İçeriğe atla

Kirli Savaş

Kirli Savaş
Guerra Sucia
Arjantin Antikomünist İttifakı'nın düzenlediği Pasco Katliamı'ndan bir görüntü, 1975
Bölge Arjantin
Saldırı türü
Antikomünist katliam
Ölü7.000 - 30.000 arası
Yaralı150.000 - 250.000 arası
İşleyenlerArjantin hükûmeti
Arjantin Antikomünist İttifakı

Kirli Savaş (İspanyolca: Guerra Sucia) ya da taraftarları tarafından isimlendirilen Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci (İspanyolca: Proceso de Reorganización Nacional ya da El Proceso), Arjantin'de 1976-1983 yılları arasındaki (bazı kaynaklar 1969 yılında başladığını yazar) kolluk kuvvetleri tarafından düzenlenen antikomünist saldırılar dönemini anlatan terim.[1][2]

Hakkında

CIA desteği ile uygulamaya konulan Condor Planı sonrası Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay, Şili ve Uruguay hükûmetleri komünist, devrimci ve muhalif örgütlenmeleri yok etmek amacıyla birlikte hareket etme kararı aldılar. Bu süre zarfında bu devletler birer baskı rejimi oluşturarak şiddeti ve sistematik işkenceyi bu örgütlenmeleri bastırmak amacıyla sistematik olarak kullandı.[3]

Bu dönemde devlete bağlı askerler, polisler, birtakım sağcı gruplar ve Arjantin Antikomünist İttifakı, komünizm düşüncesiyle ilişkili olduğunu düşündükleri kişileri kaçırıp öldürmekteydi. Bu kanlı dönemdeki ölü sayısının 7.000 ile 30.000 kişi arasında olduğu tahmin edilmektedir.[4][5] Bununla birlikte baskı altına alınan veya işkence gören sendikacılar, öğrenciler, gazeteciler ve Marksistler ve Peronistlerle birlikte bu sayının 150.000 - 250.000 arasında olduğu belirtilmektedir.[6] Öldürülen ya da kaçırılan kişilerin aileleri çocuklarını bulmak için on yıllarca süren mücadeleler vermişlerdir.[7]

Bu döneme dair devlet kademesinden ilk özeleştiri Aralık 1985'te, Genelkurmay Başkanı Teodoro Waldner tarafından subayların serbest bırakılması sırasında Askeri Kolej'de Cumhurbaşkanı Raúl Alfonsín'in varlığı sırasında yapıldı. Waldner'in öz eleştirisi, ulusal yaşamın çeşitli sektörleri tarafından övgüyle karşılandı. Bu dönemden sonra Arjantin mahkemeleri yaşananlardan sorumlu kişileri insanlığa karşı suç ve devlet terörizmi kapsamında yargıladı.[8][9]

Mart 2016'da Vatikan yönetimi, Kirli Savaş'a dair gizli olan arşivlerini açma kararı vermiştir.[10]

Kavramsallaştırma

Günümüzde tarihsel anma müzesi olarak kullanılan Deniz Kuvvetleri Okulu. Kirli Savaş döneminde muhalifler burada tutulup sistematik olarak işkenceden geçirilip öldürülmekteydi.

Günümüzde Arjantin devleti bu dönem yaşananları devlet terörizmi olarak kavramsallaştırmıştır. Arjantin Eğitim ve Spor Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde 1930 ve 1983 yılları arasında Arjantin altı darbe yaşandığı, ancak "devlet terörü" ifadesinin yalnızca sonuncuyu, yani bu dönemde yaşananları ifade etmek için kullanıldığı yazılıdır. Bakanlığın sayfasında bu dönem yaşananların devlet terörizmi olduğuna aşağıdaki gerekçeler sunulmuştur;[11][12]


Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Pensar la dictadura: terrorismo de Estado en Argentina" (PDF) (İspanyolca). Educacionymemoria.educ.ar. 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. 
  2. ^ Krause, Otto. Argentina 1976-1983. El Terrorismo de Estado (İspanyolca). Instrucción Cívica. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. 
  3. ^ Bayer, Osvaldo; Borón, Atilio; Gambina, Julio (2010). «Apuntes sobre su historia y sus consecuencias. Conclusiones». El Terrorismo de Estado en la Argentina. Espacio Memoria. s. 217. ISBN 978-987-23578-7-0. «(...) si bien durante la última Dictadura militar el Terrorismo de Estado llegó extremos nunca vistos, sus raíces se hunden profundamente en nuestra historia.»
  4. ^ Videla admitió la muerte y desaparición de "7 u 8 mil personas 18 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca), 13 Nisan 2012, Erişim tarihi: 29 Kasım 2015.
  5. ^ Fernández Meijide calificó de “mentira” la cifra de 30 mil desaparecidos 20 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İspanyolca) 3 Ağustos 2009, Erişim tarihi: 29 Kasım 2015.
  6. ^ Stockwell, J. Reframing the Transitional Justice Paradigm: Women's Affective Memories in Post-Dictatorial Argentina, (İngilizce) Springer Science & Business Media, 2014, vol. 10, s.18.
  7. ^ Chomsky, Noam Chomsky ile barış yolculuğu, Duvar dergisi, Mart-Nisan 2013, s. 4.
  8. ^ "Resolución del Juzgado Federal Nº 1 de Bahía Blanca por la que se sistematiza la organización naval en los llamados "vuelos de la muerte" y disponiendo inspección ocular" (İspanyolca). Derechos.org. 14 Şubat 2012. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. 
  9. ^ Fraga, Rosendo. "Argentina: la autocritica y la reconciliación" (İspanyolca). Ladecadadel70.com.ar. 28 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2019. 
  10. ^ Vatikan, Kirli Savaş'ın arşivini açıyor 24 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sputniknews, 21 Mart 2016, Erişim tarihi: 21 Mart 2016.
  11. ^ "¿Qué fue el terrorismo de Estado?" (İspanyolca). Programa Educación y Memoria. 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. 
  12. ^ Programa Educación y Memoria. «¿Qué fue el terrorismo de Estado?». Archivado desde el original el 21 de diciembre de 2016. Consultado el 19 de octubre de 2016.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires</span> Arjantinin başkenti ve en büyük şehri

Buenos Aires, resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır. "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Lionel Scaloni</span> Arjantinli futbolcu ve teknik direktör

Lionel Sebastián Scaloni, Arjantinli teknik direktör ve eski millî futbolcudur. Çok yönlü bir oyuncu olan Scaloni, sağ bek ya da sağ orta saha olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Santiago Carrillo</span>

Santiago Carrillo, 1960 ve 1982 yılları arası İspanyol Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak görev yapmış olan İspanyol politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'da LGBT hakları</span>

Amerika kıtasındaki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları oldukça karışıktır. Britanya, Fransa, İspanya ve Portekiz'den gelen kolonistler, Amerika'nın birçok yerine Hristiyanlığı getirdiler. Özellikle Roma Katolik Kilisesi ile İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi eşcinsel ilişkilerin yasalaşmasına karşıyken bunu Ortodoks Kilisesi Metodist Kilisesi, ile Amerika Reform Kilisesi Amerikan Baptist Kilisesi gibi Protestan kiliseleri ve Evanjelik Müttefikliği gibi Muhafazakâr Evanjelik organizasyonları izler.

Meksika, 31 eyalet ve 1 federal bölge olmak üzere 32 üst idari birime ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">María Onetto</span> Arjantinli oyuncu

María Onetto, Arjantinli sinema ve dizi oyuncusu.

Meksika devlet başkanı, ülkedeki yürütme erkini kontrol eden devlet başkanlığı makamında bulunan kişidir. Tarih boyunca farklı yönetim şekilleri benimsense de yürütme gücü her daim devlet başkanlığı makamında olmuştur. Buna ek olarak iki farklı dönemde ülkede anayasal monarşi uygulanmış ve bu dönemlerde yürütme yetkisi imparatora verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin sineması</span>

Arjantin sineması, Arjantin'deki film endüstrisine dayanmaktadır. Arjantin sineması, Arjantin ulusunda veya Arjantinli film yapımcıları tarafından yurt dışında yapılan film ve yaratıcı film sanatını da içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eduardo A. Roca</span> Arjantinli avukat

Eduardo Alejandro Roca, Arjantinli hukukçu, akademisyen ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">CONCACAF Altın Kupa şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

CONCACAF tarafından düzenlenen CONCACAF Altın Kupa, 1963-1989 yılları arasında CONCACAF Şampiyonası adıyla gerçekleştirilirken 1993'te itibaren günümüzdeki adıyla anılır.

