İçeriğe atla

Klaipėda

Klaipėda
Tharau Binası
Klaipėda bayrağı
Bayrak
Klaipėda arması
Arma
Klaipėda
Klaipėda
Litvanya üzerinde Klaipėda
Klaipėda
Klaipėda
ÜlkeLitvanya Litvanya
BölgeKüçük Litvanya
Yüzölçümü
 • Toplam98,2 km²
Rakım21 m
Nüfus
 (2020)
 • Toplam154.332
 • Yoğunluk1,600/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
Posta kodu
91100-96226
Alan kodu(+370) 46
Resmî site
klaipeda.lt
Klaipėda plajı.

Klaipėda (Klaipėda [ˈklaɪpe:da]; AlmancaMemel), Litvanya'nın güneyinde Kuron Lagünü'nün ağzında, Baltık Denizi kıyısında bulunan bir şehirdir. Litvanya'nın tek limanıdır. Şehirden Almanya ve İsveç'e feribot seferleri vardır. 2008 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 238.000'dir. Şehrin adı tarihsel kaynaklarda ilk olarak 1252 yılında geçmektedir; fakat şehre, şehir hakları 1254 yılında tanınmıştır.

Klaipeda (eski adıyla Memel), Litvanya'nın Baltık Denizi'ne kıyısı bulunan bir şehridir. Litvanya'nın 3. büyük şehri ve Klaipeda bölgesinin başkenti konumundadır.

Şehrin karmaşık bir tarihi geçmişi bulunmaktadır, bu durum kısmen de; şehrin buzsuz limanının, Akmena-Dane Nehri ağzında birleşmesinin öneminden dolayı kaynaklanmaktadır. Şehir 1919 Versailles Antlaşması'na kadar Alman Devletleri tarafından kontrol edildi. 1923'teki ayaklanmanın sonucu olarak şehir Litvanya topraklarına eklendi ve 1939-1945 arasında Almanya tarafından uygulanan ültimatom ile Üçüncü Reich'a dönmesi haricinde günümüze kadar Litvanya'nın toprakları olarak kalmıştır. Nüfusu 1992'de 207.100, iken 2014'te 157.314'e düştü. Klaipeda'ya yakın olan popüler sahil beldeleri, güneyindeki Nida ve kuzeyindeki Palanga beldeleridir.

İsimleri

Alman şövalyeleri Curonların Pilsats bölgesinde bir kale inşa etti ve bu kaleye Memelburg ismini verdi ve daha sonra Memel olarak kısaltıldı.

1252-1923 ve 1939-1945 yılları arasında şehir resmi olarak da Memel adıyla anılmaya başlanmıştır. Siyasi değişiklikler yüzünden 1923 ile 1939 yılları arasında Memel ve Klaipeda isimleri birlikte resmi olarak kullanılmıştır. Sadece Klaipeda şehrin ismi olarak 1945 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Memelburg ve Memel isimleri 13. yüzyıldan itibaren yazılı kaynaklarda geçerken Klaipeda ismi Litvanya ile ilgili kaynaklarda 15. yüzyıldan itibaren geçmektedir. Vytautas'ın 1413 yılındaki mektubuna göre şehrin isminden ilk olarak Caloypede olarak bahsedilmektedir. 1420'deki müzakere belgelerinde ise Klawpeda olarak ve 1422'deki Melno antlaşmasında Cleupeda olarak geçmektedir. Samogit halk etimolojisine göre Klaipeda adı kasabanın bataklık arazisine işaret eder. Büyük ihtimalle adı Curon kökenlidir.

Tarihçe

Töton Şövalyeleri

Baltık kabilelerinin bu bölgeye yerleşiminin 7. yüzyıldan itibaren var olduğu ve günümüze kadar geldiği bilinmektedir.

