İçeriğe atla

Kirşnerizm

Kirchnerizm
Kirchnerismo
KısaltmaK
KurucuNéstor Kirchner
BaşkanCristina Fernández de Kirchner
Kuruluş tarihi2003[1]
MerkezBuenos Aires
Gençlik koluLa Cámpora
ÜyelikAdalet Partisi
İdeolojiPeronizm
91 / 257
36 / 72
Arjantin

Kirşnerizm (İspanyolca: kirchnerismo [kiɾ.ʃneɾ.'is.mo ]), Arjantinli popülist siyasi bir harekettir. Hareket adını Néstor Kirchner (Santa Cruz Valisi, Arjantin Başkanı ve Birinci Bey) ve Cristina Fernández de Kirchner'den almaktadır. Kirchnerlar Adalet Partisi üyesi olmalarına rağmen, birçok Peronist onlara karşı çıkmaktadır. Kirchnerizmin genellikle sol popülizm kategorisine girdiği kabul edilir.[2][3][4][5]

Başlangıçta Adalet Partisi'nin içinde bir hizip olmasına rağmen, Kirchnerizm daha sonra diğer küçük Arjantin siyasi partilerinden (Komünist Parti veya Hümanist Parti gibi) ve bazı geleneksel partilerin (Radikal Sivil Birlik ve Sosyalist Parti gibi) gruplarından desteğini alarak büyümüştür.

İdeoloji

Alberto Fernández'e göre, Kirchnerizm'in beş ilkesi şudur:[6]

  1. "Mali açığı artıracak tedbirler almayın."
  2. "Ticaret açığını artıracak hiçbir önlem almayın."
  3. "Merkez bankasında dolar rezerv biriktirin."
  4. "Rekabeti sürdürmek ve ihracatı desteklemek için Arjantin parasının değer kazanmasını engelleyin."
  5. "Dış borcu ödeyin ve yeni dış borç edinmeyin."

Ona göre, Néstor Kirchner öldükten sonra Cristina Fernández de Kirchner, bu beş ilkeden uzaklaştığı için Kirchnerizm 2015'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğraşmıştı.

Eleştiri

Kirchnerizm, Arjantin toplumunun kendi kişiliğini eleştirme eğiliminde olan çeşitli kesimlerinin muhalefetiyle karşılaştı.[7]

2012'de Arjantin'deki birkaç şehirde ve ayrıca dünyanın dört bir yanındaki birkaç Arjantin büyükelçiliğinde büyük bir Kirchnerizm karşıtı protesto düzenlendi. 8N olarak tanındı.

2015 yılında Dış Politika Latin Amerika'daki yolsuzluğu tartışırken şu ifade edildi:[8]

Sömürge döneminin genel valileri modeli belirledi. Gücü merkezileştirdiler ve yerel çıkar gruplarının sadakatini satın aldılar. [...] Kaudillolar, diktatörler ve seçilmiş başkanlar iktidarı kişiselleştirme geleneğini sürdürdüler. Venezuela'nın chavismo ve Bayan Fernández'in kirchnerismo'su bugünün tezahürleri arasında.

Ekim 2015'te yayınlanan bir başyazıda The Economist, Arjantin'deki durumla ilgili şu görüşü ifade etti:[9]

Arjantin'in değişime ihtiyacı var. Bayan Fernández görevden çekilirken ekonomi çökmeye başlıyor. Para birimi kontrolleri ve ticaret kısıtlamaları [...] verimliliği boğuyor; enflasyon% 25 civarında seyrediyor. [...] Arjantin, bir borcu yeniden yapılandırma planını reddeden alacaklılarla olan açmazını sona erdirene kadar dış finansman arayamaz. Yeni başkan, Bayan Fernández'in popülist politikalarını çabucak tersine çevirmediği sürece, bir kriz kaçınılmazdır."

Kaynakça

  1. ^ Mugica Díaz, Joaquín (12 Haziran 2019). "Estos son los frentes electorales que competirán en las elecciones presidenciales". Infobae (İspanyolca). 13 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Argentina's Kirchner Era Ends". The New Yorker. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  3. ^ Populism in Latin America: Second Edition (İngilizce). University of Alabama Press. 31 Temmuz 2012. ISBN 9780817357092. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  4. ^ Winning Small Battles, Losing the War: Police Violence, the Movimiento Del Dolor and Democracy in Post-authoritarian Argentina (İngilizce). Rozenberg Publishers. 1 Ekim 2008. ISBN 9051709641. 9 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  5. ^ Neoliberalism, Accountability, and Reform Failures in Emerging Markets: Eastern Europe, Russia, Argentina, and Chile in Comparative Perspective (İngilizce). Penn State Press. 1 Ocak 2009. ISBN 0271035749. 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  6. ^ "Las 5 medidas de Alberto Fernández para levantar la economía". www.tiempoar.com.ar (İspanyolca). 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2019. 
  7. ^ Néstor Kirchner y Cristina Fernández con la Legrand: “Yo completaré mi mandato”, Página/12, 16 de mayo de 2003 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  8. ^ "Democracy to the rescue?". Foreign Policy. 14 Mart 2015. 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2015. 
  9. ^ "The end of kirchnerismo". The Economist. ISSN 0013-0613. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Cristina Fernández de Kirchner</span>

Cristina Fernández de Kirchner, Arjantinli siyasetçi. 2007-2015 yılları arasında Arjantin Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

Bu liste Arjantinli ünlüleri ya da kayda değer kişileri içermektedir.

<i>Kayıp Çocukluk</i>

Kayıp Çocukluk, Benjamín Ávila tarafından yönetilen 2011 yapımı Arjantin drama filmi. Film, Şubat 2013'te Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan 85. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Arjantin adına yarışması için aday gösterildi fakat final filmler arasında yer alamadı. Kayıp Çocukluk, ilk kez San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde gösterildi. Ayrıca Havana, Cannes, Antalya dahil olmak üzere çeşitli film festivallerinde gösterildi.

