İçeriğe atla

Kivik Kral Mezarı

Koordinatlar: 55°41′K 14°14′D / 55.683°K 14.233°D / 55.683; 14.233
Kral Mezarı
Kivik, İsveç yakınlarındaki Kivik Mezarı
Sweden üzerinde Kral Mezarı
Kral Mezarı
Kral Mezarı
İsveç haritasındaki konumu.
KonumScania, İsveç
Koordinatlar55°41′K 14°14′D / 55.683°K 14.233°D / 55.683; 14.233
Sit ayrıntıları
DurumHarabe

Kral Mezarı (Kungagraven i Kivik, Kiviksgraven), arkeolojik sit alanıdır. İsveç'in Scania ilinin güneydoğu kesimindeki Kivik yakınlarında yer almaktadır. Alan, yaklaşık olarak MÖ 1400'e ait alışılmadık derecede büyük bir İskandinav Tunç Çağı çifte gömünün kalıntılarıdır.[1][2]

Geçmişi

Alan, iki çiftçinin 3,25 metrelik bir mezar keşfettiği 1748 yılına kadar inşaat malzemeleri için bir taş ocağı olarak kullanıldı ve kuzey-güney istikametinde on taş levha ile inşa edildi. Yine de taş ocağı olarak kullanılmaya devam edildi ve taşların bir kısmı ortadan kayboldu. 1756'da site, Arkeolog Nils Wessman (1712-1763) tarafından analiz edildi. Wessman, arkeolojik araştırmalar için 1740'larda ve 1750'lerde Scania'ya kapsamlı geziler yapmıştır.[3]

Site, 1931'den itibaren Arkeolog Gustaf Hallström (1880-1962) tarafından kazılmıştır. 1925'ten 1945'teki emekliliğine kadar Hallström, İsveç Ulusal Miras Kurulunda (Riksantikvarieämbetet) antikacı olarak çalıştı. 1931-1933 yılları arasında kapsamlı bir kazı yapıldı ve büyük bir höyüğün altında çok sayıda çakmaktaşı parçası da dahil olmak üzere bir Taş Devri yerleşiminin kalıntıları bulundu. Sadece Bronz Çağı'na ait dişler, bronz parçaları ve bazı kemik parçaları bulunmuştur.[4]

Höyükte iki sanduka mezar yer almaktadır. Sandukanın güney ucunun sol tarafında 1,2 metre uzunluğunda ve 0,65 metre genişliğinde bir sandukadan yükseltilmiş taş levhalar vardı. İki mezar içerdiği bilinmeden çok önce, büyüklüğü nedeniyle Kral Mezarı olarak adlandırılmıştır. Alan çok sayıda yağmaya maruz kaldığı için güvenilir buluntu mevcut değil ancak iki mezarın aynı zamanda inşa edildiğine inanılmaktadır.[5]

Kazıdan sonra mezar restore edilmiş ancak özgün haline benzeyip benzemediği bilinmiyor. Diğer çağdaş mezarlarla yapılan karşılaştırmalara göre site restore edildiğinde 3,5 metreden üç kat daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Restorasyon, 18. yüzyıldan kalma gravürlere ve varsayımlara dayanmıştır. Betondan yeni bir oda inşa edildi ve sanduka mezarlara giden bir tünel uzatıldı. Günümüzde siteye giden ziyaretçilerin mezara girip oyma taşları görmeleri mümkündür.[6]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Bredarör i Kivik (Joakim Goldhahn, Department of Archaeology, University of Gothenburg)" (PDF). 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Kiviksgraven". kiviksgraven.se. 14 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  3. ^ "Kiviksgraven – Sveriges största bronsåldersgrav" (PDF). Riksantikvarieämbetet. 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  4. ^ "Gustaf A Hallström". Svenskt biografiskt lexikon. 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  5. ^ "Kivik Kungagraven: A Tomb Fit for a King". ancient-origins.net. 24 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  6. ^ "Kiviksgraven (Kungagraven)". sydsverige.dk. 7 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alacahöyük</span> ören yeri

Alacahöyük, Çorum'un Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Alacahüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 15 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Konya)</span>

Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karaz kültürü</span>

Karaz Kültürü,Erken Tunç Çağı'na ait bir kültürdür. Sovyet arkeolog Boris Kuftin'in çalışmalarında ortaya konulan, Geç Kalkolitik Çağ ve Tunç Çağı boyunca Doğu Anadolu Bölgesi, Transkafkasya, Azerbaycan ve Kuzeybatı İran'ı içine alan bir yayılma gösteren kültürdür.

Horum Höyük, Gaziantep'in Nizip İlçesi'nin 15 km. kuzeyinde Fırat'ın batı kıyısında yer alan bir höyüktür.