1240 yılında papa Norveç Kralı 4. Hakon'a Zambiya Yarımadasını fethetme fırsatı sundu ancak Litvanya Dükü Mindaugas tarafından Hristiyanlığın kişisel olarak kabul edilmesiyle birlikte, Germen Şövalyeleri ve Lubeck den bir grup Haçlı ordusu Zambia'ya taşındı. 1252 yılında Memel kalesinin yapımına başlandı. Kuruluş belgeleri de Eberhard ve Bishof Henrich tarafından 29 Temmuz 1952 ve 1 Ağustos 1952 tarihlerinde imzalanmıştır.

1323 yılının ilkbaharında ve yazında, Gediminas'ın liderliğindeki bir Litvanya ordusu Neman'a geldi ve kasabayı fethederek Memel kalesini kuşattı ve Zambiya'yı harap etti ancak Ekim ayında ateşkes ilan etmek zorunda kaldı. Samogiatia ya karşı bir kampanyanın planlanması sırasında Livonya kolundaki Germen Garnizonunun yerini Prusya şubesinden şövalyeler devraldı. Litvanyalılar tarafından yapılan tehditler ve saldırılar kentin gelişimini büyük ölçüde engelledi; Şehir ve kalenin her ikisi de Litvanyalılar tarafından yağmalanmaya başlanırken (1379), 1389 da Litvanyalılar, Memel'i yeniden inşa eden 800 kadar işçiye saldırdı.

1422 de imzalanan Melno antlaşması ile Germenler ile Litvanya Büyük Düklüğü arasındaki sınır önümüzdeki 501 yıl için belirlenmiş oldu. Yeniden inşa edilen kasaba 1475 yılında Kulm kanuni şehir haklarından yararlandı.

Memel; Prusya ve Almanya'nın bir parçası olarak kalırken ve Litvanya sınırı da 1919 yılına kadar değişmeden kaldı. Avrupanın en uzun süre aynı halde kalan sınırlarından bir tanesidir ve geçmişte kullanılan Alman milli marşının ilk kıtasında buradan söz edilmektedir.

Almanca konuşan toprakların sınırlarını şöyle tanımlıyor: Von der Maas, Batı'daki Meuse nehri ve Doğu'daki Neman nehri üzerine bir kalıp Memel'i anlatıyor.

1945 – Günümüz

II. Dünya Savaşı sırasında, 1944 yılının sonundan 1945 yılına kadar, Müttefikler'in zaferi yakınlaşmaya başladığında, savaş sakinleri kaçtıkça kaçtılar. Neredeyse bomboş kalan Klaipeda, 28 Ocak 1945'te Sovyet Kızıl Ordusu tarafından ele geçirildi ve şehirde sadece 50 kişi kalmıştı.

Savaştan sonra Memel bölgesi Litvanya topraklarına dahil edildi ve bu durum kent tarihinde yeni bir çağın başlangıcına işaret olarak gösterildi. Sovyetler Doğu Baltık'taki en büyük buzsuz liman olan Klaipeda'yı Sovyet yönetimindeki Avrupa'da bulunan en büyük petrol deniz üssüne dönüştürdü. Büyük bir tersane, tersaneler ve balıkçı limanı inşa edildi. Sonuç olarak, 1959 yılı sonunda, kentin nüfusu savaş öncesi nüfusunu ikiye katladı ve hatta 1989'da 203000 kişiye ulaştı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya, Rusya, Belarus ve Ukrayna'dan birçok yeni insan yaşamak için Klaipėda'ya geldi. Başlangıçta Rusça konuşanlar şehirde çoğunluktaydı, ancak Josef Stalin'in ölümünden sonra, Litvanya'nın geri kalan kısmından şehre gelenlerin sayısı Sovyet Cumhuriyetlerinden olan insanlardan daha fazlaydı ve Litvanya halkı daha sonra büyük etnik gruba dönüştü.

