İçeriğe atla

Knin Kuşatması

Knin Kalesi 2012

Knin kuşatması (Hırvatça: Opsada Knina) Hırvat Krallığı başkenti Knin şehrinin 1522 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması olayıdır. 1513 ve 1514'teki iki başarısız girişimin ardından, Bosna Sancağı beyi Gazi Hüsrev Bey liderliğindeki Osmanlı kuvvetleri, 1522 baharında güney Hırvatistan'a büyük bir saldırı başlattı. Mayıs ayında Hersek ve Konstantinopolis sancağından gelen birlikler ile takviye edilen kuvvetler, Knin Kalesini kuşattı.

Knin ve çevresine yapılan sık baskınlar nedeniyle kale zaten hasar görmüştü ve yerel nüfusun büyük bir kısmı Hırvatistan'ın daha güvenli bölgelerine kaçmıştı. Knin garnizonunun komutanı Hırvat asilzade Mihajlo Vojković'in emrinde sadece küçük bir kuvvet vardı. Askerlerinin serbest bırakılması karşılığında 28 Mayıs'ta kaleyi teslim etti. Ertesi gün Osmanlılar şehre girdi. Kuşatılmış kaleye yardım için bir yardım çalışması hazırlayan Hırvat Ban Ivan Karlović, Vojković'i şehri teslim ettiği için hapsetti. Ele geçirilmesinin ardından Osmanlı Devleti, Knin'i Bosna Sancağı içindeki Hırvat vilayetine dahil etti. 1580 civarında Knin, Kırka ve Lika Sancağı'nın merkezi oldu ve 1688'e kadar Osmanlı egemenliğinde kaldı.

Sonrası

Vincenzo Coronelli'nin Osmanlı yönetimi sırasındaki Knin'in 17. yüzyılın sonlarından kalma illüstrasyonu

Knin'in düşüşünü duyduktan sonra, yakınlardaki Skradin şehrinin vatandaşları da kaçmaya başladı ve şehri savunmasız bıraktı. Burası da daha sonra Osmanlılar tarafından savaşmadan ele geçirildi. [1] Hüsrev Bey iki şehrin de yağmalanmasına izin vermedi. Skradin düzgün bir şekilde güçlendirilinceye kadar [2] Skradin'de kaldı ve geride 500 kişilik bir garnizon bıraktı. [1] Hüsrev Bey Skradin'deyken Venediklilerden hediyeler aldı. Padişahın Venedik ile barış istediğini iletti. [3] Knin'i fethettikten sonra, Osmanlılar güney Hırvatistan'daki bir diğer önemli müstahkem şehir olan Klis'e doğru ilerlediler. [4] 3 Haziran'da 300 kişilik bir garnizonun bulunduğu Klis Kalesi kuşatıldı. Garnizon Hüsrev Bey'in adamlarının saldırılarını püskürtecek kadar güçlüydü. Bu yüzden Hüsrev Bey kuşatmayı kaldırdı ve 18 Haziran'da geri çekildi. [1]

Knin'in düşüşü Hırvatistan için büyük bir şoktu ve güney kesimdeki Osmanlı ilerlemesini hızlandırdı.

Kaybedildikten sonraki ilk yıllarda Knin'i yeniden ele geçirmek için birkaç girişimde bulunuldu. Eylül 1522'de Karlović bir ordu topladı ve Knin civarında Osmanlı kuvvetlerine saldırdı ve Hüsrev Bey'in kuyumcusu da dahil olmak üzere birkaç Osmanlı askerini ele geçirdi. Kaybedilen kaleleri geri kazanma sözü veren Avusturya Arşidükü Ferdinand'dan yardım bekliyordu. [5] Haziran ayında Ferdinand, Salm Kontu Nicholas liderliğindeki 400 kişilik bir birliği Karlovic'e gönderdi.[2] Bu güçler Hırvatların topraklarını korumasını sağladı [1] ancak Knin'i ele geçiremeyecek kadar zayıftı. 1529 ve 1530'da Knin bölgesine iki Hırvat saldırısı daha oldu. İlki 24 Osmanlı askerinin ele geçirilmesiyle sona erdi.