Miguel Mejía Barón, Meksikalı futbolcu ve teknik direktördür. Defans pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmaktadır. Tigres UANL teknik direktörü Ricardo Ferretti'nin yardımcı antrenörü görevinde bulunmaktadır.

Yoshio olarak bilinen Gustavo Nakatani Ávila, en büyük hitleri 70 ve 80'lerde olan Meksikalı şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin'de COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgınının Arjantin'e yayıldığı 3 Mart 2020'de doğrulandı.

Billboard Argentina Hot 100, Billboard ve Billboard Arjantin dergileri tarafından haftalık olarak yayınlanan, Arjantin müzik endüstrisi standart müzik listedir. Arjantin'deki en popüler şarkıları sıralar ve bunun yanı sıra YouTube, Spotify ve Apple Music gibi önde gelen müzik hizmetlerinde yerel akış etkinliğinin yanı sıra ulusal radyo yayını ve çeşitli şarkılarda yer alan şarkıların çalınmasını harmanlayan bir formül kullanılarak derlenmiştir. Akış verileri Nielsen Music tarafından sağlanırken, radyo ve TV ölçümü, BMAT / Vericast tarafından sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci</span>

Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci 1976-1983 dönemi arasında Arjantin devletini yöneten askerî diktatörlük dönemini anlatır. Rejimin temeli 24 Mart 1976 tarihinde Devlet Başkanı Isabel Martínez de Perón'a karşı düzenlenen başarılı darbeyle atılır. İktidarı alan cunta, Kirli Savaş adı verilen ve sivil halka karşı çok çeşitli suçların işlendiği bir süreç başlatmıştır. Rejim 1982 yılında İngiltere'ye karşı başlattığı Falkland Savaşı'nda yenilince toplumsal muhalefet yükselişe geçmiş ve cuntacılar 1983 yılında iktidarı bırakmak durumunda kalmıştır. Takip eden demokrasi döneminde hayatta kalmış olan önde gelen darbecilerin çoğu mahkeme önüne çıkmış ve hapis cezaları almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin logosu</span>

Arjantin Logosu; turizmi teşvik etmeyi, ihracatı artırmayı, yatırımları çekmeyi ve Arjantin kültürünü yaymayı amaçlayan bir devlet ulus markalama politikası olan Marca País'in resmî logosuna atıfta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin şarabı</span>

Arjantin, dünyanın en büyük altıncı şarap üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">En unión y libertad</span> Arjantinin milli sloganı ("birlik ve özgürlük içinde")

İspanyolca: En unión y libertad Arjantin'in ulusal sloganıdır. İlk kez, İspanyol İmparatorluğu'ndan Río de la Plata Birleşik Eyaletlerinin Bağımsızlık Savaşı sırasında 1813 Genel Kongresi tarafından belirlenen eski Arjantin altın ve gümüş madeni paralarında göründü. Slogan, Fransız Devrimi'nin ideallerine bir referans olarak kabul edilir. Şuan tedavülde olan tüm Peso madeni para ve banknotlarında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Javier Milei</span> Arjantin devlet başkanı

Javier Gerardo Milei, 2023'ten bu yana Arjantin Devlet Başkanı olarak görev yapan Arjantinli bir politikacı, ekonomist ve yazardır. Siyasete girmeden önce Milei bir ekonomist olarak, ekonomi ve siyaset üzerine çok sayıda kitabın yazarı olarak ve Avusturya Okulu'nun güçlü bir savunucusu olarak farklı siyasi felsefesiyle dikkat çekmiştir. Çeşitli Arjantin yönetimlerinin mali politikalarını eleştirmiş ve hükûmet harcamalarının azaltılmasını savunmuştur.