İçeriğe atla

Kloroz

Normal bir bitkinin yanında şiddetli klorozu olan bir mısır bitkisi (solda)

Botanikte, yaprakların "klorofili yetersiz" ürettiği bir durumdur. Yaprakların yeşil renginden klorofil sorumlu olduğundan, klorotik yapraklar soluk, sarı veya sarı-beyazdır. Etkilenen bitkinin fotosentez yoluyla karbonhidrat üretme yeteneği çok düşük veya hiç yoktur. Klorofil yetersizliğinin nedeni tedavi edilmediği takdirde bitki ölebilir. Ancak albino Arabidopsis thaliana mutantı ppi2 gibi bazı klorotik bitkiler ekzojen sükroz verilirse kloroz ile birlikte yaşayabilirler.[1]

Kloroz kelimesi, "yeşilimsi sarı", "soluk yeşil", "soluk" veya "taze" anlamına gelen Yunanca khloros'tan türetilmiştir.

Bağcılıkta, en yaygın belirtisi, asma yapraklarının sararması ve klorofil kaybıdır. Bu genellikle Piedmont'taki İtalyan şarap bölgesi Barolo, İspanyol şarap bölgesi Rioja ve Fransız şarap bölgeleri Champagne ve Burgundy gibi kireçtaşı oranı yüksek bağ topraklarında görülür. Bu topraklarda asma, klorofil üretiminde gerekli bir bileşen olan demiri yeterli düzeyde çekmede zorlanır.[2]

Nedenler

Damarlar arası klorozlu bir Liquidambar yaprağı
Klorozlu limon çalısı

Kloroz için bir bitkide aşağıda sayılan faktörlerden birisi veya bunların bir değişik oranlarda kombinasyonu söz konusu olabilir:

Bununla birlikte, koşullar bitkiden bitkiye değişir. Örneğin, Açelya asidik toprakta en iyi şekilde büyürken pirinç, suyla dolu topraktan zarar görmez.

Üzüm bağlarında

Diğer birçok bitki gibi, üzüm asmaları kloroza karşı hassastır ve kireçtaşı bakımından zengin topraklarda demir eksikliği belirtileri yaygın olma eğilimindedir. Büyük Fransız Şarap Yanıklığı'nın ardından Avrupa'daki Phylloxera'dan etkilenen bağcılıkta kloroz daha büyük bir sorun haline geldi. Kireç açısından zengin üzüm bağlarındaki birçok aşılı asma bu nedenle demir eksikliği belirtileri gösterdi ve Fransa'da bu özel kloroz formuna kloroz kireçtaşı adı verildi. Başa çıkmak için Vitis riparia, Vitis rupestris ve Vitis berlandieri gibi Vitis cinsi Amerikan türlerine dayalı anaç üzerine aşılanmıştır. Bununla birlikte, bunların çoğu, özellikle en kaliteli şarapları üretenlerin çoğu, Fransa'nın üzüm bağlarında yaygın olan kireç bakımından zengin topraklara daha az adapte oldu. Anaç malzemesi olarak kullanılan hibrit asmalar için temel olarak kirece dayanıklı Amerikan asmalarının seçilmesiyle problem büyük ölçüde aşılmıştır. Bununla birlikte, bu tür anaçlar diğer açılardan optimalden daha az olabileceğinden, bağcının kloroza dayanıklılık ihtiyacını diğer bağcılık gereksinimlerine karşı dengelemesi gerekir. Bu, V. vinifera kültivarı Chasselas ve V. berlandieri arasında bir hibrit olan ve genellikle yeterli fakat çok yüksek olmayan bir Phylloxera direncine sahip olan, en yaygın kirece dayanıklı anaçlardan biri olan 41 B ile gösterilmektedir.[9][10]

