İçeriğe atla

Kitle fonlaması

Kitle fonlaması (İngilizce: crowdfunding), çok sayıda bireyin küçük miktarda bağışlarına dayanan yeni nesil bir yatırım ve fonlama sistemidir. Bu sistemde, bireyler kitle fonlama platformu internet sitesi üzerinden bağış yapar, küçük bir hisse satın alır ya da üretilecek ilk ürünler karşılığı ödeme yapar.[1]

Kitle fonlaması ya da dağıtık sermaye ya da kalabalık fonlaması ya da kitle yatırımı, son yıllarda özellikle Amerika ve başta Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede kullanılan, yeni kurulmuş, finansman arayışı içerisindeki şirketlere yeni bir seçenek olarak doğmuş bir ortaklık biçimidir. Basitçe anlatmak gerekirse; birçok küçük yatırımcının birleşerek kendilerinin seçtiği bir projeye yatırımlarına karşılık bekleyerek ya da bazen sembolik karşılık isteyen bir biçimde ortak olması, ürün geliştirme aşamasında ise ön sipariş vermesi ya da bir çeşit bağışta bulunarak, girişimcilere sermaye sağlamasına denir.

Kitle fonlaması modellerini finansal getirisi olan ve finansal getirisi olmayan modeller olarak iki ana başlıkta inceleyebiliriz.

Finansal getirisi olan modeller

1. Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama (Equity Based Crowdfunding): Finansman arayışında olan projelerin, şirketin hisselerini SPK lisanslı platformlar üzerinden satarak ve sermaye artışı gerçekleştirerek kitlesel yatırımcılardan sağlaması yöntemidir. Türkiye'de yasal hazırlığı tamamlanmış, tebliğ yayınlanmıştır.

2. Borçlanma Bazlı Kitle Fonlama (Debt Based Crowdfunding): Finansman arayışında olan projelerin, yatırımcılardan borçlanarak fon toplamasıdır. Tahvilihraç etmeye benzemektedir. Türkiye'de yasal hazırlığı devam etmektedir.

Paya Dayalı (hisse bazlı) kitle fonlama için Sermaye Piyasası Kurulu 3 Ekim 2019 tarihinde "PAYA DAYALI KİTLE FONLAMASI TEBLİĞİ"[2] yayınladı.[3]

Yayınlanan tebliğ ile Platformlar aracılık faaliyeti yürütürken, Takasbank toplanan fonların saklama hizmeti sağlamaktadır ve Merkezi Kayıt Kuruluşu hisse senetlerinin kaydileştirilmesini ve yatırımcılar adına tutulmasını gerçekleştirmektedir.

Finansal getirisi olmayan modeller

1. Bağış Karşılığı Kitlesel Fonlama (Donation Based Crowdfunding): Finansman arayışının herhangi bir karşılığı olmadan kitleden hibe usulüyle toplandığı modeldir.

2. Ödül Bazlı Kitlesel Fonlama (Reward Based Crowdfunding): Finansman arayışında olan şirketin, ürününe ön sipariş alarak finansmanını kitleden sağladığı modeldir.

Bu yöntemle yatırım için gerekli para kalabalık bir insan grubundan veya özellikle bir online topluluktan edinilir. Katkıda bulunan her kişi ortak çabaya küçük bir katkıda bulunur. Kitle fonlaması yöntemi, belirli bir kişinin ya da grubun yatırımından ziyade birbiriyle bağlantısı olmayan pek çok kişinin katılımıyla gerçekleşmesi yönüyle dış kaynak kullanımını imece benzeri bir tavır içinde sağlamak yolunun seçilmesi demektir.[4]

Amerika'da bu tür girişimlere yardım eden web siteleri / firmalar arasında şu isimler var: ArtistShare,[5][6] ChipIn (2005), EquityNet (2005),[7] Pledgie (2006), Sellaband (2006), IndieGoGo (2008), GiveForward (2008), FundRazr (2009), Kickstarter (2009), RocketHub (2009), Fundly (2009), GoFundMe (2010), Appsplit (2010), Microventures (2010) ve Fundageek (2011).[6][8]

Türkiye'de Kitle Fonlama

Dünyada yaygınlaşan kitle fonlaması Türkiye'de 2017 yılında yasal düzenlemesi yapılarak Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) yetkilendirildiği kitle fonlamasına ilişkin hazırlanan tebliğ 2019 yılında Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna göre başlangıç aşamasındaki girişimler sermaye ihtiyacını gidermek için halktan para toplayabilir. Böylece ekonomik kalkınmayı destekleyici potansiyele sahip yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimlerin hayata geçirilmesine olanak sağlanmış olur. Yenilikçi ve katma değere dayalı iş modeli bulunan şirketlerin yararlanması amacıyla yalnızca Tebliğ'de tanımlı teknoloji ve üretim faaliyetini gerçekleştiren veya gerçekleştirecek olan girişimlere kitle fonlaması imkânı veriliyor.

