İçeriğe atla

Kiranides

Cyranides (ayrıca Kyranides veya Kiranides), Greek ilk kez 4. yüzyılda bir araya getirildi.[1] Latince ve Arapça çevirileri de mevcuttur. Bir "farrago" ve bir texte vivant,[2] aktarım karmaşıklığı nedeniyle: kısaltılmış, yeniden düzenlenmiş ve eklemeler yapılmıştır. Ortaya çıkan derleme değerli taşların, bitkilerin ve hayvanların sihirli özelliklerini ve pratik kullanımlarını kapsar ve muskaların sanal bir ansiklopedisidir;[3] ayrıca batı simya,[4] ve Yeni Ahit çalışmalarına, özellikle kelimelerin ve büyüsel-dini uygulamaların aydınlatıcı anlamlarına.[5] Tıbbi bir metin olarak Cyranides, antik çağda ve Orta Çağ'da bile yerel dili kullanması nedeniyle nispeten düşük itibar gördü ve Hipokrat veya Galenik tıp teorisi yerine lore'a güvenme.[6] [[Pseudodoxia Epidemica]'da ], Thomas Browne, Cyranidesi "Yunanca Harpocration ve muhtelif Arap yazarlarından oluşan bir koleksiyon olarak tanımladı; şeylerin uygunluğu."[7] Cyranides Orta Çağ'da "tehlikeli ve itibarsız" olarak kabul edilse de, tıbbi uzmanlığa sahip bir din adamı olan Pascalis Romanus tarafından Latinceye çevrildi. İmparator Manuel I Komnenos'un Latince tercümanıydı. 14. yüzyıl din adamı Demetrios Chloros, Coeranis olarak anılanlar da dahil olmak üzere büyülü metinleri yazıya döktüğü için yargılandı.[8]

Kaynakça

  1. ^ David Bain, "περιγίνεσθαι As a Medical Term and a Conjecture in the Cyranides", "Ethics and Retoric: Classical Essays for Donald Russell on Yetmiş Beşinci Doğum Günü (Oxford: Clarendon Press, 1995), s. 283 çevrimiçi. 18 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Christopher A. Faraone, Ancient Greek Love Magic s. 121, eseri 1. yüzyıla tarihlendirmektedir.
  2. ^ Fransızca, "yaşayan metin" olarak tanımlanmıştır; yani, birden fazla kişi tarafından sürekli olarak gözden geçirilen ve hiçbir yetkili biçimde mevcut olmayan "açık" bir belge veya metin; bkz. Wikipedia.
  3. ^ Faraone, Ancient Greek Love Magic, s. 11 ve 121 .
  4. ^ David Bain, "Μελανῖτις γῆ in the Cyranides ve İlgili Metinler: New Evidence for the Origins and Etymology of Alchemy tarihiyle ilgili materyal içerir. ," "İncil Dünyasında Sihir: Harun'un Asası'ndan Süleyman'ın Yüzüğüne" (T&T Clark International, 2003), s. 209– 210, özellikle not 64.
  5. ^ Jeffrey B. Gibson, Temptations of Jesus in Early Christian (Continuum International Publishing, 2004), s. 246 çevrimiçi; kaynak olarak James A. Kelhoffer tarafından kullanılmıştır, Vaftizci Yahya'nın Diyeti: "Çekirgeler ve Yabani Bal" in Synoptic and Patristic Interpretation (Mohr Siebeck, 2005), passim.
  6. ^ Maria Mavroudi, "Occult Science and Society in Byzantium: Reasonations for Future Research," University of California, Berkeley, s. 84, tam metin indirilebilir.[]Şablon:Dl
  7. ^ Bain'in aktardığı gibi, "Μελανῖτις γῆ," s. 208.
  8. ^ Bain, "Μελανῖτις γῆ," s. 208, not 61; Mavroudi, "Bizans'ta Okült Bilim ve Toplum", s. 84.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

İçrekçilik, batınilik ya da ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstat tarafından sadece ehil olanlara inisiyasyon yoluyla öğretilmesidir. Ezoterizm bir din veya bir inanç sistemi değildir. Çoğunlukla ezoterik (içrek) yani ezoterizm ile ilgili veya ezoterizme dair şeklinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Firavun</span> Antik Mısırda hükümdarlara verilen isim

Firavun Antik Mısır'da hükümdarlara verilen isim. "Büyük Ev, Saray" anlamını taşıyan kelime daha sonraları hükümdardan bahsetmek şeklini almıştır. Firavunlar aynı zamanda tanrı Horus'un yeryüzündeki simgesi ve beşinci hanedandan sonra da güneş tanrısı Ra'nın oğlu olarak da kabul ediliyordu.

