İçeriğe atla

Klaudziy Duj-Duşeuski

Klaudziy Duj-Duşeuski
Клаўдзій Сцяпанавіч Дуж-Душэўскі
Klaudijus Dušauskas-Duž
Doğum27 Nisan 1891(1891-04-27)
Ölüm25 Şubat 1959 (67 yaşında)
Defin yeriKaunas
MilliyetBeyaz Rus
VatandaşlıkBelarus, Litvanya
MeslekMimar, diplomat, gazeteci
Tanınma nedeniBeyaz-kırmızı-beyaz bayrak tasarımcısı
HareketBeyaz Rus ulusal hareketi

Klaudziy Stsyapanaviç Duj-Duşeuski (BelarusçaКлаўдзій Сцяпанавіч Дуж-Душэўскі, LitvancaKlaudijus Dušauskas-Dužd; d. 27 Mart 1891 - ö. 25 Şubat 1959), Beyaz Rus mimar, diplomat ve gazeteci. Bazı kaynaklarda 1917 yılında Belarus bayrağı olan beyaz-kırmızı-beyaz bayrağın yaratıcısı olduğu ifade edilir, ancak başka iddialar da vardır.[1][2]

Hakkında

Beyaz-kırmızı-beyaz bayrak.
Klaudziy Duj-Duşeuski (solda) ve Kanstantsin Yezavitau.
Duj-Duşeuski'nin Kaunas'taki mezarı.

Duj-Duşeuski fakir bir ailede doğdu. 1912'de Vilnius'taki realschule okulunu bitirdi ve ardından Beyaz Rus ulusal hareketine katıldı. 1912-1918'de St. Petersburg Maden Enstitüsü'nde okudu. St. Petersburg'da Beyaz Rus kültürü üzerine çalışmalar yürüttü. Ranica dergisinin editörüydü.

1917'de Belarus Sosyalist Meclisi'ne katıldı. 1918'de St. Petersburg'taki Belarus Ulusal Komitesi Mülteci Yardım Departmanı'nda çalıştı. O dönemde, kendi anılarına göre, Rus İmparatorluğu'nun Avrupa kısmı boyunca Beyaz Rus ulusal hareketi tarafından hızlı şekilde benimsenen ve daha sonra Belarus Halk Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı olarak kabul edilen beyaz-kırmızı-beyaz tasarımlı Belarus Bayrağı taslağını yarattı.

1919'da Duj-Duşeuski Vilnius'a taşındı. 1919 sonbaharında Baltık ülkelerinde Belarus Halk Cumhuriyeti'nin diplomatik temsilcisi olarak atandı. 1921'in başlarında Polonyalı yetkililer tarafından tutuklandı.

Ardından Litvanya'ya göç etti ve Kaunas'a yerleşti. 1920'ler ve 1930'la boyunca birkaç bakanlık ofisinde çalıştı. 1927'de Kaunas'taki Litvanya Üniversitesi'nden mezun oldu. Duj-Duşeuski, Litvanya'da birçok Beyaz Rus gazetesinde faaliyet yürüttü.

Kızıl Ordu'nun Litvanya'ya müdahalesi sonrası Kızıl Ordu yetkilileri tarafından tutuklandı. Ağustos 1943'te ise Naziler tarafından Yahudileri sakladığı için tutuklandı ve Pravienišk'deki toplama kampına konuldu.

1944-1946'da Kaunas Üniversitesi'nde çalıştı.

1952'de tutuklandı ve "aktif Beyaz Rus milliyetçisi" olduğu için "25 yıl çalışma kamplarında çalışma" cezası verildi. Ancak 1955 yılında serbest bırakıldı ve mimarlık enstitüsünde çalıştı.

Klaudziy Duj-Duşeuski 25 Şubat 1959'de hayatını kaybetti.

Kaynakça

  1. ^ Беларуская энцыклапедыя: У 18 т. Т. 6: Дадаізм — Застава / Рэдкал.: Г. П. Пашкоў і інш. — Мн.: БелЭн, 1998. — s. 269—270. — 576 с.: іл. — 10 000 экз. — ISBN 985-11-0106-0.
  2. ^ Рудовіч С. Час выбару: Праблема самавызначэння Беларусі ў 1917 годзе. — Мінск, 2001. — s. 80.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Belarus bayrağı</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal bayrağı

Belarus bayrağı veya tam adıyla Belarus Cumhuriyeti Devlet Bayrağı, Belarus tarafından resmî olarak kullanılan devlet bayrağıdır. Göndere çekilen taraftaki beyaz zemin üzerine kırmızı süsleme deseni ile birlikte kırmızı ve yeşil renkten oluşan bayrak, Belarus devlet sembolleri arasında yer alır. Tasarımının temelini 1951 yılında kabul edilen Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı oluşturur.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Kalesi</span>

