İçeriğe atla

Kiyoshi Muto

Kiyoshi Mutō (武藤 清, Mutō Kiyoshi)[1] Japon mimar ve inşaat mühendisi. Deprem mühendisliğine yaptığı katkılardan dolayı "Japon gökdelenlerinin babası" olarak kabul edilir.[2]

Deprem mühendisliği araştırmaları

Mutō Toride, Ibaraki, Japonya'da doğdu.[1] 1922'de Tokyo İmparatorluk Üniversitesi'nde (şimdiki Tokyo Üniversitesi) Mimarlık Bölümü'ne girdi ve 1925'te mezun oldu. Hemen öğretim görevlisi olarak atandı ve 1931'de Mühendislik Doktora derecesi aldı. 1935'te, yaklaşık 30 yıl boyunca sürdürdüğü ve depreme dayanıklı tasarım ilkelerini geliştirip öğrettiği bir görev olan İnşaat Mühendisliği Profesörü olarak atandı.

En iyi bilinen katkılarından biri, yanal yükleme altında moment dirençli bir çerçevenin rutin yapısal analizi için basit ama doğru bir yöntem geliştirilmesiydi. "D Yöntemi" olarak bilinen, zahmetli, zaman alan hesaplamaların yerini sayısal tablolar aldı ve dünya çapında uzun yıllar yaygın olarak kullanıldı.[3] 1933'te "Japonya Mimarlık Enstitüsünün Hesaplama Standardı"na uyarlandı[1]

İnşaat mühendisi olarak çalışmaları

Muto, 1963'te Tokyo Üniversitesi'nden emekli olduktan sonra, büyük bir inşaat şirketi olan Kajima Corporation'ın başkan yardımcısı oldu. Ayrıca[4] kendi şirketi Muto Structural Mechanics Enstitüsü'nü kurdu. Kajima'da, Japonya'nın ilk yüksek binası olan 36 katlı Kasumigaseki Binası'nı tasarlayan ekibe liderlik etti. Bu bina için yaptığı yenilikler arasında Japonya'da kullanılan ilk enerji dağıtma sistemi, kuvvetli rüzgarlar ve küçük depremler altında binayı stabilize eden ve şiddetli depremlerin enerjisini emen prekast betonarme şeritlerden oluşan bir yarık duvar sistemi vardı.[1]

Çalışmaları

Kasumigaseki Binası (Tokyo)

Mutō, aşağıdakiler de dahil olmak üzere Tokyo'nun en yüksek ve en tanınmış binalarının birçoğunun inşaat mühendisiydi.[2]

Notlar

  1. ^ a b c d "Dr Kiyoshi Muto (1903–1989)" (PDF). Structural Engineering International. January 2005. 6 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b "武藤清" (Japonca). National Research Institute for Cultural Properties. 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014. 
  3. ^ "In Memoriam: Thomas Paulay" (PDF). www.curee.org. 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014. 
  4. ^ "Dr. Kiyoshi Muto". Memorial Tributes. 6. Washington, DC: The National Academies Press. National Academy of Engineering. 1993. 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frank Lloyd Wright</span> Amerikalı mimar (1867 – 1959)

Frank Lloyd Wright, Amerikalı mimar, yazar, eğitimci.

İbrahim Celalettin Uzer, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Kiyoşi Miki</span> Japon filozof (1897 – 1945)

Kiyoshi Miki , Japon Marksist felsefecidir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Japonya'da gelişen demokratik sosyalist harekete yaptığı kuramsal katkılarla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Tange</span> Japon mimar (1913 – 2005)

Kenzō Tange dünyaca ünlü Japon mimar. 20. yüzyılın en önemli mimarlarından birisi olup Modernizm akımını geleneksel Japon stili ile birleştirip kendine özgü bir akım yaratmış ve beş kıtada da tasarımlar gerçekleştirmiş bir mimardır. Prestijli bir mimarlık ödülü olan Pritzker Mimarlık Ödülü’nü de kazanmıştır. Yapısalcılık adı verilen bir akımın öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fumihiko Maki</span> Japon mimar

Fumihiko Maki, Japon bir mimar ve öğretim görevlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Türkiye'nin en eski ve en köklü mühendislik fakültelerinden biridir. 1966 yılında Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi olarak eğitim vermeye başlayan okul, 1982 yılında Gazi Üniversitesi'ne bağlanmış ve adı Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak değiştirilmiştir. 28 yıl Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak eğitim veren fakülte, 3 Ekim 2009 gün ve 27365 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/15438 karar ile birbirinden ayrılmış ve iki ayrı fakülte haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1923 Kanto depremi</span>

1923 Kanto Depremi veya Büyük Kanto Depremi, 1 Eylül 1923 günü saat 11:58:44'te meydana gelen depremdir. 4 dakika sürmüştür. Jeologlar günümüzde Büyük Kanto Depremi'nin 7.9 Richter ölçeğinde olduğunu tahmin etmektedir. Tarihteki en yıkıcı depremlerden biri olan Büyük Kanto Depremi sırasında 100.000 ile 140.000 kişi arasında tahmini ölü vardır. Eylül 2005'te Japon inşaat şirketi Kajima Kobori Research'ün raporuna göre, 1923 depreminde 105.000 insan ölmüştür. Japonya'nın en büyük adası Honşu üzerinde bulunan Kantō bölgesinin neredeyse tamamının yerleşim alanları kullanılmaz duruma gelmiştir. Deprem sonrasında, Tokyo harap olmuştu. Deprem nedeniyle, 1930'lara kadar Osaka'nın nüfusunu ikiye katlayan, yoğun bir iç göç olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Altuğ Çinici</span> Türk mimar

Altuğ Çinici, Türk mimar. İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu ve Behruz Çinici’nin eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Deprem mühendisliği</span>

Deprem mühendisliği, binalar ve köprüler gibi yapıları depremler göz önünde bulundurularak tasarlayan ve analiz eden disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Genel amacı, bu tür yapıları depreme karşı daha dayanıklı hale getirmektir. Deprem mühendisi, küçük sarsıntılarda hasar görmeyecek ve büyük bir depremde ciddi hasar veya çökmeyi önleyecek yapılar inşa etmeyi hedefler. Uygun şekilde tasarlanmış yapı mutlaka aşırı sağlam veya pahalı olmak zorunda değildir. Kabul edilebilir bir hasar seviyesini sürdürürken sismik etkilere dayanacak şekilde uygun tasarlanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Metropoliten Hükûmeti Binası</span> Tokyoda bina kompleksi

Tokyo Metropoliten Hükûmeti Binası veya Tochō (都庁), Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Shinjuku semtinde yer alan ve Tokyo Metropoliten Hükûmeti'nin karargahı olan gökdelendir. Binanın inşaatına 1988 yılında başlanmış olup 1991 yılında açılmıştır.

Azer Arastunoğlu Kasımzade - Teknik Bilimler Doktoru (D.Sc.), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Tatsumi Uluslararası Yüzme Merkezi</span>

Tokyo Tatsumi Uluslararası Yüzme Merkezi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir yüzme merkezidir. Merkez, Kōtō semtinde yer almaktadır ve 3.635 kişi kapasiteye sahiptir. Yüzme merkezi birkaç Japon yüzme şampiyonasına ev sahipliği yapmıştır.