İçeriğe atla

Klasik Çince Vikipedi

Klasik Çince Vikipedi, Vikipedi'nin Klasik Çince sürümüdür. 19 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Klasik Çince Vikipedi'nin 13.498 maddesi, 104.929 kullanıcısı ve 7 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 410.102 kez katkıda bulunulmuştur.

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Klasik mekanik</span>

Klasik mekanik, makroskobik boyutlarda cisimlerin hareketlerini hem deneysel hem de matematiksel olarak inceleyen, fiziğin iki ana dalından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mandarin</span> Çin dilinde bir lehçe

Mandarin ya da Beifanghua Çincenin en çok konuşulan dilidir. Kuzey Çin'de konuşulan tüm lehçeler Mandarin altında sınıflandırılmıştır. Ancak genelde Mandarin daha dar anlamıyla Çin ve Tayvan'da resmî dil olarak kullanılan Standart Çinceye işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Pinyin</span> Standart Mandarin için Çince yazısında kullanılan romanizasyon sistemi

Pinyin ya da Hanyu Pinyin Standart Mandarin için Çince yazısında kullanılan romanizasyon sistemidir. Yani her biri ayrı bir ideogram olan Çince karakterlerin Latin alfabesi ile yazılıp okunabilmesini sağlar. Bu sistem 1979 yılından itibaren Çin hükûmeti tarafından resmen benimsenmiştir. Pinyin sistemi, hem en yeni hem de Mandarince telaffuzu en yakın sunan romanizasyon yöntemidir. Artık eskimiş olan Wade-Giles sistemi geçmişte yaygın kullanılmasına karşın yavaş yavaş terkedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vikisözlük</span> Vikipedi vokabüleri

Vikisözlük (Wiktionary), Wikimedia Vakfı'nın projelerinden olup her dilde özgür birer sözlük oluşturma amacıyla 12 Aralık 2002 tarihinde başlatılmıştır. Vikipedi'nin kardeş projelerindendir. Türkçe Vikisözlük ise 2 Mayıs 2004 tarihinde başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi</span> Ücretsiz ve reklamsız internet ansiklopedisi

Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikisöz</span>

Vikisöz (Wikiquote), Vikipedi'nin bir kardeş projesidir ve aynı MediaWiki programını kullanır. Wikimedia Vakfı'nın projelerinden biridir. Daniel Alston'un fikri ve Brion Vibber'in uygulaması ile hayata geçirilmiş ve amacı şahısların, kitapların, atasözleri ve deyimler hakkında büyük bir kaynak çıkarmak ve bilgi vermektir.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe Vikipedi</span> Vikipedinin Türkçe sürümü

Türkçe Vikipedi, Vikipedi'nin 5 Aralık 2002'de başlatılan Türkçe sürümüdür. Madde sayısına göre 25. en büyük Vikipedi sürümüdür. 18 Ekim 2024 günü saat 05.30 itibarıyla (UTC) 622.961 maddeye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çince Vikipedi</span> Vikipedinin Çince sürümü

Çince Vikipedi (中文維基百科/中文维基百科), Vikipedi'nin Çince sürümüdür. Mayıs 2001'de başlatıldı ve 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Çince Vikipedi'nin 1.447.196 maddesi, 3.601.577 kullanıcısı ve 63 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 84.315.722 kez katkıda bulunulmuştur. Madde sayısına göre 12. büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">İngilizce Vikipedi</span> Vikipedinin İngilizce sürümü

İngilizce Vikipedi, Vikipedi'nin İngilizce sürümü. 6.000.000'u geçkin maddeye sahip olan İlk Vikipedi sürümü olarak, 15 Ocak 2001'de başlatıldı. Şu an en çok maddeye sahip Vikipedi sürümüdür. İkinci en büyük sürümü olan Sebuanca Vikipedi'den yaklaşık 800.000 fazla madde sayısına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rusça Vikipedi</span> Vikipedinin Rusça sürümü

Rusça Vikipedi, Vikipedi'nin Rusça sürümüdür. 20 Mayıs 2001'de başlatıldı. 16 Ağustos 2006'da madde sayısı 100.000 maddeye ulaştı. 17 Mart 2008'de 250.000. maddesi oluşturuldu. 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Rusça Vikipedi'nin 2.004.791 maddesi, 3.647.353 kullanıcısı ve 66 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 140.561.561 kez katkıda bulunulmuştur. Madde sayısına göre 7. en büyük Vikipedi sürümüdür. Ayrıca Slav dillerinde Kiril alfabesiyle yazılan en büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kantonca Vikipedi</span> Vikipedinin Kantonca sürümü