Türbe Höyük, Siirt il merkezinin 27 km. güneybatısında yer alan bir höyüktür. Botan Çayı'nın Dicle'ye katıldığı bölgenin yaklaşık 6 km. kuzeyinde, Botan Vadisi'nde, dere kıyısındadır. Boyutları yaklaşık 100 x 40 metredir.

Bakla Tepe Höyüğü, İzmir il merkezinin 30 km. güneyinde, Menderes (Cumaovası) ilçesinde, Tahtalı Barajı nedeniyle terk edilen Bulgurca Çiftlik Köyü'nün hemen yakınında yer alan bir Höyüktür. Yıllardır bakla yetiştirilen bir alan olduğundan Köy'de Bakla Tepe olarak bilinmekteydi. Tarihöncesi bir yerleşimin höyükten köy altına kadar uzandığı, sapılan sondalardan anlaşılmaktadır.

Gre Virike Höyüğü, Şanlıurfa il merkezinin 75 km güneybatısında, Birecik ilçesinin 15 km güneyinde, Fırat'ın doğu kıyısında yer alan bir höyüktür. Höyük, 15 metre yükseklikte, 70 x 60 metre boyutlarındadır.

Kusura Höyük, Afyon İl merkezinin 55 km. güneybatısında, Sandıklı İlçesi'nin 12 km. güneyinde, Kusura Köyü'nün hemen batısında yer alan bir höyüktür. Tepe 400 metre çapında, 14 metre yüksekliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hacınebi Höyüğü</span> Birecikte bir höyük

Hacınebi Höyüğü, Şanlıurfa İl merkezinin kuzeybatısında, Birecik İlçesi'nin 5 km kuzeyinde, Uğurcuk Köyü'nün (Hacınebi) yanında yer alan bir höyüktür. Fırat'ın bölgede doğuya doğru kıvrım yaptığı kesimde bulunan höyük, nehir vadisi üzerinden, Mezopotamya'dan İç Anadolu'ya uzanan ticaret yollarının ve üzerinde ve kavşağındadır. Tepe, 240 x 140 metre boyutlarında ve 7-2 metre yüksekliktedir. Bu boyutlarıyla 33 dönümlük bir alanı kaplamaktadır.

Polatlı Höyüğü, Ankara İl merkezinin 65 km. güneybatısında, Polatlı İlçesinde yer alan bir höyüktür. Burhan Tezcan'ın 1956 yılında yayımladığı bir çalışmasında Zafer Höyük olarak gösterilmiştir. Tepe, 200 metre çapında ve 25 metre yüksekliktedir.

Ahlatlı Tepecik Höyüğü, Manisa il merkezinin doğusunda, Akhisar İlçesi'nin 25 km. güneyinde, Tekelioğlu Köyü'nün 800 metre batısında yer alan bir höyüktür. Yerel adı Sığır Tarlası ya da Uzun Tarla'dır. Marmara Gölü'nün güney kıyısındaki bir burundadır. Yerleşme, Sard Vadisi'nden kuzeye, Akhisar'a doğru uzanan doğal yol üzerindedir. Bölgenin çok eski çağlardan beri su sıkıntısı yaşadığı bilinmekte, göl kurak mevsimlerde büyük ölçüde su kaybetmektedir. Marmara Gölü çevresinde prehistorik çağda "kazıklı yapılar" görülürken Antik Çağ'da kral mezarları saptanmaktadır. Bugün için bilinmeyen nedenlerle tahrip olmuş bir ilk "sulama şebekesi"ne ilişkin buluntular vardır.

Aşağı Salat Höyüğü, Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nin 20 km. doğusunda, Yukarısalat Belde'sinin 3 km. güneyinde, günümüzde 10 – 15 haneli Aşağı Salat Mahallesi'nin altında yer alan bir höyüktür. Dicle Nehri kıyısındaki höyük Salat Çayı'nın Dicle'ye katıldığı yerin 2 km. doğusundadır. Tepe, yaklaşık olarak 150 x 100 metre boyutlarında, nehir seviyesinden 3 metre yükseklikteki bir teras üzerindedir. Kültür dolgusu 5 metre kadar olan höyüğün güney yamacı Dicle taşkınlarıyla tahrip olmuştur. Güneydoğu kesiminin ise su ile aşınmıştır. Aşağı Salat Höyüğü Kuzey Mezopotamya kültür alanı içinde kurulmuş küçük bir köy yerleşimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Salat Vadisi'nden gelen doğal yol, Dicle Nehrini Höyük'ün de yer aldığı Salat Mevkii'nde geçerek doğuya ve güneye yönelmektedir. Höyük'ün yaklaşık 50 metre güneybatısında bir mezarlık alanı yer almaktadır.

