İçeriğe atla

Kirbulah Muharebesi

Kirbulah Muharebesi
Tarih28 Temmuz 1751
Bölge
Kirbulah, Erivan yakınları, günümüzde Ermenistan
Sonuç Kesin Gürcü zaferi
Taraflar
 Kaheti Krallığı Azad Han'ın ordusu
Komutanlar ve liderler
 Kaheti Krallığı II. Erekle Azad Han Afgan
Muhammed Han†
Güçler
3.000[1] 18.000[2][3]
Kayıplar
bilinmiyor ağır; birçoğu öldü veya esir alındı


Kirbulah Muharebesi ya da Kirhbulah Muharebesi (Gürcüce:ყირხბულახის ბრძოლა) 1751 yılında II. Erekle komutasındaki Gürcü ordusu ve Azad Han'ın ordusu arasında Kirbulah kasabasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe Azad Han'ın avantajı ile başlamasına rağmen II. Erekle'nin başarılı önderliği ile Gürcüler düşmanı bozguna uğratmışlardır.

Arka plan

Tebriz Hanı Azad-Han Afgan, Nadir Şah döneminde anayurdundan çok uzakta olan Batı İran'a ulaşmıştı. Nadir Şah'ın ölümünün ardından bağımsız bir hana dönüştü ve aynı zamanda hakimiyetini yaymak için İran tahtına talip oldu. Gürcülerin Hacı Çelebi Han'a karşı yenilgisinden faydalanarak Gürcistan tarafından daha önce serbest bırakılmış Muhammed Han'ı ordusunun başına geçirdi ve Erivan'ın kuşatılmasını emretti. Erekle çabucak küçük bir ordu topladı ve Erivan kuşatmasını kırmak için harekete geçti. Bunu haber alan Azad-Han halihazırda harebe halindeki şehrin kuşatmasını kaldırdı. Papua Orbeliani'nin aktardığına göre :


Kral Erekle askerlerine şehirdeki açlıkla mücadele etmek için mahsulleri toplamayı ve Kirhbulahi (bazı kaynaklarda Kirbulahi) köyü yakınlarındaki dar geçitte savunma istihkamı kurmalarını emretti. Bu sırada Azad-Han 18.000 kişilik güçlü bir ordu toplamayı başarabilmişti. 28 Temmuz 1751'de Erekle'nin savunma hattına saldırıya geçti.[4][5]

Muharebe

Muharebe düşmanın Gürcülerin sol kanadını geri itmesi sayesinde Azad-Han'ın avantajı ile başladı. Kral II. Erekle süvarilerine dar geçitte daha iyi hareket edebilmeleri için atlarından inmelerini ve tüfekçilerine işaret verene kadar ateş etmemelerini emretti. Gürcüler sahte bir şekilde kuşatıldığında Erekle, Azad-Han'ın ordusunun merkezinde topyekün hücum emri verdi ilk ateşte Muhammed Han aniden öldürüldü. Gürcüler düşman ordusundaki kargaşayı kullanarak sert bir karşı saldırı ile Han'ın kuşatmasını kırdılar. Kral Erekle adamlarına kaçan düşmanı takip etmelerini emretti. Gürcü ordusu 30 kilometre boyunca düşmanı takip etti ve birçoğunu yol boyunca öldürdü ve esir aldı.[4][5]

Muharebe sonrası

Kirbulah'ta kazanılan zaferin yankıları bütün komşu Kafkas hanlıklarında duyuldu. Hain şehir-devletleri yeniden Gürcü otoritesi altına girerken Azad-Han kuzey batısındaki komşusu Gürcü devletine saygıyla barışçıl bir politikayı benimsedi. Kral Erekle şimdi Hacı Çelebi Han ile yapılan bir önceki muharebenin kayıplarına ve aynı zamanda Dağıstan kabilelerinin akınlarını önlemeye odaklanabilir ve istikrarsız iç politikaya bir son vermekle ilgilenebilirdi.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ Georgian Military Leaders: Heraclius the Second 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., L. Umikashvili, May–June, 2010
  2. ^ Prof. N. Javakhishvili, Ossetians Under the Georgian Flag, Warsaw, 2013
  3. ^ Orbeliani, Papuna. Stories of Kartli, Tbilisi, 1857.
  4. ^ a b c d Miqiashvili, Lela. Military Politics of Heralius the Second, Ivane Javakhishvili History and Ethnology Institute, Tbilisi, 2008, pg 22.
  5. ^ a b c S. Khantadze, Georgian Soviet Enciclopedia, Part X, pg. 653, Tbilisi, 1986.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Haçova Muharebesi</span>