Kökten dincilik, genellikle dinî esaslı aslî kaidelere geri dönme talebiyle kendini belli eden ve bu kaidelere katı bir biçimde bağlı olan, diğer görüşlere karşı toleranssız ve laiklik karşıtı dinî hareket veya bakış açısı. Kökten dincilik, genellikle dinî tabiattaki bir dizi kurala sıkı sıkıya bağlı, çağdaş, sosyal ve siyâsî yaşam ile ilgili üzerinde uzlaşılmış prensiplere karşı tepkisi olan inancı belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Hermetizm</span>

Hermetizm, Antik Mısır'da yaşamış bilge Hermes Trismegistus'un iddia edilen öğretilerine dayanan felsefi ve dini bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Heron</span> MS 1. yüzyıl Greko-Mısırlı matematikçi ve mühendis

İskenderiyeli Hero, memleketi İskenderiye, Roma dönemi antik Mısır'da faal olan bir Greko-Mısır matematikçi ve mühendisti. Genellikle antik çağın en büyük deneycisi olarak kabul edilir ve çalışmaları Helenistik bilimsel geleneğin temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

Hadad, Haddad, Adad ; Kenan ve eski Mezopotamya dinlerinde fırtına ve yağmur tanrısıydı. Ebla'da MÖ 2500'de "Hadda" olarak tasdik edildi. Haddad Levant'tan Amoritler tarafından Mezopotamya'ya tanıtıldı ve burada Akad tanrısı Adad olarak tanındı. Adad ve Iškur genellikle Hurri tanrısı Teshub için kullanılan sembolün aynısı olan logogram 𒀭𒅎 dIM ile yazılır. Hadad ayrıca Pidar, Rapiu, Baal-Zephon veya genellikle basitçe Ba'al olarak da adlandırılırdı, ancak bu unvan diğer tanrılar için de kullanılıyordu. Boğa, Hadad'ın sembolik hayvanıydı. Sakallı görünüyordu, "boğa boynuzlu" bir başlık takarken sık sık bir sopa ve şimşek tutuyordu. Hadad, Yunan Zeus, Roma tanrısı Jüpiter ve Hitit fırtına tanrısı Teshub ile eşitlendi.

<i>Tanrının Şehri</i>

Tanrı'nın Şehri, özgün Latince adıyla De Civitate Dei Augustinus tarafından 5. yüzyılın başlarında Latince yazılmış bir kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

Arnavutça, ait olduğu Hint-Avrupa Dil Ailesi'ne ait özellikler barındırmasına rağmen bulunduğu grup içinde yalıtılmış bir haldedir. Arnavutçanın dahil olduğu bu grupta konuşulmaya devam eden diğer diller Ermenice ve Yunancadır. Dilin kökeni hakkındaki ilk çalışmaları yapan ve Arnavutçanın Hint-Avrupa Dil Ailesi'ne mensup olduğunu kanıtlayan kişi Alman filolog Franz Bopp'dur. Arnavutçanın, eski zamanlarda Balkanlar'da konuşulan bir dil olan İlir diliyle bağlantısı olup olmadığı sıklıkla tartışılan bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Rumları</span> Bizans İmparatorluğundaki Rumlar

Bizans Rumları, Bizans Grekleri veya Bizans Yunanları, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ'da Yunanca konuşan Hristiyan Romalılardır. Onlar, Bizans İmparatorluğu, Konstantinopolis ve Küçük Asya, Yunan adaları, Kıbrıs ve güney Balkanların bazı bölgelerinin ana sakinleriydi veya en büyük azınlık ya da çoğunluğu oluşturuyorlardı, Levant ve kuzey Mısır'ın kıyı kent merkezlerinde de mevcutturlar. Tarih boyunca, Bizanslı Yunanlar, kendilerini Romalılar olarak tanımlar, ancak modern tarihçilikte "Bizanslı Yunanlar" olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">İskit dini</span> Din

