İçeriğe atla

Klorik asit

Kontrol Edilmiş
Klorik asit
Klorik asit
Klorik asit
Klorik(V) asit
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
ChemSpider
ECHA InfoCard100.029.303 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
EC Numarası
  • 232-233-0
UNII
UN numarası2626
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • InChI=1/ClHO3/c2-1(3)4/h(H,2,3,4)
    Key: XTEGARKTQYYJKE-UHFFFAOYAG
  • O[Cl+2]([O-])[O-]
Özellikler
Molekül formülüHClO3
Molekül kütlesi84.45914 g mol−1
Görünüm Renksiz çözelti
Yoğunluk1 g/mL, çözelti (yaklaşık)
Çözünürlük (su içinde) >40 g/100 ml (20 °C)
Asitlik (pKa) ~ −1
Yapı
piramidal
Tehlikeler
İş sağlığı ve güvenliği (OHS/OSH):
Ana tehlikeler Oksitleyici, Aşındırıcı
GHS etiketleme sistemi:
Piktogramlar GHS03: OksitleyiciGHS05: Aşındırıcı
İşaret sözcüğü Tehlike
Tehlike ifadeleri H271, H314
Önlem ifadeleri P210, P220, P221, P260, P264, P280, P283, P301+P330+P331, P303+P361+P353, P304+P340, P305+P351+P338, P306+P360, P310, P321, P363, P370+P378, P371+P380+P375, P405, P501
NFPA 704
(yangın karosu)
Benzeyen bileşikler
Diğer anyonlar
bromik asit
iyodik asit
Diğer katyonlar
amonyum klorat
sodyum klorat
potasyum klorat
Benzeyen bileşikler
hidroklorik asit
hipokloröz asit
kloröz asit
perklorik asit
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).

Klorik asit (HClO3), klorun bir oksoasiti ve klorat tuzlarının formal öncülüdür. Güçlü bir asit (pKa ≈1) ve oksitleyici ajandır.

Özellikler

Klorik asit, orantısızlık açısından termodinamik olarak kararsızdır.

Klorik asit, soğuk sulu çözeltide yaklaşık %30'luk bir konsantrasyona kadar kararlıdır ve %40'a kadar olan çözelti, indirgenmiş basınç altında dikkatlice buharlaştırmayla hazırlanabilir. Bu konsantrasyonların üzerinde, klorik asit çözeltileri, çeşitli ürünler verecek şekilde ayrışır, örneğin:

8 HClO3 → 4 HClO4 + 2 H2O + 2 Cl2 + 3 O2

3 HClO3 → HClO4 + H2O + 2 ClO2

Tehlikeler

Klorik asit güçlü bir oksitleyici ajandır. Çoğu organik ve yanıcı maddeler temas halinde alev alabilir.

Üretim

Sülfürik asidin baryum klorat ile reaksiyonu ile hazırlanabilir, çözünmeyen baryum sülfat çökeltme ile uzaklaştırılır:

Ba(ClO3)2 + H2SO4 → 2 HClO3 + BaSO4

Diğer bir yöntem ise, klorik asit ve hidrojen klorit üreten, hipokloröz asidin ısıtılmasıdır:

3 HClO → HClO3 + 2 HCl

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2nd ed.). Butterworth-Heinemann. ISBN 978-0-08-037941-8.
  • R. Bruce King, ed. (1994). "Chloric acid". Encyclopedia of Inorganic Chemistry. 2. Chichester: Wiley. p. 658. ISBN 0-471-93620-0.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Perklorik asit</span>

Perklorik asit, HClO4, suda çözünebilen renksiz bir sıvı olan bir klor oksoasididir. Sülfürik asit ya da nitrik asit ile kıyaslanabilecek kadar güçlü bir asittir. Perklorik asit bir süper asittir ancak en güçlü Brønsted-Lowry asidi değildir (en güçlüsü HSbF6 ya da floroantimonik asittir). Asidin pKa'sı −7'dir.