Haçova Meydan Muharebesi, 24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Prensliği kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Muharebesi</span> Osmanlı Devleti ile Timurlu İmparatorluğu arasında 1402 yılında yaşanan meydan muharebesi

Ankara Muharebesi, farklı kaynaklara göre 20 veya 28 Temmuz 1402'de Ankara'nın kuzeydoğusundaki Çubuk Ovası'nda, Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebedir. Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan muharebe sonrasında, Osmanlı Padişahı I. Bayezid Timurlulara esir düşmüş ve devlet, Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık hükümdarsız bir döneme girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zend Hanedanı</span> 18. yüzyılda İran bölgesinde kurulmuş bir İran hanedanı

Zend Hanedanı, 1750-1794 yılları arasında İran dolaylarında hüküm sürmüş İran devletidir. Hanedan, Luristan'da Nadir Şah Afşar tarafından doğu İran'a sürülmüş fakat onun ölümünden sonra tekrar geri gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">III. Vahtang</span>

III. Vahtang, Bagratlı Hanedanına mensup Gürcü Kralı. Moğol İmparatorluğu işgalinde 1302 – 1308 yılları arasında hüküm sürmüştür.

Aspindza Muharebesi, Gürcistan'da daha önceden Kartli ve Kaheti adlı iki krallığı birleştirip tek devlet hâline getiren Kral II. Erekle'nin Aspindza'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı, 20 Nisan 1770'te kesin zafer kazandığı muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Kartli-Kaheti Krallığı</span>

Kartli-Kaheti Krallığı (1762-1801) Kartli ve Kaheti krallıklarının 1762'de birleşmesiyle kurulmuş feodal devlettir. Krallık bugünkü Gürcistan'ın büyük bölümünü Türkiye'nin az bölümünü, Ermenistan'ın Kuzeyini ve Azerbaycan'ın Kuzeybatı topraklarını kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Didgori Muharebesi</span> Gürcistan Krallığı ile Büyük Selçuklu Devleti arasında gerçekleşen muharebe.

Didgori Muharebesi Gürcistan Krallığı ile Büyük Selçuklu Devleti arasında Tiflis'in 40 km batısındaki Didgori'de 12 Ağustos 1121 tarihinde gerçekleşen muharebedir. Gürcü tarihinde Didi Turkoba olarak bilinen Selçuklu akınları bu muharebe son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti Krallığı</span>

Kaheti Krallığı Doğu Gürcistan'da, Kaheti bölgesinde kurulmuş ilk başkenti Gremi ve daha sonra Telavi olan Geç Orta Çağ/Erken Modern Çağ monarşisiydi. 1465 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılması süreciyle ortaya çıkmış ve birkaç kısa aralıklarla 1762 yılında Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısıyla Kaheti ve komşusu Kartli Krallığı'nın birleşmesi dönemine kadar varlığını sürdürmüştür. Karışık tarihinin büyük bir kısmında Kaheti, Gürcü Krallığı'nı etki alanında tutmak için çaba gösteren bunun sonucu olarak birçok askeri çatışma ve sürgünlere yol açan Safevi Devleti'nin vasalıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kartli Krallığı</span>

Kartli Krallığı Batı Gürcistan'ın Kartli bölgesinde başkenti Tiflis olan Geç Orta Çağ / Yakın Çağ Gürcü monarşisidir. 1478 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılma süreciyle ortaya çıkmış ve Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısı sayesinde 1762 yılında komşusu Kaheti Krallığı ile birleşene dek varlığını sürdürmüştür. Bu dönemin çoğunda krallık Safevi hanedanlıklarının vasalıydı ancak belirli aralıklarla özellikle 1747 yılından sonra bağımsızlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hresili Muharebesi</span>

Hresili Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu ve Gürcü İmereti Krallığı arasında bugünkü Gürcistan'ın Hresili şehri yakınlarında yapılan muharebe. İmereti Kralı I. Solomon'un emrindeki ordu, 17 Aralık 1757'de Osmanlı ordusunu mağlup etti.

