İçeriğe atla

Kladova

Kladova
Кладово
Kladovo
Kasabadan görünüm
Kladova arması
Arma
Sırbistan üzerinde Kladova
Kladova
Kladova
Kladovo'nun Sırbistan'daki konumu
Ülke Sırbistan
İstatiktiksel bölgeGüney ve Doğu Sırbistan
İlçeBor
İdare
 • Belediye başkanıDejan Nikolić
Nüfus
 (2011)[1]
 • Belediye20.635
 • Kent
8,913
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Kladova veya Gladova (SırpçaКладово Kladovo, Osmanlıca: Yenişehir), Sırbistan'ın Bor İlçesinde bulunan olan kasaba ve belediyedir.

Tarihçe

Yerleşimin olduğu bölgede bulunan yapılan arkeolojik çalışmalarda ele geçen çömlek parçalarından yerleşim tarihinin Tunç Çağı'na kadar uzandığı görülmektedir. Romalılar döneminde MS 1. yüzyılda İmparator Trajan tarafından, Daçya Savaşları esnasında Tuna Nehri üzerinde inşa ettirilen Trajan Köprüsü bulunmaktaydı. Daçyalılar'ın yaşadığı bölge, Orta Çağ'da Slav halklarının yerleşimine sahne oldu. 1420'li yılların ortasında Osmanlı topraklarına katılan yerleşim, 1502 yılında Macarlar tarafından yıkıldı. 1524 yılında Osmanlı güçlerince ele geçirildikten sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından burada Fethü'l- İslâm olarak adlandırılan kale inşa ettirildi. Bazı kaynaklarda Gladova olarak da bahsedilen ve uzun yıllar Osmanlı için önemli bir yerleşim konumunda olan yerleşim, Habsburglar tarafından ele geçirilse de 1737/1738 yılında Hacı İvaz Mehmed Paşa tarafından yeniden Osmanlı topraklarına katıldı. 1784 yılı kayıtlarında şehirde 140 Müslaman-Türk ile 50 Hristiyan hane bulunmaktaydı.

Osmanlı-Rus Savaşı döneminde 1810 yılı sonbaharında Ruslar tarafından ele geçirildi. 29 Ağustos 1813 yılında, Sırp voyvadasının kaçtığı yerleşim Recep Ağa tarafından çatışma yaşanmaksızın bir kez daha Osmanlı hakimiyetine girdi.[2] 1862 yılında "Kanlıca Konferansı"nda alınan karar neticesinde Kladova, Osmanlı hakimiyetinde kalmakla beraber Müslümanlar şehri terk etmek zorunda kalmış ve 1865 yılında 58 Müslüman hane Vidin'e yerleşmiştir. Yerleşim, Sırp bağımsızlık mücadelesi sonucu Osmanlı askerlerinin çekilmesiyle, 10 Nisan 1867'de Sırbistan Prensliği topraklarına katıldı.[3]

Coğrafya

Yerleşim, Sırbistan'ın doğusunda, Voyvodina Özerk Bölgesi'nde Tuna nehrinin sağ kıyısında yer almaktadır. Kente 8 km uzaklıkta, Belgrad yolu üzerinde Türkçe "Karataş"tan gelen "Karataš" adıyla kamp yeri bulunmaktadır. Ayrıca yerleşimin kuzeyinde, Tuna nehri üzerinde inşa edilmiş Demirkapı-I barajı yer almaktadır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "2011 Census of Population, Households and Dwellings in the Republic of Serbia: Comparative Overview of the Number of Population in 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002 and 2011, Data by settlements" (PDF). Sırbistan İstatistik Ofisi. 2014. ISBN 978-86-6161-109-4. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Kasım 2015. 
  2. ^ Uygun, S., "SIRP İSYANI VE HURŞİD AHMET PAŞA". Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. Cilt:4, Sayı: 17, Yıl: Bahar 2011. URL:http://www.sosyalarastirmalar.com/cilt4/sayi17pdf/2tarih/uygun_suleyman.pdf 22 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2017-04-23
  3. ^ Özkan, A., "Kanlıca Konferansı Sonrasında Müslümanların Sırbistan’dan Çıkarılmaları ve Osmanlı Devleti’nin Sırbistan’dan Çekilişi (1862-1867)".Gazi Akademik Bakış Dergisi. Cilt:5, Sayı: 9, Yıl: 2011. URL:http://www.gaziakademikbakis.com/index.php/gab/article/view/135 24 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2017-04-23

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lofça, Bulgaristan</span> Kuzey-Merkez Bulgaristanda şehir

Lofça, Bulgaristan'ın kuzeyinde bulunan 36.000 nüfuslu bir şehirdir. Lofça ilinin merkezidir. Filibe, Troyan ve Teteven şehirleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Vidin</span> Kuzeybatı Bulgaristanda kent; ikinci Bulgar İmparatorluğu başkenti

