İçeriğe atla

Klim (marka)

Klim
TürGıda
SahibiNestlé
KökeniAmerika Birleşik Devletleri
Çıkış1920
Web sitesiSitesi

Klim, Nestlé'nin 1998 yılında Borden'den satın aldığı bir süt tozu markasıdır. Klim, sıradan sütün hızla bozulma eğiliminde olduğu tropik bölgelerde kullanılmak üzere kurutulmuş tam süt tozu olarak geliştirilmiştir. Eski sloganı "Spell it backwards"dır ("Tersten oku").[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Smedley, Emma (1920). The school lunch: its organization and management in Philadelphia. Emma Smedley. s. 171. 
  2. ^ "When You Recommend Milk". JAMA: The Journal of the American Medical Association. 76 (26). sec. "Advertisement Department", s. 14. 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süt</span> Memelilerin meme bezleri tarafından üretilen beyaz sıvı

Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek olan beyaz bir sıvıdır. Ayrıca bazı bitkilerin türlü organlarında bulunan beyaz renkte öz suya ve erkek balığın tohumuna da süt denir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolata</span> Kakao çekirdeklerinin işlenip içine çeşitli malzemeler katılması yoluyla hazırlanan enerji değeri yüksek besin

Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir. Çikolatanın eş anlamlısı itimil sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Kakao</span>

Kakao, 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Emma Watson</span> İngiliz oyuncu ve manken

Emma Charlotte Duerre Watson ; İngiliz oyuncu, model ve aktivisttir. Watson, Harry Potter film serisinde canlandırdığı Hermione Granger karakteriyle tanındı. Hermione olarak kadroya dahil olduğunda yalnızca dokuz yaşındaydı ve daha önce yalnızca okul gösterilerinde oynamıştı. 2001'den 2011'e kadar Daniel Radcliffe ve Rupert Grint'le beraber sekiz Harry Potter filminde rol aldı. Watson, Harry Potter serisindeki çalışmalarından çok sayıda ödül ve 10.000.000 sterlinin üzerinde para kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu</span> Güneş Sistemini de içeren galaksi

Samanyolu veya Kehkeşan, Güneş Sistemi'ni içeren bir galaksidir. Dünya'dan görünümünü açıklayan tanımıyla: gece gökyüzünde görülen ve çıplak gözle tek tek ayırt edilemeyen yıldızlardan oluşan puslu bir ışık şerididir. Yerel Küme'nin bir parçası olan çubuklu sarmal türdedir. Gözlemlenebilir evrende bulunan sayısız galaksiden sadece bir tanesidir. 23 Ekim 2015 Cuma günü Ruhr-Universität Bochum üyesi Alman astronomlar tarafından 46 milyar piksellik "855.000X54.000" çözünürlükte Samanyolu galaksisi haritası yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Julianus Sütunu</span>

Julianus Sütunu ya da halk arasında bilinen adıyla Belkıs Minaresi; Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan bir dikilitaştır.

<span class="mw-page-title-main">Yayıkaltı</span> mandıra ürünü

Yayıkaltı, yayık altı, veya yayık ayranı, bir süt ürünüdür. Yayıkaltı, tereyağı elde edilmesi için süt ürünlerinin yayıklanmasından sonra geride bırakılan sıvıdır. Fermente edilmiş krema veya yoğurttan yapılabileceği gibi sütten de üretilebilir, ancak sütten üretim genellikle sanayide kullanılmaz. Batı Avrupa'da özellikle ekşi veya tatlı kremadan arta kalan yayıkaltı, doğrudan içilmesi, çorbalara katılması veya konsantre edilerek hayvan yemi olarak kullanılması ile değerlendirilir. İngilizce konuşan ülkelerde buttermilk adı ile bilinir ve bazen Türkçede de bu kullanım görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Krema</span> Günlük erzak

Krema, homojenizasyondan önce süt yüzeyinden toplanan yüksek yağ içeriğine sahip kaymak veya süt ürünü. Homojenize olmayan sütte daha az yoğunluktaki yağ yavaşça yukarıda toplanır. Sanayide bu süreç krema makinesi olarak adlandırılan ve santrifüj gibi merkezkaç kuvveti yardımıyla çalışan bir makineyle hızlandırılır. Pek çok ülkede krema yağ içeriğine göre farklı şekillerde sınıflandırılır. Uzak pazarlara gönderme amaçlı olarak krema toz haline getirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nesquik</span>

Nesquik, Nestlé'ye ait olan kahvaltılık gevrek ve aromalı süt markasıdır. 1948'de Nestlé, Amerika'da Nestle Quik adlı çikolata aromalı süt için bir karışım üretti, 1950'li yıllarda Avrupa'da da bu karışım satılmaya başladı. 1999 yılında ise tüm dünyada Nesquik adıyla bilinmeye başladı. Bugün Nesquik ismi, kahvaltı gevrekleri, süt için toz karışımları, hazır yiyecek ürünleri, şeker çubukları dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı trüf</span>

Çikolatalı trüf, şekli itibarıyla domalan mantarını andıran, içi ganaj, dışı çikolata veya kakao tozu ile kaplı bir tür şekerlemedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalburabastı</span> Türk mutfağından şerbetli hamur tatlısı

Kalburabastı, adını hamuru bir kalbura ya da kevgire bastırıldığı için almıştır. Şerbetli bir tatlıdır. Hamur için malzeme olarak margarin, un, yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, ceviz içi kullanılır. Şerbeti için toz şeker, su, limon suyu kullanılır. Yunanistan'da yapılan melomakarono tatlısı kalburabastının ballı ve karanfilli çeşididir. Abhaz mutfağında benzer tatlı hurmitadır.