Natalio Alberto Nisman, Arjantinli savcı.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Sekreterliği (Arjantin)</span> Arjantin Cumhuriyetinin Ulusal İstihbarat Sisteminin önde gelen istihbarat teşkilatı ve başkanlığı

İstihbarat Sekreterliği Arjantin Cumhuriyeti'nin Ulusal İstihbarat Sisteminin önde gelen istihbarat teşkilatı ve başkanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kirli Savaş</span>

Kirli Savaş ya da taraftarları tarafından isimlendirilen Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci, Arjantin'de 1976-1983 yılları arasındaki kolluk kuvvetleri tarafından düzenlenen antikomünist saldırılar dönemini anlatan terim.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin sineması</span>

Arjantin sineması, Arjantin'deki film endüstrisine dayanmaktadır. Arjantin sineması, Arjantin ulusunda veya Arjantinli film yapımcıları tarafından yurt dışında yapılan film ve yaratıcı film sanatını da içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin'in En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü başvuruları</span> Vikimedya liste maddesi

Arjantin, 1961'den beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu ve İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Ángel Fernández</span>

Alberto Ángel Fernández Arjantinli avukat ve siyasetçidir. Güney Amerika ülkesi Arjantin'de 2019'dan 2023'e kadar devlet başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin devlet başkanı</span> Arjantinde devlet ve hükûmetin başkanı olan kişi

Arjantin devlet başkanı, resmi olarak Arjantin Ulusunun Başkanı olarak bilinir. Arjantin'in hem devlet başkanı hem de hükûmet başkanıdır. Ulusal Anayasa'ya göre, Başkan aynı zamanda federal hükûmetin baş yöneticisi ve silahlı kuvvetlerin Başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Bakanlığı (Arjantin)</span>

Arjantin Cumhuriyeti Güvenlik Bakanlığı (MS) Arjantin'de kamu güvenliğiyle ilgili politikaları denetleyen, detaylandıran ve koordine eden bir bakanlıktır. 2010'da Cristina Fernández de Kirchner'in kararnamesiyle kurulan bakanlık Alberto Fernández kabinesinde görev alan Aníbal Fernández tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Kalkınma Bakanlığı (Arjantin)</span>

Arjantin Cumhuriyeti Sosyal Kalkınma Bakanlığı (MDS) Arjantin'de sosyal yardım ve toplumsal refahla ilgili politikaları denetleyen, detaylandıran ve koordine eden bir bakanlıktır. 1949'da kurulan bakanlık Alberto Fernández kabinesinde görev alan Daniel Arroyo tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2014 BRICS zirvesi</span>

6. BRICS zirvesi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı içeren gelişmekte olan başlıca ekonomilerden oluşan bir grup olan BRICS'in altıncı yıllık diplomatik toplantısıydı. Mevcut beş yıllık zirve döngüsünün ilk ev sahibi ülke olan Brezilya bu zirveye ev sahipliği yaptı; zirve Fortaleza'da gerçekleştirildi. Brezilya daha önce Nisan 2010'da dört üyeli bir BRIC zirvesine ev sahipliği yapmış olsa da, 2014'te ilk tam BRICS zirvesini yapıldı; Brasília'da düzenlenmiş 2010 zirvesine o zaman tam üye olmayıp Aralık 2010'da tam üye olan Güney Afrika nezaketen misafir olarak davet edilmişti. Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner zirvenin özel bir konuğu oldu ve BRICS liderleri kısa bir süre sonra UNASUR mevkidaşları ile bir araya geldi. 6. BRICS zirvesi, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na alternatif olması amaçlanan çok taraflı bir kalkınma bankası olan Yeni Kalkınma Bankası'nın resmi açılışıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Brezilya ilişkileri</span>

Arjantin-Brezilya ilişkileri, hem yakın hem de tarihseldir. Ekonomiyi, ticareti, kültürü, eğitimi ve turizmi kapsar. Savaş ve rekabetten dostluk ve ittifaka kadar bu karmaşık ilişki iki yüzyılı aşkın bir süredir devam ediyor. Ülkeler ayrıca, her ikisi de başkanlık sistemine sahip federal cumhuriyetler olan bir hükûmet sistemini paylaşır.

Arjantin-Azerbaycan ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ve Arjantin Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler.

Aşağıda En İyi Güney Latin Amerikalı Sanatçı MTV Avrupa Müzik Ödülü'nü kazananların ve adaylarının bir listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Javier Milei</span> Arjantin devlet başkanı

Javier Gerardo Milei, 2023'ten bu yana Arjantin Devlet Başkanı olarak görev yapan Arjantinli bir politikacı, ekonomist ve yazardır. Siyasete girmeden önce Milei bir ekonomist olarak, ekonomi ve siyaset üzerine çok sayıda kitabın yazarı olarak ve Avusturya Okulu'nun güçlü bir savunucusu olarak farklı siyasi felsefesiyle dikkat çekmiştir. Çeşitli Arjantin yönetimlerinin mali politikalarını eleştirmiş ve hükûmet harcamalarının azaltılmasını savunmuştur.

Seçim ittifakı, yalnızca seçimlere katılmak için var olan bir siyasi parti veya bireyler birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri</span> ikili diplomasi ilişkiler

Arjantin ve Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri Amerika Birleşik Devletleri'nin 27 Ocak 1823'te Arjantin'in selefi olan Río de la Plata'nın Birleşik Eyaletlerini resmen tanımasından bu yana ikili ilişkilerini sürdürdüler.