İçeriğe atla

Knowth

Brú na Bóinne — Bend of Boyne Arkeolojik Topluluğu
UNESCO Dünya Mirası
Knowth'taki ana tümülüs ve diğer küçük tümülüsler
Konum İrlanda
KriterKültürel: i, iii, iv
Referans659
Tescil1993 (17. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Knowth (İrlandaca: Cnóbha), M.Ö. 2.500 - 2000 yılları arasında İrlanda'nın Meath Kontluğu'nda, Boyne Vadisi'nde bulunan ve Neolitik Çağ'a tarihlenen bir anıt mezardır.[1] Brú na Bóinne kompleksinin en büyük anıt mezarıdır ve büyük bir höyükten (Site 1 olarak bilinir) ve 17 küçük mezardan oluşur. Höyük yaklaşık 12 metre yüksekliğinde ve 67 metre uzunluğundadır ve yaklaşık 1 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak belirlenmiş, 2013 yılından beri "Brú na Bóinne - Bend of Boyne Arkeolojik Topluluğu" olarak yeniden adlandırılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Harbison, Peter (1970). Guide to the National Monuments of Ireland. Gill & Macmillan. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Efes</span> Anadoluda bir antik kent

Efes, Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur. Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne yani MÖ 6000 yıllarına dayanır. MÖ 10. yüzyılda eski Arzava başkentinin yerine Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alacahöyük</span> ören yeri

Alacahöyük, Çorum'un Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Alacahüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 15 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı</span>

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı veya Holokost Anıtı, Almanya'nın başkenti Berlin'de Holokost'da hayatlarını kaybetmiş Yahudilere adanmış bir anıt mezardır.

Belevi Mozolesi veya Belevi Anıt Mezarı, İzmir Selçuk'a bağlı bir belde olan Belevi'de bulunan Helenistik döneme ait bir mezar. Anıt mezar Efes'ten 14 kilometre uzaklıktadır. Günümüzde Belevi beldesi sınırları içinde kaldığı için Belevi Anıt Mezarı adıyla anılır. MÖ 301'de Efes kralı Lysimachus tarafından inşa edilmiştir.

Kurgan veya Korgan özellikle Orta Asya ve Doğu Avrupa'daki yığma tepe ve höyük şeklinde bulunan genellikle tahtadan yapılmış mezarlar için kullanılan bir tümülüs türü.

Ziyaret Tepe Höyüğü, Diyarbakır ilinin Bismil ilçesi güneydoğusunda, Dicle ve Batman Çayı'nın birleşme noktasının 20 km. batısında, Dicle'nin güney kıyısında yer alan bir höyüktür. Bölgedeki büyük höyüklerden biri olup, ovadan 22 metre yükseklikte 3 hektarlık bir alandır. Kuzey taraftaki höyüğün (akropol) üç tarafında uzanan "aşağı şehir" ise 29 hektarlık bir alana yayılmıştır. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi tarafından Tepe Höyüğü adıyla tescil edilmiştir.

Hacıtuğrul Höyüğü, Ankara - Polatlı karayolunun 60. km.'sinde, Hacıtuğrul Köyü ile Yenidoğan tren istasyonu arasında yer alan bir höyüktür. Gordion'un 22 km. kuzeydoğusuna düşmektedir. Eski yayınlarda Yenidoğan Höyüğü ya da Külhöyük olarak geçmektedir. Höyük, 650 x 600 boyutlarında olup 24 metre yüksekliktedir. Bu boyutlarıyla 3,3 hektarlık bir alana yayılmış, Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biridir. Boyutları Gordion'un kabaca iki katı kadardır.

Polatlı Höyüğü, Ankara İl merkezinin 65 km. güneybatısında, Polatlı İlçesinde yer alan bir höyüktür. Burhan Tezcan'ın 1956 yılında yayımladığı bir çalışmasında Zafer Höyük olarak gösterilmiştir. Tepe, 200 metre çapında ve 25 metre yüksekliktedir.

Hüseyindede Höyüğü, Çorum İl merkezinin güneybatısında, Sungurlu İlçesi'nin kuzeybatısında Yörüklü beldesinin 2,5 km. güneyinde yer alan bir höyüktür. Tepe, Hüseyindede Tepesi olarak da bilinmektedir. Kazılar sonucunda höyüğün bir Eski Hitit kült merkezi olduğu, kült yapılarının dışında başkaca yapı bulunmadığı ve Hüseyindede'nin geniş bir yerleşim olmadığı anlaşılmıştır.

