İçeriğe atla

Ko e fasi ʻo e tuʻi ʻo e ʻOtu Tonga

Ko e fasi ʻo e tuʻi ʻo e ʻOtu Tonga
Türkçe: Tonga Adaları kralının şarkısı
Millî marş

Tonga Tonga
Ulusal Marşı

GüfteUelingatoni Ngū Tupoumalohi
BesteCarl Gustav Schmitt
Kabul tarihi1874
noicon

Ko e fasi ʻo e tuʻi ʻo e ʻOtu Tonga ya da Fasi fakafonua (Türkçe: Ulusal Şarkı) olarak da bilinen, Okyanusya ülkesi Tonga'nın millî marşıdır. Ko e fasi ʻo e tuʻi ʻo e ʻOtu Tonga çevirisi Tonga Adaları Kralı'nın Şarkısı anlamına gelmektedir. Marş 1874 yılından bu yana kullanılmaktadır.

Metin

Orijinal Tongaca metni İngilizce çeviri Türkçe çeviri

ʻE ʻotua māfimafi
ko homau ʻeiki koe
mko koe ko e falalaʻanga
mo e ʻofa ki Tonga.
ʻAfio hifo ʻemau lotu
ʻaia ʻoku mau faí ni
mo ke tali homau loto
ʻo maluʻi ʻa Tupou.

Oh almighty God above
Thou art our lord and sure defense
As your people, we trust thee
And our Tonga thou dost love
Hear our prayer for thou unseen
We know that thou hath blessed our land
Grant our earnest supplication
God save Tupou, our king.

Yüce Tanrı yukarıda
Sen bizim efendimizsin
Sen bizim direğimizsin
Tonga'ya olan sevdamızsın
Ve Tonga'mız sen seversin
Aşağıya, dualarımıza bak
Şu anda yaptığımız
Ve lütfen dileklerimiz kabul et
Ve Tanrım, kralımız Tupou'yu koru

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Himnusz</span> Macaristanın millî marşı

Macaristan Milli Marşı, Ferenc Kölcsey adlı yazarın eseridir. Eser Macar halkının fırtınalı yüzyıllarından alıntılar oluşturmaktadır. Aynı zamanda Macaristan anayasasınca da kabul görmüştür. “Himnusz” şairin 1823'te szatmarcseke adlı yerleşim biriminin yalnızlığında bir şafak vakti yazdığı en etkili şiiridir. Şiir, romantizmin ayırt edici özelliklerini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Ulusal Marşı</span> Azerbaycanın millî marşı

Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tú alfagra land mítt</span> Milli marş

Faroe Adaları Ulusal Marşı Tú alfagra land mítt", Faroe Adaları'nın milli marşıdır. Marşın hitap ettiği başlıca ögeler ise din ve milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Menıñ Qazaqstanym</span>

Meniñ Qazaqstanım, Kazakistan'ın ulusal marşıdır. Marş, 1992'den 2006'ya kadar kullanılan Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Marşı'nın yerine, 7 Ocak 2006 tarihinde kabul edilmiştir. Marşın orijinali 1956'da Şemsi Kaldayakov tarafından bestelenen ve Cumeken Nacimedenov tarafından yazılmış bir şarkıdır. Şarkı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra kurulan Kazakistan'ın ulusal marşı olmuştur, fakat ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından sözlerinde değişiklikler yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kavmî Terane</span> Pakistan ulusal marşı

Kavmî Terane Pakistan'ın mili marşı. Marşın müziği Ahmed Gulamali Çagla, sözleri Hafız Calendhari tarafından oluşturuldu. Marş, 1950 yılında yazılmasına rağmen 1954 yılında kabul edildi ve Jagannath Azad tarafından yazılan orijinal marş ile değiştirildi. Sözlerinde Pakistan "Kutsal Ülke", bayrak ise "Hilal ve Yıldızın Bayrağı" olarak tasvir ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Tonga millî futbol takımı</span>

Tonga millî futbol takımı, Tonga'nın millî futbol takımıdır ve Tonga Futbol Federasyonu tarafından idare edilmektedir. Tonga'nın şu ana kadar bir başarısı yoktur. FIFA ve OFC'ye 1994'te üye olmuştur.

