İçeriğe atla

Kirov Stadyumu

Koordinatlar: 59°58′23″K 30°13′14″D / 59.97306°K 30.22056°D / 59.97306; 30.22056
Kirov Stadyumu
Harita
YerSankt-Peterburg, Rusya
Koordinatlar59°58′23″K 30°13′14″D / 59.97306°K 30.22056°D / 59.97306; 30.22056
Açılış30 Temmuz 1950
ZeminÇim
Ev sahibiFK Zenit (1950-1989, 1992)
Kapasite100.000 (ayakta ve oturakta)
84.000 (sadece oturakta)

Kirov Stadı Rusya'nın Sankt-Peterburg kentinde bulunan ve Dünya'nın en geniş stadyumlarından biri olmuş, çok amaçlı bir stadyumdur. Adını Sergey Kirov'dan alır.

Kirov Stadı, Finlandiya Körfezi açıklarında bulunan Krestovskiy Adası'nın batı yakasında yapay bir tepe üzerine kurulmuştur. Yapımı 1932'de başladı. İlk tasarı Aleksandr Nikolskiy ve ekibi tarafından hazırlandı. 1930 ve 1940 yılları boyunca yapım, deniz kıyısındaki yapay tümseğe odaklandı. Yapıma II. Dünya Savaşı ve Leningrad Kuşatması nedeniyle ara verildi. 1945 yılında Leningrad halkının kente geri dönmesiyle yapıma devam edildi. Binlerce Kızıl Ordu ve Sovyet Donanması askerleri stadın yapımı için çalıştırıldı.

Stadyum, 30 Temmuz 1950 yılında iki Leningrad takımı olan Zenit ve Dinamo Moskva arasında oynanan ve 1-1 berabere sonuçlanan karşılaşma ile açıldı. İlk olarak stadyum 100.000 kişi (16.000 oturan kişi dahil) aldı.

14 Temmuz 1951'deki Zenit ve CSKA arasındaki karşılaşmada stadın kapasitesinin 110.000'e çıkmasını sağlayan geçici, ek oturaklar yerleştirildi. Stad tamamen doldu ve bu 110.000 kişilik katılım Sovyet futbolunda bir rekor oldu. Kirov Stadı, 1980 Yaz Olimpiyatları'ndaki futbol turnuvasının ön hazırlık karşılaşmaları için baştan yapıldı. Kapasite 72.000'e düşürüldü.

1994 yılında stad, St. Petersburg Goodwill Oyunları'nda ana mücadele alanı olarak kullanıldı. Bu, Kirov Stadı'ndaki sayısı 50'nin üzerinde olan ülkelerin atletlerinin de katıldığı son büyük yarışma oldu. Goodwill Oyunları'ndan sonra stad, birkaç yıl daha futbol karşılaşmalarına ev sahipliği yaptı. 2005 yılında stadın yıkılıp yerine yenisinin yapılmasına karar verildi. Kisho Kurokawa Yeni Zenit Stadı'nın uluslararası tasarım yarışmasını kazandı.

Kirov Stadı, 1950 - 1989 yılları arasında ve 1992'de Zenit'in evi oldu. 6 Temmuz 2006'da Zenit, Dinamo Moskva karşılaşmasını şu anki stadı olan Petrovskiy Stadı'ndaki uygun olmayan saha koşulları nedeniyle Kirov Stadı'nda oynamaya karar verdi. Oturaklar, önceden ayarlanmış bir yıkım yüzünden kaldırılmıştı. Tüm biletlerin satılmasına rağmen Kirov Stadı'ndaki karşılaşmayı sadece 45.000 kişi izledi.

Son resmi karşılaşma 17 Ağustos 2006'da FK Petrotrest ile Spartak Şelkovo arasında gerçekleşmiştir. Konuk takım karşılaşmanın sonunda sahadan 3-0'lık galibiyetle ayrıldı.

