İçeriğe atla

Ko-hyoteki sınıfı denizaltı

Ko-hyoteki Sınıfı Denizaltı
Ko-hyoteki class submarine
Ko-hyoteki sınıfı bir denizaltı Pearl Harbor saldırısı sonrası Oahu kıyılarına vurmuş bir halde iken, Aralık 1941.
Genel özellikler Japanese Navy Ensign
Deplasman: 46 ton (Su altında)
Uzunluk: 23.9 m (78.5 ft)
Genişlik: 1.8 m (6 ft)
Yüksekilk: 3 m (10.2 ft)
Safra: 5,899 lb (2,670 kg)
534 × 11 lb (5 kg) ön parmaklıklarda
Tasarım derinliği: 30 m (100 ft)
İtme gücü: Her biri iki voltluk 192 bölümlü,
  136 bölüm önde,
  56 bölüm arkada;
600 beygir gücünde bir elektrik motoru (450 kW) 1800 d/d,
iki uskur tek şaft tahrikli,
  ana pervane 1.35 m çapında, sağ yanda ;
  izleyici pervane 1.25 m çapında, sol yanda
Hız: 23 knot (43 km/s) yüzeyde,
19 knot (35 km/s) su altında
Menzil: 2 knot hızda 100 deniz mili
  (4 km/s hızda 190 km),
6 knot hızda 80 deniz mili
  (11 km/s hızda 150 km),
19 knot hızda 18 deniz mili at
  (35 km/s hızda 33 km)
Mürettebat: 2
Silahlar: 2 × 17.7 inç (450 mm) torpido,
bir 300 lb (140 kg) batırma saldırısı için patlayıcı

Ko-hyoteki (甲標的 Kō-hyōteki, "Tip 'A' Hedef") sınıfı Japon cep denizaltısı güverte numaralarına sahipti ama isimleri yoktu. Basitçe genel olarak ana denizaltının güverte numaralrı ile anılırlardı. Örneğin I-16 tarafından taşınan cep denizaltısı I-16 cep denizaltısı olarak anılırdı. Cep denizaltısının güverte numarası "HA" ile başlardı ama bu numara güvertede değil güverte içindeki üretim plakasında yer alırdı.

Elli adet üretildiler. "A hedef" ismi hile olarak kullanılırdı- eğer Japonya'nın düşmanı bu geminin tasarımını ele geçirirse Japon Donanması bu geminin tatbikat hedef gemisi olarak kullanıldığını dayatabilirdi.

İlk iki üretim Ha-1 ve Ha-2 sadece test amacıyla kullanıldı. Daha sonraki modellere sualtı kararlılığını sağlamak için eklenen köprü ekleri yoktu.Sidney ve Guam'da elegeçirilen iki tanesi dışında güverte numaralarının çoğu belirlenemedi.

Denizaltılar her biri buruna yüklenen 17.7 inç'lik (450mm) iki torpido ile silahlandırılmıştı. Pearl Harbor'da özel tasarlanmış Tip 97 Torpido kullanıldı ama oksijen termoslarındaki sorun sonraki saldırılarda hava saldırısı için planlanmış Tip 91 Torpido kullanıldı. Ayrıca denizaltının intihar silahı olarak kullanabileceği patlayıcı mevcuttur ama kullanıldığına dair herhangi bir ip ucu bulunamamıştır.

Pearl Harbor'da bu gemilerden beş tanesi kullanıldı, HA-19 ele geçirildi diğer dördü batırıldı veya kayboldu. HA-19 şu anda Pasifik Savaşı Ulusal Müzesi'nde sergilenmektedir [1].