Kaunas Kalesi Litvanya, Kaunas'ta bulunan askerî kale kompleksi. Kaunas kentini başkent Vilnius kentine bağlayan iki ırmak olan Neman ve Neris'in birleştiği noktadadır. Rus İmparatorluğu'nun 1882 ila 1915 yılları arasında batı bölgelerinin hakimiyetini elinde tutmayı amaçlayıp yapılandırdığı ve yenilediği stratejik bir savaş yapısıdır. 1887'de kalede yapılan tadilatla birlikte Kaunas Kalesi birinci sınıf bir stratejik merkez haline gelmiştir. I. Dünya Savaşı yıllarında bu kompleks, 65 km²'lik bir alanda önemli bir ulusal savunma merkezi konumunda, önem arz etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, solda Beyaz Ruslarların yöresel simgesini içeren bantla birlikte yer alan kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ve kızıl yıldız sembollerinin yer aldığı Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Vera Harujaya</span> Sovyet casus

Vera Harujaya, İki Savaş Arası Dönem sırasında Polonya'da Sovyetler Birliği için casusluk görevi yapan Beyaz Rus komünist yazar, öğretmen, gazeteci, eylemci, partizan, direniş hareketi üyesi, ulusal kahraman. Barbarossa Harekâtı sonrası Naziler tarafından idam edildi. Kendisine Lenin Nişanı, Kızıl Bayrak Nişanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Nestser Sakalouski</span>

Nestser Sakalouski, Beyaz Rus Sovyet besteci. Günümüzün Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı marşında kullanılan Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı'nın müziğini besteledi.

<span class="mw-page-title-main">Mikalay Huseu</span>

Mikalay İvanaviç Huseu,, Sovyet Beyaz Rus ressam, grafik tasarımcısı ve öğretmen. Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağının tasarımcısıdır. Günümüzde kullanılan Belarus bayrağında da Huseu'nun tasarımı kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz-kırmızı-beyaz bayrak</span>

Beyaz-kırmızı-beyaz bayrak, 1918'de Belarus Halk Cumhuriyeti'nde ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Belarus'ta 1991-1995 yılları arasında kullanılan bayrak. Günümüzde yerini Beyaz Rusya bayrağı almıştır.

Mihail Katsar, Sovyet Beyaz Rus sanat tarihçisi doktoru, profesör. Katsar'ın kardeşi Matrona Markeviç Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağında ve ardından 1995 referandumunda kabul edilen Belarus bayrağında kullanılan süsleme deseninin tasarımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandras Stulginskis</span>

Aleksandras Stulginskis Litvanya'nın 1920-1926 yılları arasında görev yapan ikinci Cumhurbaşkanı. Stulginskis, selefi Cumhurbaşkanı 1926'da Antanas Smetona tarafından yönetilen ve Stulginskis'in halefi Kazys Grinius'u göreve getiren bir askerî darbeye kadar Litvanya Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Eliziejus Draugelis</span> Litvan siyasetçi

Eliziejus Draugelis Litvanyalı doktor ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Alfonsas Petrulis</span>

Alfonsas Petrulis (

<span class="mw-page-title-main">Jonas Vailokaitis</span>

Jonas Vailokaitis (

<span class="mw-page-title-main">Steponas Kairys</span> Litvan siyasetçi (1879-1964)

Steponas Kairys (

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Üniversitesi</span>

Vilnius Üniversitesi, Baltık ülkelerindeki en eski üniversitesi. Bu anlamda Prag, Kraków'da Pécs, Budapeşte, Bratislava ve Königsberg'in üniversitelerinden önce kurulmuştur. 16. yüzyılda "dünyanın en doğusunda kurulan üniversite" sıfatındaydı. Bugün Litvanya'nın en kapsamlı üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yan Serada</span>

Jan Sierada, Belaruslu devlet adamı, pedagog ve yazar. Belarus Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'nın geçici başkenti</span>

Litvanya'nın geçici başkenti, savaş arası dönemde Litvanya'daki Kaunas şehrinin unvanıydı. Litvanya'nın ilan edilmiş başkenti olan Vilnius'un 1920'den 1939'a kadar Polonya'nın bir parçası olması nedeniyle o dönemde Litvanya'nın başkenti olan Kaunas, bu unvanla anılmıştır. Günümüzde geçici başkent terimi, gerçekte güncelliğini yitirmesine rağmen Litvanya'nın ikinci büyük şehri olan Kaunas için hala sıklıkla kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Zośka Vieras</span>

Ludvika Sivickaja-Vojcik Takma adıyla Zośka Vieras, Belaruslu bir yazar ve Belarus ulusal canlanmasının başlatıcılarından ve aktif katılımcılarından biriydi.