İçeriğe atla

Klaus Schmidt (arkeolog)

Klaus Schmidt
Schmidt, bir fuar sırasında, Salzburg'da, 2014
Doğum11 Ekim 1953(1953-10-11)
Feuchtwangen, Doğu Almanya
Ölüm20 Temmuz 2014 (60 yaşında)
Ückeritz, Almanya
MilliyetAlman
MeslekArkeolog

Klaus Schmidt (d. 11 Aralık 1953, Feuchtwangen- ö. 20 Temmuz, 2014), Alman arkeolog

Dünyanın en eski tapınak kalıntıları olarak kabul edilen[1] Göbeklitepe'de gerçekleştirilen ve insanlık tarihinine ilişkin yerleşik bilgilerde önemli değişikliklere yol açan kazı çalışmalarının başkanlığını yürütmüş bilim adamıdır.[2]

Yaşamı

11 Aralık 1953'te Feuchtwangen'da dünyaya geldi. 1974-1983 yılları arasında Heidelberg Üniversitesi ve Erlangen Üniversitesi'nde Prehistorya, Yakın tarih, Klasik arkeoloji ve Jeoloji alanında öğrenim gördü.[3] Öğrencilik yıllarından itibaren Almanya, Yunanistan, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün’de çeşitli arkeoloji projelerinde yer aldı. 1978 ve 1979 yılında Elazığ Müzesi’nde Norşuntepe kazısı malzemesi üzerinde yaptığı buluntu çalışmalarını doktora tezi yapan Schmidt, 1983’te Heidelberg Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.

1984-1986 yıllarında Alman Arkeoloji Enstitüsü (DAI) seyahat bursunu kazandı.[3] 1986 -1995 yılları arasında Alman Araştırma Vakfı(DFG) araştırma bursunu kazandı ve Heidelberg Üniversitesi‘ nde Prehistorya anabilimdalında araştırmacı olarak çalıştı.[3] Doçentlik tezini 1999 yılında Nürnberg Üniversitesi'nde bitirdi ve 2007 yılında aynı üniversitede profesör unvanını aldı. 2001 yılından itibaren çalışmalarını Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün Berlin'de bulunan merkezinde Orient Bölümünde araştırmacı ve Erlangen Üniversite'sinde öğretim görevlisi olarak sürdürmüştür.

Klaus Schmidt, Göbeklitepe'de 1995'te Şanlıurfa Müzesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsü ortak projesi olarak başlayan, 2007 yılından itibaren “Bakanlar Kurulu kararlı kazı” statüsünde devam eden kazının başkanlığını yürütmüştür. Ayrıca Ürdün'de bulunan “Aqaba” projesinde Ricardo Eichmann ve Lutfi Halil ile birlikte proje başkanlığını yürütmüştür.

Arkeolog Çiğdem Köksal ile evli olan Klaus Schmidt, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 20 Temmuz 2014'te Almanya'da hayatını kaybetti.[4][5] Göbeklitepe'deki katkılarından ötürü buradaki bir yürüyüş yoluna adı verildi[6] ve onun için bir anıevi oluşturuldu.[7]

Kaynakça

  1. ^ Dietrich, Oliver. "Göbekli Tepe – A Stone Age ritual center in southeastern Turkey". www.academia.edu. Archeology Magazine Anatolia, Yaz 2012 02. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016. 
  2. ^ Köksal-Schmidt, Çiğdem. "Göbekli Tepe. Dünyanın en eski anıtı. Insanlığın ilk tapınağı,". www.academia.edu. Aktüel Arkeoloji 27, Mayıs Haziran 2012. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016. 
  3. ^ a b c "Klaus Schmidt, Alman Arkeoloji Enstitüsü web sitesi, Erişim tarihi:21.07.2014". 17 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  4. ^ "Alman Arkeoloji Enstitüsü web sitesi, Erişim tarihi:21.07.2014". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2014. 
  5. ^ "Klaus Schmidt hayatını kaybetti, Urfastar gazetesi, 21.07.2014". 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2014. 
  6. ^ "Göbeklitepe'yi dünyaya tanıtan profesörün ismi yaşatılacak". NTV. Erişim tarihi: 13 Ekim 2018. 
  7. ^ "Alman arkeolog Schmidt için Şanlıurfa'da 'Anı evi'". Hürriyet. 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji</span> Geçmişin, insanlık tarihinin maddi kültür yoluyla incelenmesi

