İçeriğe atla

Kirill

Patrik Hazretleri
Kirill
Moskova'nın ve Tüm Rusya'nın Patriği
KiliseRus Ortodoks Kilisesi
Piskoposluk bölgesiMoskova
Görevlendiriliş1 Şubat 2009
Önce gelenII. Aleksi
Doğum adıVladimir Mihailoviç Gundyayev (Владимир Михайлович Гундяев)
Doğum20 Kasım 1946 (77 yaşında)
Leningrad, SSCB
Uzmanlık alanıTeoloji
İmza{{{signature_alt}}}

Kirill (Rusça: Кирилл) (doğum adı: Vladimir Mihailoviç Gundyayev, Rusça: Владимир Михайлович Гундяев), (d. 20 Kasım 1946, Leningrad) Rus Ortodoks Kilisesi patriği.

Patrik II. Aleksi'nin 5 Aralık 2008 tarihinde ölümü üzerine Siviller ve Din Adamlarından Oluşan Genişletilmiş Konsülde yapılan seçimde toplam 677 oydan 508'ini alarak Rus Ortodoks Kilisesi'nin 16. patriği seçildi.[1]

Eserleri

  • Özgürlük ve Sorumluluk: Uyum Arayışları,İnsan Hakları ve İnsan Haysiyeti

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

Önce gelen:
II. Aleksi
Rus Ortodoks Kilisesi Patriği
2009 - günümüz
Sonra gelen:
-

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Süryani Ortodoks Kilisesi</span> Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi

Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler’in çoğu bu mezhebe üyedir.

Patrik, Ortodoks Kilisesileri, Oriental Ortodoks Kiliseleri, Süryani Kilisesi ve diğer Doğu Kiliseleri'nde kilisenin başında bulunan en yüksek rütbeli piskopos.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">I. Bartholomeos</span> Ekümenik Patrik ve Konstantinopolis Başpiskoposu

I. Bartholomeos doğum adıyla Dimitris Arhondonis, Türk din adamı, mevcut İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposudur.

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

Patrik V. Maksimos,, 1946 ile 1948 yılları arasında İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde 267'inci patrik olarak görev yaptı. Kamuoyunda solcu eğilimleri olduğu ve Rus Ortodoks Kilisesi ile sıkı ilişkiler içinde olduğu gerekçeleriyle Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye üzerinden baskısına maruz kaldı. 1948 yılında sağlık sorunlarını sebep göstererek görevinden istifa etti. Yerine ABD'den gelen I. Athenagoras patrik oldu.

<span class="mw-page-title-main">Oryantal Ortodoksluk</span> Doğu Hristiyanlık dalı

Oryantal Ortodoksluk Birinci İznik Konsili, Birinci Konstantinopolis Konsili ve Birinci Efes Konsili'nden oluşan ilk üç ekümenik konsili tanıyan Ortodoks Doğu Hristiyan inancı. Dünya çapında yaklaşık 84 milyon inananı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lipovanlar</span>

Lipovanlar veya Lippovanlar, Rus kökenli ve "Eski İnanış"a sahip, Moldova Prensliği döneminde Rus Ortodoks Kilisesi'ne muhaliflerin 18. yüzyılda göç etmesi sonucu Dobruca ve Muntenya'nın doğu bölgelerine yerleşmiş bir halk. 2002 Rumen nüfus sayımına göre, Dobruca'da yaşayan 21.623, Romanya'da yaşayan 35.791 Lipovan (Lippovan) vardır.

<span class="mw-page-title-main">Eski İnananlar</span> 1650lerde Rus Ortodoks Kilisesi içerisinde yaşanan tartışmalar sonucunda ayrılan bir inanç hizbi

Eski İnananlar, Rus Ortodoks Kilisesi tarihinin Eski İnananları ya da Eski Ritüelcileri, 1652 ve 1666 arasında Moskova Patriği Nikon tarafından yapılan kilise reformlarına karşı protesto olarak resmi Rus Ortodoks Kilisesi'nden 1666 sonrasında ayrılan topluluk. Eski İnananlar Rus Ortodoks Kilisesi'nin bu reformlarından önceki dini uygulamalarını devam ettirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Belostoklu Gavrîl</span>

Belostoklu Gavrîl Rus Ortodoks Kilisesi tarafından tâziz edilen bir çocuk azizdir. Kaybolma ve ölüm sebebi, geleneğe göre, bir Yahudi'nin hamursuz bayramında kanlı börek yapmak için çocuğu, kanını akıtarak öldürmesidir. Dînî anma günü 20 Nîsan ilâ 3 Mayıs aralığında ifâ edilir.

III. Parthenios, II. Joannicius'ın yerine Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 202. patriği oldu.

<span class="mw-page-title-main">I. Fyodor</span>

I. Fyodor (Teodor) İvanoviç veya Fyodor I. İoanoviç ; 31 Mayıs 1557 – 16 veya 17 Ocak 1598), Zangoç Fyodor olarak da anılan, 1584–1598 yılları arasında hüküm sürmüş, Rurik hanedanına mensup son Rus çarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Ortodoks Katedrali</span> Havana, Kübadaki bir Rus Ortodoks katedralı

Kazan Ortodoks Katedrali, tarihi Havana, Küba kentinde bulunan bir olan Rus Ortodoks katedralı. San Pedro Ave. ve Santa Clara köşesinde, Eski Havana'da Havana Limanı'nın kıyısında inşa edildi.Rus Ortodoks Kilisesi'nin yetkisi altında dır.

<span class="mw-page-title-main">Mikâil Arhangel Kilisesi</span>

Mikâil Arhangel Kilisesi, Donanma Kilisesi olarak da bilinir, Azerbaycan Bakü şehir merkezinde yer alan Zargarpalan Caddesi'nde bulunan bir Rus Ortodoks kilisesi. Aziz Mikâil'e adanmıştır. Kilisenin piskoposu Mefodi Efendiyev'dir; onun dışında kilisenin üç papazı ve bir diyakozu da var.

Rus Ortodoksluğu, Doğu Ortodoks Hristiyanlığının daha büyük cemaati içinde yer alan ve ayinleri geleneksel olarak Kilise Slavcası dilinde yapılan veya yapılmış olan çeşitli Kiliselerin bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nikon (Moskova Patriği)</span>

Nikon, doğum adı Nikita Minin, 1652'den 1666'ya kadar hizmet veren Rus Ortodoks Kilisesi'nin yedinci Moskova ve Tüm Rusya Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Moskova ve Tüm Rusya patriği</span>

Moskova ve Tüm Rusya patriği, Rus Ortodoks Kilisesi'nin patriğidir. Genellikle ondan önce "Kutsal Hazretleri" saygı ifadesi gelir. Moskova Piskoposluğu'nun sıradan bir üyesi olarak, makam sahibinin doğrudan kanonik yetki alanı yalnızca Moskova'yı kapsamakla birlikte patrik olarak makam sahibi, Rus Ortodoks Kilisesi tüzüğünde belirtildiği gibi, kilise çapında bir dizi idari yetkiye de sahiptir.