İçeriğe atla

Knarik Vardanyan

Knarik Vardanyan
Քնարիկ Վարդանյան
DoğumKnarik Grigori Vardanyan
24 Kasım 1914
Panik (eski adı; Kaftarlı), Kafkasya Valiliği, Rus İmparatorluğu
Ölüm25 Aralık 1996
Erivan, Ermenistan
EğitimErmeni Kültür Evi
Mezun olduğu okul(lar)Leninakan Teknik Koleji,
Panos Terlemezyan Devlet Güzel Sanatlar Okulu,
Erivan Devlet Tiyatro ve Güzel Sanatlar Enstitüsü
Tanınma nedeniRessam, çizer
EvlilikDavit Poghossian
ÖdüllerSovyetler Birliği Halk Sanatçısı (1967)

Knarik Grigori Vardanyan (Ermenice; Քնարիկ Վարդանյան); (d. 1914–ö. 1996) Çoğunlukla ressam ve grafiker olarak tanınan Ermeni Sovyet sanatçısıydı.[1][2][3] Kendisine Ermeni SSC'nin Onurlu Sanatçısı unvanı verildi (1967).[4][5][6]

Biyografi

Knarik Vardanyan, 24 Kasım 1914'te Rusya İmparatorluğu'nun Kafkasya Genel Valiliği'nin Aleksandropol Uezd'inin Kaftarlı köyünde (şimdi Panik olarak biliniyor) doğdu.[1][7]

1933 yılında Leninakan İnşaat Teknik Koleji'nden (şu anda Gümrü Devlet Teknik Koleji olarak biliniyor) mezun oldu.[1] 1933'ten 1934'e kadar Alexander Tamanian'ın mimarlık stüdyosunda asistan olarak çalıştı.[1][8] 1941 yılında Panos Terlemezyan Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Ardından 1950 yılında Erivan Devlet Güzel Sanatlar ve Tiyatro Enstitüsü'nden mezun oldu. 1950-1952 yılları arasında Moskova'daki Ermeni Kültür Evi'nin resim bölümünde BV Johanson'un yanında eğitim gördü.[1]

1942'den 1944'e kadar Erivan'daki Hovhannes Tumanyan Kukla Tiyatrosu'nda baş sanatçı olarak çalıştı ve bir dizi performansın yaratılmasına yardımcı oldu.[1] Vardanyan, 1950'den itibaren Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin (CPSU) üyesiydi. Opera sanatçısı Davit Poghossian ile evliydi (1911–2004).[1][9]

Vardanyan, çalışan bir adamın günlük yaşamını konu alan resimler yaptı.[1] 1960'lı ve 1970'li yıllarda doğayı yansıtacak şekilde çizgi çalışmalarına başladı ve renk skalasını değiştirmeye başladı.[1] Erivan'da (1965, 1978, 1981), Leninakan'da (1981), Kirovakan'da (1981), Yeghegnadzor'da (1982) ve Tiflis'te (1982) kişisel sergiler açıldı.[1] Sanat eserlerinin birçoğu, Ermenistan Ulusal Galerisi'ndeki geniş bir koleksiyon da dahil olmak üzere müze koleksiyonlarında bulunabilir.[10]

25 Aralık 1996'da Ermenistan'ın Erivan kentinde öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k "- Քնարիկ Վարդանյան". 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 
  2. ^ Հայկական սովետական հանրագիտարան [Armenian Soviet Encyclopedia]. 11. Institute of History, Armenian Academy of Sciences. s. 323. 
  3. ^ "Women's Art versus Feminist Art: Categories and Contradictions in Practices of Armenian Art | Feminism and Gender Democracy". Heinrich-Böll-Stiftung (İngilizce). 27 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2022. 
  4. ^ Խոստիկյան, Գոհար (1979). Քնարիկ Վարդանյան : ՀՍՍՀ վաստակավոր նկարիչ = Кнарик Варданян. Засл. худ. Арм. ССР /. Union of Artists of Armenia. Erivan. 
  5. ^ "Vardanyan Knarik (1914-1996)". Shedevr (Ermenice). 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2022. 
  6. ^ "Vardanyan Knarik (1914-1996)". 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Kenarik Vardanyan". 
  8. ^ "Թամանյանի ու Հալաբյան արվեստանոցներից մինչև Գեղարվեստաթատերական ինստիտուտ… Քնարիկ Վարդանյան (լուսանկարներ)". Panorama.am (Ermenice). 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2022. 
  9. ^ "Դավիթ Պողոսյան" [Davit Poghossian]. AVproduction.am. 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2022. 
  10. ^ "Collection". National Gallery of Armenia. 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ovannes Kaçaznuni</span> Ermeni siyasetçi (1867-1938)

Hovhannes Kaçaznuni, Ermeni siyasetçi ve Ermenistan'ın ilk başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Devrimci Federasyonu</span> Ermenistan’da bir siyasi parti

Ermeni Devrimci Federasyonu, Ermeni siyasi partisi. Ermenistan'ın bağımsızlığını sağlamak amacıyla 1890'da kuruldu. Hâlen gerek Ermenistan Cumhuriyeti'nde gerek diasporadaki Ermeniler arasında aktif bir siyasi partidir. Doğu Ermenice adıyla Daşnaktsutyun olan örgütün adı Türkçeye Batı Ermenice'den bir takım ses değişikliklerinden sonra Taşnaksutyun olarak geçmiştir ve kısaca Taşnak adıyla da bilinir. Ermenicede Federasyon anlamına gelir; çünkü örgüt özellikle Rusya'daki Ermeni örgütleri başta olmak üzere birçok örgütün birleşmesinden oluştuğundan bu adın verilmesi uygun görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni mutfağı</span>

Ermeni mutfağı, Ermeni kültürü ve çevre kültürlere bağlı olarak gelişmiş Ermenilere özgü bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Tamanyan</span> Ermeni asıllı Rus mimar (1878-1936)

Aleksandr Tamanyan, Ermeni neoklasik mimar ve kentbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Artaşes Geğamyan</span>

Artaşes Geğamyan, Ermeni siyasetçi.