Bununla birlikte, nüfusu 100000 den fazla olan Litvanya şehirleri arasında Klaipėda, ana dili Rusça olan insanlardan oluşan popülasyon oranının en yüksek olduğu yerleşim yeridir. Klaipeda, 1970 ve 1980'lerde kültürel etkinlikler geliştirmeye başladı, bunların başında Deniz festivali ve kültürel geleneğinin tanıtılması gelmektedir.

Temelleri; Siauliai Pedagoji Üniversitesi ve Litvanya Ulusal Konservatuvarı'na dayanan Klaipeda Üniversitesi 1991 yılında kurulmuştur. Klaipeda şu anda; iki dilde de eğitim veren (Almanca ve Litvanca) The Hermann-Sudermann-Schule okulunun yanı sıra İngilizce Dil Üniversitesi olan LCC International University de sahiptir.

Antik Kenti

Klaipeda'daki antik kent, içinde bulunan Alman ve İskandinav mimarisi açısından Litvanya'daki şehirler içinde en etkileyici ve dikkat çeken antik kent olarak bilinir. Klaipeda antik kenti, demet mimarisi tarzı ve planlanan sokak yapısı ile benzersiz olup, bu yapısı ile Litvanya'daki diğer antik kentlerden farklıdır. Sokakları geometrik olarak çok doğru yapılandırılmış ve kesişme açısı her zaman doğrudur. Klaipeda Antik kentinin en popüler yerlerinden birisi Tiyatro Meydanıdır. Burada Deniz festivali, uluslararası caz festivali, konserler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Tiyatro Meydanının önemli bir odak noktası, genç çıplak ayak kızını tasvir eden Tarawa anime heykelidir. Heykel şair Simonas Dackas anısına dikilmiştir ve onun şiirlerinde tarif ettiği bir kahramanı simgelemektedir.

Demografi

2007 yılında Klaüpeda'nın popülasyonu 185936 olarak kayıtlara geçmiştir. Yaşlara göre yüzdelik dilimler ise; 0-14 yaş arası %14, 15-59 yaş arası %67.1, 60+ ise %18.9 olarak görülmektedir. Bunların 85493'ü erkek popülasyonu, 100443'ü ise kadın popülasyonu tarafından oluşmaktadır. 2011 yılında nüfus sayımından sonraki etnik kompozisyon; %73.9 Litvanyalılar %19.6 Ruslar %1.9 Ukraynalılar %1.7 Belaruslular %0.3 Polonyalılar %2.6 Diğer Milletler olarak belirlenmiştir.

Şehrin 98 kilometre karelik (%38) kısmını binalar, %1.4'luk kısmında yollar, %8.45'lik kısmını tarımsal alanlar, %14.8'lik kısmını sular ve geriye kalan %38'lik kısmını ise diğer kullanımlar kapsamaktadır. Klaipeda'da 17 postane, 1 demiryolu istasyonu, 1 otobüs durağı, 1 liman, 26 otel, 4 Katolik şapel, sinagog, 10 müze, 4 tiyatro ve 15 spor merkezi yer almaktadır.

Coğrafya

Klaipėda'nın iklimi Baltık Denizi'nin etkisi altındadır. Klaipeda iklimi okyanussal iklim olmasına rağmen nemli kıtasal iklime de oldukça yakındır. Kışları soğuk ya da hafif soğuk yazları ise sıcaktır. Temmuz ve Ağustos aylarındaki en sıcak mevsim; en yüksek 20 °C, en düşük ise 14 °C olarak ölçülmüştür. Kaydedilen en yüksek resmi sıcaklık ise, 2014 yılının Ağustos ayında 36.6 °C'dir. Ocak ve Şubat aylarındaki en soğuk mevsim; yüksek sıcaklık ortalaması 0 °C düşük sıcaklık ortalaması ise -5 °C dir. Klaipeda da şimdiye kadar kaydedilen en soğuk sıcaklık kaydı ise 1956 yılının Şubat ayında –33.4 °C dir.

