İçeriğe atla

Klapa Şarkıları

Güney Hırvatistan'ın Dalmaçya bölgesinin Klapa çok parçalı şarkıları
Vatroslav Lisinski Konser Salonu'nda erkek klapa grubu "Sagena"
ÜlkeHırvatistan
Kaynak746
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Tescil geçmişi
Tescil2012 (7. oturum)

Klapa müziğinin ortaya çıkışı Hırvatistan'ın Dalmaçya kentinden çıkmış olan geleneksel bir akapella söyleme biçimidir.[1] Klapa kelimesi "bir arkadaş grubu" olarak tercüme edilir ve ve köklerini kıyı kilisesi şarkılarına kadar izler.[2] Motifler genel olarak aşkı, şarabı,vatanı ve denizi simgeler. Müziğin ana unsurları armoni ve melodidir, ritim genellikle arka planda tutulur. Ritimin öne çıktığı çok az durum vardır. 2012 yılında klapa, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edilmiştir.[3]

Tanım

Bir klapa grubu, bir birinci tenor, bir ikinci tenor, bir bariton ve bir bastan oluşur. İlk tenor dışındaki ses sayısını ikiye katlamak mümkündür. Genellikle erkek şarkıcılardan oluşur. Son zamanlarda, kadın vokal grupları oldukça popülerdir, ancak genel olarak erkek ve kadın grupları birbirinden ayrılır ve ortak olarak sahne almazlar.

Klapa bir akapella müziği olmasına rağmen, ezgiye bazen bir gitar ve bir mandolin eklemek mümkündür. Klapa'ya, genellikle vurmalı çalgıları simüle eden sentezleyici klavyeler de eşlik edebilir.

Günümüzde klapa müziği

Klapa'dan Mora, Malmö'de düzenlenen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda " Mižerja " şarkısını seslendiriyor

Klapa geleneği, bestelenen yeni şarkılarla ve düzenlenen festival ve yarışmalarla hala çok canlılığını korumaya devam ediyor.[4] Omiš'teki Dalmaçyalı Klapas Festivali bu türün en iyi bilinen müzik festivalidir.[4] Festivalin en başarılı gruplarından biri, 2006–2008'de üç yıl üst üste festivali kazanan Klapa Šufit'tir. Dalmaçya'dan pek çok genç klapaya değer verir ve dışarıda yemek yerken veya içerken düzenli olarak bu türde şarkılar söyler. Akşamları sokaklarda yiyecek ve şarap içerken amatör klapaların şarkı söylediğini duymak alışıldık bir durumdur.

2013 yılında Hırvatistan, 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistanı temsil etmesi için bir klapa grubu seçti. Grup, " Mižerja " girişiyle Klapa s Mora olarak adlandırıldı.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ John Everett-Heath. "Dalmatia." Concise Dictionary of World Place-Names. Oxford University Press. 2005. Encyclopedia.com
  2. ^ Josko Caleta (April 1997). "Klapa Singing, a Traditional Folk Phenomenon of Dalmatia". Narodna umjetnost: Croatian Journal of Ethnology and Folklore Research. Zagreb, Croatia: Institute of Ethnology and Folklore Research. 34 (1). ISSN 0547-2504. 21 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  3. ^ "UNESCO: Klapa multipart singing of Dalmatia, southern Croatia". 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  4. ^ a b "Festival of the Dalmatian Klapa in Omis". 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Mižerja to be the Croatian entry in Malmö". eurovision.tv. eurovision.tv. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan</span>

Hırvatistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1993 yılında katılmıştır. Hrvatska radiotelevizija (HRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Hırvatistan, 1993 yılında Bosna-Hersek ve Slovenya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<i>Wishmaster</i>

Wishmaster, Finlandiyalı rock müzik beşlisi Nightwish'in üçüncü stüdyo albümüdür. 2000 yılında yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya</span>

İtalya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 1956 yılından bu yana 51 kez katılmış ve ilk yarışmaya katılan yedi ülkeden biri olmuştur. İtalya, 1980 tarihine kadar kesintisiz olarak yarışmaya katıldı ve 1980'ler ve 1990'lar boyunca birçok kez yarışmadan çekildi. 1998 yılında başlayan 13 yıllık aradan sonra ülke, 2011 yılında yarışmaya geri döndü. İtalya yarışmayı üç kez kazandı ve ek olarak 16 kez ilk beşte yer aldı. İtalya yarışmaya Napoli (1965), Roma (1991) ve Torino (2022)'da ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tony Cetinski</span>

Anthony Cetinsky, Hırvat şarkıcıdır.