Ayrıca bakınız

  • İmece : Genellikle komşuların birlikte emek sarf etmesi
  • Kitle kaynak : Hazır yapılmışını almak, kendisi yapmak ya da bir uzmanına yaptırmak mümkün olmadığı zaman, ilan edip herhangi biri(ler)nin icat etmesini / işe talip olmasını bekleyip on(lar)a yaptırma yöntemi. Örnek Vikipedi, Linux.
  • Açık kaynak : Sırları herkesce bilinebilen ama kullanımı kimi lisans/kanun veya kurallarla kısıtlı bir şey (örneğin yazılım).
  • Özgür yazılım : Erkin, yani her sırrı herkesce bilinebilen ve de kaygısızca herkesin kullanabileceği, kaynak kodu herkese açık yazılım.
  • Taş çorbası : İmece / Kitle kaynak benzeri çabaları örnekleyen bir hikâye.
  • Fig
  • Kickstarter

Kaynaklar

  1. ^ "Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) Nedir?". Startup Nedir. 24 Eylül 2017. 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2021. 
  3. ^ "SPK Haftalık Bülten 08.04.2021". 18 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2021. 
  4. ^ DAĞITIK GİRİŞİMCİ SERMAYESİ: KİTLE-FONLAMASI - Mustafa Ergen, Jason Lau, Kuntay Bilginoglu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2013 yılında düzenlediği 3. Sanayi Şurasında yayınlanmıştır. [1] 19 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ "A Brief History Of Crowdfunding" (PDF). 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2014. 
  6. ^ a b "Can You Spare a Quarter? Crowdfunding Sites Turn Fans into Patrons of the Arts". Wharton. 8 Aralık 2010. 31 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2014. 
  7. ^ New service helps local entrepreneurs raise capital 24 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. November 12, 2013 Missouri S&T Andrew Careaga
  8. ^ MALIKA ZOUHALI-WORRALL. "Comparison of Crowdfunding Websites". Inc.com. 3 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Borsa</span> organize ticaret pazarı

Borsa veya sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, stok, hisse senedi, emtialar, döviz, istikraz, vadeli kontratlar ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasadır. Sermaye piyasası, üretken faaliyetleri destekleyen bir yatırım mekanizması oluşturur ve borsa ise bu amaca ulaşmak için kullanılan bir pazardır. Borsa, yatırımcıların faaliyetleri için güvenli bir ortam yaratmasının yanı sıra düzenli işlem mekanızmasına, güncel fiyatlara ve gerçek zamanlı alışveriş yapmaya sahip olmasından dolayı popülerdir.

Varlık Dayalı Menkul Kıymetleştirme (securitization), borçlanma aracı olarak banka kredilerinin yerini alan ciro edilebilir enstrümanların gelişimidir. Tasarruf kurumlarının ve diğer aracıların likit olmayan aktiflerinin paketlenerek menkul kıymetlere dönüştürülmesi işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. veya kısaca Doğan Holding, iş dünyasına ilk adımını Aydın Doğan’ın 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi’ne kaydolması ve 1961’de otomotiv alanında ilk şirketini kurması ile atan şirkettir. 1980 yılında holdinge dönüşmüştür. Enerji, demir-çelik sanayisi, otomotiv, finans, gayrimenkul ve eğlence sektörlerinde faaliyet gösteren İstanbul merkezli bir holdingtir.

<span class="mw-page-title-main">İmece</span> Türkiyenin karadeniz bölgesinde yaygın olarak görülen söz,kelime .

İmece, bir köy ya da köy topluluğu içinde işlerin gönüllü ya da zorunlu olarak ve el birliği içinde yapılmasıdır. Köyün herhangi bir sorununun giderilmesi karar verilmişse, köydeki her ev işgücü açığını karşılamak zorundadır. Eğer para da toplanacaksa buna salma denir. Bir konu için para toplanması karar alınmışsa, her ev ölçüsü oranında maddi katkı yapmak zorundadır. İmece köy veya küçük kasabalarda yazılı olmayan hukuka dayalı, herkes tarafından kabul gören bir dayanışma örgütüdür. Bir belediyenin yapması gereken pek çok iş, köylerde belediye olmadığı için bu usulle yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Blackstone Group</span>

Blackstone Inc. New York merkezli bir Amerikan alternatif yatırım yönetim şirketidir. 2019'da Blackstone, halka açık ortaklık'tan C tipi şirket'e dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Bağış</span> Yönlendirme sayfası

Bağış, hayırseverlik, insani yardım veya bir amaca fayda sağlamak için yapılan bir hibe veya hediyedir. Bağış, para, sadaka, hizmetler veya giysi, oyuncak, yiyecek veya araç gibi mallar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde olabilir. Bağış, kan veya organ bağışı gibi tıbbi ihtiyaçları karşılayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal girişimcilik</span>

Sosyal girişimcilik, öncelikli toplumsal sorunları, maddi fayda ve kâr ön planda olmaksızın ortadan kaldırmaya ve sistemleri dönüştürmeye yönelik yapılan girişimcilik faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Menkul kıymetler borsası</span>

Menkul kıymetler borsası, hisse senedi komisyoncuları ve tüccarların hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetleri satın alıp satabildiği borsalardır.

