İçeriğe atla

Kiri-Jolith

Kiri-Jolith, Margaret Weis ve Tracy Hickman ikilisinin yazdığı Ejderha Mızrağı evrenindeki hayali karakterlerden biridir. "Adeletin Kılıcı" ya da "Cennetin Bizonu" olarak da bilinmektedir.

Tanrılık vasfı

O gücün büyümesini ruhların bir bütün olarak büyümesiyle olacağına inanır. Kötüleri yenmek için çalışan bütün asker ve savaşçıların tanrısıdır. Kiri-Jolith cesaret ve kahramanlığı barış zamanında ödüllendirir. Savaşı seven bir tanrı olmamasına rağmen bütünlüğün bozulması tehlikesi olduğunda savaşı destekler.

O, Solamnia Şövalyeleri arasında Kılıç Tarikatının tanrısıdır.

Sembolleri ve isimleri

Kiri-Jolith'in diğer isimleri, Corij (Ergoth İmparatorluğu Halkında), Bıçak Kijo (Thorbardin Cüceleri arasında), Jolith (Kharolis/Tarsis halkı arasında), Savaşçı Qu'an (Uigan halkı arasında), İmparator (Mithas Minatorları arasında).

Onun sembolleri "bizon bonuzu" ya da "boynuzlu savaş baltası"dır. Krynn'de gökyüzünün açık olarak göründüğü gecelerde Bizon başı olarak isimlendirilen yıldız takımı olarak da görülebilinir. O Paladine ve Mishakal'ın çocuğudur. Avatar'ı büyük bir savaş baltasına sahip dev bir minatordur.

Ayrıca bakınız

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ejderha Mızrağı Tanrıları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaos
 
Büyük Tanrı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paladine
 
Mishakal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gilean
 
 
 
 
 
 
Takhisis
 
Sargonnas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Branchala
 
 
 
Majere
 
 
Reorx
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morgion
 
 
Chemosh
 
 
 
Hiddukel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Shinare
 
Sirrion
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chislev
 
Zivilyn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kiri-Jolith
 
Habbakuk
 
Solinari
 
Mina
 
Lunitari
 
 
 
 
 
Nuitari
 
Zeboim


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Işın kılıcı</span> Yıldız Savaşları serisindeki kurgusal silah türü

Işın kılıcı, Yıldız Savaşları filmlerindeki Jediların ve Sith'lerin temel silahıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstefe</span> Yunanistanın Orta bölgesi, Böotya ilçesi, İstefe belediyesine bağlı kent

İstefe veya İstefa, Antik Yunanistan'da kurulan bir şehir devletidir. Atina'nın kuzeybatısındaki Böotya bölgesinde bulunmaktaydı. Tebai, Doğu Yunanistanda, Böotia'nın ortasında verimli bir yerde kurulmuştur. Tebai'nin ilk zamanlarına ait bilgiler efsanelere dayanır. Şehrin kuvvetli surlarla çevrili oluşu, buranın Böotia'nın merkezi olmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">İndra</span>

Indra Hinduizm'de havanın ve savaşın tanrısı, Cennet veya Swargaloka'nın Tanrısıdır. Hint-dışı geleneklerde de yer alan önemli bir figürdür. Hint mitolojisinin en eski ve en büyük tanrısıdır. Hintlerin en önemli dini kaynakları olan Vedalardan Rigveda ilahilerinin dörtte biri ona sunulmuştur. Başka hiçbir tanrıya bu kadar ilahi sunulmamıştır. 1028 ilahiden oluşan Rigveda'nın 250 ilahisi ona sunulmuştur. Ari ulusunun savaşçı tanrısıdır. Elinde yere doğru çarptığı vacra (şimşek) vardır. Bu silahı sanatçı Tanrı Tvashtri yapmıştır. Ellerinde ok, yay, ankuşa denilen bir kanca, deniz kabuğu ve ağ tutar. Tüm vücudunda bin göz vardır. Bu yüzden ona Sahasrasha denilir. Binek hayvanı dört hortumlu beyaz bir fil olan Airavata veya beyaz bir at olan Uççaişravas'tır. Karısı İndrani'dir ve oğlu Cayanta'dır. İndra'nın Vritra (kuraklık) ile savaşı: Vritra adındaki yılan dünyanın yedi nehrini yutar ve onları büyük dağında hapseder. İndra şimşeğini kullanarak suları tutmakta olan Vritra'yı yok edip dağları delerek, suları serbest bırakır.