Hırvatistan, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisini belirleyecek iç seçim, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından gerçekleştirilmiştir. Hırvatistan'ı Klapa s Mora grubu, "Mižerja" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

"Mižerja", Hırvat grup Klapa Ensemble tarafından seslendirilen şarkı.

<span class="mw-page-title-main">Klapa s Mora</span>

Klapa s Mora, Zagreb kökenli Hırvat klasik müzik grubudur. Üyeleri Marko Škugor, Ante Galić, Nikša Antica, Leon Bataljaku, Ivica Vlaić, Bojan Kavedžija'dır. Grup 2013 yılında Hırvatistan'ı temsil etmek için bir araya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sergej Ćetković</span>

Sergej Ćetković, Karadağlı şarkıcıdır.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Hakol Over Habibi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından henüz birincisi düzenlenen Kdam Eurovision isimli İsrail ulusal finalinin galibi oldu; böylece "Halayla" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, yarışmayı 56 puan ile yedinci sırada tamamladı.

Hırvatistan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Hırvatistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir. Hırvatistan'ı Nina Kraljić, Lighthouse adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Houdek</span>

Jacques Houdek, Hırvat şarkıcı-şarkı yazarı.

Hırvatistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Jacques Houdek, Tony Roberth Malm, Siniša Reljić, Arjana Kunštek, Ines Prajo ve Fabrizio Laucella'nın yazdığı "My Friend" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Jacques Houdek tarafından seslendirilmiştir. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Hırvatistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Hırvatistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Franka Batelić'in yazdığı "Crazy" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Franka seslendirmiştir. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden kişi seçilmiştir.

Cosmos, 2002 yılında Riga'da kurulan Leton Akapella müzik grubuydu. Grup, şarkıcılar Jānis Šipkēvics, Andris Sējāns, Juris Lisenko (tenor), Jānis Ozols (bariton), Jānis Strazdiņš (bass) ve Reinis Sējāns (ritim)'tan oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Zlatan Stipišić Gibonni</span> Müzisyen

Zlatan Stipişiç Gibboni,, Hırvat şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir. Albümleri ve şarkıları için 40 Porin müzik ödülü alan Hırvatistan'ın en başarılı ve ödüllü şarkıcılarından biridir.

Hırvatistan, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Let 3 müzik grubunun seslendirdiği "Mama ŠČ!" adlı şarkıyla katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Ojkanje, Hırvatistan'da Dalmaçya hinterlandı, Velebit, Lika, Kordun ve Karlovac bölgeleri için karakteristik olan çok sesli halk şarkıları geleneğidir. Harvard Müzik Sözlüğü'nde açıklandığı gibi: "Ojkanje, oj veya hoj hecelerinde sesin keskin ve uzun süre titremesiyle özel bir şarkı söyleme tarzıdır."[2] Uzmanlara göre, ojkanje, eski Dalmaçya bölgesinden Slav öncesi İlirya şarkılarının bir kalıntısıdır.[3]

<span class="mw-page-title-main">Marina Satti</span> yunan şarkıcı

Marina Satti, Yunan şarkıcı ve söz yazarıdır. Müziği çoğunlukla Yunan halk müziği, Arap, Balkan ve Anadolu müziklerini modern unsurlar ve ritim ile birleştirerek karakterize etmektedir. 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Zari" adlı şarkısıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prošek</span>

Prošek, geleneksel olarak Hırvatistan'ın Dalmaçya bölgesinin, güney bölgesinden gelen bir tatlı şaraptır. Passito yöntemiyle kurutulmuş şarap üzümleri kullanılarak yapılır. İyi kalitedeki Prošek, aynı miktarda şarap yapmak için ortalama yedi kat daha fazla üzüme ihtiyaç duyulması nedeniyle genellikle hacim olarak diğer şaraplardan çok daha pahalıdır. Maksimum miktarda değişiklik gösterebilse de, gerçek bir tatlı şarap olarak sertifikalandırılmak için gereken alkol seviyesi en az %15 olmalıdır.