Ahlatlıbel Düz Yerleşmesi, Ankara il merkezinin yaklaşık olarak 14 km. güneybatısında, ODTÜ arazisi içinde, eski Yalıncak Köyü'nün güney – güneybatısında, Haymana yolu üzerinde yer alan bir düz yerleşmedir. Bölgede geniş bir alanın yakın geçmişte toprakla doldurulmuş olması nedeniyle, 1933 yılında kazısı yapılmış olan yerleşmenin tam olarak yeri yakın zamana kadar saptanamamıştı. Ancak Gülçin İlgezdi Bertram ve Jan - K. Bertram'ın çalışmalarıyla yerleşmenin yeri 2010 yılında saptanmıştır. Kale olarak tanımlanan mimari kalıntılar ve konumu dikkate alınarak bir bey şatosu olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Svetitshoveli Katedrali</span>

Svetitshoveli Katedrali,, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in kuzeybatısında yer alan Mtsheta tarihi kentinde bulunan bir Gürcü Ortodoks katedralidir. Erken Orta Çağa ait bir eser olan Svetitshoveli, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Halen Tiflis'teki Üçleme Katedrali'nden sonra ikinci en büyük kilise binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Newgrange</span>

Newgrange, İrlanda'nın Meath Kontluğu'ndaki Boyne Nehri'nin kuzey tarafındaki Drogheda'nın sekiz kilometre batısında yer alan tarih öncesi bir anıttır. M.Ö. 3200 civarında Neolitik Çağ'da inşa edilmiştir ve Stonehenge ve Mısır piramitlerinden daha yaşlıdır. Site, iç taş geçişli ve odalı geniş bir dairesel höyükten oluşmaktadır. Bu odalarda insan kemikleri ve olası mezar kalıntıları ya da adak sunuları bulundu. Höyük aynı zamanda bir taş daire ile çevrelenmiştir. Sitenin hangi amaçla kullanıldığı konusunda kesin bir tahmin yoktur, ancak dini amaçlarla kullanıldığı düşünülmektedir.

Dedoplis Mindori, Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde, doğu ve batı eğimlerinin birleştiği tepede, Kura Nehri vadisinde konumlanmış bir arkeolojik sittir. Çok katmanlı bir sit alanı olan Dedoplis Mindori, Aşölyen ve Musteryenden yapılmış taş aletlere, Geç Tunç Çağı ve Demir Çağından kalma mezarlara, ayrıca Klasik Antik Çağ ve Orta Çağ'dan kalma yerleşim yerleri ve mezarlara ev sahipliği yapmaktadır. Bölgedeki en önemli yapı, MÖ 2 ve 1. yüzyıla tarihlenmiş olan dini yapılar kompleksidir. Kompleks, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir. Dedoplis Mindori ovasının bitişiğinde Aradetis Orgora adıyla bilinen bir grup höyük bulunmaktadır. Höyükte bulunan arkeolojik buluntuların tarihi, Bakır Çağı'ndan Erken Orta Çağ'a kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çeremi Tarihi Sit Alanı</span>

Çeremi Tarihi Sit Alanı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Gurcaani belediyesinde konumlanmış Çeremi köyünde yer alan bir tarihi ve arkeolojik sit alanıdır. Kompleks, kilisenin kalıntıları, savunma duvarı olan bir kale ve bir mezarlıktan oluşmaktadır. Bu kalıntıların bir kısmı, Erken Orta Çağ Gürcü kroniklerinde bahsedilen, yok olmuş Çeremi kentidir ve Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Miletopolis</span>

Miletopolis veya Miletoupolis (Μιλητούπολις) Antik Mysia bölgesinin kuzeyinde, Macestus ve Rhyndacus nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuş bir şehir. Adını şehrin batısından geçen günümüzde Simav Çayı olarak bilinen Macestus Nehri'nden alır.

Aççana Höyük - Alalah, Hatay ili Reyhanlı ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Höyük yerleşiminin tapınaklar bölgesinde bulunması imar tarihini 4000-3000 yıl öncesine uzandığı sanılmaktadır. Arkeolojik bilimsel yüzey ve kazı araştırma heyeti Kazılardan elde edilen buluntular, bölgenin inanç, kültür, yaşam biçimi ve ticaret trafiğine yön veren yerleşim yeri olduğu kanaatini güçlendirmektedir.

Kırklar Mezarlığı veya diğer adıyla Kadılar Mezarlığı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır. 1247–1438 yılları arasındaki döneme tarihlenen çok sayıda mezara ev sahipliği yapmaktadır.