Knez (unvan)
Knez, tarihte Slavlar'ın kullandığı bir soyluluk ünvanıydı. Prens unvanına karşılık gelmekteydi.
Knez, tarihte Slavlar'ın kullandığı bir soyluluk ünvanıydı. Prens unvanına karşılık gelmekteydi.
1339 yılı Jülyen takviminin Cuma günü başlayan ortak yılıdır.
Altın Orda, Altın Ordu Devleti, Uluğ Ulus veya Kıpçak Hanlığı bir Türk hanlığıdır. Cengiz Han ölmeden önce topraklarını oğulları arasında paylaştırmış ve Seyhun Irmağı ile Balkaş Gölü'nün batısındaki yerleri büyük oğlu Cuci Han'a vermişti. Cuci Han'ın küçük oğlu Batu Han, batıya doğru giriştiği seferlerle bu toprakları genişletti. Cuci'nin toprakları sonradan Batu Han ile ağabeyi Orda Han arasında paylaşıldı. Balkaş ile Aral gölleri arasındaki ve Seyhun Irmağı'nın güneyindeki yerler Orda'ya verildi. Harezm ve yeni alınan topraklarsa Batu'nun yönetimine bırakıldı. Orda'nın yönetimindeki doğu bölgesine Ak Orda, Batu'un yönetimindeki batı bölgesine de Gök Orda adı verildi. Gök Orda sonradan Altın Orda olarak adlandırıldı.
Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.
Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.
Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.
Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği ya da Moskova Dükalığından önce, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Moskova Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefidir. Başlangıçta Altın Orda Devletine bağlı olan bu devlet daha sonra Moskova Knezliği'ne dönüşmüştür. Moskova Knezliği de 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rus Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar Korkunç İvan olmuştur.
Özbek Han, Altın Orda Devleti’nin dokuzuncu hanıdır.
Grandük Prens Alexander veya Aleksandr Mikhailovich Tver prensi ve Vladimir-Suzdal Knezliği knezidir.
Kurtarıcı Euthymius Manastırı, Rusya'nın Suzdal kentinde yer alan bir manastırdır.
Aziz Demetrius Katedrali, eski Rus kenti Vladimir'de yer alan bir katedraldir. 1191'de Vladimir-Suzdal Knezliği'nin Büyük Prensi Vsevolod the Big Nest'in hükümdarlığı sırasında Selanikli Aziz Demetrius'un onuruna inşa edildi.
III. Andrey Aleksandroviç, Rus prens. Aleksandr Nevskiy'nin oğludur. Babası tarafından İdil Nehri yakınlarındaki Gorodets'in knezi tayin edildi. 1276'da Kostroma ve Vladimir-Suzdal Knezliği için mücadele etti.
Vladimir prensi Sviatoslav Vsevolodovich Novgorod Prensi ve Vladimir-Suzdal Knezliği Büyük prensi (1246-1248).
Konstantin Vsevolodovich, III. Vsevolod Yuryeviç ve Maria Shvarnovna'nın en büyük oğlu olarak 1216–1218 yıllarında Vladimir prensi.
Suzdal Muharebesi, 7 Temmuz 1445'te Suzdal yakınlarında, Uluğ Muhammed Han tarafından Rusya'ya gönderilen prensler Mahmud ve Yakub liderliğindeki Kazan Tatarları ve Moskova Büyük Dükü II. Vasili'nin ve birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu, Moskova ordusunun tamamen yenilgisi ve Büyük Dük'ün ele geçirilmesiydi. Savaş, Moskova Knezliği için ciddi sonuçlar doğurdu.
Yaroslavl Knezliği, 1218-1463 yılları arasında var olup 14. yüzyılın ortalarına kadar Vladimir-Suzdal Knezliği'nin bir parçasıyken mevcut Vladimir-Suzdal Knezi ölünce oğullarından birine Yaroslavl Knezliği miras kaldı ve böylece knezlik bağımsız oldu. Devlet bir Doğu Slav knezliği olup başkenti Yaroslavl'dı.
Nijni Novgorod-Suzdal Knezliği 1341'de kurulan bir Doğu Slav knezliğiydi. Knezliğin büyük şehirleri Nijni Novgorod, Suzdal, Gorohovets, Gorodets ve Kurmysh'di. Nijni Novgorod, 1350'den beri knezliğin merkeziydi.
Bryansk Ormanları, Ukrayna ve Rusya sınırında büyük bir orman masifidir. Bryansk ormanları çoğunlukla Bryansk bölgesinin topraklarında, ayrıca Rusya'nın Kaluga bölgesinin güneybatısında ve Ukrayna'nın Sumi ve Çernigiv bölgelerinin kuzeyinde yer almaktadır. Eski zamanlarda ormanlar çok daha geniş bir alanı kaplıyordu. "Bryansky Ormanı" tabiatı koruma alanı, Rusya'nın Bryansk bölgesinde faaliyet göstermektedir.
Zalesye veya Opolye, Rusya'nın tarihi bir bölgesidir. Bölge; Vladimir Oblastı'nın batı kısımları, Moskova Oblastı'nın kuzey-doğusu ve Yaroslavl Oblastı'nın güneyinden oluşmaktaydı. Vladimir-Suzdal Knezliği'nin çekirdeği olan bu bölge, Rus devletinin gelişmesinde hayati bir rol oynadı.
Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonu, 6. yüzyılda başlayan ve Orta Çağ'ın sonlarına kadar süren Vladimir-Suzdal Knezliği topraklarının ve Rus Kuzeyinin Slavlar tarafından yerleşime sürecidir. Slavların gelmesinden önce, bu toprakların nüfusunu ağırlıklı olarak Baltlar ve Fin-Ugor kavimleri oluşturuyordu. Eski Rus devletinin çöküşü döneminde yoğunlaşan Slav kolonizasyonunun sonucu, bu bölgede Büyük Rus halkının oluşumunun başlangıcı ve siyasi boyutta Vladimir-Suzdal Knezliğinin yükselişi oldu.