İçeriğe atla

Kliru

Koordinatlar: 35°1′13″K 33°10′39″D / 35.02028°K 33.17750°D / 35.02028; 33.17750
Kliru
Kλήρου
Lahni Şapeli
Lahni Şapeli
Kliru'nun Kıbrıs'taki konumu
Kliru'nun Kıbrıs'taki konumu
Kliru
Kliru'nun Kıbrıs'taki konumu
Koordinatlar: 35°1′13″K 33°10′39″D / 35.02028°K 33.17750°D / 35.02028; 33.17750
Ülke Kıbrıs Cumhuriyeti
KazaLefkoşa
Nüfus
 (2011)
 • Toplam1.551
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Kliru (YunancaKλήρου), Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köy, Trodos Dağları'nın kuzey eteklerinde yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1.551'dir.[1]

Bölge, Geç Tunç Çağı'ndan itibaren Arkadokyalı Yunan yerleşimciler tarafından iskan edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Population - Place of Residence, 2011". Kıbrıs İstatistik Servisi (CYSTAT). 17 Nisan 2014. 16 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">APOEL (futbol takımı)</span>

APOEL, bir Kıbrıs Cumhuriyeti ve Lefkoşa futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1981 yılında gerçekleştirmiş ve o yıldan günümüze 35 kez katılmıştır. Kıbrıs'ın ilk temsilcisi Island müzik grubu olmuş, yarışmada altıncı olmuştur. En iyi derecesini 2018 yılında Eleni Foureira ile ikinci olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Rumları</span> etnik grup

Kıbrıs Rumları veya Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs'ta bulunan Yunanca konuşan toplum. Adanın en büyük etnik topluluğunu oluştururlar, adanın tamamını kapsayan son nüfus sayımı olan 1960'taki sayıma göre ada nüfusunun yaklaşık %78'lik kesimine denk gelirler. Kıbrıs Rumlarının çoğunluğu Hristiyanlığın Ortodoks mezhebinden olmak üzere Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne mensuptur ve kilisenin başpiskoposu geleneksel olarak cemaat liderleridir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniboğaziçi</span>

Yeniboğaziçi veya Aysergi, Kıbrıs'ın doğusunda bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa ilçesine bağlı iki muhtarlıktan oluşan bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Peristerona</span>

Peristerona, Kıbrıs'ın Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 32 kilometre batıda, Astromerit'ten 4 kilometre doğuda ve Omorfo'dan 10 kilometre güneydoğudadır. Köy, bir dere kenarına inşa edilmiştir; bu dere Masari'deki barajda Akaça'dan gelen bir diğer dere ile birleşir ve Omorfo üzerinden denize dökülür. Tarihi değer taşıyan Peristerona Camii ve Medresesi, Osmanlı döneminden kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hristos Milordos</span>

Hristos Milordos, Kıbrıs Rumu şarkıcı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na gönderilecek sanatçıyı seçmek üzere CyBC tarafından düzenlenen ulusal seçimin birincisi olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ni temsil etme hakkını kazanmıştır. 12 Mayıs'ta Düsseldorf'ta yapılan ikinci yarı finalde "San angelos s'agapisa" adlı şarkıyı seslendiren Milordos, 18. olarak finale kalamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akaça</span>

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Topçuköy, Kıbrıs</span>

Topçuköy, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'ne bağlı olan köy.

<span class="mw-page-title-main">Zümrütköy</span> Kıbrısta bir köy

Zümrütköy, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Güzelyurt İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 921'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kalavaç</span>

Kalavaç, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 248'dir.

<span class="mw-page-title-main">Maria Elena Kiriaku</span>

Maria Elena Kiriaku Kıbrıs Rumu şarkıcı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dizdarköy</span>

Dizdarköy, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında köydür.

<span class="mw-page-title-main">Lakadamya</span>

Lakadamya, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın güney kesiminin dışta kalan semtlerinden biridir. 2011 itibarıyla nüfusu 38.345'tir. Tarihsel olarak Aşağı Lakadamya ve Yukarı Lakadamya isimli iki köyden oluşmaktaydı. Yukarı Lakadamya'da sadece Kıbrıslı Rumlar yaşamaktaydı, 1960 nüfusu 929'du. Aşağı Lakadamya karma bir köydü; ancak 1958'deki toplumlararası çatışmalar sırasında köydeki tüm Türkler Kuzey Lefkoşa'ya kaçtı. Burasının 1960 nüfusu da 1.128'di. 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sonrası Antupolis bölgesi başta olmak üzere bölgeye kuzeyden göçmen olan Rumların yerleşmesi ve Lefkoşa şehrinin genel olarak büyümesi sonucu bölge şehirleşti ve iki köy birleşti.

<span class="mw-page-title-main">Laçça</span>

Laçça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, başkent Lefkoşa'nın banliyölerinden biridir. Yüzölçümü 16,272 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 18,864'tür.

<span class="mw-page-title-main">Lefkara</span>

Lefkara, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka kazasında bulunan bir köy ve belediyedir. Köy, Trodos Dağları'nın güney eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 62,174 km² olan köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniceköy, Lefkoşa</span>

Yeniceköy, Kıbrıs'ta köy. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunur.