İçeriğe atla

Klaus Schwab

Klaus Schwab (2008)

Klaus Martin Schwab, (d. 30 Mart 1938, Ravensburg, Almanya) Alman iktisatçı. Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır.

Hayatı

Klaus Schwab, 30 Mart 1938'de Yukarı Svabya'nin Ravensburg kentinde doğdu. 1930'ların başında, Schwab'ın ailesi İsviçre'ye göç etmişti. Adolf Hitler'in şansölyesi olarak hükûmete gelmesinin ardından, Klaus Schwab'ın babası, Escher Wyss Anonim Ortaklığı'nın Ravensburg'taki türbin fabrikasının satış müdürü oldu ve aile Ravensburg'a taşınarak Almanya'ya geri döndü. Klaus Schwab, İkinci Dünya Savaşı'nın alevlenmesinden tam bir yıl önce, burada doğdu. Hem Almanya, hem de İsviçre vatandaşı bir aile olarak, Schwablar tatil dönemlerinde İsviçre'ye seyahat edebilme ayrıcalığına sahipti. Schwab, Wädenswil'de ilkokula başladığı zaman İsviçre'ye geri döndü. Aile daha sonra Federal Almanya Cumhuriyeti'ne geri taşındı.[1] Schwab, 1957'de Ravensburg'da Spohn-Gymnasium'dan mezun oldu.[2]

Schwab 1972-2002 yılları arasında Cenevre Üniversitesi'nde işletme profesörlüğü yaptı. 1971 yılında Dünya Ekonomik Forumu'nu kâr amacı olmayan bir kurum olarak kurdu. Kurumun amacının dünyanın durumunu düzeltmek, geliştirmek olduğu iddia edilmektedir. Foruma her yıl dünyanın önde gelen politikacıları, iş insanları ve entelektüelleri katılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Maurer, Patrik Müller, Andreas. "Schweiz - Ein unmögliches Geschenk: Weshalb die Einbürgerung von WEF-Gründer Klaus Schwab scheitern wird". Aargauer Zeitung (Almanca). 21 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2022. 
  2. ^ Dunsch, Jürgen (2017). Gastgeber der Mächtigen Klaus Schwab und das Weltwirtschaftsforum in Davos. 1. Auflage. Klaus Schwab, FinanzBuch Verlag. München. s. 26. ISBN 978-3-89879-985-0. OCLC 951118064. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı</span> Avrupada başlayan küresel savaş (1914–1918)

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli küresel bir savaştır. II. Dünya Savaşı'na (1939-1945) kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa katılmasına kadar bu savaş ABD basınında Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Savaşan taraflar, çoğunlukla Avrupa, Kafkasya, Amerika, Orta Doğu ve Afrika ile Asya'nın bazı bölgelerinde çatıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Almanya</span> 1949dan 1990a dek varlığını sürdürmüş sosyalist Alman devleti

Doğu Almanya veya resmî adıyla Demokratik Alman Cumhuriyeti, günümüzdeki Almanya'nın doğu kısmında bulunmuş, 1949 ile 1990 yılları arasında var olmuş sosyalist cumhuriyet. ADC; 1945'te II. Dünya Savaşı'nın Nazilerin yenilgisiyle son bulması ve Almanya'nın işgal bölgelerine ayrılmasının ardından 1949'da Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin Sovyet işgal bölgesindeki topraklarda sosyalist bir devlet kurmasıyla ortaya çıkmış ve 1989 sonbaharında gerçekleşen Barışçıl Devrim ile Batı Almanya'yla yeniden birleşmesine kadar varlığını sürdürmüştür. Devletin resmî ideolojisi, Marksizm-Leninizm idi. Hükûmetin anlatısı ise Doğu Almanya'yı "işçi ve köylülerin sosyalist devleti" ve "barış Almanyası" olarak tanımlıyor, ülkenin savaşın ve faşizmin kökünü kazıdığını öne sürüyordu; öyle ki, antifaşizm ülkede bir devlet doktriniydi. Diğer sosyalist Doğu Bloku ülkeleri gibi, Doğu Almanya ve hükûmeti de 40 yıl kadar süren varlığı boyunca Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler ve karşılıklı etki içerisindeydi ve Varşova Paktı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Willy Brandt</span> 4. Almanya şansölyesi

Willy Brandt veya doğum adıyla Herbert Ernst Karl Frahm, Federal Almanya Şansölyesi (1969-1974), Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri (1964-1987).