Klaipeda rüzgârlı ve yılda birçok kez fırtına görülen bir şehirdir. Sonbahar ve kış mevsiminde şiddetli rüzgâr ve fırtına görülmesi olağan bir durumdur. Deniz meltemleri Nisan ayından Eylül ayına kadar yaygındır. Kar yağışı Ekim ayı ile Nisan ayları arasında görülebilir. Klaipėda'nın tüm yıl boyunca kararsız bir havası vardır. Bir kışı soğuk ve karlı olabilirken, (tıpkı Moskova'da olduğu gibi), diğer bir kışı ise ılıman, rüzgârlı ve yağışlı olabilir, (İskoçya'daki hava koşulları gibi).

Klaipeda Limanı

Klaipeda limanı; Baltık Denizinin Doğu kıyısında bulunan buzsuz büyük limanıdır. Doğu'dan Batı'ya deniz, kara ve demiryolu güzergahlarını bağlayan, Litvanya'nın en önemli ulaşım merkezidir.

Klaipėda çok amaçlı, evrensel, derin su limanıdır. Bu limanda; 19 büyük liman şirketi bulunmakta, gemi onarımı ve gemi yapımının yanı sıra tüm deniz işi ve yük taşıma hizmetleri gerçekleştirilmektedir. Yıllık liman kargo taşıma kapasitesi 40 Mt'a kadar çıkmaktadır. Liman, 24 saat boyunca, haftanın yedi günü, bütün bir yıl boyunca çalışmaktadır.

2014 yılında Klaipeda 64 kez gezi gemileri (Cruise Ship) tarafından ziyaret edildi ve tarihinde ilk kez Letonya'nın başkenti olan Riga'yı geride bıraktı.

Ulaşım

Klaipeda da şehir içi ulaşım için toplu taşıma araçları, coğrafi özelliklerden dolayı seyahat için oldukça mantıklı ve aynı zamanda da konforludur. 2007 yılının başından bu yana elektronik aylık bilet sistemi kullanılmaktadır. Mağazalarda ve gazete stantlarında elektronik bileti almak ve para yükletmek mümkündür. Toplu taşıma organizasyonu, denetimi ve koordinasyonu bir kamu şirketi olan Klaipeda City Passanger Transport tarafından yürütülmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamburg</span>

Hamburg, resmî adıyla Hür Hansa Şehri Hamburg, Almanya'nın ikinci büyük şehri olup kendi başına ayrı bir eyaleti oluşturur. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki en büyük 6. metropoldür. Almanya'nın Dünya'ya açılan kapısı da denilen bu şehir, Almanya'nın en büyük limanına da sahiptir. Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup Dünya'da da 9. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Arktika</span>

Arktika, Kuzey Kutup Dairesi’nin üstünde kalan bölge olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Denizi</span> Kuzey Avrupada bir deniz

Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır. İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç denizdir. Baltık Denizi, Beyazdeniz'e Beyazdeniz Kanalı ve Kuzey Denizi'ne Kiel Kanalı ile bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hanya</span>

Hanya, Girit'in ikinci büyük şehri ve aynı adı taşıyan ve Girit'in dört idarî bölümünden biri olan Hanya ilinin (nomos) merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliningrad</span>

Kaliningrad, Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'nın en büyük şehri ve idari merkezidir, Litvanya ve Polonya arasında kalan bir Rus dış bölgesidir. Şehir, Rusya anakarasının yaklaşık 663 kilometre batısında yer almaktadır. Şehir, Baltık Denizi'ndeki Vistül Lagünü'nün başında, Pregolya Nehri üzerinde yer alır ve Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki tek limanıdır. 2020 yılında şehrin nüfusu 489.359 idi. Kaliningrad, Baltık bölgesinin üçüncü büyük şehri ve Baltık Denizi'nin yedinci büyük şehri olan Saint Petersburg'dan sonra Kuzeybatı Federal Bölgesi'nin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Mumbai</span> Hindistanın en büyük ve Dünyanın dokuzuncu büyük şehri