Saldırı sırasında bir Japon uçağından çekilen bir fotoğrafta bir cep denizaltısının Savaş Gemisi Dizisi'ne torpido gönderdiği görülmektedir. Birleşik Devletler Donanma Enstitüsü'nün 1999'da yaptığı analizlerden cep denizaltısının USS West Virginia 'ya tam isabet kaydetmiş olabileceği açıklanmıştır. Bazı tarihçiler ise bunun mümkün olamayacağını söyler: Sadece bir denizaltı limana girebilmiş ve torpidolarını USS Curtiss ve USS Monaghan'a fırlatabilmiştir, Diğer denizaltı USS St. Louis'e limanı terkederken saldırmıştır, Diğer üç denizaltı (bir tanesi ele geçirilmiş, biri 1960 yılında bulunmuş diğeri 2003 yılında bulunmuştur) bulundukları zaman her iki torpidoları ile birliktedir. Bu durum fotoğraf yorumunun şüpheli olduğunu düşündürmektedir.

Mayıs 1942'de Tip A cep denizaltıları Sidney Limanı saldırısı ve Madagaskar Savaşı sırasında da kullanıldı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denizaltı</span> Su altında bağımsız çalışabilen deniz taşıtları

Denizaltı, su altında ve su yüzeyinde hareket edebilen bir deniz aracıdır. Deniz Kuvvetlerinde görev yapan diğer tüm gemiler gibi denizaltılar da ön ada sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi önadları</span> Vikimedya liste maddesi

Gemi önadı genellikle kısaltma şeklinde, bir takım kelimelerin askeri ya da sivil gemilerin isminin önünde kullanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tip 97 Torpido</span>

Tip 97 17. inçlik (45.0 cm) çapında Japon İmparatorluk Donanması'nın torpidosudur.

<span class="mw-page-title-main">Tip 95 Torpido</span>

Tip 95 torpido Japon İmparatorluk Donanması tarafından kullanılan torpidodur. Ürkütücü uzun mızrak Tip 93 Torpido üzerinden değiştirilmişti, daha düşük yükleme, menzil, çap ve denizaltılardaki standart 21 inçlik torpido tüpünden ateşlenebilir şekilde tasarlandı. Tip 95 torpidolar ayrıca hava fırlatmalıydı ve Pearl Harbor Saldırısı'nda da kullanıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Kazuo Sakamaki</span>

Kazuo Sakamaki Japon Donanmasında subaydı. Pearl Harbor Saldırısına Ko-hyoteki Sınıfı küçük denizaltı ile katılan gönüllü on denizciden birisiydi. Bu on denizciden diğer dokuzu öldürüldü ve Sakamaki Amerikalılar tarafından esir alınarak, Amerika'nın II. Dünya Savaşındaki ilk savaş esiri oldu.

TCG <i>Dumlupınar</i> (D-6) 4 Nisan 1953te 86 kişilik mürettebatı ile batan Türk denizaltısı

TCG Dumlupınar (D-6), Türk Donanması'na 16 Kasım 1950 - 4 Nisan 1953 tarihleri arasında hizmet etmiştir. 4 Nisan 1953 günü I. İnönü denizaltısı ile Akdenizdeki NATO Blue Sea tatbikatından dönerken 86 kişilik mürettebatı ile deniz kazası sonucu batan Türk denizaltısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Akagi (uçak gemisi)</span>

Japon Uçak Gemisi Akagi , Japon İmparatorluk Donanmasında II. Dünya Savaşı sırasında hizmet etmiş bir uçak gemisidir. Japon İmparatorluk Donanması için aslında Amagi sınıfı muharebe kruvazörü olarak tasarlamış ve 1922'de Washington Deniz Silahsızlanması Konferansı'nun sonucu gereğince gemi çeşidini değiştirilmiştir. Geminin adı Japonya'nın Kanto bölgesinde bir yanardağ Akagi-Yama 'dan alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima B5N</span>

Nakajima B5N , II. Dünya Savaşının ilk yıllarında Japon İmparatorluk Donanmasının standart torpido bombardıman uçağıdır.

<i>Hiryū</i> (uçak gemisi) Eski bir Japon uçak gemisi

Japon Uçak Gemisi Hiryū , Japon İmparatorluk Donanmasının Sōryū sınıfı uçak gemisinden birisidir. Pasifiklerde savaşın başlangıcı olan Pearl Harbor saldırısında yer alıp, 5 Haziran 1942 tarihinde Midway Savaşı sırasında bir hava saldırısı ile batırılmıştır.

