İçeriğe atla

Kirli gerçekçilik

Kirli gerçekçilik, Kuzey Amerika edebiyat hareketini tanımlamak için Granta dergisinden Bill Buford tarafından üretilen bir terimdir. Derginin 1983 yaz edisyonunda Buford, terim için şunları dile getirmiştir:[1]

"Kirli Gerçekçilik, yeni nesil Amerikalı yazarların kurgusudur. Terk edilmiş bir koca, bekar bir anne, bir araba hırsızı, bir yankesici, bir uyuşturucu bağımlısı gibi çağdaş hayatın göbeğinde meydana gelenler hakkında önyargısız olarak arada komediye meylederek yazarlar. Ölçülü, ironik, bazen yabani, ısrarla merhametli olan bu hikâyeler anlatıda yeni bir ses oluşturmaktadır."

Bazen edebi minimalizmin bir çeşidi olduğu düşünülse de kirli gerçekçilik, kelimeleri olan bir ekonomi ve yüzey tanımlamada bir odak şeklinde düşünülmektedir. Tür içinde yazan yazarlar, zarflardan, geniş metafordan ve iç monologdan kaçınmaya eğilimli olur; bunun yerine nesnelere ve anlamın dikte edildiği bağlama izin verirler. Karakterler sıradan, ilgi çekmeyen mesleklerde gösterilir ve çoğu kez iç çaresizlik yaratan para ve kaynak eksikliği içindedirler.[2]

Buford'un kategorizasyonundan ve tanımalamasından sonra Michael Hemmingson'a göre hareketin "babası" Charles Bukowski'dir (1920–1994). Ayrıca Raymond Carver[3] (1938–1988), Tobias Wolff[4] (d. 1945), Richard Ford (d. 1944), Larry Brown (1951–2004), Frederick Barthelme (d. 1943), Cormac McCarthy (d. 1933), Pedro Juan Gutiérrez (d. 1950), Fernando Velázquez Medina (d. 1951), Carson McCullers (1917–1967) ve Jayne Anne Phillips[5] (d. 1952) gibi Granta 8 içinde yer alan yazarlar, hareketin önemli yazarlarındandır.

Kaynakça

  1. ^ "Dirty Realism in Carver's Work". 23 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2017. 
  2. ^ "Dirty realism". 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2017. 
  3. ^ Hemmingson, Michael. The Dirty Realism Duo: Charles Bukowski & Raymond Carver. California: Borgo Press, 2008.
  4. ^ "Wolf, Tobias. "Our Story Begins excels in dirty realism | Metro.co.uk." | Metro.co.uk. 20 July 2008. 30 Dec. 2008". 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2017. 
  5. ^ Jarvis, Brian, "How Dirty is Jayne Anne Phillips?" Yearbook of English Studies, 2001 Annual.

İlgili Araştırma Makaleleri

19 Nisan, Miladi takvime göre yılın 109. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 256 gün vardır.

12 Ocak, Miladi takvime göre yılın 12. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 353 gün vardır.

1929 bir yıldır.

19 Şubat, Miladi takvime göre yılın 50. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 315 gün vardır.

22 Şubat, Miladi takvime göre yılın 53. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 312 gün vardır.

12 Nisan, Miladi takvime göre yılın 102. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 263 gün vardır.

20 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 232. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 133 gün vardır.

30 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 242. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 123 gün vardır.

16 Eylül, Miladi takvime göre yılın 259. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 106 gün vardır.

15 Kasım, Miladi takvime göre yılın 319. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 46 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Modernizm</span>

Modernizm veya çağdaşlık, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Batı toplumunda sanayileşme, kentleşme ve teknolojik ilerlemenin getirdiği hızlı değişimlere bir yanıt olarak ortaya çıkan kültürel ve sanatsal bir harekettir. Hareket, yenilik arzusu ve geleneksel sanat, edebiyat ve felsefe biçimlerinin reddedilmesiyle karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bukowski</span> Asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şair

Charles Bukowski, asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şairdir. Yapıtlarında bazen Henry Chinaski ismini de kullanmıştır. Hayatının çoğunu ABD'nin Los Angeles şehrinde geçirmiştir. Yazıları, benimsediği memleketi Los Angeles'ın sosyal, kültürel ve ekonomik ortamından etkilenmiştir. Bukowski'nin çalışmaları yoksul Amerikalıların sıradan yaşamlarını, yazma eylemini, alkolü, kadınlarla ilişkileri ve işin angaryasını ele alır.