Fotoğraflarla Kirov Stadı

Kaynakça

Maddenin İngilizce Sayfası3 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Olimpiyat Stadyumu</span> İstanbulda bir stadyum

Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul'da yer alan bir mega stadyumdur. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten alan tesis, kapasite olarak ülkedeki en büyük stadyumdur. Olimpiyat oyunlarına hazırlık projesi kapsamında Türk atletizmi ve futboluna hizmet etmesi amacıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Stadyumu (Atina)</span> Yunanistanın Atina şehrinde bulunan bir stat

Atina Olimpiyat Stadyumu, Yunanistan'ın Atina şehrinde Olimpiyat Spor Kompleksi içerisinde yer alan stattır. İlk olimpiyat oyununa ve Atina 2004 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan stadyumdur.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Happel Stadyumu</span>

Ernst Happel Stadyumu (

<span class="mw-page-title-main">FK Dinamo Moskva</span>

FK Dinamo Moskva, Rusya futbolunun köklü kulüplerindendir. 1923 yılında Felix Dzerzhinsky tarafından kurulmuştur. Maçlarını 36.000 kapasiteli Dinamo Stadı'nda oynar. Takımın renkleri beyaz-mavidir.Rusya'nın en eski futbol kulübüdür ve 2015-16 sezonuna kadar hiç alt liglere düşmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lev Yaşin</span> Sovyet futbolcu

Lev İvanoviç Yaşin, Sovyetler Birliği millî futbol takımının kalecisidir. IFFHS tarafından 20. yüzyılın en iyi kalecisi seçilmiştir. Lev Yashin, 1950'lerde dünyadaki kalecilik anlayışını değiştirmiştir. O güne kadar kale çizgisini terk etmeyen, ceza alanı dışına pek çıkmayan bir kaleci tipi yaygındı. Ancak, Yaşin, bu anlayışı değiştirdi. Ceza alanına atılan topları tutmak için kalesini terk etmekten çekinmiyordu. Ayrıca çok iyi yer tutuyordu. SSCB millî futbol takımıyla Avrupa şampiyonu ve dünya dördüncüsü ünvanlarını kazanan Yaşin, 1949'da girdiği SSCB İçişleri Bakanlığı'nın takımı olan Dinamo Moskva'daki ilk yıllarında bakanlıkla sorunlar yaşadı, ama takımdan hiç ayrılmadı.

<span class="mw-page-title-main">Maracanã Stadyumu</span> Futbol stadyumu

Maracanã Stadyumu, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde yer alan stadyum.

<span class="mw-page-title-main">Hardturm</span>

Hardturm, Zürih'in 5. bölgesinde bir futbol stadyumudur.

<span class="mw-page-title-main">Manchester Şehir Stadyumu</span>

Etihad Stadium, Manchester, İngiltere'de bulunan futbol stadyumudur.

Soccer City, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde, 1987 yılında inşa edilen stadyum. Güney Afrika Futbol Birliği'nin (SAFA) merkezidir. 2010 FIFA Dünya Kupası'nın oynanacağı stadlardan biri olmuştur. 11 Temmuz 2010'da 2010 FIFA Dünya Kupası finali'ne ev sahipliği yapmıştır. Stad kapasitesi Dünya kupası için 78.000'den 94.700'e çıkarılmıştır. Güney Afrika'nın en büyük stadıdır. Güney Afrika futbol karşılaşmalarının çoğu bu stadyumda oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Prensler Parkı</span> Fransanın başkenti Pariste bir futbol stadyumu

Prensler Parkı, Paris Saint-Germain'nin maçlarını oynadığı stadyum. Fransa Stadyumu inşa edilene kadar ulusal stadyum olan Le Parc, 1998 FIFA Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapmıştır. Stadın olduğu alan 18. yüzyılda asil bir ailenin av köşkü idi. 19. yüzyılın sonunda olimpik amaçla yapılan stad, 1924 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zvezda Stadyumu</span>

Zvezda Stadyumu, eski adıyla Lenin Komsomol Stadı Rusya'nın Perm kentinde bulunan bir futbol stadyumudur. Stad çoğunlukla futbol karşılaşmalarına ev sahipliği yapar ve Rossiyskaya Premyer-Liga takımlarından Amkar'in evidir. Stad 20.000 kişiliktir ve 5 Haziran 1969'da açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dinamo Stadyumu (Moskova)</span>