Millî marş ya da ulusal marş; bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükûmet tarafından onaylanmış ya da halk arasında benimsenmiş, genellikle bestelenmiş haliyle çeşitli etkinliklerde seslendirilen sözlü müzik parçası.

<span class="mw-page-title-main">Himni i Flamurit</span> Arnavutluk Cumhuriyeti milli marşı

Himni i Flamurit, Arnavutluk'un ulusal marşıdır. Arnavut şair Asdreni tarafından yazılan marş, Romen besteci Ciprian Porumbescu tarafından bestelenmiştir. İlk defa 21 Nisan 1912 tarihinde Sofya'da çıkarılan bir Arnavut gazetesinde, Liri e Shqipërisë ismiyle bir şiir olarak yayınlanmıştır. Şiirin orijinal ismi, "Betimi mi flamur" 'dur.

<span class="mw-page-title-main">Papalık Marşı</span>

Papalık Marşı, bağımsız devlet Vatikanının millî marşı. 1949 yılından beri Papa'nın veya onun temsilcisinin katıldığı törenlerde söylenen marştır. Vatikan bayrağı törenle göndere çekildiği anda, sadece sekiz barla oynanır. Vatikan bu marşın kesinlikle ulusal marş olduğunu kabul etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pátria</span>

Pátria, Doğu Timor'un millî marşı. İlk defa 1975 yılında Portekiz'den bağımsızlığını ilan ettiğinde kullanılmıştır. Endonezya'dan bağımsızlığını tekrar ilan ettiğinde resmî olarak millî marş ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tu canción</span>

"Tu canción", Alfred García ve Amaia Romero tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak 28 Ocak 2018 tarihinde Universal Music Spain tarafından yayınlanmıştır. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya'yı temsil eden şarkı. Şarkı İspanyolca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Raúl Gómez ve Sylvia Santoro tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Te Atua Mou E</span>

Te Atua Mou E, Okyanusya ada ülkesi Cook Adaları'nın milli marşıdır. 1982 Anayasasında resmî millî marşı olarak kabul edilerek, o ana kadar yürürlükte olan Yeni Zelanda marşı Tanrı Yeni Zelanda'yı korusun kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ko e Iki he Lagi</span>

Ko e Iki he Lagi, Okyanusya ada ülkesi Niue'nun ulusal marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Samoa</span>

Amerika Samoa, Okyanusya'da bulunan Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Amerikan Samoası'nın 1950 yılından bu yana millî marşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tuvalu mo te Atua</span>

Tuvalu mo te Atua, Okyanusya ada ülkesi Tuvalunun millî marşıdır. Sözler ve müzik Afaese Manoa 'ya aittir.

Tonga kadın millî ragbi birliği takımı, Tonga'yı rugby birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. Takım ilk olarak 2006 yılında Kadınlar Pasifik Üçlü Milletler turnuvasında oynadı. Dünya sıralamasında 42,07 puanla 27. sıradadır.

Tonga'da İslam, küçük bir azınlık dinidir. Tonga'daki Müslümanlar çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur. Pew Araştırma Merkezi tarafından 2010 yılında yaklaşık 108.000 kişilik bir nüfusta Müslüman sayısının 1000'den az olduğu tahmin edilirken, Fiji Müslüman Birliği farklı raporlar yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tuʻi Tonga İmparatorluğu</span>

Tu'i Tonga İmparatorluğu, 950 yılı civarında başlayan ve 1865'e kadar süren eski bir imparatorluk. İmparatorluğun Tuʻi Tonga olarak adlandırılan ilk hükûmdarı Ahoeʻitu, son hükûmdarı ise Laufilitonga'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tonga arması</span>

Tonga arması, Tonga devletinin resmî armasıdır. 1875'te anayasanın oluşturulmasıyla birlikte tasarlanmıştır.