Osmanlı İmparatorluğu, Knin'i bölgedeki taarruzlarının başlangıç noktası yaptı. [5] Şehir ve çevresi, Bosna Sancağı içinde yeni kurulan Hırvat vilayetine dahil edildi. [6] 1580 civarında, Knin'in merkez olduğu Krka ve Lika Sancağı kuruldu. [5] Knin, Mora Savaşı sırasında Venedik tarafından ele geçirildiği 1688 yılına kadar Osmanlı yönetiminde kaldı. [7]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazi Hüsrev Bey</span>

Gazi Hüsrev Bey, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı I. Süleyman devrinde Bosna'da uzun süre görev yapan sancak beyi. Babası Boşnak annesi Türk olup, annesi tarafından Sultan II. Bayezid'in torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli (eyalet)</span> 1362 yılında I. Murad zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti

Rumeli Eyaleti veya Rumeli Beylerbeyliği, 1362 yılında I. Murad zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. Osmanlı Devleti'nde kurulan ilk eyalettir. Anadolu Beylerbeyi yükselirse Rumeli Beylerbeyi, Rumeli Beylerbeyi terfi edilirse vezir olurdu. Rumeli Beylerbeyi Divan-ı Hümayun müzakerelerine katılırdı. 17. yüzyıldan itibaren vezir derecesinde bulunanlar tayin edilmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad'ın Fethi</span> Macaristan Krallığının sınırlarında bulunan Belgradın Temmuz 1521de Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması ile başlayan ve 29 Ağustos 1521de Belgradın Osmanlı sınırlarına katılması ile sona eren süreç

Belgrad'ın Fethi, Macaristan Krallığı'nın elinde bulunan Belgrad'ın Temmuz 1521'de, Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasıyla başlayan ve 29 Ağustos 1521'de fethiyle sona eren süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Klis Kalesi</span>

Klis Kalesi, Hırvatistan'ın Adriyatik kıyı şeridinde yer alan bir Orta Çağ kalesidir. Aynı adı taşıyan Kilis kasabasının tepesinde konuşlanmıştır. İlk temel yapı bir İllirya kabilesi olan Dalmaçyalılar tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Krbava Muharebesi</span>

Krbava Muharebesi, 9 Eylül 1493 tarihinde Osmanlı ile Macaristan Krallığı destekli Hırvatistan Krallığı birleşik ordusu arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. Muharebe, Hırvatistan'ın güneyinde bulunan Lika bölgesinin Krbava alanında gerçekleşmiştir. Sonuç, kesin Osmanlı galibiyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı</span>

Yüz Yıllık Hırvat-Osmanlı Savaşı (Hırvatça: Stogodišnji hrvatsko-turski rat, Stogodišnji rat protiv Turaka, Stogodišnji rat s Osmanlılijama, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu ile Orta Çağ Hırvatistan Krallığı ve daha sonraki Hırvatistan'ın Habsburg Krallığı arasındaki nispeten düşük yoğunluklu. Çatışma, küçük ölçekli sınır savaşı dönemlerinin yanı sıra, özellikle 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından Hırvat topraklarına yönelik büyük fetih seferlerine de sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">Klis Kuşatması</span>

Klise Kuşatması,, Osmanlı'nın Hırvatistan Krallığı kontrolünde bulunan Klis Kalesi'nin 31 Ağustos 1536 - 12 Mart 1537 tarihleri arasında kuşatmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırka Sancağı</span>

Kırka Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Knin idi.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ferhad Paşa</span>

Gazi Ferhad Paşa, Osmanlı devlet adamı. Bosna ve Budin Beylerbeyilikleri yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Una Muharebesi, 29 ve 30 Ekim 1483'te, çoğu Bosna Sancağı'ndan gelen bölgesel Osmanlı kuvvetleri ile Una Nehri geçidinde Brod Zrinski yakınlarındaki Hırvatistan Krallığı arasında yapılan muharebedir. Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Hırvatların elde ettiği ilk büyük zaferlerden biriydi. Hırvat ordusu, Hırvatistan Ban'ı Matthias Geréb ve diğer Hırvat soyluları ve Sırbistan Despotu Vuk Grgurević'in katıldığı Frankopan ailesinin birkaç üyesi tarafından yönetildi. Amaçları, Una Nehri'ne doğru ilerleyen Osmanlıları durdurmaktı. İki gün süren savaşta Osmanlılar yenildi ve kısa süre sonra Sultan II. Bayezid ile 7 yıllık bir ateşkes imzalandı.