Melek yatırımcı girişimlere genellikle hisse veya hisse senedine çevrilebilir borç karşılığı yatırım sağlayan zengin bireydir. Küçük fakat artan sayıda melek yatırımcı kitle fonlamaları aracılığıyla çevrimiçi olarak yatırım yapmakta veya melek yatırımcı grupları şeklinde örgütlenerek sermaye havuzları oluşturmakta ya da portföy şirketlerine tavsiyeler sağlamaktadırlar.

Girişim bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan, genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir müessesedir. Bir girişim genellikle hızlı bir şekilde ölçeklenebilir bir iş modeli ortaya çıkarmak için kurulan küçük bir işletme, ortaklık veya organizasyondur. Girişimler çoğu zaman internet, e-ticaret, bilgisayar, telekomünikasyon veya robotik gibi alanlarda yeni teknolojiler ortaya koyarlar. Tüm girişimler derin teknoloji alanında faaliyet göstermeseler de, "girişim" terimi 1990'lı yılların sonunda çok sayıda internet tabanlı şirketin kurulduğu Dot Com Balonu zamanında uluslararası yayılıma kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Indiegogo</span>

Indiegogo İngilizce telaffuz: [ˌɪndiˈgoʊgoʊ] Danae Ringelmann, Slava Rubin ve Eric Schell tarafından 2008 yılında kurulan uluslararası kitlesel fonlama sitesidir. Merkezi San Francisco, Kaliforniya'dadır. Kitlesel fonlamayı öneren ilk sitelerden biri olan Indiegogo, insanlara bir fikir, hayır kurumu veya yeni açılan iş için para isteme imkânı tanır. Katkı payı olarak da % 5 ücret talep etmektedir. Bu ücret, kredi kartı ve PayPal'a ek olarak% 3,5 ila % 9 aralığında ücretlendirilmektedir. Her ay 15 milyon kişi siteyi ziyaret ediyor.

<i>Sunless Sea</i> 2015 bilgisayar oyunu

Sunless Sea, Failbetter Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan, Roguelike ögelerini içeren bir tek kişilik hayatta kalma, keşif ve rol yapma oyunudur. Oyun kitle fonlaması ile yapılan başarılı bir Kickstarter kampanyasının ardından 6 Şubat 2015'te Windows ve OS X için erken erişimden çıkarak yayımlandı. Linux sürümü 26 Şubat 2016'da kullanılabilir oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bağış toplama</span>

Bağış toplama veya fon sağlama bireyleri, işletmeleri, hayırsever vakıfları veya devlet kurumlarını işe alarak gönüllü mali bağış katkılar bulma ve toplama sürecidir. Fon toplama genellikle kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için para toplama çabalarına atıfta bulunsa da, bazen yatırımcıların veya kâr amacı gütmeyen işletmeler için diğer sermaye kaynaklarının tanımlanması ve talep edilmesini ifade etmek için kullanılır.

Etki yatırımı; yatırım yaparken parasal kâr elde etmekten ziyade sosyal ve çevresel anlamda pozitif etkiler yaratmaya öncelik veren yatırım anlayışı. Fon sağlayan birey veya kurumları, pozitif etki sağlaması yönüyle tatmin ederken, yatırım alan şirketleri ise daha verimli kârlılık ve toplum nezdinde itibar kazanma açısında olumlu yönde etkilemektedir.yatırım stratejisidir.

Star Citizen, Cloud Imperium Games tarafından Microsoft Windows için geliştirilmekte olan çok oyunculu bir uzay uçuşu simülasyon oyunudur. Yönetmenliğini Chris Roberts’ın yaptığı oyunun ön hazırlığı 2010 yılında, yapımı ise 2011 yılında başlamıştır. 2012 yılının Eylül ayında, özel bir kitle fonlaması sayfası aracılığıyla duyurulmuş, 18 Ekim 2012 tarihinde ise 2 milyon ABD dolarını aşan miktarda bağış toplamayı başardığı Kickstarter kampanyasına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Serhiy Prıtula</span> Ukraynalı televizyon sunucusu, aktör, yazar, hayırsever

Serhiy Dmitroviç Prıtula, popülaritesini bir TV sunucusu ve aktör olarak kazanan Ukraynalı bir kamu ve siyasi figürdür. Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinden bu yana Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için para toplamaya odaklandı. En ünlü kampanyası Halkın Bayraktar'ı idi.

Square Enix Collective, Square Enix Europe'un bağımsız oyun farkındalık girişimi ve bölümüdür. 2014 yılında Phil Elliot tarafından yaratılan oluşum, kendini geliştiricinin oyununun yaratıcı kontrollerini korurken yayınlamasına yardımcı olan "bağımsız geliştiriciler için hizmet sağlayıcı" olarak adlandırmaktadır.

Sendika, belirli bir işi yürütmek, ortak bir menfaati takip etmek veya teşvik etmek için kurulan bireyler, şirketler, kurumlar veya kuruluşlardan oluşan kendi kendini organize eden bir gruptur.