Sosyalist gerçekçilik, sosyalizm ideolojisinin sanat ve edebiyata yansıması olarak 1930'lu yıllarda ortaya çıktı. Özellikle SSCB'de ve Çin'de ön plana çıktı ve komünistlerden de destek gördü. Sosyalist ideolojinin idealizmini ortaya çıkarmayı hedefleyen bu akımın etkisinde edebiyat eserlerinde devrimci kahramanlarla, halka örnek olacak kişiler yaratılması hedeflendi. Maksim Gorki'nin Ana romanı bu akımın ilk örneklerinden sayılır. Resim sanatında ise devrimci ruhun ön plana kuvvetli bir imajla çıktığı eserler desteklendi. Sosyalist gerçekçi akımın ana konuları arasında devrim, işçi sınıfı ve sanayi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan yeni gerçekçiliği</span> ulusal film akımı

İtalyan Yeni Gerçekçiliği, II. Dünya Savaşı sonrasında İtalya'da ortaya çıkmış bir sinema akımıdır. Bu akım kabaca 1944 ila 1952 yılları arasında etkili oldu. Genelde kabul gören kanıya göre akımı başlatan film Roberto Rossellini'nin 1945'te çektiği Roma, Açık Şehir iken akımın son filmi de Vittorio De Sica'nın 1952 tarihli Umberto D.'sidir. Kimilerine göre Federico Fellini'nin 1954 tarihli filmi Sonsuz Sokaklar da bu akıma dâhil edilir.

Ada göre Yazar listesi

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu yazarları listesi</span> Wikimedia liste maddesi

Kayda değer Bilimkurgu yazarları listesi. Listede yer almayan bazı yazarlar için Fantezi yazarları listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

Yapısalcılık ilk olarak 1960'ların sonlarında, daha sonra da 1970'ler boyunca birçok analitik filozof tarafından geliştirilen bilim felsefesindeki aktif bir araştırma alanıdır.

Ram Roy Bhaskar, eleştirel gerçekçilik (EG) olarak adlandırılan felsefi hareketin başlatıcısı olarak bilinen İngiliz bilim filozofuydu. Bhaskar, bilimin görevinin nicel yasaların keşfinden ziyade "dünyanın fenomenlerini üreten kalıcı ve sürekli aktif doğa mekanizmalarının bilgisinin üretimi" olduğunu savundu. Bu bağlamda deneysel bilimin yalnızca laboratuvarın içinde değil dışında da etki ediyorsa anlamlı olduğunu vurguladı. Mekanizmalar ve nedensel etkiler hakkındaki bu gerçekçiliği sosyal bilim felsefesine uygulamaya devam etti ve ayrıca felsefenin ve insani bilimlerin eleştirel rolünü desteklemek için bir dizi argüman geliştirdi. Bhaskar'a göre, toplum çalışmalarının bilimsel olması mümkündür ve öyle olması arzu edilir.

"Kapitalist Gerçekçilik" terimi, özellikle Batı Almanya'da, 1950'ler ve 1960'lardaki Pop Art'tan 1980'ler ve 1990'ların meta sanatına kadar meta temelli sanatı tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu biçimde kullanıldığında, "sosyalist gerçekçilik" terimi üzerinde bir kelime oyunudur. Bir alternatif olarak, Batı'daki çağdaş şirket kapitalizminin ideolojik estetik yönünü tarif etmek için de kullanılmıştır.