<span class="mw-page-title-main">Windhoek</span> Namibyanın başkenti

Windhoek, Namibya'nın başkenti. Şehir ayrıca ülkenin ticari ve siyasi açıdan da merkezi konumundadır. Ülke merkezine yakın bir noktada konumlanan başkent, deniz seviyesinden 1.654 metre yükseklikte yer alır. Şehir nüfusu 2011 verilerine göre 322.500 kişidir. şehridir. Namibya'nın merkezinde, Khomas platosu üzerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 m (5.600 ft) yükseklikte yer alır ve ülkenin coğrafi merkezine oldukça yakındır. 2023 yılı itibarıyla Windhoek'un nüfusu 486.169'dur. Şehir, diğer Namibya bölgelerinden gelen sürekli göç nedeniyle hızla büyümektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Wilimowski</span>

Ernest Otton Wilimowski, Polonya ve Almanya vatandaşlığı bulunan futbolcudur. Her iki millî takımda da forma giyen Wilimowski, Brezilya'ya karşı 1938 FIFA Dünya Kupası'nda bir maçta 4 gol atan ilk futbolcu unvanını da almıştır. Wilimowski, aynı zamanda Pogoń Katowice takımı ile buz hokeyi de oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Liko Amar</span> Macar kemancı

Liko Amar, Budapeşte doğumlu Alman kemancı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Ekonomik Forumu</span> İsviçre merkezli kâr amacı gütmeyen vakıf

Dünya Ekonomik Forumu, merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde yer alan uluslararası bir vakıftır. Her yıl İsviçre'nin Davos kasabasında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Haber</span> Alman kimyager

Fritz Haber Alman kimyager. 1918 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. I. Dünya Savaşı süresince klor ve diğer zehirli gazları geliştirme ve dağıtımı konusundaki çalışmaları nedeniyle "kimyasal savaşın babası" olarak da tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Mann</span> Alman yazar (1906 – 1949)

Klaus Heinrich Thomas Mann, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ravensburg</span> Landkreis Ravensburgda şehir (Baden-Württemberg, Almanya)

Ravensburg, Almanya'nın güneyindeki Oberschwaben bölgesinde bulunan bir üniversite şehridir. Baden-Württemberg'de bulunan aynı adlı ilçenin merkezidir. Tarihte şehirden ilk defa 1088 yılında bahsedilmiştir. Orta Çağ'da önemli bir ticaret merkezi olup özerklik statüsünden yararlanmıştır. Merkezi burada olan Büyük Ravensburg Ticaret Topluluğu eski dönemlerde Avrupa çapındaki şirketler ile ticaret yapmıştır. Tarihi şehir merkezi hâlâ ayaktadır. Yıl ortasında şehrin meşhur festivali Rutenfest düzenlenmektedir. Dünyaca meşhur oyuncak, puzzle ve kart oyunu fabrikası Ravensburger, kendi adıyla bu şehirdedir. Almanya'nın en iyi üniversitelerinden Hochschule Ravensburg-Weingarten yine bu şehirde yer almaktadır. Hochschule Ravensburg-Weingarten(Weingarten University) mühendislik fakültesiyle tüm dünyanın en saygın üniversitelerindendir. Hochschule Ravensburg-Weingarten üniversitesine ek olarak bir de dünyaca ünlü Eğitim Üniversitesi Pädagogische Hochschule (PH) Weingarten yine bu şehirde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Rüstow</span>

Alexander Rüstow,, Alman sosyolog ve ekonomistti. Rüstow, neoliberalizm kavramının mucididir.

<span class="mw-page-title-main">Reichsmark</span> Alman para birimi (1924-1948)

Reichsmark, 1924 ve 20 Haziran 1948 arası dönemde Almanya'da kullanılan para birimi. Bir Reichsmark, 100 Reichspfennig değerinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Jack Steinberger</span> Amerikalı fizikçi ve Nobel fizik ödülü sahibi

Jack Steinberger veya gerçek ismiyle Hans Jakob Steinberger, Amerikalı Nobel fizik ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya</span> Orta Avrupada bir ülke

Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Volga Alman Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Volga Alman Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Sovyetler Birliğine bağlı olan bir özerk cumhuriyetti. Başkenti İdil Irmağı'nın kıyı şehirlerinden olan Engels.

<span class="mw-page-title-main">Walter Warzecha</span>

Walter Wilhelm Julius Warzecha Alman bir deniz komutanı ve Kriegsmarine'nin yüksek rütbeli subayıydı. Oramiral rütbesinde görev yaptı. II. Dünya Savaşı'nın bitiminde, oramiral Hans-Georg von Friedeburg'un intiharından sonra Kriegsmarine'nin son komutanı olarak yerine geçti.