Vrpile Muharebesi ya da Vrpile Gulch Muharebesi, bilinen diğer ismiyle Birinci Krbava Muharebesi, Eylül 1491'de Hırvatistan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında, Krbava'daki Korenica yakınlarındaki Vrpile geçidinde gerçekleşen muharebedir. Egervárlı Ban Ladislav ve Knez Bernardin Frankopan önderliğindeki Hırvat ordusu, Carniola'dan Bosna Sancağı'na geri dönmekte olan Osmanlı ordusunu mağlup etti.

<span class="mw-page-title-main">Jajce Muharebesi</span>

Jajce Muharebesi, Ocak 1518'de Bosna Sancak Beyi Hüsrev Bey komutasındaki Osmanlı ordusu ile Ban Petar Berislavić liderliğindeki Macar ve Hırvat kuvvetleri arasında yapıldı. Muharebe, Osmanlı-Hırvatistan savaşları ve Macaristan-Osmanlı savaşlarının bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kastelnovo Kuşatması</span>

Kastelnovo Kuşatması, 1537-1540 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre, Osmanlı Devleti'nin bir yıl önce Kutsal İttifak bünyesindeki İspanya Krallığı'nın eline geçmiş olan kaleyi 1539 yılında Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Türk donanmasının kuşatması sonucunda geri aldığı askeri çarpışma.

<span class="mw-page-title-main">Zerinvar Kuşatması (1664)</span> Mora Nehrinin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristanın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı

Zerinvar Kuşatması, Miklós Zrínyi liderliğindeki Hırvat kuvvetleri ile Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu arasında Haziran/Temmuz 1664'te gerçekleşti. Mora Nehri'nin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristan'ın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı. Savaş, kalenin yıkılması ve Hırvat mürettebatın Hırvatistan'ın daha güvenli iç bölgelerine geri çekilmesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Bihaç Kuşatması (1592)</span>

Bihaç kuşatması Haziran 1592'de Habsburg Monarşisi'ne bağlı Hırvatistan Krallığı'ndaki Bihaç kentinin Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması ve ele geçirilmesidir. 1591 yılında Telli Hasan Paşa'nın Bosna Eyaleti Beylerbeyliğine gelmesiyle İmparator II. Rudolf ile Sultan III. Murad arasında kurulan barış dönemi sona ermiş ve taşradaki Osmanlı orduları Hırvatistan'a doğru taarruza geçmiştir. Una Nehri üzerinde, neredeyse izole bir şehir olan ve 1585'te bir Osmanlı saldırısını püskürten Bihaç, ilk hedeflerden biriydi. Hırvatistan Banı Thomas Erdődy, sınır kasabalarını korumak için mevcut kaynakları ve askerleri kullandı, ancak Osmanlılar 1591'de birkaç küçük kale almayı başardı. Saldırı hız kazandıkça, Hırvat Parlamentosu 5 Ocak 1592'de ülkede genel bir başkaldırı hakkında bir yasa çıkardı.

Hırvat Vilayeti 16. yüzyılda Dalmaçya'daki bir Osmanlı vilayetiydi. Başkenti Sinj idi.

<span class="mw-page-title-main">Dubica Muharebesi</span> 1513 Muharebesi

Dubica Muharebesi 16 Ağustos 1513'te Hırvatistan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaştır. Hırvat ordusuna Hırvat Banı Petar Berislavić komuta ederken, Osmanlı ordusu çoğunlukla Bosna Sancağından gelen Sancakbeyi Yunus ağa (Junuz-aga) komutasındaki kuvvetlerden oluşuyordu. İki ordu, Orta Hırvatistan'daki Dubica kasabası yakınlarında Sava ve Una nehirleri arasında çatıştı. Savaş, Hırvat zaferi ve ağır Osmanlı kaybıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Brest Muharebesi (1592)</span>

Brest Muharebesi, 1593-1606 Osmanlı-Roma Cermen Savaşı öncesinde askerî mücadele.