İçeriğe atla

Klips ve Onlar

Klips ve Onlar
Başladığı yerTürkiye Türkiye
TarzlarNew wave
Etkin yıllar1984-1991
İlişkili hareketlerCandan Erçetin, Seden Gürel, Sevingül Bahadır, Sertab Erener, Arzu Ece

Klips ve Onlar, 1986 yılında Türkiye'yi Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden müzik grubudur. 53 puanla Türkiye 9. olmuştur. Ayrıca 3 Aralık 1987'de "Halley" albümünü çıkarmışlardır.

Tarihçe

İlk yıllar ve Eurovision 1986

Klips, Gür Akad tarafından kuruldu. Grubun asıl kadrosu gitarda ve vokalde Akad, bas gitarda İlkin Deniz, davulda Derya Bozkurt ve klavyede Emre Tukur'dan oluşmaktaydı. 1984 yılında bas gitara Levent Yurtseven geçti. Aynı dönemde Seden Kutlubay ve Sevingül Bahadır, Onlar adlı bir ikili olarak müzik yapıyorlardı.

Müzisyen Melih Kibar, 1986 Eurovision Türkiye Elemeleri için adı duyulmamış bu iki grubu bir araya getirerek Klips ve Onlar'ı kurdu. Askerlik durumundan ötürü elemelere Yurtseven katılamadı. Sözlerini İlhan İrem'in yazdığı Halley şarkısı ile yarışan dört sanatçıdan biri olan grup, 15 Mart 1986'daki elemelerde Seyyal Taner'in Dünya adlı şarkısı ile birlikte 16 kişilik jürinin yarısının oyunu aldı. Ancak, jüri başkanının oyunu Halley kazandığı için, Eurovision'a gidecek şarkı bu şarkı oldu.[1] Ancak Bergen'de düzenlenecek 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'na Seden Kutlubay sınavlarını gerekçe göstererek katılamayınca gruba bir başka genç müzisyen, Candan Erçetin, dâhil oldu.[2] Grup yarışmadan önce şarkının Türkçe ve İngilizce versiyonlarından oluşan bir 45lik plak çıkardı.[3]

3 Mayıs 1986'da düzenlenen yarışmada grup 53 puan alarak dokuzuncu oldu. Böylece Türkiye, Eurovision tarihinin en iyi sonucunu almış oldu. Klips ve Onlar'ın bu başarısı 1997 yılına kadar geçilemedi.

Sonraki yıllar

Grup, Eurovision'dan kısa süre sonra, şarkının Türkçe ve İngilizce versiyonlarına başka birkaç parçayı da ekledikleri Halley adında bir albüm yayınladı.[4] Ancak albümden sonra Erçetin ve Bahadır, müzik hayatlarına tek başlarına devam ettiler. Klips ise grup olarak müzik yapmaya devam etti. 1986 sonunda davula Aydın Karabulut geçti. Klips, 1989 Eurovision Türkiye Elemelerinde şarkıcı Sertab Altın ile Aysel Gürel - Uğur Başar eseri Hasret şarkısını seslendirdi. Sertab ve Klips, elemeleri üçüncü olarak tamamladılar. 1991 Eurovision Türkiye Elemelerinde ise yine bir Gürel - Başar eseri olan Sessiz Geceler'i Arzu Ece ile söylediler. Bu sefer ise ikinci oldular. Ancak, grup 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İki Dakika ile Türkiye'yi temsil eden İzel Çeliköz, Reyhan Karaca ve Can Uğurluer'in arkasında sahne alarak bir kez daha Eurovision sahnesine çıkmış oldu. Bu dönemde Klips'in 1986 albümünde yayınlanan bazı şarkılarına çekilen klipler TRT'de yayınlandı.

Grup, 1991'den sonra müziğe devam etmedi. Uzun yıllardır müzikle iç içe olan Gür Akad ise bu süre içinde Barış Manço, Sezen Aksu, İlhan İrem, Ajda Pekkan, Erkin Koray, Tarkan, Egoist, Grup Destan, Sibel Tüzün, Çelik, Melih Kibar, Zerrin Özer, Özlem Tekin, Sertab Erener, Sevingül Bahadır ve daha birçok sanatçıya vokal yapıp gitar çaldı. Klips ve Onlar, 1986'dan sonra ilk kez tek seferliğine Candan Erçetin'in sunduğu "Beraber ve Solo Şarkılar" programında Halley'i söylemek için bir araya geldi.

Diskografi

Albümler

  • Halley (1987)

Single'lar

Bulundukları albümler

  • Internationale Grand Prix 1986 (1986)
  • 20 Years With Turkey In The Eurovision Song Contest (1995)

Kaynakça

  1. ^ 16 Mayıs 1986, Milliyet Gazetesi
  2. ^ Mithat Koray (28 Mayıs 2023). "Nostalji günü... Halley, bir müjde vermişti kalplere: Bergenli, Tina Turner'lı bir Eurovision hikayesi". 10Haber.net. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  3. ^ "Klips + Onlar – Halley". discogs.com. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  4. ^ "Klips ve Onlar – Halley". discogs.com. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Melih Kibar</span> Türk bestekâr ve söz yazarı (1951–2005)