Mumbai, Hindistan'ın Maharaştra eyaletinin başkenti, Hindistan'ın en büyük ve Dünya'nın dokuzuncu büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck</span> Schleswig-Holsteinda bağımsız şehir (Almanya)

Lübeck, Almanya'nın kuzey kesiminde, Schleswig-Holstein eyaletinde bir liman şehri. Baltık Denizi'nden yaklaşık 14 kilometre içeride, Trave ve Wakenitz ırmaklarının kıyısında yer alır. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pula</span> Hırvatistanda İstirya iline bağlı kent ve belediye

Pula, Istria bölgesinin en büyük şehridir. Antik Roma çağlarından beridir Pula Istria'nin idari merkezi olmuştur. Şehir ılımlı iklimi, dalgasiz düz denizi ve zarar görmemiş doğası ile bilinmektedir. Şehrin geleneksel önemli iktisadi faaliyet alanları şarapçılık, balıkçılık, gemi yapımı ve turizmdir.

<span class="mw-page-title-main">Neman Nehri</span>

Nemunas, Neman ya da Niemen Belarus topraklarından doğarak Litvanya'ya giren ve Klaipėda'da Baltık Denizi'ne sularını boşaltan bir akarsudur. Belarus'un en uzun 3. nehri durumunda bulunan akarsu; Litvanya'nın ise en büyük nehridir. Ortalama derinliği 1 metre dolaylarında olan nehrin en derin noktası 5 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Murmansk</span> Rusyada şehir

Murmansk, Rusya'nın kuzeybatısındaki Murmansk yönetim biriminin Oblast) idârî merkezi şehir. Şehrin Sovyet dönemindeki eski adı "Romanov-na-Murmane" idi. Murmansk, Barents Denizi'ne 12 km. uzaklıkta, Kola Yarımadası'nın doğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'nın bölgeleri</span>

Kuzeydoğu Litvanya'da yer alan bölge, aynı zamanda kuzeybatı Belarus'un ve Letonya'nın tarihi bölgelerinin de bir kısmını kapsar. Başkent Panevėžys aynı zamanda bölgenin en geniş şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Luleå</span> İsveçin Norrbotten ili, Luleå ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Luleå, İsveç'in kuzeydoğusunda bulunan bir kenttir. Kent, Baltık Denizi'nin kuzey kıyılarında, Kuzey Kutup Çizgisi'nin hemen güneyinde kuruludur. Şehir ayrıca Norrbotten ilinin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

Memel Kuşatması ya da Memel Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Sovyet kuvvetlerinin 1944 yılı sonlarında başlattıkları Memel Taarruz Harekâtı'dır. Memel, Klaipėda'nın Almanca adıdır. Sovyet taarruzu, Memel'in küçük bir kesiminde ve limanında Alman kuvvetlerinin üç ay boyunca kuşatma altında tutulmasına yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gdynia</span>

Gdynia (Gdiniô), Almanca: Gdingen) Polonya'nın Pomeranya Bölgesi'nde bulunan ve Baltık Denizi'nin güney kıyısında yer alan Gdańsk Körfezi'nde önemli bir limanı bulunan bir şehirdir kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın Litvanya'ya verdiği ültimatom</span>

