İçeriğe atla

Klitia

Klytie Günebakana Dönüşüyor, Charles de La Fosse
Klytie, Evelyn De Morgan

Klytie veya Klytia, Yunan mitolojisinde Titan kardeşlerden Okeanos ile Tethys'in kızları olan ve babalarının adından dolayı Okeanidler diye anılan su nemflerinden biriydi.[1]

Mitolojik öykü

Klytie, Güneş Tanrı Helios'a âşıktı ama bu tek taraflı bir aşktı. Çünkü Helios tüm sevgi işaretlerine karşın ondan uzak duruyor, Akamenid kralı Orkhamos’un kızı Leukothoe ile ilgileniyordu. Dönüşümler kitabındaki dizelerinde öyküye yer veren Ovidius’un anlatımıyla

Ateşiyle yeryüzünü yakan Helios (Latince Sol) yeni bir ateşle tutuşuyor, her şeyi görmek için yeryüzüne dikmesi gereken gözlerini artık sadece bir genç kıza, Leukothoe’ye dikiyor, onu daha çok görmek için doğu göğüne daha erken çıkıyor, akşam sularında daha geç batıyor, kıza bakarken zamanı unutup geciktikçe kış saatlerini uzatıyordu.[2]

Aşkına karşılık göremeyen Klytie’nin gururu incinmiştir, yine de gün boyu Helios’un yolunu gözler, yüzü ona dönük bekler durur.

Gün batımlarından birinde Gece'nin görevi devraldığı sırada Helios, Leukothoe’nin annesinin görünümüne dönüştürür bedenini; kızın odasına yaklaşır. Kızıyla paylaşacak bir gizi olduğunu söyleyerek hizmetçileri ortalıktan uzaklaştırır. Tekrar ışıltılı görünümünü alarak Leukothoe’nin karşısına çıktığında kızcağız korkuya kapılır, ama güçlü kolların kucaklamasına karşı koyamaz.

Tanık olduğu bu aşk gecesiyle Klytie’nın kırık kalbi artık kıskançlık ve öfkeyle doludur. Baba krala gidip kızının yaşadığı birlikteliği açık eder. Yabanıl karakterli baba gazaba gelir, cezalardan ceza beğenmez, sonunda kızını canlı canlı gömer ve bir kum tepeceğiyle gömütü pekiştirir. Helios kederler içinde ışınlarıyla sevdiceğine ulaşmaya çalışır ama ölümüne engel olamaz. Mezara güzel kokulu nektar serper. Cansız kızın göksel nektarla nemlenen bedeni bir filiz verir, yattığı topraktan güzel kokulu bir tütsü (buhur, günlük) sürgünü boy verir.

Klytie ise gözleri hâlâ Helios’da, tek başına gece gündüz açıkta, diğer nympha’lardan uzakta, çıplak, aç susuz dokuz gün yüzü Helios’a dönük, hiçbir ilgi görmeden öyle oturur, beklemeyi sürdürür. Giderek durduğu yerdeki toprakla bütünleşmeye, dönüşmeye başlar, bir yanı kızıl, menekşeye benzer bir çiçek kaplar yüzünü, köküyle toprağa bağlı kalsa da dönüşümüne karşın aşkından şaşmaz, Helios’a dönük tutar kendini ve hep öyle kalır.[2]

Klytie bir "Heliotrope"’a dönüşür. Sözlüklerde İngilizce "sunflower" sözcüğünün yanı sıra bitkibilimdeki adı, Helios'dan kök alan "Helianthus annuus" ile de karşılanan söz konusu bitkiye Türkçede "günçiçeği, ayçiçeği, günebakan" da denilir.

Öykünün özetle alıntılandığı Dönüşümler’in önemli bir özelliği öykülerin kendilerine özgü başlıklar altında değil, birinden öbürüne geçilirken yeni öykünün öncekiyle ortam, duruma göre nedensellik ilişkisi kurularak anlatılmasıdır. Klytie’nin öyküsünde görüldüğü üzere Helios bir talihsizlik yaşamış, sevgisini esirgediği Klytie yüzünden sevgilisinin ölümüne tanık olmuştur. Bir önceki öyküden anlaşıldığına göre Helios’a bu talihsizliği yaşatan, yani onu cezalandıran Aphrodite’dir. Çünkü Helios, Tanrıça’nın Ares’le olan birlikteliğini açık etmiş, diğer tanrıların gözünde onu küçük düşürmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Hesiodos, Theogonia (Tanrıların Doğuşu), Dize 352.
  2. ^ a b Ovidius, Metamorphoses (Dönüşümler), IV:194-273.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Helios</span> Güneşin Antik Yunan kişileştirmesi

Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

<span class="mw-page-title-main">Narkissos</span> Mitolojik karakter

Narkissos, Yunan mitolojisinde bir kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Demeter</span> tarım ve bereket tanrıçası

Demeter, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Gaia</span>

Gaia, Gaea ya da Ge, Yunan mitolojisinde yeryüzünün kozmik bir varlık olarak kişileştirilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Erlik</span> Türk-Altay mitolojisinde kötülük tanrısı

