İçeriğe atla

Kirk

İskoç bir kirk'te On Emir paneli (1706)

Kirk, "kilise" anlamına gelen İskoçça (ve eski Kuzey İngilizcesi) bir kelimedir. Genellikle İskoçya Kilisesi için özel olarak kullanılır. Birçok yer adı ve kişisel isim de bundan türetilmiştir.

Temel anlam ve etimoloji

Bir ortak isim olarak, kirk (yani 'kilise') İskoçça, İskoç İngilizcesi, Ulster-İskoççası ve bazı İngiliz lehçelerinde görülebilir.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İngilizce</span> Batı Cermen dili

İngilizce (

<span class="mw-page-title-main">Kilise (örgüt)</span> İsa Mesihe inancını kuran inançlı topluluk

Kilise, Hristiyanlıkta kendi din adamları, kendi binaları ve diğerlerinden ayrılan doktrinleri bulunan mezheplerden her birine verilen isim. Hristiyan mezhepleri Roma Katolik Kilisesi, Protestan kiliseler ve Ortodoks Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">İrlandaca</span> Irlandanın resmi dili

İrlandaca (Gaelige), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait bir dil. İrlanda'nın, Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın ve Avrupa Birliği'nin resmî dilidir. İrlandaca, Batı Avrupa'da halk dili kullanılarak yazılmış en eski edebiyata sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">James T. Kirk</span> kurgusal karakter

James Tiberius Kirk, kurgusal Uzay Yolu evreninde geçen Uzay Yolu: Orijinal Seri'nin ve onu temel alan filmlerin başrol oyuncusudur. Aktör William Shatner tarafından canlandırılmıştır. Kaptan Kirk Yıldız Gemisi Atılgan'ın kumandanıdır. Montgomery Scott'a söylediği "Işınla beni, Scotty" ifadesiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kelt dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesinin bir kolu

Kelt dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin bir koludur. Yaşayan dilleri Bretonca, Galce, İrlandaca, İskoçça, Kernevekçe ve Manksçadır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Cermen dili)</span> Kuzey Cermen dil grubuna bağlı bir dil

İskoçça, İskoçya, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti'nin Donegal bölgesinde konuşulan bir Batı Cermen dilidir. 2011 itibarıyla İskoçya'da yaklaşık 1,5 milyon kişi İskoçça konuştuğunu belirtmiştir. Kuzey İrlanda'da ise 30 bin kişi tarafından kullanılmaktadır. İskoçya ve Kuzey İrlanda'da azınlık dili olarak tanınmakla birlikte resmî statüye sahip değildir. Modern Standart İngilizce ile İskoçça, Orta İngilizcenin farklı lehçelerinden evrilmiş olup, kardeş dil olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kirk Douglas</span> Amerikalı sahne sanatçısı (1916 – 2020)

Kirk Douglas, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısıdır. Douglas, "Spartaküs" gibi 20. yüzyılın en önemli filmlerine imza atmış, önemli bir oyuncudur. oyuncu Michael Douglas'ın babasıdır.

İskoçça ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Kara Kilise</span>

Kara Kilise veya Aziz Thaddeus Manastırı, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde, Maku kentine yaklaşık 20 km mesafede bulunan bir Ermeni antik manastır.

Scottish Singles and Albums Charts, İskoçya, Birleşik Krallık'taki fiziksel ve dijital müzik satışlarını esas alarak Official Charts Company tarafından oluşturulan bir liste.