<span class="mw-page-title-main">Perklorat</span>

Perklorat, ClO4 formülüyle göserilen bir kimyasal kök. Bileşiklerinde daima bir adet elektron alır. Perkloratlar perklorik asitin tuzlarıdır. Perkloratlar özellikle tıpta tiroid bezleri tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlarla beraber, hava yastığı ve havai fişek gibi bazı ürünlerde perkloratlara rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum perklorat</span>

Sodyum perklorat formülü NaClO4 olan bir kimyasal bileşiktir. Perklorik asitin sodyum tuzu olan bu bileşik diğer perkloratlar gibi kuvvetli bir oksitleyicidir. Sodyum perkloratın çözünürlüğü diğer perklorat tuzları içinde en yüksek olanıdır. Beyaz kristallerden oluşan ve higroskopik özellikte olan sodyum perklorat suda ve alkolde oldukça çok çözünür. Genellikle monohidrat form halinde bulunur ve rombik bir kristal yapısına sahiptir. Standart oluşum entalpisi −382.75 kJ mol−1 dir.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum klorat</span> kimyasal bileşik

Potasyum klorat formülü KClO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Klorik asitin potasyum tuzu olan bu bileşik diğer kloratlar gibi kuvvetli bir oksitleyicidir.

<span class="mw-page-title-main">Baryum klorat</span>

Baryum klorat formülü Ba(ClO3)2 olanbeyaz kristal yapıya sahip bir kimyasal bileşiktir. Tüm çözünür baryum bileşikleri gibi tahriş edici ve zehirlidir. Klorik asitin baryum tuzu olan bu bileşik diğer kloratlar gibi kuvvetli bir oksitleyicidir. Bazen piroteknikte yeşil bir renk üretmek için kullanılır. Klorik asit üretiminde de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum klorat</span>

Sodyum klorat NaClO3 kimyasal formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Suda kolayca çözünür, beyaz kristal bir tozdur. Higroskopiktir. Sodyum klorat 300 °C’nin üzerinde ayrışarak oksijen ve sodyum klorür ortaya çıkar. Özellikle, çok parlak kâğıt imal etmek için ağartma hamurundaki uygulamalara yönelik olarak yılda birkaç yüz milyon ton üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baryum perklorat</span>

Baryum perklorat formülü Ba(ClO4)2 olan bir kimyasal bileşiktir. Perklorik asitin baryum tuzu olan bu bileşik diğer perkloratlar gibi kuvvetli bir oksitleyicidir. Piroteknik endüstrisinde kullanılır.

Magnezyum klorat formülü Mg(ClO3)2 olan bir kimyasal bileşiktir. Klorik asitin magnezyum tuzu olan bu bileşik diğer kloratlar gibi kuvvetli bir oksitleyicidir.

Kalsiyum klorat kimyasal formülü Ca(ClO3)2 olan bir bileşiktir. Klorik asitin kalsiyum tuzudur. Potasyum klorat gibi, kuvvetli bir oksitleyici olan bu bileşik, piroteknik formülasyonlarda kullanılabilir. Kalsiyum klorat kuvvetle ısıtıldığında ya da organik madde gibi indirgeyici maddelerle karıştırıldığında patlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kloril florür</span>

Kloril florür ClO2F formüllü bileşik. Sıklıkla klor florürlerinin oksijen kaynakları ile olan reaksiyonlarında yan ürün olarak görülür. Klorik asitin asil florürüdür.

<span class="mw-page-title-main">İyodik asit</span>

İyodik asit, HIO3, beyaz veya kirli beyaz bir katı madde olarak elde edilebilir. Suda çok iyi çözünür, ancak klorik asit veya bromik asidin aksine saf halde bulunur. İyodik asit +5 oksidasyon durumunda iyot içerir ve halojenlerin saf halde en stabil okso-asitlerinden biridir. İyot asidi dikkatle ısıtıldığında pentoksit iyice dehidre olur. Daha sonraki ısıtmada, iyot pentoksit ayrıca iyot, oksijen ve düşük iyot oksitleri karışımı vererek ayrışır.