Erlik Han, Türk ve Altay mitolojisinde kötülük, yeraltı ve yıkım tanrısıdır. Erlik Han, Gök Tanrı'nın oğlu ve eski Türklerin inancı Tengricilik'te yer altı âleminin efendisidir.. Moğollar ise Erleg veya Yerleg derler. Macar mitolojisindeki Ördög ile eşdeğerdir. Ülgen'in kardeşidir. Yer Tengri'nin yeğeni ve Kayra Han'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Kurt adam</span> kurda veya kurda benzer antropomorfik bir yaratığa dönüşebilen mitolojik insan veya insanı yaratıklar

Kurt adam, dolunay sırasında kurt gibi korkunç bir yaratığa dönüşen efsanevi insan. Bir insanın bir hayvan, özellikle de kurt biçimine girebilmeye yetenekli olması, kurt adam söylencesinin çıkış kaynağı hakkında yeterli bir açıklama değildir. Genellikle bir kurt tarafından ısırılma ya da belirli ayda doğma olayı diye bilinir. Çok eskiden beri çeşitli kaynaklarda ve toplumlarda kurt adam öykülerine rastlanmaktadır. Farklı coğrafyalarda yaşayan insan topluluklarında sadece kurt adamlık değil çeşitli insan hayvan karışımı yaratıklara da rastlanmaktadır. İskandinavların ayı adamları, Kızılderililerin bizon adamları, Afrikalıların sırtlan adamları, Türklerin itbarakları ve İstanbul’un kedi kadınları bunlara örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Hefaistos</span> Yunan Mitolojisi - Tanrıların Demircisi

Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Kronos</span> Yunan mitolojisinde bir Titan

Kronos, Yunan mitolojisinde Uranos ile Gaia’nın Titan Kardeşler diye anılan 12 çocuğundan biri, en küçük erkek çocuktur. Efsaneye göre evrensel egemenlik zincirinde babasını üretme gücünden yoksun bırakıp devirerek mitolojik Altın Çağ’da hüküm sürmüş ve oğullarından Zeus tarafından tahtından indirilerek Tartaros’a hapsedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avni Anıl</span> Türk sanat müziği bestecisi

Avni Anıl, Türk sanat müziği bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Persefoni</span> Yunan mitolojisinde bahar tanrıçası ve yeraltı kraliçesi

Persephone,, Yunan mitolojisinde Zeus ile kız kardeşi Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinde kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Aynı zamanda Zeus'un kızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Medea</span>

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

<i>Süper Baba</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Süper Baba, Kare Ajans imzalı, 1993-1997 yılları arasında atv'de yayımlanmış olan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerinde Şevket Altuğ, Jülide Kural, Seray Gözler, Sümer Tilmaç, İsmet Ay, Şevval Sam ve Bennu Yıldırımlar yer almıştır. Toplam 4 sezondan oluşan dizi, 137. bölümü ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Aşk</span> aşırı sevgi ve bağlılık duygusu

Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır. Bunun umutsuz, güçlü ve insanı hasta edecek derecede saplantılı haline ise "kara sevda" adı verilmektedir. Çeşitli kültürlerde aşk, en yüce erdem veya iyi alışkanlıktan, en derin kişiler arası sevgiden en basit zevke kadar bir dizi güçlü, olumlu duygusal ve zihinsel durumları kapsar. Cinsel veya romantik bir ilişki olursa, partnerlere aşıklar/sevgililer de denir. Bununla birlikte aşk ile ilgili tam bir evrensel tanıma kültürel farklılıklar nedeniyle ulaşılamakta zorlanılmaktadır. En yaygın olarak aşk, güçlü bir çekim ve duygusal bağlanma hissi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Yüce</span> Türk şarkıcı ve besteci

Abdullah Yüce, Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Faeton</span>

Faeton, Yunan mitolojisinde Güneş Tanrı Helios ile Okeanidler'den Klimene’nin oğludur. Adı "parlak, ışıltılı" anlamına gelen Faeton'un öyküsü, Ovidius’un "Dönüşümler" kitabında anlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baukis ile Filemon</span>

Baukis ile Philemon, Yunan ve Roma mitolojisinde anlatılan bir öykünün kahramanlarıdır. Evli ve yaşlı, yoksul bir karı kocadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Anversli Hadewijch</span>

Hadewijch 13. yy şairi ve Aşağı Ülkelerden (Anvers) gelen Hristiyan mistik.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis ejderhası</span>

Kolhis ejderhası, Yunan mitolojisinde Kolhis Krallığı'ndaki Altın Postu koruduğuna inanılan, çok büyük ve çok yavaş bir ejderhadır. Tifon ve Ehidna'nın birlikteliğinden veya Tifon'un özünden doğan Kolhis ejderhasının çok uzun bir boynu, yılan gibi yüzlerce pulu ve çok uzaktan duyulabilen bir tıslaması vardı. Ovidius'un Dönüşümler eserine göre, 50 gemiden daha büyük olan Kolhis ejderhasının ibiği ve üç dili vardı. Kolhis ejderhası, önceden hiç uyumamış veya dinlenmemişti. Bazı kaynaklara göre ise bir gözü açık uyurdu.