İçeriğe atla

Klavye kısayolu

Ubuntu 12.04 LTS klavye kısayolları listesi

Bilgi işlemde, bir klavye kısayolu, bir veya birkaç klavye dizisidir.[1] Önceden programlanmış bir eylemi gerçekleştirmek için bir yazılım programını çağırır. Bu eylem, işletim sisteminin veya uygulama yazılımının standart işlevselliğinin bir parçası olabilir. Kullanıcı tarafından bir betik dilinde yazılmış da olabilir.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bash</span>

Bash, Brian Fox tarafından GNU Projesi için Bourne kabuğuna özgür yazılım alternatifi olarak yazılmış, Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanılan komut satırı kabuğu ve bu kabuğun betik dilidir. GNU Tasarısı'nın parçasıdır ve birçok GNU/Linux dağıtımında ön tanımlı kabuk olarak gelir. Ayrıca bir versiyonu Windows 10 için Linux İçin Windows Alt Sistemi aracılığıyla mevcuttur. Solaris 11'in de varsayılan kullanıcı betiğidir. Bash ayrıca 2019 öncesinde çıkan tüm MacOS sürümlerinde varsayılan kabuktu.

<span class="mw-page-title-main">KCalc</span>

KCalc, KDE için yazılmış bir bilimsel hesap makinesi programıdır.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Kişiler</span>

Google Contacts Google'ın iletişim yönetimi aracıdır, bağımsız bir hizmet ve Google'ın iş odaklı paketinin Google Apps web uygulamaların bir parçası olarak, e-posta hizmeti Gmail'de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Hesap Makinesi (Windows)</span>

Windows Hesap makinesi Microsoft tarafından yapılan kişisel bir hesap makinesi yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Mission Control (macOS)</span>

Mission Control Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Lion'da tanıtılan birçok pencere uygulamasıdır. MacOS işletim sisteminin bir özelliğidir. Spaces uygulamasının yerini aldı. İlk kez 23 Haziran 2003 tarihinde Apple Dünya Geliçtiricileri Konferansı'nda Exposé ismi ile Mac OS X Panther'ın bir özelliği olarak önizleme yapıldı. Görev Kontrolü, bir kullanıcının hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Dashboard, Exposé ve Spaces birlikte toplandı ve 2011 yılında Mac OS X Lion sürümüyle "Mission Control" olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Grab (yazılım)</span> bilgisayar yazılımı

Grab, Apple'ın işletim sistemi MacOS'un ekran görüntüsü alma yazılımıdır. Grab, MacOs'un öncülerinden NextStep ile OpenStep'te de mevcuttur. Bu, seçim çerçevesi, tüm pencere, tüm ekran ve zamanlı ekran ele geçirmesini destekler. Grab, uygulamalar altındaki yardımcı programlar dosyasında bulunur veya Finder'da /Applications/Utilities/Grab.app yazılarak da erişilebilir. Grab programı, Finder'de hizmetleri seçip ardından Grab'a geçerek bir menü öğesi olarak da bulunabilir. Grab tarafından alınan ekran görüntülerinin tek görüntü biçimi TIFF'dir. Spotlight işlevi kullanılarak da bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Surface Dial</span>

Surface Dial Microsoft Surface bilgisayarları serisi için Microsoft tarafından geliştirilen silindrik aksesuardır. Surface Studio'nun 26 Ekim 2016'da piyasaya sürülmesiyle Microsoft, Surface Dial adı verilen yeni bir bilgi işlem cihazı duyurdu. Terfi edilen Surface Dialın amacı, kalem rengi veya kalınlığı gibi sanatçıların kullanabileceği işlevleri kontrol etmek için kullanılacaktır. Surface Dial, program veya uygulamaya özgü olmadan kullanılabilen standart komutlarla ayarlanır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Bilgisayar Klavyesi</span>

Apple Bilgisayar Klavyesi Apple tarafından önce Apple dizisi için, daha sonra Macintosh bilgisayar dizisi için tasarlanan bir klavyedir. Apple Genişletilmiş Klavye de dahil olmak üzere onlarca model serbest bırakıldı. Şu anda Apple tarafından sunulan iki klavye var: USB ile tam boyutlu bir sürüm ve Bluetooth ile bağlanan ve tam boyutlu modelin sayısal tuş takımını çıkartan Apple Magic Keyboard.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 302</span> Nokia markalı bir cep telefonu.

