi yeniden ele geçirmekten ziyade dikkatleri bu yöne çekelbilmek için gerçekleştirdiği bir intihar saldırısı olarak değerlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-IŞİD çatışması</span> Türkiyenin IŞİD ile girdiği çatışmalar

Türkiye-IŞİD çatışması, Türkiye'nin 2013 yılından bu yana IŞİD ile girdiği çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azez Muharebesi (2012)</span> Suriye İç Savaşı dahilinde 2012de gerçekleşmiş bir muharebe

Azez Muharebesi, Türkiye-Suriye sınırındaki Halep iline bağlı Azez nahiyesinde Suriyeli muhalifler, IŞİD, Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye rejimi arasındaki çatışmalardır.

Türkiye-SDG çatışması veya Türkiye-YPG çatışması, 2015 yılından bu yana Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri arasında yaşanan çatışmalar bütünü. PYD tarafından Suriye İç Savaşı sırasında Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni ilan etmesi sonucunda, bu duruma karşı olduğunu belirten Türkiye hükûmetinin gerekli askerî müdahaleleri yapması sonucu iki taraf arasında yaşanan çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad Muharebesi</span>

Tel Abyad Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin 27 Şubat 2016 günü Tel Abyad'a saldırması sonucu çıkan ve 1 Mart'a kadar süren çatışmalar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Ayn el-Arab (ilçe)</span>

Ayn el-Arab Suriye'nin kuzeyinde Halep İli'nin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Suluk, Suriye</span> Suriye’de Rakka Valiliği’nin Tel Abyad İlçesi’nde bulunan şehir ve nahiye

Suluk veya Salul (Arapça:سلوك) Suriye’de Rakka Valiliği’nin Tel Abyad İlçesi’nde bulunan bir şehir ve nahiye. Suluk, Türkiye sınırına yakın olup nüfusu ağırlıklı olarak Araptır. Türk makamları kasaba nüfusunun ağırlıklı olarak Türkmen olduğunu iddia ederken, nahiye çoğunlukla Türkmen ve Araplardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Devrimcileri Tugayı</span>

Rakka Devrimcileri Tugayı Suriye İç Savaşı'nda yer almış isyancı bir gruptur. Eylül 2012'de Rakka'da kurulmuştur. İlk yıllarında cihatçı gruplarla iş birliği içerisinde olan örgüt, 2015'in sonunda Suriye Demokratik Güçleri'ne katılmıştır. Aymenn Jawad Al-Tamimi'nin 2015 yılında verdiği bir röportajda Rakka Devrimcileri Tugayı'nın medya direktörü, grubun "sivil demokratik bir devlet" istediğini belirtmiştir. Ayrıca grubun Türkiye merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını iddia etmiştir.