İçeriğe atla

Knidos Aslanı

Knidos Aslanı, 1858 yılında günümüzde Datçadaki Knidos antik limanının yakınında bulunan devasa bir Antik Yunan heykelidir. Keşfedilmesinden kısa bir süre sonra heykel, British Museum'a, Londra'ya götürüldü ve koleksiyonun bir parçası yapıldı. Heykelin yaşı hakkında bazı tartışmalar olmasına rağmen, genel olarak, bilimsel görüş onu MÖ 2. yüzyıla tarihlendirmektedir. 2000 yılından bu yana,müzenin Kraliçe II.Elizabeth Büyük Mahkemesi adlı kısmında bir kaide üzerinde sergilenmektedir.[1]

Açıklama

Yapının asıl halinin tahmini çizimi. 18 metre yüksekliğinde olduğu ve mermerle kaplandığı tahmin edilmektedir. Aslan 6 ton ağırlığındadır.

Uzanan bir aslan biçimindeki heykelin mermeri daha önce Partenon'un inşasında olduğu gibi Penteli Dağı'ndan çıkarılmıştır. Aslanın vücudunun büyük kısmı bulunmuştur; sadece alt çene ve ön bacaklar eksiktir; gözleri muhtemelen bir zamanlar camla kaplanmıştı. Heykel gerçek bir aslandan daha büyük; altı ton ağırlığında, 2.89 metre uzunluğunda ve 1.82 metre yüksekliğindedir.[1] Heykel tasarlanırken altının oyularak ağırlığının azaltılması düşünülmüştür.[2]

Bir görüşe göre heykel, Halikarnas'ta, M.Ö. 350 yılında o günün modasına uygun bir stile sahip bir mezar anıtının üstünde duruyordu. Anıt, basamaklı piramit tipindeki tepeye sahip bir kare şeklindeydi. Dairesel bir plan üzerinde oyuktu.[3]

Anıtın aslan dışındaki geri kalan kısmı halen British Museum tarafından kazının yapıldığı Türkiye'dedir.[4]

Keşfi

Knidos Aslanı, 1858'de İngiliz arkeolog Richard Popplewell Pullan tarafından Datça'nın yakınındaki uçurumlarda yürürken bulundu. O sıralarda Pullan, Charles Thomas Newton'un heykelden üç mil uzaktaki antik Yunan kenti Knidos'u kazmasına yardım ediyordu.[1] Heykel, denize nazırdı ve bir zamanlar denizciler için bir navigasyon görevi görmüş olabilecek 18 metre yüksekliğindeki bir mezar anıtının üstündeydi. Heykel bu anıttan biraz uzakta bulunduğu için anıt daha önce bir depremde yıkılmış olabilir. Heykel Robert Murdoch Smith tarafından HMS Supply adlı gemiye yüklenerek Londra'ya kaçırıldı.

Anıtın kireçtaşından yapılmış çekirdeği hala sağlamdı, ancak mermer kaplaması, çalınmıştı ya da bulunamamıştı.

2008 yılında Datça, Knidos Aslanı ve Knidos Demeter'i olarak bilinen iki heykelin iadesi için İngiliz Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dilekçe verdi.[5]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Ian Jenkins, Knidos Aslanı, İngiliz Müzesi, 2008
  • C. Bruns-Ozgan, Knidos: Antik Kent Rehberi, Konya 2004
  • G.Bean, Cnidus, Maeander'in ötesindeki Türkiye, Londra 1980, bölüm 12, ss 111-127

Kaynakça

  1. ^ a b c British Museum Collection The Lion of Knidos 20 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., British Museum, retrieved 30 November 2013 Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "bm" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Greek architecture and its sculpture. New York: Harvard University Press. 2006. ISBN 0674023889. 
  3. ^ Colossal marble lion from a tomb monument 27 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., British Museum Highlights, retrieved 1 December 2013
  4. ^ Jenkins (2006). "Return to Cnidus". Anatolian Archaeology. 12: 26-28. 
  5. ^ Turkey wants Knidos Lion to be returned 8 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Elginism.com, retrieved 30 November 2013

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Efes</span> Anadoluda bir antik kent

Efes, Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur. Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne yani MÖ 6000 yıllarına dayanır. MÖ 10. yüzyılda eski Arzava başkentinin yerine Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas Mozolesi</span> Antik Mezar

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ksanthos</span> Türkiyedeki UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Likya antik kenti

Ksantos, Kaş'ın Kınık köyündeki antik kent. Kaş kara yoluna 70 km uzaklıkta bulunmaktadır. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır. UNESCO tarafından ’Dünya Kültür Mirası’ listesine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas</span> Antik Karya kenti, Türkiyede günümüz Bodrum

Halikarnas, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Datça</span> Muğlanın ilçesi

Datça, Türkiye'nin Muğla ilinde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Knidos</span> Muğlanın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Artemis Tapınağı</span> Efesteki tarihî tapınak

Artemis Tapınağı, aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinir. Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te MÖ 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dorlar</span>

Dorlar (Doris) , Antik Yunanistan asıllı, Hint–Avrupa kökenli göçebe kabilelerdir. Yaklaşık olarak MÖ 12. yüzyıl ortalarından itibaren Yunan yarımadasına dalgalar halinde akınlar düzenleyerek bu bölgedeki tunç çağı Miken uygarlığını yıkmışlardır. Demir çağı silahlarıyla kısa sürede askeri – feodal Miken krallıklarının siyasi gücünü etkisiz hale getiren Dorlar, Miken etkisi altındaki batı Anadolu, Girit ve Rodos’un da dahil olduğu adalara yayılmışlardır.