Ronin, 12-19. yüzyıl Japonya'sında efendisiz kalmış savaşçı (samuray) aristokratlar. Kelime anlamına bakıldığında ro+nin Japoncada "dalga+adam" anlamına gelir ve muhtemelen oradan oraya başsız bir şekilde savrulmaları kastedilir. Roninler genellikle asi ve huzur bozucu kimselerdi.

<span class="mw-page-title-main">Paladine</span>

Paladine, Margaret Weis ve Tracy Hickman ikilisinin yazdığı Ejderha Mızrağı evrenindeki hayali karakterlerden biri ve üçlemenin başkahramanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Takhisis</span>

Takhisis, Ejderha Mızrağı evrenindeki hayali karakterlerden biridir. O Krynn dünyasının kötülük tanrıçasıdır. O kötülüğün ana tanrıçası ve karanlık pantheonun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mishakal</span>

Mishakal; Margaret Weis ve Tracy Hickman tarafından yazılmış kitap serisi Ejderha Mızrağı Destanında ki hayali karakterlerden biridir. Mishakal, tüm ışık ve tarafsızlık panteonu tarafından sevilir ve kendisine saygı duyulur.

<span class="mw-page-title-main">Aztek dini</span>

Aztek mitolojisi veya Aztek dini, Tolteklerin çöküşünün ardından 13-16. yüzyıllar arasında Meksika Vadisi'nde önemli bir uygarlık olarak ortaya çıkan Aztekler tarafından geliştirilmiş bir inanç, efsane ve gelenekler bütünüdür. 100'den fazla tanrısıyla çok tanrılı pantheona sahip sahip Aztek dini, gerek kendisinden eski gerekse kendisiyle eş zamanlı olarak aynı coğrafi bölgede ortaya çıkmış inançlar, mitler, kültürel ve kozmik imgelerden yoğun oranda etkilenmiştir. Ayrıca Aztek dini çok önemli ve sıkı bir mistik karaktere sahiptir ve liturjik açıdan çok gelişmiştir. Seremoniler ve ritüeller büyük bir titizlikle, belirli takvimleri çok sıkı bir şekilde takip ederek gerçekleştirilir ve dinî olduğu kadar siyasi ve toplumsal açıdan da önem arz ederdi. Ayrıca uzun yıllar boyunca kurgu eserlerinde yer almış antik ritüellerde insan kurban edilmesi anlayışı da Aztek inancında yer etmiş, ritüellerde gerçekten insan kurban edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav mitolojisi</span> İskandinav kültürü, dinleri

Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Astarte</span>

Astarte, batı samilerde yer alan bereket ve verimlilik tanrıçası. Astarte'nin köken ve fonksiyon olarak İştar'dan geldiği düşünülmektedir. Babil mitolojisinde Salambo olarak anılır.

Cermen tanrıları, temel olarak Aesir ve Vanir olarak iki başlıkta görünseler de Dev'lerin de zaman zaman bu gruplara dâhil olmasıyla ayrım tam olarak netlik kazanmaz. Yine de genel olarak kabul gören düşünce Aesir'in savaş, Vanir'in ise bereket tanrılarından oluşmuş topluluklar olduğu yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Æsir</span>

Aesir ; İskandinav mitolojisinde başlıca tanrı topluluğunun genel adı. Diğer topluluğun adı Vanir'dir ve Odin'le birlikte ölümlü insanların hayatlarını yönetirler. Asgard'da yaşarlar. Tanrılar güçlü, güzel ve normal insanlardan daha iridirler. İnsanlardan uzun yaşarlar ama ölümsüz değillerdir. Her tanrı değişik alanlarda bilgiye sahiptir. İyi, sıcakkanlı ve yardımseverdirler. Asgard'da çok uzun süreden beri yaşayan Vanir'ler de Æsir tanrıları arasında sayılırlar.

