İçeriğe atla

Klaus Tschütscher

Klaus Tschütscher

Klaus Tschütscher (d. 8 Temmuz 1967), Lihtenştayn eski Başbakanıdır. Tschütscher'in portföyleri Ekonomi, Adalet ve Spor'dur. Tschütscher Yurtseverler Birliği Partisi'ne bağlıdır.

Tschütscher St. Gallen Üniversitesi'nde hukuk okudu ve 1996 yılında hukuk fakültesinden mezun oldu. Tschütscher 2013 Lihtenştayn parlamento seçimlerinde yeniden seçilmek yarıştı ve seçimi kaybederek Adrian Hasler Başbakan olarak seçildi.

Klaus Tschütscher evli ve iki çocuk babasıdır. Ailesiyle Ruggell'de yaşamaktadır.

Dış bağlantılar

  • CV pdf-format'ında
Siyasi görevi
Önce gelen:
Otmar Hasler
Lihtenştayn Başbakanı
2009 – 2013
Sonra gelen:
Adrian Hasler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nihat Erim</span> 13. Türkiye başbakanı

İsmail Nihat Erim, Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde beş dönem Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili olarak siyaset yapan Erim, 1948-50 yılları arasında bayındırlık bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 12 Mart Muhtırası'nın ardından 1971-1972 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev aldı. 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'ta Devrimci Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucunda 68 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Kostas Karamanlis</span> Yunanistan başbakanı (hd. 2004-2009)

Konstantin Aleksandru Karamanlis, Yunan siyasetçi, 2004-2009 yılları arasında Yunanistan Başbakanı ve muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi'nin eski başkanı. Aynı adlı Yeni Demokrasi Partisi'nin kurucusu, dört defa başbakan, iki defa da cumhurbaşkanı olarak görev yapan Konstantin Karamanlis'in yeğeni.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn Futbol Federasyonu</span>

Lihtenştayn Futbol Derneği Lihtenştayn'da futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Lihtenştayn millî futbol takımını ve Liechtensteiner Cup'ı organize ederken; Lihtenştayn takımları İsviçre liglerinde yarışırlar. LFV'nin merkezi Vaduz'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn</span> Alplerde bulunan mikrodevlet

Lihtenştayn veya resmî adıyla Lihtenştayn Prensliği, Orta Avrupa'nın güneybatısında yer alan ve Almanca konuşulan bir mikrodevlet. Lihtenştayn, meşrutiyet ile yönetilen bir prensliktir. 160 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dördüncü en küçük ülkesidir. İsviçre ve Avusturya arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bozer</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

Ali Hüsrev Bozer, Türk hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn millî futbol takımı</span>

Lihtenştayn millî futbol takımı, Lihtenştayn'ı uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımıdır. Lihtenştayn Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilmektedir. Teknik direktörü Reinald Welser'dir. Takımın ilk maçı 1981'de Seul'da Malta ile oynanan ve 1-1 berabere biten gayriresmî maçtır. İlk resmi maçı iki yıl sonra, İsviçre'ye 2-0 yenildikleri maç oldu. Lihtenştayn'ın en farklı galibiyeti, 13 Ekim 2004'te Lüksemburg'u 4-0 yendikleri 2006 FIFA Dünya Kupası eleme maçıdır. Bu maç, ayrıca Lihtenştayn'ın ilk deplasman galibiyeti ve Dünya Kupası elemelerindeki ilk galibiyetiydi. Lihtenştayn, en farklı mağlubiyetini 1996'da, 1998 FIFA Dünya Kupası elemelerinde, Makedonya'ya karşı 11-1'lik sonuçla aldı. Bu sonuç, Makedonya tarihinin de en farklı galibiyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Vaduz</span> Lihtenştaynın başkenti