Kantonca Vikipedi, Vikipedi'nin Kantonca sürümüdür. 25 Mart 2006'da başlatıldı. Madde sayısına göre, 65. en büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rusça Vikipedi</span> Vikipedinin Beyaz Rusça sürümü

Beyaz Rusça Vikipedi Vikipedi'nin Beyaz Rusça sürümüdür. 2 çeşidi vardır. Bunlar Resmî form ve Klasik form 'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hança</span>

Hanja veya Hanca, Korecenin yazımı için geleneksel Çince karakterleri kullanan bir yazı sistemi. Yazı, Kore'de MÖ 400'lere tarihlenen Gojoseon döneminden bu yana kullanılmaktadır. Çince karakterler, Korece telaffuz edilmektedir. Hanja-mal veya hanja-eo, hanja ile yazılabilen sözcükler için; hanmun ise Klasik Çince yazılar için kullanılsa da çoğu zaman bu iki olgu için de kullanılan terim hanjadır.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Tsui</span> araştırmacı

Daniel Chee Tsui Amerikalı fizikçi. Columbia Üniversitesi'nde 2006 yılından 2008 yılına kadar konuk profesör oldu. Hâlen Boston Üniversitesi'nde bir araştırma profesörüdür. 1998 yılında, Robert Laughlin ve Horst Störmer ile birlikte, "kesirli yük taşıyan uyarılmalar içeren yeni bir kuantum akışkanı biçiminin keşfinden dolayı" Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Vikiveri</span> Wikimedia tarafından yürütülen ve gönüllüler tarafından düzenlenen ücretsiz veri deposu

Vikiveri veya İngilizce özgün adıyla Wikidata, Vikipedi gibi Vikimedya projelerini desteklemek üzere iş birliği içinde düzenlenebilir veritabanı sağlamak amacıyla başlatılmış bir projedir. Vikiveri projesi, 29 Ekim 2012 tarihinde Vikimedya Almanya tarafından Wikimedia Commons ve benzeri sistemlerde ortak belirli veri türlerini, örneğin doğum tarihleri ve geçerli diğer sınıfları bir araya toplamak üzere başlatılmıştır. Proje Wikimedia Vakfının 2006 yılından bu yana başlattığı ilk yeni proje olmuştur.

Klasik Çince ya da Edebî Çince, İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'nin sonundan Han Hanedanı'nın sonuna kadar yazılan klasik edebiyatın dilidir. Eski Çincenin yazılı bir şeklidir. Klasik Çince, klasik dilden evrimleşmiş geleneksel Çince yazma şeklidir, böylece Çincenin günümüzde konuşulan tüm şekillerinden farklıdır. Edebî Çince, 20. yüzyılın başına kadar Çin'de neredeyse tüm resmi yazılarda ve ayrıca çeşitli dönemlerde Japonya, Kore ve Vietnam'da kullanılmıştır. Çince konuşanların arasında Edebî Çincenin yerine artık Çin çapında konuşulan çağdaş Çince ağızlarına dayanan ve çağdaş Mandarin Çincesinin konuşulduğu şekline benzeyen Baihua yazı şekli geçmiştir. Çince konuşmayanlar ise Edebi Çinceyi yerel ağızlar lehine terk ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de internet</span>

Çin'de internet, 1989'dan beri aralıklı olarak, 1994'ten beri ise kalıcı olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Çin şiiri</span>

Çin şiiri, Çince dilinde yazılan ya da okunan şiir. "Çince" kapsamına Klasik Çince, Standart Çince, Mandarin Çincesi, Yue Çincesi ve dilin sayılı diğer tarihi ve çağdaş çeşitlerine girmesine rağmen, Çin şiiri genel olarak iki kategorinin birine girer: Klasik Çin şiiri ve Çağdaş Çin şiiri.

<span class="mw-page-title-main">Vahanca</span>

Vahanca ya da Vahi, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Esas olarak Afganistan, Çin, Pakistan ve Tacikistan sınırlarının bir araya geldiği Vahan Koridoru civarlarında yaşayan Vahanlılar tarafından konuşulur.