İçeriğe atla

Kirpan

Örnek Bir Kirpan

Kirpan; Sihlerin dini ibadetleri sırasında kullandıkları bir bıçaktır. Bir Sih her zaman bu materyali yanında taşımalıdır. Bıçak değişik şekillerde ve ebatta imal edilebilir. Bıçağın taşınması bulunulan ülkenin hukuki düzenlemelerine göre yasal olmayabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Bıçak Sırtı</i> Ridley Scottın yönettiği 1982 ABD yapımı bilim kurgu filmi.

Bıçak Sırtı, Ridley Scott tarafından yönetilen 1982 tarihli ABD yapımı bilimkurgu filmidir. Başrollerde Harrison Ford, Rutger Hauer ve Sean Young yer almıştır. Philip K. Dick'in Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? adlı romanını temel alan senaryoyu Hampton Fancher ve David Peoples yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarık</span> en çok Sihler ve Müslümanlarca kullanılan baş örtüsü

Sarık, genellikle pamuklu veya ipek kumaştan yapılmış, doğrudan başa veya fes, kavuk gibi bir başlığın üzerine sarılan kumaş baş örtüsü. Sih ve Müslüman toplumlarında, genellikle Asya ülkelerinde yaygındır. Türkçede sarık dendiğinde özel olarak Osmanlı'da kullanılan, fes veya kavuk üzerine sarılan sarık türü de kastedilir.

<span class="mw-page-title-main">İndira Gandi</span> 3. Hindistan başbakanı

İndira Priyadarşini Gandhi, Hindistan'da 2 defa başbakanlık yapmış politikacı. Hindistan tarihindeki tek kadın başbakan olan Gandhi, ayrıca en uzun süre görev yapan ikinci başbakandır.

<span class="mw-page-title-main">Sihizm</span> tek tanrı inancına dayalı bir din

Sihizm, Hint yarımadasının Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir dindir. Sihizm, başlıca dinlerin en gençlerinden biri ve dünyanın en büyük beşinci organize dinidir. 21. yüzyılın başlarından itibaren yaklaşık 25 milyon Sih vardır.

<span class="mw-page-title-main">Guru Granth Sahib</span>

Guru Granth Sahib Granth Pencapça "kitap", Sahib ise Hintçe, Arapça kökenli, "efendi/usta" anlamına gelir. Sihizm'in kutsal kitabı olan Guru Granth Sahib, Sihler için bir kitaptan da öte yaşayan bir guru olarak ele alınır. 1430 sayfa uzunluğunda, Sih dininin kurucularının ve farklı dinlerin azizlerinin sözlerini içeren bir kitaptır.

Abbotsford, Kanada'da bulunan, 128.940 nüfusuyla Britanya Kolumbiyası eyaletinın en büyük beşinci belediyesidir. Kent 250.000'den fazla insanın yaşadığı Fraser Vadisi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Performans sanatı</span>

Performans sanatı, 1960'lı yıllarda ortaya çıkan, izleyicinin önünde canlı olarak icra edilen bir sanat biçimidir. Performans sanatı etkinlikleri bazen happening olarak da adlandırılır. Performans sanatı metinden bağımsızdır ve o an olur. Tekrarı yoktur. Bunun yanı sıra Fluxus, beden sanatı, süreç sanatı ile yakından ilgilidir. Sahne ve gösteri sanatları ile ortak yönler taşısa da, dans, müzik, tiyatro, sirk, jimnastik gibi etkinliklerden farklı olarak görsel sanatların içinden çıkmış öncü bir akım olarak kabul edilir; tiyatro performanslarından farklı olarak olayların illüzyonu değil olduğu şekliyle olayın kendisi sergilenir. Marina Abramoviç aralarındaki farkı şu cümleleriyle açıklar:

<span class="mw-page-title-main">Amritsar</span>

Amritsar, Hindistan'ın Pencap eyaletinin en büyük şehri ve Sihlerin dini merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Bıçak</span> Keskin uçlu demir el aleti

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Host (il)</span>

Host, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Asya</span> Asya kıtasının güney bölgesi

Güney Asya, hem coğrafi hem de etno-kültürel terimlerle tanımlanan Asya'nın Güney bölgesidir. Bölge Hindistan, Bangladeş, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka ve Maldivler ülkelerinden oluşmaktadır. Topografik olarak, Hint levhası hakimdir ve büyük ölçüde güneyde Hint Okyanusu ve kuzeyde Himalayalar, Karakurum ve tarafından doğal sınırları vardır. kuzeyinde yükselen Ceyhun, kuzeybatı sınırının bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Pakistan bayrağı, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

Hartlap, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalle. Adını; Sandal ağacı olarak bilinen, yöresel adıyla Hartlap ağacından almıştır. Bıçakları ve Güreş Festivalleri ile meşhurdur. Rakım olarak Kahramanmaraş Merkez'den yüksekte olduğu için yazları gayet serindir.

<span class="mw-page-title-main">Manmohan Singh</span> 13. Hindistan başbakanı

Manmohan Singh Kohli, Hint siyasetçi. Hindistan'ın 13. başbakanıdır. Sih dinine mensup ilk başbakandır.

<span class="mw-page-title-main">Nanak</span> Sihizmin kurucu gurusu (1469–1539)

Guru Nanak Dev, Sihlerin ilk gurusu. Öğretisi büyük bölümü günümüze ulaşan kutsal ilahilerden bilinmektedir. Ticaretle uğraşan Khatri kastının bir alt bölümü içinde yer alması, takipçilerinin hızla çoğalmasında önemli rol oynamıştır.

Gillette, Procter & Gamble firmasına bağlı tıraş bıçağı markası. Başlangıçta Gillette şirketinin bir ürünü iken 2005 yılından itibaren P&G markası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Altın Tapınak</span> Hindistanın Amritsar şehrindeki Sih inancındaki en önemli ibadethane

Harmandir Sahib yani Altın Tapınak veya Darbar Sahib, Hindistan'ın Amritsar şehrinde bulunan Sih tapınağıdır. Halk arasında Altın Tapınak olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kauhava</span>

Kauhava, Finlandiya'nın Güney Ostrobotniya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, bölgenin kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 1.328,09 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibarı ile 16.374'tür.

<span class="mw-page-title-main">Sih İmparatorluğu</span> Hindistan Yarımadasında 1799-1849 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir imparatorluk

Sih İmparatorluğu 1799-1849 yılları arasında Hint altkıtasında hüküm sürmüş devlettir. Yönetim biçimi federal monarşidir.

<span class="mw-page-title-main">Sihler</span> tek tanrılı bir din olan Sihizm ile ilişkili insanlar

Sihler, Guru Nanak'ın vahyine dayanan, 15. yüzyılda Hint yarımadasının Pencap bölgesinde ortaya çıkan tek tanrılı bir din olan Sihizm ile ilişkili kişilerdir. Sih teriminin kökeni 'mürit' veya 'öğrenci' anlamına gelen śiṣya kelimesinden gelir. Sih Rehat Maryada'nın 1. maddesine göre bir Sih:

Bir Ölümsüz Varlık'a; Guru Nanak'tan Guru Granth Sahib'e kadar on bir guruya; 6 guru, 15 bhagat, 11 bhatt, 4 Gursikh'in öğretileriyle onuncu gurunun miras bıraktığı vaftizlere inan herhangi bir kişidir.