İskit dini, Klasik Antik Çağ boyunca Orta Asya ve Doğu Avrupa'nın Karadeniz-Hazar stepleri içerisinde egemen olmuş antik bir halk olan İskitlerin mitolojilerini, ritüel uygulamalarını ve inançlarını kapsar. Din hakkında bilinen az şey, 5. yüzyıl Yunan tarihçisi ve etnografı Herodot'un eserine dayanır. İskit dininin, öncülü olan Proto-Hint-İran diniyle ilgili olduğu ve daha sonra gelecek Slav, Macar ve Türk mitolojilerinin yanı sıra bazı çağdaş Doğu İran ve Oset geleneklerini de etkilediği varsayılmaktadır.

Gaius Julius Hyginus, M.Ö. 64 ile M.S. 17 yılları arasında yaşamış oyun yazarıdır. Alexander Polyhistor'un öğrencisi ve Augustus'un azatlısıdır. Suetonius'un De Grammaticis'inde yazdığına göre, Augustus tarafından Palatine kütüphanesinin yöneticiliğine atanmıştır. Yine Suetonius'a göre ilerleyen yaşlarda sefalete düşmüş ve Clodius Licinus'un maddi desteği ile hayatına devam edebilmiştir.

Bithynialı Theodosius, kürenin geometrisi üzerine bir kitap olan Sphaerics 'i yazan bir Yunan astronom ve matematikçi.

İskenderiyeli Stephanus, Neo-Platonik gelenekteki felsefenin yanı sıra simya, astroloji ve astronomi üzerine de yazan bir Bizanslı filozof ve öğretmen. Mısır'ın Müslümanlar tarafından fethinden önce İskenderiye akademik geleneğinin son temsilcilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Interpretatio graeca</span>

Interpretatio graeca, diğer kültürlerin mitolojisini ve dinini yorumlamak veya anlamaya çalışmak için kullanılan bir söylemdir. Eski Yunan dini kavram ve uygulamalarını, tanrıları ve mitleri, eşdeğerlikleri ve ortak özellikleri kullanarak kendi kültürüne empoze etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Orbis Pictus</span>

Orbis Pictus veya Orbis Sensualium Pictus, Çek eğitimci John Amos Comenius tarafından yazılan ve 1658'de yayımlanan, çocuklara yönelik bir ders kitabıdır. İlk olarak Latince ve Almanca yayımlanan ve daha sonra resimlerle yaygın olarak kullanılan bu ilk çocuk ders kitabı, daha sonra birçok Avrupa dilinde yeniden yayımlandı. Devrimci kitap, hızla Avrupa'ya yayıldı ve yüzyıllar boyunca çocukların tanımlayıcı ders kitabı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bibliothiki (Sahte Apollodoros)</span>

Bibliothiki ayrıca Sahte-Apollodoros Bibliothiki'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gerardus Cremonensis</span> Latince eser veren İtalyan çevirmen ve yazar (1114-1187)

Gerardus Cremonensis, bilimsel kitapların Arapçadan Latinceye çeviren İtalyan tercümandır. Kastilya Krallığı'nda Toledo'da çalıştı ve Toledo'daki kütüphanelerden Arapça kitaplar aldı. Kitaplardan bazıları orijinal olarak Yunanca yazılmıştı ve o zamanlar Konstantinopolis'te iyi bilinmesine rağmen, Batı Avrupa'da Yunanca veya Latince olarak mevcut değildi. Gerardus Cremonensis, on ikinci yüzyılda Arapların ve eski Yunanlıların astronomi, tıp ve diğer bilimlerdeki bilgilerini Latince olarak kullanıma sunarak Batı ortaçağ Avrupa'sını canlandıran Toledo Çevirmenler Okulu arasında en önemli çevirmendir. Gerardus'un en ünlü çevirilerinden biri, Toledo'da bulunan Arapça metinlerden Batlamyus'un Almagest eseridir.