Arkeoloji, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılmış kültürleri, sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji, antropoloji, nümizmatik, filoloji, gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Türkçeye yanlış bir şekilde "kazıbilim" olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Halet Çambel</span> Türk eskrimci ve arkeolog

Halet Çambel, Türk arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Göbeklitepe</span> Dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu

Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa ilinin 18 km kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesine bağlı Örencik köyü yakınlarında yer alan Neolitik bir arkeolojik sit alanıdır. MÖ 9600–9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısıdır. Bazı popüler kaynaklarda "tarihin sıfır noktası" nitelendirmesiyle de anılmaktadır. Yapıt, dünyanın bilinen en eski megalitleri olan taş sütunlarla, bir dizi büyük dairesel yapıdan oluşmaktadır. Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a ait olduğu düşünülen bu yapıda T biçimindeki 10-12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları ise taş duvarlarla örülmüştür. Yapının merkezinde daha yüksek boyda olan iki dikilitaş, karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, eller ve kollar, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartılarak veya oyularak betimlenmiştir. Bölgede yapılan kazılarda çıkartılan bazı heykel ve taşlar, günümüzde Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

Güven Arsebük, akademisyen, arkeolog.

Ufuk Esin, Türk akademisyen, arkeolog ve TÜBA üyesidir.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

Türkiye'de arkeoloji, ülke sınırları içinde yapılan her türlü kazı ve restorasyon çalışmasını kapsar. Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hans Jensen</span>

Johannes Hans Daniel Jensen Alman nükleer fizikçi. II. Dünya Savaşı sırasında Alman nükleer enerji projesi olarak bilinen Uranyum Kulübü'nde çalıştı ve uranyum izotopların ayrılması amacıyla çalışmalar yürüttü. Savaştan sonra Jensen Heidelberg Üniversitesi'nde profesör olarak görev aldı. Ayrıca University of Wisconsin-Madison, Institute for Advanced Study, Indiana Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü'nde misafir profesör olarak çalıştı.

Charles Allen Burney, 1950'lerde Türkiye'deki Urartu yerleşmelerini keşfetmesi ve 1960-1962 yılları arasında İran'ın Tebriz kentindeki Yanik Tepe'de yaptığı kazılarla tanınan İngiliz arkeologdur.

Helmuth Theodor Bossert, dilbilimci ve arkeolog.

Tarih öncesinde din, Tarihöncesi çağdaki insanların dini inançları ve uygulamalarıdır. Terim Paleolitik din, Mezolitik din, Neolitik din ve Tunç Çağı dinlerini kapsar. Demir Çağı da bu kapsamda toplanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Urfa Adamı</span>

Urfa Adamı, diğer adıyla Balıklıgöl Heykeli, Şanlıurfa ili Balıklıgöl kazı alanı civarında 1990'lı yıllarda bulunan, gerçek insan boyutlarında ve formundaki tarih öncesi heykeldir.

Necmi Karul, Türk arkeolog ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Alman Arkeoloji Enstitüsü</span>

Alman Arkeoloji Enstitüsü arkeoloji alanında bir araştırma enstitüsü olarak 1832'de kurulmuştur. DAI, Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı'na bağlı "federal bir kurumdur".

Klaus Tuchelt özellikle Didyma antik Yunan tapınağındaki kazılarla ilişkilendirilen bir Alman Klasik Arkeolog'du.

Andreas Ernst Gottfried Furtwängler bir Alman klasik arkeolog ve nümismatist. Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg'de klasik arkeoloji profesörü olarak görev yapmaktadır. Orkestra şefi Wilhelm Furtwängler'in ile yazar Elisabeth Furtwängler'in oğlu ve arkeolog Adolf Furtwängler'in torunudur.

Helga Bumke bir Alman klasik arkeolog'dur.

Rudolf Naumann, Alman mimarlık tarihçisi ve arkeologdu. Özellikle Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmıştır. Suriye, Türkiye, İtalya ve İran'da kazı çalışmalarında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Otto Benndorf</span>

Otto Benndorf, Alman-Avusturyalı antropolog, üniversite profesörü, arkeolog, sanat tarihçisi, filolog. Fizikçi Hans Benndorf'un (1870–1953) babasıdır.