İçeriğe atla

Klein kriteri

Klein kriteri (İngilizce Klein's criterion[1]), bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için hesaplanan basit korelasyon katsayılarının modelin belirlilik katsayısından büyük olmadığı durumda çoklu doğrusal bağlantının zararlı olmayacağı esasına dayanan, çoklu doğrusal bağlılığın araştırılmasında kullanılan kriterdir. Adını Alman matematikçi Felix Klein'dan (1849-1925) alır.

Kaynakça

  1. ^ Topics in Geometric Group Theory (Chicago Lectures in Mathematics) by Pierre Harpe (15 Sep 2000)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekonometri</span>

Ekonometri İki veya daha fazla verinin, birbirleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiden yola çıkarak, matematik, istatistik ve bilgisayar bilimi aracılığıyla ekonomik ilişkilerin ampirik bir biçimde değerlendirilerek, bu veriler arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Daha açık olmak gerekirse, "sonucu uygun metodlarla ilişkilendirilmiş, teori ve gözlemin eşzamanlı gelişimi tabanlı mevcut ekonomik olgunun nicel çözümlemesidir." Bir ekonomiye giriş ders kitabı ekonometriyi: "dağlarca verinin arasından basit ilişkileri çıkarmak için titizlikle araştırmak" olarak açıklamıştır. "Ekonometri" terimi ilk olarak Polonyalı ekonomist Pawel Ciompa tarafından 1910 yılında kullanılmıştır. Bugünkü kullanım şekline getiren ise Ragnar Frisch'dir. Günümüzde daha güçlü bilgisayar yazılımların varlığıyla ekonometrik analizlerin gücü artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gaz</span> maddenin dört temel halinden biri

Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Katı bir madde ısıtıldığı zaman, katı halden sıvı, sıvı halden de gaz haline geçer. Bu duruma faz (safha) değişikliği denir. Sıvıyı meydana getiren tanecikler birbirlerini çeker. Sıvı ısıtıldığı zaman, tanecikler arasındaki çekim kuvveti yenilir ve tanecikler sıvı fazdan (ortamdan) ayrılarak gaz haline dönüşürler. Gazı meydana getiren tanecikler her yönde hareket edebilir ve bulundukları kabın hacmini alabilirler.

Regresyon analizi, iki ya da daha çok nicel değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur. Eğer tek bir değişken kullanılarak analiz yapılıyorsa buna tek değişkenli regresyon, birden çok değişken kullanılıyorsa çok değişkenli regresyon analizi olarak isimlendirilir. Regresyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişkinin varlığı, eğer ilişki var ise bunun gücü hakkında bilgi edinilebilir. Regresyon terimi için öz Türkçe olarak bağlanım sözcüğü kullanılması teklif edilmiş ise de Türk ekonometriciler arasında bu kullanım yaygın değildir.

Korelasyon, olasılık kuramı ve istatistikte iki rassal değişken arasındaki doğrusal ilişkinin yönünü ve gücünü belirtir. Genel istatistiksel kullanımda korelasyon, bağımsızlık durumundan ne kadar uzaklaşıldığını gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Doğrusal denklem</span>

Doğrusal ya da lineer denklem terimlerinin her biri ya birinci dereceden değişken ya da bir sabit olan denklemlerdir. Böyle denklemlere "doğrusal" denmesinin nedeni içerdikleri terim ve değişkenlerin sayısına bağlı olarak (n) düzlemde ya da uzayda bir doğru belirtmesindendir. Doğrusal denklemlerin en yaygını bir ve değişkeni içeren aşağıdaki formdur:

UEFA katsayıları, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) üyesi olan ülke federasyonlarını, Millî Futbol Takımlarını ve Avrupa Kupalarına katılan takımlarını sıralamakta kullandığı sisteme verilen isimdir.