<span class="mw-page-title-main">Macbeth</span> 1032-1057 yılları arasında hüküm süren İskoçya kralı

Macbeth İskoç kralı. William Shakespeare'in Macbeth adlı oyununda da Kral Macbeth'in hayatı efsanevi bir şekilde anlatılmıştır. Efsanesi hakkında 2 film ve Giuseppe Verdinin yazdığı bir opera bestesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Aydınlanması</span> İskoçya’da 18. yüzyılda entelektüel ve bilimsel başarıların dışavurumu yoluyla karakterize edilen dönem

İskoç Aydınlanması olarak adlandırılan tarihsel dönem, İskoçya’da 18. yüzyılda entelektüel ve bilimsel başarıların dışavurumu yoluyla karakterize edilen dönemdir. 18. yüzyıl boyunca İskoçya, kilise okulları ve üniversitelerden oluşan bir ağa sahiptir. Aydınlanma kültürü temel olarak yeni kitapların detaylı incelemelerine ve St. Andrews, Glasgow, Edinburgh ve Aberdeen gibi antik üniversitelerde ve Edinburgh'daki birtakım toplanma yerlerinde günlük düzenlenen tartışmalara dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kilise Babaları</span> Hristiyanlıkta yazıları din konusunda kural olarak kabul edilen kişiler

Kilise Babaları, Hristiyanlıkta yazıları din konusunda kural olarak kabul edilen kişilere verilen isim. Bu isim resmen verilmiş bir unvan olmayıp, daha çok kullanıla kullanıla literatüre yerleşen bir tanımlamadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanadalılar</span> Kanada vatandaşları

Kanadalılar Kanada'da yaşayan ve Kanada'nın en ağır sayıda olan etkin halktır. 1534 ila 1763 yılına dek Fransız yönetiminde olup 1764 yılında İngiliz sömürgesine uğramışlardır. Günümüzde ise Kanada'da yine de Fransız bölgesi kalmıştır. Şu anki Fransız bölgesi Québecdir. Normal kökensiz Kanada'da yaşayan Kanadalı halkı ülkenin ağırlıklı olan Ontario, New Brunswick, Nova Scotia ve Québec bölgesinde vardırlar. Nüfusleri 36 milyondur.

Taçların birleşmesi, 24 Mart 1603 yılında İngiliz Kraliçesi I. Elizabeth'in ölümü ile tahtın en yakın kuzeni ve aynı zamanda İskoçya kralı olan VI. James'e geçmesi sonucunda İskoçya'nın İngiltere ve İrlanda hükümdarlığına katılarak üç krallığın tek bir monarşi altında toplanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Old Town, Edinburgh</span> İskoçyanın başkenti Edinburghun en eski bölümüne halk tarafından verilen isim

Old Town, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'un en eski bölümüne halk tarafından verilen isimdir. Alan, Orta Çağ sokak planının ve Reformasyon dönemi binalarının çoğunu korumaktadır. 18. yüzyılın Yeni şehri ile birlikte, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Loch</span>

Loch ( {{Refn|) İrlandaca, İskoç Galcesi ve İskoç dilinde bir göl veya deniz girişi için kullanılan bir kelimedir. Manksça lough, Kernevekçe logh ve Galce göl anlamına gelen llwch ile soydaş kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Cermen dili) Vikipedi</span> Vikipedinin İskoçça (Cermen dili) sürümü

İskoçça Vikipedi, Vikipedi'nin İskoçça sürümüdür. 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İskoçça Vikipedi'nin 34.471 maddesi ve 477 dosyası bulunmaktadır. İskoçça Vikipedi'nin, 112.755 kayıtlı kullanıcısı (aktif kullanıcı:76 ) ve 3 hizmetlisi vardır. İskoçça Vikipedi, 0 derinliğe sahiptir. Açıldığı günden beri 891.902 kez katkıda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Kelt dili) Vikipedi</span> Vikipedinin İskoçça (Kelt dili) sürümü

İskoçça Vikipedi, Vikipedi'nin İskoçça sürümüdür. 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İskoçça Vikipedi'nin 15.985 maddesi, 29.272 kullanıcısı ve 5 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 577.143 kez katkıda bulunulmuştur.

İskoç İngilizcesi, Eski İngilizcenin kuzey lehçelerinden türemiş, bir zamanlar İskoçya'nın bazı yörelerinde, şimdi ise özellikle orta, kuzeydoğu ve güney bölgelerinde konuşulan, İngilizceye yakın bir Cermen dilidir.