Cep denizaltısı genellikle bir veya iki mürettebatı olan ve güvertesinde yatma yeri olmayan küçük bir denizaltıdır. Cep denizaltıları genellikle ana bir gemi tarafından taşınır bırakılır geri alınır ve yaşam üniteleri için destek alırlardı.

<span class="mw-page-title-main">Kaga (uçak gemisi)</span>

Japon Uçak Gemisi Kaga , Japon İmparatorluk Donanması için aslında bir zırhlı olarak tasarlamış bir uçak gemisidir. Geminin adı Japonya'nın eski eyaletlerinden Kaga-no-kuni günümüzdeki Ishikawa-ken'den alınmıştır. Pearl Harbor saldırısında görev almış ve 4 Haziran 1942 tarihinde Midway savaşında batırılmıştır

HMS <i>E11</i>

HMS E11, Kraliyet Donanması'nın 23 Nisan 1914 tarihinde suya indirilen E sınıfı denizaltısıdır. 1915 yılı Çanakkale deniz harekâtlarındaki en etkili denizaltılardan birisidir. Marmara Denizi'ne yaptığı üç akın seferinde 27'si buhar gücü ile çalışan ve 58'i daha küçük yelkenli tekneler olmak üzere farklı büyüklüklerde 80'den fazla gemiyi batırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Yamato</span> II. Dünya Savaşında Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetlerinde görev yapmış Yamato sınıfı savaş gemisi IJN Yamato

Yamato (大和) 2.Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmış olan bir savaş gemisidir. Yamato ve kardeş gemisi Musashi yapılmış olan en ağır savaş gemileridir. Ana silahı olan 46 cm Type 94 topu bir savaş gemisine monte edilmiş olan en büyük silahtır. Ancak bu kadar güçlü olmasına rağmen iki gemi de savaştan sağ çıkamamıştır. Amerikan uçaklarının saldırısına uğradı ve ağır hasar gördü.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

USS <i>Saratoga</i> (CV-3) Birleşik Devletler Donanmasının Lexington sınıfı bir uçak gemisi

USS Saratoga (CV-3), Birleşik Devletler Donanması 'nın Lexington sınıfı uçak gemilerinden birisiydi. 1917'de muharebe kruvazörü olarak tasarlanan Saratoga, Washington Denizcilik Antlaşması'na uygun olarak için yapımı sırasında Birleşik Devletler Donanmasının ilk uçak gemilerinden birine dönüştürüldü. Gemi 1928'de hizmete girdi ve tüm kariyeri boyunca parçası olacağı Pasifik Filosu'na atandı. Saratoga vekardeşi Lexington, II.Dünya Savaşı'ndan önce bir dizi tatbikatta kullanıldı. Bu tatbikatlar Pearl Harbor'a yapılan sürpriz saldırıları içermekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

USS <i>Houston</i>

USS Houston 21 Şubat 1931 tarihinde ilk görev yeri olan Asya Filosuna atandı. 2 yıl boyunca Asya Filosunda görev yapan USS Houston 1933 yılında kardeşi USS Augusta ile yer değiştirdi. USS Houston 1933-1940 arasında Amerikan Pasifik Kıyı Komutanlığında görev yaptı. Başkan Franklin D. Roosevelt'in USS Houston kruvazörünü çok sevmesi ve bu gemiyle çok fazla yolculuk yapması nedeniyle gemi mürettebatı çok sıkı eğitiliyordu ve kısa zamanda donanmanın en iyi mürettebatı haline geldi. 1937 yılına gelindiğinde ise Japonya Çin'i işgale başladı. Japonya geniş bir alana yayılmıştı ve birçok adayı kontrol altında tutuyordu. Bu da Japonya’nın yakıt sıkıntısını arttırdı. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte Amerikan Asya Filosu güçlendirildi. 25 Temmuz 1939 tarihinde filonun başına Amiral Thomas Hart getirildi.