Tedaviler

Genellikle yüksek toprak pH'ının şiddetlendirdiği pesifik besin eksiklikleri toprağa çeşitli kombinasyonlarda bir şelat veya sülfat, magnezyum veya nitrojen bileşikleri şeklinde ilave demir beslemesiyle düzeltilebilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Functional specialization amongst the Arabidopsis Toc159 family of chloroplast protein import receptors". Plant Cell. 16 (8): 2059-77. August 2004. doi:10.1105/tpc.104.023309. PMC 519198 $2. PMID 15273297. 
  2. ^ Wine & Spirits Education Trust "Wine and Spirits: Understanding Wine Quality" pg 16, Second Revised Edition (2012), London, 9781905819157
  3. ^ Koenig, Rich and Kuhns, Mike: Control of Iron Chlorosis in Ornamental and Crop Plants. (Utah State University, Salt Lake City, August 1996) p.3 3 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ a b Botany for Gardeners, p. 178, 3rd edition, Brian Capon, Timber Press 2010
  5. ^ a b c "Focus on Plant Problems - Chlorosis". University of Illinois. 18 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2008.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ Pests of Landscaped Trees and Shrubs: An Integrated Pest Management Guide By Steve H. Dreistadt, Jack Kelly Clark, p. 284, Regents of the University of California Division of Agriculture and Natural Resources, 2004
  7. ^ [1] 29 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Trees for Problem Landscape Sites -- Air Pollution, Virginia Tech May 2009
  8. ^ Gerber (December 2011). "Prospects for biological control of Ambrosia artemisiifolia in Europe: learning from the past: Biological control of Ambrosia in Europe" (PDF). Weed Research (İngilizce). 51 (6): 559-573. doi:10.1111/j.1365-3180.2011.00879.x. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Kasım 2022. 
  9. ^ Jancis Robinson, (Ed.) (2006). Oxford Companion to Wine. ss. 170. ISBN 978-0-19-860990-2.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ Jancis Robinson, (Ed.) (2006). Oxford Companion to Wine. ss. 591-3. ISBN 978-0-19-860990-2.  r eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzüm</span> meyve, cins için Q191019 kullanın, türler için Q30046 kullanın

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağ (tarım)</span>

Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir. Üzüm bağları, şarabın kendisine pay çıkarılabilecek bağın özel coğrafi ve jeolojik özelliklerine atıfta bulunan ve Türkçeye "yer duygusu" gibi tercüme edilebilecek Fransızca terroir kelimesiyle nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Asma biti</span>

Asma biti, bağda (asmada) zarar yapan homojen kanatlılar (Homoptera) takımına bağlı küçük bir böcek. Amerika menşeli bir zararlıdır. İlk defa yabani Amerikan asmalarında üzerinde rastlanmıştır. Göçlerle Amerika'dan Avrupa'ya geçmiştir. Türkiye'de 1881 yılından itibaren ilk defa Trakya taraflarında görülmüştür. Asmanın kök ve yapraklarında yaşayan iki formu vardır. Gelişimini asmada tamamlar. Uzun emici hortumlarıyla yaprak ve kökleri emerler. Emme sonucu kök ve yapraklarda urlar (şişkinlikler) meydana getirirler. Bitkinin zayıflamasına, veriminin düşmesine ve zamanla kurumasına sebep olurlar. Filokseraya karşı yapılan zirai mücadele çalışmaları kesin netice vermemektedir.

<i>Vitis vinifera</i>

Yaygın üzüm asması olan Vitis vinifera Akdeniz bölgesi, Orta Avrupa ve güneybatı Asya'da Fas ve Portekiz'den kuzey Almanya'ya ve doğudan kuzey İran'a kadar uzanan bir Vitis türüdür. Şu anda 5.000 ile 10.000 arasında Vitis vinifera üzüm çeşidi vardır ancak sadece birkaçının şarap ve sofralık üzüm üretimi için ticari önemi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Asmaların yıllık büyüme döngüsü</span>