Melih Kibar, Türk bestecidir. Çiğdem Talu ile Erol Evgin için bestelediği şarkılarla bilinir. Ayrıca başta Hababam Sınıfı olmak üzere birçok filmin müziğini yaptı. ‘Hep Böyle Kal’ ve ‘Söyle Canım’ 45'lik plak çalışmaları Altın Plak kazanan Kibar, 1984 yılında da Sopot’ta ‘En Başarılı Orkestra Şefi’ ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Demir Demirkan</span> Türk sanatçı

Demir Demirkan, Türk gitarist, şarkıcı-şarkı yazarı ve albüm yapımcısıdır. Bilkent Üniversitesinde okuduğu sırada Pentagram grubundan Tarkan Gözübüyük ile tanıştı ve onun vasıtasıyla 1990 yılında gruba gitarist olarak katıldı. Demir Demirkan 1992 yılında Pentagram ile "Trail Blazer" albümünü kaydettikten sonra Los Angeles'a taşınarak 1992'de Musicians Institute'da eğitime başladı. 1996'da Eğitimini tamamlayıp İstanbul'a döndükten sonra Türk rock müziği için çok önemli iki albüm olan Şebnem Ferah'ın Kadın albümünün prodüktörlüğünü üstlendi ve Pentagram ile de 1997 yılında Anatolia albümünü yaptı. Aynı yıl Sertab Erener'in Sertab Gibi albümünün prodüksiyonunu gerçekleştirdi.

Oya-Bora, 1987 yılında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda seslendirdikleri "Tasvir-i Şikayet" adlı parça ile tanınmışlardır. Aynı yılın sonlarında Grup Denk adıyla Akvaryum adını verdikleri ilk albümlerini yayınlayarak profesyonel kariyerlerine başladılar. İlk çalışmalarında disko ve pop tarzında müzikler yapan grup ilerleyen dönemlerde dans, house müzik ve R&B gibi farklı tarzlara da yöneldiler.

<span class="mw-page-title-main">İlhan İrem</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı (1955–2022)

İlhan İrem, doğum adıyla İlhan Aldatmaz, Türk şarkıcı ve söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye</span> Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiyenin rolü

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

"Halley", Klips ve Onlar tarafından seslendirilen ve 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkı. Şarkı 53 puanla 9. olmuştur

1989 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali

Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finalleri

Nadire Seden Kutlubay ya da bilinen adıyla Seden Gürel, Türk şarkıcıdır.

Garo Mafyan, Türkiye Ermenisi besteci ve aranjördür.

Türk söz yazarı Aysel Gürel tarafından sözleri yazılan şarkıların listesidir.

Cahit Oben, Türk besteci, şarkıcı ve söz yazarıdır.

<i>Akvaryum</i> (albüm)

Akvaryum veya daha sonra yayınlanan adıyla Akvaryum/Seninle Beraberim, Oya-Bora'nın yayınladığı ilk stüdyo albümleridir.

<i>Cana Cansın</i>

Cana Cansın, Erdal Çelik'in birinci stüdyo albümüdür.

"Tasvir-i Şikayet", Türk müzik grubu Oya-Bora'nın 1987 tarihli Akvaryum albümünde yayınlanan tek parçadır. Albümün yapımcılığını Durmuş Çolak ve Çakır Çorluk üstlenmiştir. "Tasvir-i Şikayet" albümün sekizinci parçasıdır ve süresi 2:38'dir. Albümün kayıtlarından önce yazılan tek parçadır. "Tasvir-i Şikayet" adlı parçanın sözleri ve bestesi Bora Ebeoğlu'na aittir. Şarkının aranjesi Turhan Yükseler'ya aittir. Şarkıyı ilk kez albüm yayınlanmadan dört ay önce katıldıkları 1987 Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda seslendirmiş ve Çiğdem Talu Özel Ödülü'nu kazanmışlardır.

Bora Ebeoğlu, Türk müzik ikilisi Oya-Bora ortaklığıyla tanınan Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, aranjör, müzik yönetmeni. Ankara doğumlu sanatçı üniversite yıllarında Melih Kibar aracılığıyla Oya Küçümen ile tanıştı. Bu dönemlerde profesyonel müzik kariyeri başladı. İkili 1980'li yılların sonunda ilk olarak Grup Denk adıyla Eurovision ve Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması gibi yarışmalara katılarak tanınmaya başladı. Aynı dönemde yine Grup Denk adıyla Akvaryum (1987) ve Tiryaki (1990) gibi albümler yayımlayarak olumlu tepkiler aldılar. "Tasvir-i Şikayet", "Paydos", "Aşk-ı Memnu" ve "Onikiden" gibi parçalarla büyük başarı elde ettiler. 1992 yılından itibaren Oya-Bora adıyla devam eden ikili Seni Bana Yazmışlar (1992), Saraylı (1994) ve Aşk, İhanet, Vs... (1997) gibi albümlerle 90'lı yıllara damgasını vurdu. Özellikle "Seni Bana Yazmışlar", "Ara Beni", "Sevme Zamanı", "Saraylı", "Belli Belli" ve "Yalancı Sevgilim" gibi parçalar Türk pop müziğinin klasikleri arasına girdi.

Gür Akad, Türk rock gitaristidir. 1986 senesinde Türkiye'yi Candan Erçetin'in de bulunduğu Klips ve Onlar grubu ile Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etmişlerdir. Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Kurtalan Ekspres, İlhan İrem, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Asım Can Gündüz ve Pentagram ile çalışan sanatçı, 2014 yılında Binlerce Kez adlı albümü yayımladı.