İçeriğe atla

Klamek ji bo Beko

Klamek ji bo Beko (Türkçe: Beko'nun Türküsü), Almanya'da yaşayan Kürt müzisyen Nizamettin Ariç'in yönettiği, senaryosunu yazdığı ve başrolünde oynadığı 1992 Almanya-Ermenistan ortak yapımı sinema filmidir. Sinema tarihinin ilk Kürtçe filmi olarak kayda geçen filmin çekimleri Türkiye-Ermenistan sınırında gerçekleşti.[1][2][3][4]

Konusu

Filmin başrol karakteri Beko, 1980'lerin sonunda İran-Irak Savaşı sırasında Türkiye'de asker kaçağı olan kardeşi Cemal'i aramaya başlar. Güvenlik güçlerinden kaçtıktan sonra Suriye'ye geçen Beko, daha sonra Irak Kürdistanı'na ulaşır ve buradaki mülteci çocuklara yardım etmeye karar verir.[5][6] Beko, 1988'de Halepçe'ye zehirli gaz saldırısından sağ olarak kurtulmayı başarır ve Ziné adında kör bir mülteci kızla birlikte Almanya'ya gider. Daha sonra öğrenir ki kardeşi Cemal, yakalandıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nde asker olarak PKK'li militanlara karşı girdiği çatışmada öldürülmüştür.

Oyuncular

  • Nizamettin Ariç - Beko
  • Bezara Arsen - Zinê
  • Lusika Hesen - Zeyno
  • Cemalê Jora - Cemal

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ Dönmez-Colin, Gönül (2013). The Routledge Dictionary of Turkish Cinema. Routledge. s. 219. ISBN 1317937260. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  2. ^ "Klamek ji bo Beko". Internationales Filmfestival Innsbruck. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  3. ^ Hjort, Mette (2012). Film and Risk. Wayne State University Press. s. 145. ISBN 0814336116. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  4. ^ Palmberger, Monika (2017). Memories on the Move: Experiencing Mobility, Rethinking the Past. Springer. s. 165. ISBN 1137575492. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  5. ^ Bird, Robert (2008). Andrei Tarkovsky: Elements of Cinema. Reaktion Books. ISBN 1861895844. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  6. ^ Dönmez-Colin, Gönül (2013). Turkish Cinema: Identity, Distance and Belonging. Routledge. s. 104. ISBN 1861895836. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  7. ^ a b c d "Klamek ji bo Beko (1992) Awards". imdb. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017.  (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Ünal</span> Türk yönetmen, senarist ve yazar

Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.

<i>Kaplumbağalar da Uçar</i> Bahman Gobadi filmi

Kaplumbağalar da Uçar
Sarhoş Atlar Zamanı'nın da yönetmenliğini yapan Bahman Gobadi'nin 2004'te çektiği filmi.
Irak Savaşı'ndan sonra çekilen ilk Irak filmi olup çekim esnasında Amerikan işgal kuvvetlerinin de desteğini aldı.
Berlin Uluslararası Film Festivali En iyi istikbali ve barış film ödülü (2005) başta olmak üzere birçok ödülleri aldı. 2006'da İran en iyi yabancı film dalında adaylık gösterildi.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

<i>Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu</i> filmi

Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu. Yönetmen Engin Ayça'nın ikinci uzun metrajlı filmi.

2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali 19-28 Ekim tarihleri arasında Antalya'da yapılan film festivali. Festival, kısa adı TÜRSAK olan; Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı ile yine kısa adı AKSAV olan Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliği ile gerçekleştirildi.

Suna Selen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusudur. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

Tayfun Pirselimoğlu, Türk yazar, ressam, yönetmen, senarist ve yapımcı.

Reis Çelik, Türk film yönetmeni, senarist.

Osman Şahin Türk yazar.

<i>4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün</i>

4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün, 2007 Romanya yapımı Cristian Mungiu filmidir. 2007 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ile FIPRESCI ödülünü kazandı.

Ayşe Polat, Kürt kökenli Türkiye göçmeni Alman film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">22. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

22. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 12 Nisan - 27 Nisan 2003 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.

<i>Bu Dünyada</i>

Bu Dünyada Michael Winterbottom tarafından yönetilmiş 2002 yapımı bir İngiliz filmi. Pakistan'deki Afgan mülteci kampından ayrılıp Londra'ya gitmek üzere yola çıkan iki gencin yol macerasını anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Film Festivali</span>

Saraybosna Film Festivali, 1995 yılından bu yana Saraybosna'da gerçekleştirilen film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Monika Treut</span>

Monika Treut, Alman lezbiyen yönetmen, senarist ve yazar.

Miraz Bezar, Kürt kökenli Alman film yapımcısı, yönetmen, aktör ve senarist.

Kara Tahta, İranlı yönetmen Samira Mahmelbaf'ın 2000 yapımı ikinci uzun metrajlı filmidir. İran, İtalya ve Japonya ortak yapımıdır. Filmin 20 yaşındaki yönetmeni Samira Mahmelbaf, senaryosunu babası Muhsin Mahmelbaf ile birlikte yazdı.

Nizamettin Ariç, Kürt müzisyen ve sinemacı. Geleneksel Kürt ezgilerini yeniden yorumlayan Ariç, "dengbêjlik geleneği ile süregelmiş Kürt müziğinin Batılı bir tarzda dinlenmesini sağlamıştır". Feqiya Teyra mahlasını kullanmıştır.