2004 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri, Portekiz'de düzenlenen 12. Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılacak ev sahibi dışındaki 15 takımın belirlendiği eliminasyon turnuvası. Elemelere katılan 50 takım beşer takımdan oluşan 10 grupta mücadele etti. Eylül 2002-Kasım 2003 arasında süren elemelerde grupları ilk sırada tamamlayan 10 takım doğrudan finallere giderken 10 grup ikincisi arasında çift maçlı eleme sistemine göre oynanan maçlardan sonra finallere katılacak son 5 takım belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Doğrusal olmayan regresyon</span>

Doğrusal olmayan regresyon, istatistik bilimde gözlemi yapılan verilerin bir veya birden fazla bağımsız değişkenin model parametrelerinin doğrusal olmayan bileşiği olan ve bir veya daha çok sayıda bağımsız değişken ihtiva eden bir fonksiyonla modelleştirilmesini içeren bir regresyon (bağlanım) analizi türüdür. Veriler arka-arkaya yapılan yaklaşımlarla kurulan modele uydurularak çözümleme yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Doğrusal denklem dizgesi</span>

Doğrusal denklem dizgesi, birkaç tane aynı tip değişkenleri içeren birkaç tane doğrusal denklemlerin oluşturduğu topluluktur. Örneğin:

Diofantos denklemi diğer bir adıyla Diophantine denklemleri adını M.S. 3. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Antik Yunan matematikçilerden Diofantos'dan alan değişkenleri ve katsayıları tam sayılar olan denklemlerdir. Diofantos Arithmetika adlı sadece 6 cildi günümüze ulaşan çalışmasında 130 denkleme ve bunların çözümlerine yer vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğrusal fonksiyon (kalkülüs)</span> reel sayılardan reel sayılara giden ve grafiği kartezyen koordinat sisteminde bulunan bir fonksiyon

Kalkülüs ve matematiğin ilgili dallarında doğrusal fonksiyon, reel sayılardan reel sayılara giden ve grafiği kartezyen koordinat sisteminde bulunan bir fonksiyondur. Daha basit ifade ile derecesi sıfır veya bir olan bir polinom veya sıfır polinomudur. Giriş değişkeninin değeri değiştiğinde, çıkıştaki değişim, giriş değişkeninin sabit bir çarpanıdır.

<span class="mw-page-title-main">2016-17 UEFA Şampiyonlar Ligi</span>

2016-17 UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 25., Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ile birlikte toplamda 62. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">2021-22 UEFA Şampiyonlar Ligi</span>

2021-22 UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 30., Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ile birlikte toplamda 67. sezonudur. Final maçı 28 Mayıs 2022'de Fransa'nın Saint-Denis şehrindeki Fransa Stadyumu'nda yapılmıştır. Finalde Liverpool'u 1-0 yenen Real Madrid, turnuvadaki 14. şampiyonluğunu kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2021-22 UEFA Avrupa Ligi</span> futbol turnuvası

2021-22 UEFA Avrupa Ligi, UEFA tarafından düzenlenen Avrupa'nın en büyük ikinci futbol organizasyonunun 51. sezonudur. UEFA Avrupa Ligi adı ve formatıyla ise 13. sezondur. Final maçı, 18 Mayıs 2022 tarihinde İspanya'nın Sevilla şehrindeki Ramón Sánchez Pizjuán Stadyumunda oynanmıştır. Normal süresi 1-1 biten final karşılaşmasında, kupayı Rangers'ı penaltılarla 5-4 yenen Eintracht Frankfurt kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Taban (lineer cebir)</span> Bir vektör uzayını tanımlamak için yeterli vektör kümesi

Lineer cebirde, taban, bir vektör uzayını tanımlamak için yeterli vektör kümesidir. Bir V vektör uzayının alt kümesi B bu uzayın tabanıysa, V'nin tüm elemanları B'nin elemanlarının biricik sonlu doğrusal birleşimleri şeklinde yazılabilir. Bu doğrusal birleşimlerin katsayıları, vektörün B üzerindeki bileşenleri ya da koordinatları olarak adlandırılır. Taban B'nin elemanlarına taban vektörleri denir.

Arrhenodini, Brentinae altfamilyasına bağlı bir hayvan oymağıdır.

Eremoxenini, Brentinae altfamilyasına bağlı bir hayvan oymağıdır.

Cyphagogini, Cyphagoginae altfamilyasına bağlı bir hayvan oymağıdır.

Pseudoceocephalini, Trachelizinae altfamilyasına bağlı bir hayvan oymağıdır.