Nokia Asha 302, Nokia tarafından üretilmiş Seri 40 sistemi'ne mensup bir bir QWERTY cep telefonudur. Mobil Dünya Kongresi 2012'de diğer Nokia Asha serisi telefonları olan Nokia Asha 202 ve Nokia Asha 203 ile birlikte ilan edildi. Asha ailesinin amiral gemisi olarak kabul ediliyor. Başlıca özellikleri QWERTY klavye, pentaband 3G radyo, 3G üzerinden SIP VoIP ve Wi-Fi'dir. Nokia Asha 302'nin yazılım güncellemesi Mail for Exchange desteklenmektedir. Nokia C3-00 ve Nokia Asha 300'ü takip etti. 302'in ardılı plarak ise Windows Phone sistemli Nokia Lumia 510 modelidir.

TouchFLO HTC tarafından tasarlanan bir kullanıcı arabirimidir. Bir parmağı ekranın üstünde sürükleyerek ve ortak görevlere erişmek için parmağı sola ve sağa hareket ettirerek kullanılır. TouchFLO, HTC Touch ailesi Pocket pc'lerde kullanıldı ve TouchFLO 3D'nin ardından HTC Sense tarafından başarıya ulaştı. TouchFLO bu telefonlarda bulunabilir:

<span class="mw-page-title-main">HTC Blue Angel</span>

HTC Blue Angel HTC tarafından 2004 yılında üretilmiş bir Windows Mobile aygıtıdır. HTC Harrier adında bir CDMA EV-DO varyantı vardır. Harrier'de Blue Angel gibi Wi-Fi yoktur, her ikisinin de aynı konutu var. O2 Xda IIs, Orange SPV M2000, Dopod 700, Qtek 9090, T-Mobile MDA III, Siemens SX66, i-mate PDA2k, Vodafone VPx, Verizon XV6600 (Harrier), Sprint PPC-6601 (Harrier) adları altında birçok farklı satıcı tarafından satılmaktadır. Tüm farklı model adlarına ve konut görünümüne rağmen, hepsinin benzer donanım özellikleri vardır. Bu akıllı telefonun en önemli özelliklerinden biri dahili klavyedir. Kasanın alt kısmı kayar, QWERTY klavyeyi açığa çıkarır.

<span class="mw-page-title-main">LG UX</span>

LG UX LG Electronics tarafından akıllı telefonlarında kullanılan özel bir Android yazılımıdır. Orijinal adı LG G4'ün lansmanı ile değiştirilen Optimus UI idi.

<span class="mw-page-title-main">Sony Xperia UI</span> özel bir Android yazılımı

Sony Xperia UI, Sony tarafından Sony Xperia akıllı telefonlarında kullanılmak üzere geliştirilen özel bir Android yazılımıdır. Xperia UI'a tarihsel olarak; şirketin içinde NXT UI denir, dış dünyada ise Xperia UI olarak adlandırılır. Xperia UI, 2010 yılında tanıtılmıştır.

Bilgi işlemde, dosya kısayolu bir kullanıcı arayüzünde tutamaçtır. Kullanıcının kısayolun bulunduğu yerden farklı bir dizini, ayrıca klasörde bulunan bir dosya veya kaynağı bulmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Blackbox</span>

Blackbox, X Pencere Sistemi için tasarlanmış özgür ve açık kaynak kodlu istiflenebilir penceresi yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">AutoHotkey</span>

AutoHotkey, başlangıçta kolay klavye kısayolları veya kısayol tuşları, hızlı makro oluşturma ve bilgisayar becerisinin çoğu düzeyindeki kullanıcıların herhangi bir Windows uygulamasında tekrarlanan görevleri otomatikleştirmesine olanak tanıyan yazılım otomasyonu sağlamayı amaç edinmiş ve Microsoft Windows platformu için tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir özel betik dilidir. Kullanıcı arabirimleri, AutoHotkey tarafından kolayca genişletilebilir veya değiştirilebilir. AutoHotkey kurulumu, kendi kapsamlı yardım dosyasını içerir ve web tabanlı belgeler de mevcuttur.