<span class="mw-page-title-main">Kloröz asit</span> Kimyasal bileşik

Kloröz asit, HClO2 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Zayıf bir asittir. Klor, bu asitte +3 oksidasyon durumuna sahiptir. Saf madde dengesiz, hipokloröz aside (Cl oksidasyon hali + 1) ve klorik aside (Cl oksidasyon hali + 5) orantısızdır:

<span class="mw-page-title-main">Arsenöz asit</span> İnorganik bileşik

Arsenöz asit (veya arsenik oksit), H3AsO3 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Sulu çözeltilerde meydana geldiği bilinmektedir, ancak bu gerçek As(OH)3'ün öneminden uzaklaşmasa da saf bir malzeme olarak izole edilmemiştir.

Hiponitröz asit, H2N2O2 veya HON=NOH formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir. Bir nitramid, H2N−NO2 izomeridir.

Permanganik asit, HMnO4 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Bu güçlü oksoasit, dihidrat olarak izole edilmiştir. Permanganat tuzlarının konjugat asididir. Çok az sayıda yayın konusu olup, karakterizasyonu ve kullanımları çok sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tellüröz asit</span> Bir kimyasal bileşik

Tellüröz asit, H2TeO3 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Tellürün (IV) oksoasididir. Bileşik iyi karakterize edilmemiştir. Formülünü yazmanın alternatif bir yolu (HO)2TeO'dur. Prensip olarak, tellüröz asit, tellür dioksitin su ile, yani hidrolizle işlenmesiyle oluşacaktır. İlgili konjugat bazı, potasyum hidrojen tellürit (KHTeO3) gibi çeşitli tuzlar formunda iyi bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bromöz asit</span> HBrO2 formüllü bir inorganik bileşik

Bromöz asit, HBrO2 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Konjugat bazının -bromitlerinin- tuzları izole edilmiş olmasına rağmen, kararsız bir bileşiktir. Asidik çözeltide, bromitler broma ayrışır.

<span class="mw-page-title-main">Bromik asit</span>

Hidrojen bromat olarak da bilinen bromik asit, HBrO3 moleküler formülüne sahip bir oksoasittir. Sadece sulu çözelti içinde bulunur. Broma ayrışırken oda sıcaklığında sarıya dönen renksiz bir çözeltidir. Bromik asit ve bromatlar güçlü oksitleyici ajanlardır ve Belousov-Zhabotinsky reaksiyonlarında yaygın bileşenlerdir. Belousov-Zhabotinsky reaksiyonları denge olmayan termodinamiğin klasik bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Tellürik asit</span>

Tellürik asit, Te(OH)6 formülüne sahip kimyasal bir bileşiktir. Sulu çözelti içinde devam eden oktahedral Te(OH)6 moleküllerinden oluşan beyaz bir katıdır. Rombohedral ve monoklinik olmak üzere iki formu vardır ve her ikisi de oktahedral Te(OH)6 molekülleri içerir. Tellürik asit, güçlü bazlara sahip tellürat tuzları ve zayıf bazlara sahip hidrojen tellürat tuzları veya sudaki tellüratların hidrolizi üzerine dibazik olan zayıf bir asittir.

<span class="mw-page-title-main">Baryum klorür</span>

Baryum klorür, BaCl2 formüllü inorganik bir bileşik'tir. Bu bileşik baryum'un suda-çözünen en yaygın tuzlarından biridir. Diğer baryum tuzlarının çoğu gibi, baryum klorür beyaz toz halinde ve zehirlidir. Alevde sarı-yeşil renk verir. Ayrıca higroskopiktir, ilk önce dihidrat BaCl2(H2O)2' ye dönüşür.