Vidin, Bulgaristan'ın kuzeybatı ucunda Tuna nehri kıyısında yer alan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Âli Paşa</span> 182. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Emin Âli Paşa, Osmanlı Devleti'nde Tanzimat döneminin Mustafa Reşid Paşa ve Keçecizade Fuat Paşa ile birlikte en önemli üç devlet adamından biridir. Abdülmecid ve Abdülaziz saltanatlarında beş defa olmak üzere toplam sekiz yıl üç ay sadrazamlık yapmıştır. Ayrıca Londra Büyükelçiliği, İzmir ve Bursa valiliği, Meclis-i Vala reisliği, Meclis-i Tanzimat reisliği ile birlikte toplam sekiz kez hariciye nazırlığı görevinde bulunmuştur. Âli Paşa, Tanzimat devrinde 1871'e kadar çeşitli mevkilerde Osmanlı idaresini ve dış siyasetini elinde tuttu. Bazen hariciye nazırı, bazen de sadrazam olarak devlet idaresinin en üst düzeyinde bulundu. Devlet idaresini senelerce elinde tutan Âli Paşa, her zaman için sultanın keyfî idaresine karşı koymaya çalıştı ve onun mutlak salahiyetini kısıtlamak amacını güttü.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra</span> Arnavutlukun kuzeybatısında bir şehir

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">I. Kosova Muharebesi</span> 28 Haziran 1389daki muharebe

I. Kosova Savaşı veya Birinci Kosova Meydan Muharebesi, Sultan I. Murad önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Sırp kumandanı Lazar Hrebelyanoviç önderliğindeki çok uluslu Balkan ordusu arasında 28 Haziran 1389 tarihinde yapılan muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Samokov</span> Bulgaristanın Sofya ili, Samaku ilçesine bağlı kent

Samoko veya Samaku, Bulgaristan'ın güney batısında, Sofya ili içinde bir şehirdir. Rila ve Vitoşa dağları arasında kuruludur. Elverişli doğa koşulları sayesinde, yakınlardaki Borovets gibi ünlü bir kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tırnovo</span> Kuzey-Merkez Bulgaristanda şehir

Tırnovo, Bulgaristan'ın bir şehridir. 1187-1393 yılları arasında İkinci Bulgar İmparatorluğu'na başkentlik yaptığı için Bulgar tarihi açısından önemli bir şehir olan Tırnova'ya, 1965 yılında büyük, yüce anlamlarına gelen veliko unvanı verildi.

<span class="mw-page-title-main">İvraca, Bulgaristan</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

İvraça veya İvrace, Bulgaristan'da bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Adakale</span>

Adakale, 1968 yılında Demirkapı Barajı'nın suları altında kalana kadar Tuna Nehri üzerinde, bugünkü Romanya topraklarında yer alan ve üzerinde Türk nüfusun yaşadığı ada. Eski adı Caroline Adası, Rumence adı Yeni Orşova'dır.

<span class="mw-page-title-main">Petrovaradin</span>

Petrovaradin veya Petervaradin, Sırbistan'da Tuna Nehri kıyısında Novi Sad şehrinin karşısında yer alan kasabadır. Tarihî bir yer olarak aynı isimde bir de kalesi vardır. Novi Sad ile beraber genişletilmiş Novi Sad Şehri belediye yapısını oluşturur.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Böğürdelen Kalesi</span>

Böğürdelen Kalesi veya diğer adıyla Šabač Kalesi, Belgrad'ın batı bölümünde, Šabac şehrinin Sava kıyısında Osmanlı serhat kalesidir.

Sırp İsyanları, 19. yüzyılın başlarında Sırpların Osmanlı Devleti'ne karşı başlattıkları ve 1878 yılında Sırbistan'ın bağımsızlığıyla sonuçlanmış isyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bar, Karadağ</span> Karadağda turistik bir kıyı kasabası

Bar, Karadağ'da Adriyatik Denizi kıyısında yer alan turistik ve tarihî kasabadır. Bar aynı zamanda Karadağ'ın ana limanıdır. Burası, kuzeydeki komşu ülke Sırbistan'ın denizle bağlantısının sağlanması noktasında çok önemlidir. Tito döneminde inşa edilen Belgrad-Bar demiryolunun son noktasıdır. Buradan her gün Belgrad'a tren seferleri düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Vidin Sancağı</span>

Vidin Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı. Merkezi, günümüzde Bulgaristan sınırlarında bulunan Vidin idi.

<span class="mw-page-title-main">İhtiman</span> Bulgaristanın Sofya ili, Ahtiman ilçesine bağlı kent

Ahtiman veya İhtiman, Bulgaristan'ın Sofya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Šabac</span> Batı Sırbistanda şehir

Šabac, Sırbistan'ın Šumadija ve Batı Sırbistan İstatiksel bölgesine bağlı Mačva İlçesinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Vác</span> Macaristanʼda bir kent

Vác, Macaristan'ın Pest ili'nde bulunan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Krallığı</span> 1882-1918 Güneydoğu Avrupa ülkesi

Sırbistan Krallığı, 1882'de Sırbistan Prensliği Prensi Milan'ın kral ilan edilmesiyle kurulan Sırp krallığı.