Dinamo Stadı, Rusya'nın Moskova kentinde bulunan çok amaçlı bir stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmalarına ev sahipliği yapar. Stad 1928 yılında açılmıştır ve 36.500 kişilik kapasitesi bulunmaktadır. Rossiyskaya Premyer-Liga ekiplerinden Dinamo Moskva'nın evidir. 1980 Yaz Olimpiyatları futbol turnuvasına ev sahipliği yapan stadyumlardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuban Stadyumu</span>

Kuban Stadı Rusya'nın Krasnodar kentinde bulunan çok amaçlı bir stadyumdur. Urojay Krasnodar'ın evidir ve çoğunlukla futbol karşılaşmalarına ev sahipliği yapar. Stad 32.000 kişi alabilmektedir. 30 Ekim 1960'ta açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Streltsov Stadyumu</span> Moskovada çok amaçlı stadyum

Eduard Streltsov Stadyumu ya da eski adıyla Torpedo Stadyumu, Rusya'nın Moskova kentindeki çok amaçlı bir stadyumdur. FK Moskva'nın evidir ve çoğunlukla futbol karşılaşmalarına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg Stadyumu</span> Rusyanın Sankt-Peterburg kentindeki bir futbol stadyumu

Sankt-Peterburg Stadyumu, Zenit Arena ya da Krestovskiy Stadyumu Rusya'nın Sankt-Peterburg kentindeki bir futbol stadyumudur. Zenit'in iç sahasındaki karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak olan stad 2008'in Aralık ayında bitecek şekilde tasarlanmıştır, fakat her nasıl olduysa yapımı 2009 yılına kadar sarkmıştır. Stad 69,501 kişilik olacaktır. Gelecekteki adı kesinlik kazanmamıştır. Ama, şu anki resmi adı Futbolnıy stadion v zapadnoy çasti Krestovskogo ostrova yani Türkçedeki karşılığı ile Yeni Zenit Stadı 'dır. Stadın mimarını belirleyecek olan yarışmayı "Uzay Gemisi" adlı tasarısıyla Kisho Kurokawa kazandı. Stadın tasarımı; Japonya'nın Toyota kentinde bulunan, yine Kisho Kurokawa'nın tasarladığı Toyota Stadı ile hemen hemen aynıdır. Stad, eskiden yıkılmadan önce Kirov Stadı'nın bulunduğu alana inşa edilmektedir.

Çaykur Didi Stadyumu ya da eski adıyla Rize Şehir Stadyumu, Çaykur Rizespor'un iç saha maçlarını oynadığı, 14,850 seyirci kapasitesine sahip olan futbol stadyumu. 12 Ağustos 2009 tarihinde, Çaykur Rizespor ile Fenerbahçe arasında oynanan özel maç ile açılışı yapılmıştır. Stadyum birkaç 1.Lig karşılaşmasında tamamen dolarken genelinde 7,000-13,000 arası taraftara kapı açmıştır, Çaykur Rizespor'un Süper Ligde çıktığı 4 maçta 13,000 taraftar ortalamasının üzerinde bir sayı yakalamıştır. Ayrıca Çaykur Rizespor kulübü bu sezon tahmini rakam ile 7 bin kombine satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ratina Stadyumu</span>

Ratina Stadyumu, Finlandiya'nın Tampere şehrinde bulunan çok amaçlı bir futbol stadyumudur. Futbol karşılaşmalarında 17.000 ve konserlerde 32.000 kişi kapasiteli olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Paiçadze Dinamo Arena</span>

Boris Paiçadze Dinamo Arena, eski ismiyle Boris Paiçadze Ulusal Stadyumu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bulunan ulusal futbol stadyumu. 54.549 seyirci kapasitesi ile Gürcistan'ın en yüksek kapasiteli stadyumudur. Stadyum Gürcistan Ligi takımlarından Dinamo Tiflis'e ev sahipliği yapmaktadır.

Leningrad Kuşatması sırasında futbol, Leningrad Kuşatması sırasında kentte yapılan bir dizi futbol maçını anlatır. Yoğun çarpışmaların yaşandığı, bombardıman altındaki kentteki halkın moralini yükseltmek ve kentin ölmekte olduğuna dair Nazi Almanyası propagandasını yalanlamak için çeşitli karşılaşmalar gerçekleştirilmiştir.