<span class="mw-page-title-main">Caffè mocha</span>

Caffè mocha, diğer adıyla mocaccino, caffè latte'nin çikolata aromalı çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Sütlü çikolata</span>

Sütlü çikolata kondense süt ile katı çikolata, süt tozu, sıvı süt veya yoğun süt karışımından yapılır. Dünyanın en popüler çikolata çeşitlerinden biridir. İsviçreli şekerlemeci Daniel Peter, 1875 yılında Vevey'deki komşusu Henri Nestlé ile işbirliği içinde yoğun sütlü çikolatayı yoğun süt ile geliştirdi. Ürüne, "süt" kelimesinin Yunanca kelimesini ve onun adını birleştiren "Gala Peter" seçildi. Dresden, Saksonya'daki bir Alman şirketi Jordan & Timaeus, 1839'da zaten sütlü çikolata icat etmişti. ABD Hükûmeti% 10 konsantrasyonda çikolata likörü istiyor. AB yönetmelikleri, minimum% 25 kakao katığını belirtmektedir.

Nido, Nestlé tarafından üretilen bir yedek süt ve süt tozu markasıdır. 1944'te tanıtıldı. Çeşit, çocukluğun her aşaması için “beslenme çözümleri” sunduğunu iddia ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Sorbet</span>

Sorbet tatlandırıcılı tatlandırılmış sudan yapılan donmuş bir tatlıdır. Granitalar ve diğer buzlar gibi, sorbet bir dondurma makinesi olmadan da yapılabilir. Donma noktasını düşürmek ve daha yumuşak sorbetesler yapmak için alkol, bal veya mısır şurubu eklenebilir. Şaraplı sorbet, şampanya, konyak, beyaz şarap, kırmızı şarap, Porto şarabı, portakal, limon, baharat, yakut limanı ve yumurta akı ile yapılabilir. Muskat sorbet, tatlı şarap, limon suyu ve yumurta akı ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Süt tozu</span> kurutulmuş süt

Süt tozu veya kurutulmuş süt, sütü kuruyana kadar buharlaştırarak üretilen bir mandıra ürünüdür. Süt kurutmanın bir amacı sütü korumaktır; süt tozu, sıvı sütten daha uzun bir raf ömrüne sahiptir ve düşük nem içeriği nedeniyle soğutulmasına gerek yoktur. Diğer bir amaç da ulaşım ekonomisi için kütlesini azaltmaktır. Toz süt ve süt ürünleri, kuru tam yağlı süt, yağsız (yağsız) kuru süt, kuru ayran, kuru peynir altı suyu ürünleri ve kuru süt karışımları gibi maddeleri içerir. İhraç edilen birçok süt ürünleri, Codex Alimentarius'ta belirtilen standartlara uygundur. Birçok süt tozu formu borsalarda işlem görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toz içecek</span> Bir çeşit işlenmiş gıda

Toz içecek, içecek üretmek amacıyla genellikle suyla karıştırmak için tasarlanmış bir tozdur. Meyve suyu veya toz lezzetine benzer. Başka bir türü süt içine karıştırılmış ürünlerle temsil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda teknolojisi</span>

Gıda teknolojisi, gıda ürünlerinin üretimi, muhafazası, kalite kontrolü, araştırılması ve geliştirilmesi ile ilgilenen bir gıda bilimi dalıdır. Gıda teknolojisine yönelik erken bilimsel araştırmalar, gıdaların korunmasına yönelik olmuştur. Nicolas Appert'in 1810'da konserve sürecini geliştirmesi belirleyici bir olay olmuştur. Appert, bulduğu bu konserve sürecinin konserve olduğunu ve işleminin hangi prensipte çalıştığını bilmemektedir. Ancak bulunan bu konservenin gıda muhafaza teknikleri üzerinde büyük bir etkisi olmuştur. Louis Pasteur'ün şarabın bozulması üzerine araştırma yapmış ve 1864'te bozulmanın nasıl önleneceğine ilişkin açıklaması yapmıştır. Ancak bu bilimsel bilgiyi gıda işlemeye uygulamak için erken bir girişim olmuştur. Pasteur, şarap bozulmasına ilişkin araştırmaların yanı sıra alkol, sirke, şarap ve bira üretimi, sütün ekşimesi gibi konuları da araştırmıştır. Gıda bozulmalarını ve hastalık üreten organizmaları yok etmek için süt ve süt ürünlerini ısıtma işlemi olan pastörizasyonu geliştirmiştir. Pasteur, gıda teknolojisi konusundaki araştırmalarında bakteriyoloji ve modern koruyucu tıbbın öncüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Duz</span>

Duz, Tunus'un Kabili ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Kabili'nin güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 7.744 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 42.303'tür.