Vaduz, Lihtenştayn'ın baş beldesidir. 5.109 nüfusludur. Baş beldenin spor kulübü Vaduz İsviçre Challenge liginde oynamaktadır. Lihtenştayn sülalesinin kendi isimlerini taşıyan, ülkeyi kurmadan önceki aldıkları ilk yer Vaduz Kontluğu'dur. Vaduz Kontluğu'nun sınırları şu anki Lihtenştayn ile hemen hemen aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Feyzioğlu</span> Türk siyasetçi

Turhan Feyzioğlu, Türk hukuk profesörü, avukat, akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn pasaportu</span>

Lihtenştayn pasaportu Lihtenştayn vatandaşlarına uluslararası seyahatler yapabilmeleri amacıyla verilen resmi belgedir. Ayrıca pasaport Lihtenştayn vatandaşlığını kanıtlamak için belge olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sorin Cîmpeanu</span> Rumen siyasetçi

Sorin Mihai Cîmpeanu, Rumen siyasetçi. 4. Ponta kabinesinde Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in Victor Ponta'nın istifasını kabul etmesinin ardından geçici olarak, 5 Kasım 2015 tarihinde Romanya Başbakanı oldu ve aynı ay 17 Kasım'da görevi sona erdi.

Namibya başbakanı, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazandığı 1990 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin başbakanı seçimlerden galibiyetle ayrılan siyasi partinin üyesi olarak görevdeki devlet başkanı tarafından atanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Berntsen</span>

Klaus Berntsen Liberal partiyi Venstre'yi temsil eden Danimarkalı siyasetçi. 5 Temmuz 1910'dan 21 Haziran 1913'e kadar Danimarka Konseyi Başkanı (başbakan) olarak Klaus Berntsen Kabinesinin lideri olarak görev yapıyordu. 5 Mayıs 1920'den 9 Ekim 1922'ye kadar Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Romanya cumhurbaşkanı</span>

Romanya cumhurbaşkanı ya da Romanya devlet başkanı, Romanya'nın en yüksek siyasi makamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mateusz Morawiecki</span> 17. Polonya Başbakanı

Mateusz Morawiecki, Polonyalı bankacı ve siyasetçi. Morawiecki, Avrupa ülkesi Polonya'da 16 Kasım 2015 ile 11 Aralık 2017 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürütmüştür. Beata Szydło'nun istifası ile 11 Aralık 2017-13 Aralık 2023 tarihleri arasında Polonya başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Viorica Dăncilă</span>

Vasilica Viorica Dăncilă, Rumen siyasetçi. Dăncilă, ülkesi Romanya'da 29 Ocak 2018 tarihinden 4 Kasım 2019'a kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. 2019 yılında Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) genel başkanı da olmuştur. Bu süreçte Romanya tarihinin ilk kadın başbakanı ve partinin de ilk kadın başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ludovic Orban</span> Rumen siyasetçi

Ludovic Orban, Rumen siyasetçi. Orban, Avrupa ülkesi Romanya'da 4 Kasım 2019 tarihinden, 7 Aralık 2020 tarihine kadar başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn prensleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste Lihtenştayn topraklarının Karl Lihtenştayn tarafından Kutsal Roma İmparatorluğu meclisinde danışman olan Lihtenştayn ailesinin sözünün daha çok geçmesi için Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlı Schellenberg Lorduğu ve Vaduz Kontluğu'nu satın alınıp Lihtenştayn Prensliğinin kurulmasıyla Lihtenştayn Prensi unvanını taşıyan hükümdarları içerir. Bu zamana kadar ülke sadece Lihtenştayn Ailesi tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya hukuk sistemi</span>

Rusya hukuk sistemi, Rusya ülkesine ait bir hukuktur. Rus anayasa hukukunun kaynakları “mevcut normların taşıyıcılarının resmi deposu” dur. Rus hukukunun en yaygın kaynakları normatif eylemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn arması</span>

Lihtenştayn Prensliği arması, Lihtenştayn'nın ve aynı zamanda ülkeyi yöneten prens II. Hans-Adam'ın resmî armasıdır.