Almanya'nın Litvanya'ya verdiği ültimatom; 20 Mart 1939'da Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop tarafından Litvanya Dışişleri Bakanı Juozas Urbšys'e sunulan sözlü ültimatom. Ribbentrop, Litvanya'nın -Memel Bölgesi olarak da bilinen- Klaipėda Bölgesi'nden vazgeçmesini talep ederek, aksi takdirde Wehrmacht'ın Litvanya'yı istila edeceğini bildiriyordu. Bu topraklar, I. Dünya Savaşı sonrasında Almanya'dan kopartılmıştı. Litvanya ve Almanya arasında yıllardır sürmekte olan gerginlik ve bölgede Nazi yanlısı propagandanın artması, böyle bir talebin gerçekleşeceğinin önceden habercisi gibiydi. Ültimatom, Nazilerin Çekoslovakya'nın İşgalinden sadece beş gün sonra deklare edilmişti. Bölgedeki statükonun korunmasını garanti altına alan 1924 tarihli Klaipėda Sözleşmesi'nin altına imza koyan dört ülkenin hiçbirinden Litvanya'ya destek gelmedi. İngiltere ve Fransa, konuyla ilgili yatıştırma politikaları izlemeyi tercih ederken, İtalya ve Japonya ise, açık şekilde Almanya'yı destekliyorlardı. 22 Mart tarihinde, Litvanya ültimatom koşullarını kabul etmek zorunda kaldı. Memel Bölgesi, Almanya'nın II. Dünya Savaşı öncesi elde ettiği son araziydi. Litvanya için büyük bir ekonomik ve moral çöküşe yol açan bu olay, Avrupa'nın savaş öncesi tansiyonunu iyice yükselten olaylardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Litvanya</span>

Küçük Litvanya veya Prusya Litvanya, Prusya'da tarihi bir etnografik bölgedir, daha sonra Prusya Litvanyalılarının yaşadığı Almanya'daki Doğu Prusya bölgesini tanımlamak için kullanılan isimdir. Küçük Litvanya, bu vilayetin kuzey kısmını kapsamış ve adını bölgenin Litvanca konuşan nüfusundan almıştır. 13. yüzyılda Cermen Şövalyeleri'nin işgalinden önce, daha sonra Küçük Litvanya olarak bilinen bölgenin ana kısmında Skalvians ve Nadruvians kabileleri yaşamıştır. Arazi, Litvanya ve Cermen Düzeni arasındaki savaş sırasında bir ölçüde yok oldu. Savaş Melno Antlaşması ile sona ermiş ve toprak yeni gelen Litvanyalılar, geri dönen mülteciler ve geri kalan yerli Baltık halkları tarafından yeniden oluşturulmuştur. Küçük Litvanya terimi ilk kez 1517 ve 1526 arasında ortaya çıkmıştır. 1920 yılında Versay Antlaşması ile Milletler Cemiyeti'nin zorunlu bölgesi haline gelen ve 1923'ten 1939'a kadar Litvanya'ya ilhak edilen Klaipėda Bölgesi bu bölgeden hariçtir. 1945'ten beri Litvanya'nın küçük bir kısmı modern Litvanya ve Polonya sınırları içerisindeyken, bölgenin çoğu Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Memel Ayaklanması</span>

Memel Ayaklanması veya Klaipeda Ayaklanması, Ocak 1923'te Klaipeda bölgesinde gerçekleşti. Neman'ın kuzeyindeki bölge, Versay Antlaşması ile Almanya'dan ayrıldı ve bir Milletler Cemiyeti mandası kuruldu. Bölge, bir karar verilinceye kadar geçici bir Fransız idaresi tarafından idare edildi.

<span class="mw-page-title-main">Melno Antlaşması</span>

Melno Antlaşması veya Melno Gölü Antlaşması, Gollub Savaşı'nı sona erdiren bir barış antlaşmasıdır. 27 Eylül 1422'de Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ittifakı ile Töton Şövalyeleri arasında Graudenz'in (Grudziądz) doğusunda Melno Gölü'nde imzalanmıştır. Antlaşma, Şövalyeler ile Litvanya arasında Küçük Litvanya ve Samogitya ile ilgili 1382'den beri devam eden toprak anlaşmazlıklarını çözmüş ve daha sonra yaklaşık 500 yıl boyunca değişmeden kalan Prusya-Litvanya sınırını belirlemiştir. Orijinal sınırın bir kısmı, Litvanya Cumhuriyeti ile Rusya'nın Kaliningrad Oblastı arasındaki modern sınırın bir parçası olarak varlığını sürdürmesi onu Avrupa'nın en eski ve en istikrarlı sınırlarından biri haline getirmektedir.