Asmaların yıllık büyüme döngüsü her yıl bağda oluşan, ilkbaharda tomurcuk kırılmasıyla başlayan ve sonbaharda yaprak dökümü ve ardından kışın uyku hali ile sonuçlanan süreçtir. Şarap yapımı açısından süreçteki her adım şarap yapmak için ideal özelliklere sahip üzümlerin geliştirilmesinde hayati bir rol oynar. Bagcılık uzmanları ve bağ yöneticileri iklim etkisini,asma hastalığını ve asmanın tomurcuklanmasından itibaren ilerlemesini engelleyen ya da kolaylaştıran zararlıları, çiçeklenmeyi, veraison, meyve oluşumunu, hasatı, gölgelik yönetimi gibi bağcılık uygulamalarının kullanılmasıyla gerekirse yaprak düşmesi ve uyku-hali tepkisini, sulamayı, asma eğitimini ve tarımsal kimyasalların kullanımını izlerler. Yıllık büyüme döngüsünün aşamaları genellikle bir asmanın yaşamının ilk yılı içinde gözlemlenebilir hale gelir. Büyüme döngüsünün her aşamasında harcanan zaman bir dizi faktöre bağlıdır - en önemlisi iklim türü ve üzüm çeşidinin özellikleridir.

Bu üzüm çeşitleri listesi şarap ve sofralık üzüm olarak taze veya kurutulmuş yenen kültür üzümlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Pinot noir</span>

Pinot noir, Vitis vinifera türünün kırmızı şaraplık bir üzüm çeşididir. Pinot noir kelimesi, Fransızca çam ve siyah sözcüklerinden türemiştir. Adı, çam kozalağı şeklinde olan küçük ve sık taneli salkımlarından esinlenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Syrah</span>

Syrah, koyu kabuklu üzüm çeşidi olup başlıca kırmızı şarap üretmek için tüm dünyada yetiştirildi. 1999'da Syrah'ın güneydoğu Fransa'dan, Dureza ve Mondeuse Blanche'den iki meçhul üzümün yavrusu olduğu bulundu. Syrah, Syrah'ın 1880'den kalma Peloursin ile bir melezi olan Petite Sirah ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Carignan</span>

Carignan, daha çok Fransa ve Batı Akdeniz'de bulunan, dünya çapında yaygın olarak ekilen İspanya kökenli kırmızı bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer almaktadır. Fransa, Kaliforniya'nın Orta Vadisinde, genellikle ucuz sofra şarabı üretiminde kullanılan önemli bir üzüm çeşidi olarak görülmüş olsa da, son yıllarda, özellikle Güney Fransa ve Katalonya'da birçok şarap üreticisinin, kalite şarap üretmek için de kullanıdığı bir üzüm çeşidi haline gelmiştir.

<i>Vitis amurensis</i>

Vitis amurensis, Amur üzümü, Asya kıtasına özgü bir üzüm türüdür. Üzümün adını Rusya ve Çin ‘deki Amur vadisinden almıştır.

Vitis labrusca', tilki üzümü, asmaların bir türü olup Vitis cins çiçekli bitki Vitaceae familyasındandır.

<span class="mw-page-title-main">Asma</span> asmagillerden, dalları çardak üzerine yayılan üzüm vb. bitkiler.

Vitis, çiçekli bitki Vitaceae familyasındaki asma bitkilerinin kabul edilen 79 türünün bir cinsidir.

Anaç, bitkinin bir parçasıdır, genellikle yeni yer üstü büyümesinin üretilebildiği bir yeraltı kısmıdır. Başka bir bitkinin tomurcuğunun aşılandığı, iyi gelişmiş bir kök sistemine sahip bir gövde olarak da tanımlanabilir. Bir köksap veya yeraltı sapına atıfta bulunabilir. Aşılamada, bir bitkiye, bazen sadece bir kütüğe, halihazırda kurulmuş, sağlıklı bir kök sistemine sahip olan, üzerine başka bir bitkiden bir kesme veya tomurcuk aşılanmış anlamına gelir. Üzüm asmaları ve diğer meyveler gibi bazı durumlarda, anaçlar için çelikler kullanılabilir, kökler onları dikmeden önce fidanlık koşullarında kurulur. Anaç üzerine aşılanan bitki kısmına genellikle kalem denir. Scion o özelliklere sahip bitkidir yayıcısı fotosentetik aktivite ve meyve veya dekoratif özellikleri dahil, yerden arzuluyor. Anaç, toprakla etkileşimi, köklerin ve gövdenin yeni bitkinin desteklenmesini sağlaması, gerekli toprak suyu ve minerallerini alması, ilgili zararlı ve hastalıklara karşı direnç göstermesi için seçilir. Birkaç hafta sonra iki parçanın dokuları birlikte büyüyecek ve sonunda tek bir bitki oluşturacaktır. Ürün her zaman genetik olarak farklı iki bitkinin bileşenlerini içermesine rağmen, birkaç yıl sonra aşı yerini tespit etmek zor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şarabın aroması</span>