Aram Ter-Ghevondyan, en önde gelen Ermeni tarihçi ve tarihi kaynakların araştırmaları, Orta Çağ Ermenistan'ın İslam dünyası ile ilişkileri ve Şarkiyat araştırmaları konusunda uzmanlaşmış bir bilim adamıdır. Çığır açıcı çalışması, Bagratuni Ermenistan'da Arap Emirlikleri, Ermenistan'ın Bagratuni Krallığı üzerine yapılmış en önemli araştırmadır. 1981 yılından ölümüne kadar, Ter-Ghevondyan, Ermeni Bilimler Akademisi'nde Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü başkanlığına ek ayrıca Halep Üniversitesi'nden fahri doktora unvanını taşımış ve Roma Tiberian Akademisi'nde ortak üyeliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gazançetsots Katedrali</span> Şuşa, Azerbaycanda bir katedral

Kutsal Kurtarıcı Katedrali, yaygın olarak Ğazançetsots olarak anılır (Ղազանչեցոց), Azerbaycan'ın Şuşa şehrindeki bir Ermeni Apostolik katedrali. Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Artsah piskoposluk bölgesinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ofelya Hambardzumyan</span> Ermeni halk müziği şarkıcısı

Ofelya Karapeti Hambardzumyan, Ermeni halk müziği şarkıcısıydı.

Arşak Abrahami Fetvacıyan Ermeni sanatçı, ressam ve tasarımcıdır. Antik Ani kentini resmettiği suluboya resimleri ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin para ve posta pullarını (1918-1920) tasarlamasıyla bilinir. 20 seneden uzun bir süre sanatla uğraşan Fetvacıyan, kilise, manastır, saray ve şapelleri tasvir ettiği 2.000'den fazla eser üretmiştir. Karakalem ve suluboya çalışmalarının yanında Ermeni portreleri de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armen Tigranyan</span>

Armen Tigrani Tigranyan veya yaygın olarak bilinen adlarıyla Tigranyan ve Dikranyan Ermeni besteci ve orkestra şefidir. Ermenistan'da sergilenen ilk opera eseri olan Anoush ve ölümünden birkaç ay önce prömiyerini yaptığı Davit Bek (1950) eseriyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gayane Haçaturyan</span> Gürcü-Ermeni ressam ve grafik sanatçısı

Gayane Haçaturyan Gürcü - Ermeni ressam ve grafik sanatçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lavinia Bajbeuk-Melikyan</span>

Lavinia Bajbeuk-Melikyan, Rus Sanat Akademisi'nin üyesi olan bir Sovyet-Ermeni ressam ve Ermeni SSC Halk Sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Araksi Saryan-Harutunyan</span>

Araksi Saryan-Harutunyan Ermeni müzikolog, sanat tarihi adayı, Erivan Devlet Konservatuvarı profesörü. Ermenistan Onurlu Sanat İşçisi (2008). Ermenistan Besteciler Birliği üyesi (1966).

Ermenistan kültürü, Ermenistan'da yaşayan halkların ve Ermenistan tarihinde yer alan devletlerin kültürü.

<span class="mw-page-title-main">Davit Bek, Ermenistan</span> Ermenistanda belediye

Davit Bek Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Kapan belediyesinde yer alan bir köydür. Adını Ermeni bağımsızlık hareketinin en belirgin askerî isimlerinden biri olan Davit Bek'ten almıştır.

Sirarpie Der Nersessian Ermeni ve Bizans araştırmalarında uzmanlaşmış Ermeni sanat tarihçisidir. Der Nersessian tanınmış bir akademisyen ve Ermeni sanat tarihi alanında öncü bir isimdi. Massachusetts'teki Wellesley Kolejinde ve Harvard Üniversitesi'nin Henri Focillon Sanat ve Arkeoloji bölümünde Profesör ünvanı ile dersler vermiştir. Dumbarton Oaks'ta başta kıdemli üye, sonrasında ise 1954-1955 ve 1961-62 yılları arasında müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Aynı zamanda Scholars Kurulunun da bir üyesiydi. Der Nersessian, British Academy (1975), Académie des Inscriptions et Belles-Lettres (1978) ve Ermeni Bilimler Akademisi (1966) gibi çeşitli uluslararası kuruluşların da üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Vahagn Haçaturyan</span> 5. Ermenistan devlet başkanı

Vahagn Garniki Haçaturyan ; d. 26 Temmuz 1959) Ermenistan devlet başkanı olarak görev yapan bir Ermeni politikacıdır. 1992'den 1996'ya kadar Erivan belediye başkanı ve yüksek teknoloji sanayi bakanı (2021-2022) olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Ermenistan ve Yunanistan arasında ikili ilişkiler mevcuttur. İki ulus arasındaki güçlü siyasi, kültürel ve dini bağlar nedeniyle, Ermenistan ve Yunanistan bugün iyi diplomatik ilişkilere sahiptir. Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları döneminde dini ve kültürel kökenleri ve bir arada yaşamaları nedeniyle hem duygusal hem de tarihsel olarak her zaman güçlü olmuşlardır.