Dedecik-Heybelitepe Höyüğü, İzmir ili'nin yaklaşık 35 km. güneyinde, Torbalı Ovası'nın batı kenarında, Metropolis Antik Kenti'nin 2 km. kadar güneyinde, Özbey ve Yeniköy köyleri arasında yer alan bir höyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Hekatomnos Anıt Mezarı</span> Milasta antik anıt mezar

Hekatomnos Anıt Mezarı, Karya'nın kurucu satrapı Hekatomnos'un günümüzde Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan anıt mezarı.

<span class="mw-page-title-main">Heart of Neolithic Orkney</span>

Heart of Neolithic Orkney, İskoçya'nın Orkney Adalarından biri olan Mainland'de bulunan bir grup Neolitik anıtı belirtmektedir. İsmi, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildiği 1999 yılında verildi.

<span class="mw-page-title-main">Brú na Bóinne</span> İrlandada sit alanı

Brú na Bóinne, İrlanda'nın Meath Kontluğu'nda, Boyne Nehri'nin bir kıvrımında yer alan bir sit alanıdır. Neolitik Çağ'a tarihlenen dünyanın en önemli tarih öncesi peyzaj alanlarından biridir ve Knowth, Newgrange ve Dowth'un büyük megalit anıt mezarları dahil 90'dan fazla anıt içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dowth</span>

Dowth, M.Ö. 2.500 - 2000 yılları arasında İrlanda'nın Meath Kontluğu'nda, Boyne Vadisi'nde bulunan ve Neolitik Çağ'a tarihlenen bir anıt mezardır. Brú na Bóinne Dünya Miras Alanı'ndaki üç ana mezardan Newgrange'dan sonra en eski ikinci anıt mezardır. Odasının çok daha alçak olması ve dekorasyonun kısmen yok olması nedeniyle, komşularından daha az tanınmaktadır. 1847'de kısmen kazılmıştı, ancak Vikingler ve daha önceki yağmacılar tarafından çoktan yağmalanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Newgrange</span>

Newgrange, İrlanda'nın Meath Kontluğu'ndaki Boyne Nehri'nin kuzey tarafındaki Drogheda'nın sekiz kilometre batısında yer alan tarih öncesi bir anıttır. M.Ö. 3200 civarında Neolitik Çağ'da inşa edilmiştir ve Stonehenge ve Mısır piramitlerinden daha yaşlıdır. Site, iç taş geçişli ve odalı geniş bir dairesel höyükten oluşmaktadır. Bu odalarda insan kemikleri ve olası mezar kalıntıları ya da adak sunuları bulundu. Höyük aynı zamanda bir taş daire ile çevrelenmiştir. Sitenin hangi amaçla kullanıldığı konusunda kesin bir tahmin yoktur, ancak dini amaçlarla kullanıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monknewton</span> İrlandada yerleşim birimi (townland)

Monknewtown, İrlanda'nın Meath Kontluğu'ndaki Slane'in 3 km doğusunda yer alan bir kasabadır. Yakındaki birkaç tarihi su değirmenini besleyen Mattock Nehri üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Newgrange cursus</span>

Newgrange cursus, İrlanda'daki Brú na Bóinne Dünya Mirası Alanının bir bölümünü teşkil eden Neolitik bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Townleyhall anıt mezarı</span>

Townleyhall anıt mezarı, Dowth anıt mezarının yaklaşık 2 km kuzeyinde yer alan anıt mezar alanıdır. İrlanda'nın Louth Kontluğu'ndaki megalit Brú na Bóinne kompleksinin bir parçasıdır. Dünya Miras çekirdek alanının dışında ancak tampon bölge içinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kivik Kral Mezarı</span> İsveçin güneyindeki Kivikte yer alan mezar

Kral Mezarı, arkeolojik sit alanıdır. İsveç'in Scania ilinin güneydoğu kesimindeki Kivik yakınlarında yer almaktadır. Alan, yaklaşık olarak MÖ 1400'e ait alışılmadık derecede büyük bir İskandinav Tunç Çağı çifte gömünün kalıntılarıdır.

Aççana Höyük - Alalah, Hatay ili Reyhanlı ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Höyük yerleşiminin tapınaklar bölgesinde bulunması imar tarihini 4000-3000 yıl öncesine uzandığı sanılmaktadır. Arkeolojik bilimsel yüzey ve kazı araştırma heyeti Kazılardan elde edilen buluntular, bölgenin inanç, kültür, yaşam biçimi ve ticaret trafiğine yön veren yerleşim yeri olduğu kanaatini güçlendirmektedir.