Dikilitaş veya obelisk yüksek, daire veya dört kenarlı tepeye doğru incelen taştan anıt. Genellikle belirli bir şahsı veya olayı anmak için yapılır. Antik dikilitaşlar tek bir taştan oluşurdu. Stel terimi genellikle klasik obelisk forumda olmayan diğer dikili duran farklı anıtlar için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz feneri</span> geceleri deniz taşıtlarına yol gösteren, tepesinde güçlü bir ışık kaynağı olan aydınlatma aracı

Deniz feneri, çeşitli ışık yayıcı sistemler vasıtasıyla, gemilere rehberlik etmek amacıyla kıyılarda yapılan bina türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır sanatı</span>

Antik Mısır'da sanat, MÖ 31. yüzyıl ile MS 4. yüzyıl arasında eski Mısır'da üretilen sanatı ifade eder. Resimler, heykeller, papirüs, fayans, mücevher, fildişi, mimari ve diğer sanat ortamları üzerine çizimler içerir. Aynı zamanda çok muhafazakâr: sanat tarzı zamanla çok az değişti. Hayatta kalan sanatın çoğu, Mısırlıların öbür dünyaya olan inancı hakkında daha fazla fikir veren mezarlar ve anıtlardan geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Toprak Askerler</span>

Toprak Askerler ya da Terrakotta Ordusu, ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunan terrakotta heykeller. MÖ 210 tarihinde yapılmış olan heykeller, 1974'te Çin'in Shaanxi eyaletine bağlı Xi'an yakınlarında bir çiftçi tarafından bulunmuştur. Ordunun "İlklerin imparatoru" olarak bilinen Qin Shi Huang'ın mezarını koruduğuna inanılır.

Belevi Mozolesi veya Belevi Anıt Mezarı, İzmir Selçuk'a bağlı bir belde olan Belevi'de bulunan Helenistik döneme ait bir mezar. Anıt mezar Efes'ten 14 kilometre uzaklıktadır. Günümüzde Belevi beldesi sınırları içinde kaldığı için Belevi Anıt Mezarı adıyla anılır. MÖ 301'de Efes kralı Lysimachus tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Teos</span> Antik kent

Teos veya Teo, Eski İyonya'da batısından yer alan bir antik şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Hekatomnos Anıt Mezarı</span> Milasta antik anıt mezar

Hekatomnos Anıt Mezarı, Karya'nın kurucu satrapı Hekatomnos'un günümüzde Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan anıt mezarı.

Ukrayna Ana, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yer alan Nazi-Sovyet Savaşı anısına inşa edilen heykel. Heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç ve teknik ressam Vasyl Borodai tarafından yapılan heykel paslanmaz çelikten üretilmiştir. Elindeki 16 metrelik kılıç ile birlikte toplam yüksekliği 102 metre, ağırlığı 560 tondur. Heykelin sağ elindeki kılıcın ağırlığı 9 tondur. Sol elinde ise 13x8 metre genişliğinde, üzerinde Ukrayna armasının yer aldığı bir kalkan vardır. Kalkanın üzerinde daha önceleri Sovyetler Birliği devlet arması bulunuyordu ancak 6 Ağustos 2023 tarihinde kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Knidos'un Demeteri</span>

Knidos'un Demeteri, günümüz Datça ilçesi sınırları içindeki Knidos antik kentinde bulunan gerçek bir insan ölçüsündeki Antik Yunan heykelidir. Günümüzde British Museum koleksiyonunun bir parçası olan heykel, MÖ 350'den kalmadır ve Helenistik Dönem heykellerinin etkileyici bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Nereidler Anıtı</span>

Nereidler Anıtı, Likya antik bölgesinde bir şehir olan Ksanthos bölgesinde bulunan bir heykel mezardır. Yontulmuş frizlerle süslü bir kaidenin üzerinde yer alan Yunan tapınağı planlı bir anıt mezardır. MÖ 4. yüzyılın başlarında kral Arbinas'a ait bir mezar olarak inşa edildiği düşünülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Büyük İskender'in Priene yazıtı</span>

Priene yazıtı, 19. yüzyılda modern Türkiye'deki Priene'de bulunan Athena Polias Tapınağı'nda keşfedilen, M.Ö 330 yılında yazıldığı tahmin edilen, Büyük İskender'e ait bir adak yazısıdır. British Museum'un Antik Yunan epigrafi koleksiyonunun önemli bir parçasıdır ve antik tarihin en ünlü kişilerinden biriyle doğrudan bağlantı sağlar.