Zindanlar ve Ejderhalar rol yapma oyununda Outer Plane; tanrıların, meleklerin ve şeytanların ikamet ettiği, cennet ve cehennemin olduğu yerdir. Her Outer Plane'e aligmentleri şekil verir.

<i>Samuray Jack</i> Çizgi dizi

Samurai Jack, 4 Emmy Ödülü kazanmış Amerikan animasyon çizgi dizisidir. Yapımcısı animatör Genndy Tartakovsky'dir. Cartoon Network kanalında 2001-2004 tarihleri arasında yayınlanmıştır. Jack'in kullandığı sihirli bir kılıç vardır ve Aku'yu yok edebilecek tek şey odur. Türkçe seslendirmede Jack karakterini Cem Kurtoğlu, Aku karakterini ise Fatih Özacun seslendirmiştir.

Tempus Unutulmuş Diyarlarda savaş tanrısıdır. İsimlerinden diğerleri Savaş Lordu veya Düşmanın Çekici'dir. Ona inanlar savaşı sevenler ve savaştan uzak duramayan kişilerdir. İnananları Tempus yanlarında olduğu sürece, yenilmeyeceklerini düşünürler. Sıkıntılar Zamanında Avatar'ının 3.5 metre boyunda bir insan olduğu anlatılır. Savaş tanrısı,Unutulmuş Diyarlar'ı kaderini etkileyecek önemli savaşlarda bir ordunun yanında savaşa katılır. Savaşta eğer siyah atını sürüyorsa bu ordunun yenileceğini gösterir fakat beyaz atını sürüyorsa bu ordunun zaferle ayrılacağının işaretidir. Tempus'un savaşçıları savaşa korkusuzca giderler. İnançlarına göre eğer savaşta ölürlerse, savaşarak öldükleri için Tempus onları yanında yer verir. Tempus'un cesur ve korkusuz olanları ödüllendirdiğine inanılır. Kontrol sahibi olduğu alanlar savaş ve savaşçılardır. Tempus'un sembolü ise kan kırmızısı bir kalkanın üzerine işlenmiş etrafı alevlerle çevrili bir gümüş kılıçtır.

Solamnia Şövalyeleri, Ejderha Mızrağı evreninde kurulmuş bir tarikattır. Onlar hayatlarını şövalyelik onuru ve iyilik güçlerine adamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Habbakuk</span>

Habbakuk, Margaret Weis ve Tracy Hickman ikilisinin yazdığı Ejderha Mızrağı evrenindeki hayali karakterlerden biridir.

Claymore, Norihiro Yagi tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Haziran 2001-Ekim 2014 tarihleri arasında Shueisha'nın önce Monthly Shōnen Jump, sonra Weekly Shōnen Jump ve son olarak Jump Square dergisinde 27 tankōbon cilt halinde yayınlandı. Madhouse tarafından hazırlanan bir anime televizyon serisi uyarlaması Nisan-Eylül 2007 tarihleri arasında yayınlandı. Seri, İnsan bağırsağıyla beslenen yoma denen yaratıkları ve onlarla savaşmak için üretilen Claymore isimli savaşçıları konu alır.

<i>Tarkan</i> (film) Tarkan serisinin ilk filmi (1969)

Tarkan ya da Tarkan: Mars'ın Kılıcı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Mars'ın Kılıcı isimli çizgi romandan uyarlanan 1969 yapımı fantastik Türk filmi. Tunç Başaran tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın Mars'ın Kılıcı adındaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ilk filmi olan bu filmde devam filmlerinde de olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.