Şarabın aromaları, tatlarından daha çeşitlidir. İnsan dili, dildeki tat reseptörleri tarafından algılanan birincil tatlar ile sınırlıdır – ekşilik, acılık, tuzluluk, tatlılık ve lezzetli. Şarapta bulunan çok çeşitli meyve, topraksı, kösele, çiçek, bitki, mineral ve odunsu aroma, Olfaktör bulbus tarafından algılanan aroma notalarından elde edilir. Şarap tadımında, mevcut olabilecek şarabın bazı bileşenlerini tanımlamak için bazen bir yudum almadan önce şarap koklanır. Neyin koklandığını açıklamak için farklı terimler kullanılır. En temel terim, hoş olmayan bir koku veya olası şarap kusuru anlamına gelen kokunun aksine genellikle "hoş" bir kokuyu ifade eden aromadır. Aroma terimi, genellikle fermantasyon ve şarabın yaşlanması kimyasal reaksiyonlarından kaynaklanan kokuları ifade eden buketten de ayırt edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Vitis berlandieri</span>

Vitis berlandieri öncelikle Teksas, New Mexico ve Arkansas olmak üzere güney Kuzey Amerika'ya özgü bir üzüm türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Üzüm asmalarının çoğaltılması</span>

Asmaların çoğaltılması ticari bağcılık ve şarap yapımında önemli bir husustur. Çoğunluğu Vitis vinifera familyasına ait olan asmalar, her bir asmanın sınırlı ömründe her büyüme mevsiminde bir üzüm üretir.

<span class="mw-page-title-main">Vitis riparia</span>

Vitis riparia Michx, nehir üzümü veya don üzümü ile ortak isimlerin Kuzey Amerika'ya özgü bir asmadır. Tırmanıcı bir asma olarak, Québec'ten Teksas'a ve doğu Montana'dan Nova Scotia'ya kadar orta ve doğu Kanada ile Amerika Birleşik Devletleri'nin orta ve kuzeydoğu kısımlarında yaygın bir şekilde dağılmıştır. Kuzeybatı ABD'de izole popülasyon raporları vardır ancak bunlar muhtemelen doğallaştırılmıştır. Uzun ömürlüdür ve en uzun ağaçlardan yukarı gölgeliğe kadar ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Fransız Şarap Hastalığı</span>

Büyük Fransız Şarap Hastalığı, 19. yüzyılın ortalarında Fransa'daki birçok üzüm bağını yok eden ve şarap endüstrisini mahveden ciddi bir hastalıktı. Kuzey Amerika'da ortaya çıkan ve 1850'lerin sonlarında Atlantik'in ötesine taşınan bir yaprak biti tarafından meydana getirildi. Yaprak bitinin gerçek cinsi hala tartışılıyor, ancak büyük ölçüde asma biti olarak bilinen Daktulosphaira vitifoliae türü olduğu düşünülüyor. Fransa'nın en kötü etkilenen ülke olduğu düşünülürken, küllenme diğer Avrupa ülkelerindeki üzüm bağlarına da büyük zarar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Coulure</span>

Coulure, üzümlerin çiçeklenmeden sonra gelişmemesine neden olan hava koşullarına metabolik reaksiyonların sonucu olan bir bağcılık tehlikesidir. İngilizcede bazen Shatter veya Shotberries kelimeleri kullanılır.