<span class="mw-page-title-main">Bahtrioni Ayaklanması</span>

Bahtrioni Ayaklanması, 1659 yılında Safevi İran'ın siyasi egemenliğine karşı Doğu Kaheti Krallığı'nda gerçekleşen bir isyandı. İsyan, Bahtrioni kalesinde meydana geldiği için savaşın adı olarak kayıt edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üç Yüz Aragvili</span>

Üç Yüz Aragvili Gürcü tarih yazımında 1795'te Krtzanisi Muharebesi'ndeki son direnişte işgalci Kaçar ordusuna karşı Tiflis'i savunan Aragvi dağlılarıdır. Gürcü Ortodoks Kilisesi 2008'de Üç Yüz Aragvili'leri ve bu savaşta hayatını kaybedenleri şehit kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">Azat Musa'nın Gürcistan seferi</span>

Azat Musa'nın Gürcistan seferi 1302'den 1303 yılına kadar sürmüştür. İstila, Azat Musa liderliğindeki bir grup Türkmen aşireti tarafından başlatılmıştı, büyük olasılıkla Pontus hinterlandındaki esas göçmen boylar olan Çepnilere bağlıydılar.

<span class="mw-page-title-main">Marabda Muharebesi</span>

Marabda Muharebesi İran Safevi ordusu ve Gürcü ordusu arasında 30 Haziran 1625 veya 1 Temmuz 1625 tarihlerinde gerçekleşen muharebedir. Bu savaş, aynı yıl İran ordusunun bozguna uğradığı Martkopi Muharebesi'nden sonra meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Seferi (1735)</span>

Kafkasya seferi - 1734-1735 yıllarını kapsayan bu sefer, Safevi-Osmanlı savaşının son büyük askeri seferiydi. Bu sefer sonucunda Safevi ordusu bir zafer kazanmış ve Kafkasya'da Safevi yönetimi yeniden kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Krtzanisi Muharebesi</span>

Krtzanisi Muharebesi Kartli-Kaheti ve İran orduları arasında 1795 yılında Tiflis yakınlarında Krtzanisi bozkırında gerçekleşen savaşdır. Ağa Muhammed Han İran'da kendi hükûmetini güçlendirdikten sonra kral II. Erekle'nin Rusya ile birliği bozmasını ve İran'a bağlanmasını istiyordu. Georgiyevsk Antlaşması'na bağlı kalan II. Erekle Rusya'dan yardım gelmesini bekliyordu. Eylül ayının başında Ağa Muhammed Han 35 bin kişilik bir orduyla Gürcistan'a doğru harekete geçti ve 8 Eylül'de Kura Nehri kıyısında kamp kurdu. Gürcistan Ağa Muhammed Han'ın bu saldırısını bekliyordu ancak II. Erekle Rusya'dan gelecek yardıma güvendiği için zamanında gerekli önlemlerin alınması başarılamadı ve hazırlıksız bir şekilde düşmanla karşılaştı. Gürcü komutanları araziyi kullanmaya ve düşmanı, fazla kuvvetleri konuşlandıramayacağı ve savaşa giremeyeceği koşullarda savaşmaya zorlamaya karar verdi.

Mirmehdi Han - 1747'den 1752'ye kadar hüküm süren İrevan Hanlığı'nın ilk hanı. Nadir Şah'ın ölümünden sonra iktidara gelmiştir. Ancak bazı kaynaklarda Nadir Şah döneminde bile İrevan hakimi olduğu yazılmaktadır. Mirmehdi Han aslen Azerbaycan Türklerinin Afşar boyunun Kasımlı tayfasındandır.