İçeriğe atla

Kiparissos Stefanos

Cyparissos Stephanos
Κυπάρισσος Στέφανος
DoğumKyparissos Stefanos
11 Mayıs 1857(1857-05-11)
Kea, Yunanistan
Ölüm27 Aralık 1917 (60 yaşında)
Atina, Yunanistan
MilliyetYunan
EğitimUlusal ve Kapodistrian Atina Üniversitesi, Paris Üniversitesi
MemleketYunanistan
Kariyeri
DalıMatematik, Cebir, Geometri
Çalıştığı kurumUlusal ve Kapodistrian Atina Üniversitesi (1884–) Atina Ulusal Teknik Üniversitesi, Yunan Askeri Akademisi, Yunan Deniz Harp Okulu
TezSur la Théorie des formes binaires et l'elimination

Cyparissos Stephanos (GrekçeΚυπάρισσος Στέφανος, ayrıca Kyparissos Stefanos olarak çevrilmiştir; 11 Mayıs 1857 Kea, Yunanistan - 27 Aralık 1917 Atina) desmik sistemler, cebirsel denklemler, cebir ve geometri ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Yunan matematikçi.

Hayatı ve Çalışmaları

Cyparissos Stefanos, Kea adasında bir öğretmen ailesinde doğdu.[1] Kardeşi Clone Stephanos, Yunanistan'da antropolojinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Cyparissos, Syros adasında babasının doğrudan gözetimi altında liseden mezun olduktan sonra Atina Üniversitesi felsefe fakültesinin matematik sınıfına girdi ve burada 1878'de 20 yaşında Matematik Felsefesi alanında doktorasını aldı. Hayatında ve bilimsel faaliyetinde önemli bir rol, Daphne'deki tesadüfi tanıdık, İngiliz matematikçi Thomas Hirst (1830-1892) tarafından oynandı. Hirst, genç Stephanos'ta hemen bir matematik dehası gördü, onu işine devam etmesi için teşvik etti, ona yardım etmeye başladı ve onun akıl hocası oldu.

Doktora derecesini 1878'de Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi'nden aldı.

Stefanos, Jean Darboux, Marie Enmont Jordan, Charles Hermite ile çalıştığı ve Sur la Theorie des Formes Binaires et sur l'Elimination (On the Theory of Binary Forms and on the Elimination)[2] teziyle matematik alanında doktorasını aldığı Paris Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etti. Üç dört yüzlü sistem (Sur les systèmes desmiques de trois tétraèdres) çalışmasında, Yunanca "desmi" (δέσμη - demet) kelimesinden gelen "desmik sistem" terimini tanıttı.

1879'da l'Société Mathématique de France'ın bir üyesi oldu.[3] 1880'lerin başında Paris'te matematik okudu ve çeşitli dergilerde çok sayıda makale yayınladı.[4]

Alman matematikçi Felix Klein, Stefanos'un çalışmalarını klasik kitabı "Yüksek Geometri"ye (4 Boyutlu Uzayda Doğrusal Geometrinin Haritalanması, Uzayda Daireler, Stefanos Pentacycle) dahil etti. Stefanos'un Klein ile işbirliği ve makalelerinin yayınlanması, Klein ve Fransız matematikçiler arasında bir bağlantı kurulmasını sağladı ve genç Yunan matematikçi, bu iki matematik okulundaki konumunu güçlendirdi. 1881'de Paris Bilimler Akademisi'nde "Kürelerin Geometrisi Üzerine" adlı çalışması hakkında bilgi verdi. Akademi'de İngiliz ve Amerikan dergilerinde yayı

Alman matematikçi Felix Klein, Stefanos'un çalışmalarını klasik kitabı "Yüksek Geometri"ye (4 Boyutlu Uzayda Doğrusal Geometrinin Haritalanması, Uzayda Daireler, Stefanos Pentacycle) dahil etti. Stefanos'un Klein ile işbirliği ve makalelerinin yayınlanması, Klein ve Fransız matematikçiler arasında bir bağlantı kurulmasını sağladı ve genç Yunan matematikçi, bu iki matematik okulundaki konumunu güçlendirdi. 1881'de Paris Bilimler Akademisi'nde "Kürelerin Geometrisi Üzerine" adlı çalışması hakkında bilgi verdi. Akademi'de İngiliz ve Amerikan dergilerinde yayınlanan geometri, cebir ve integral hesap problemleri üzerine diğer makaleler takip edildi.

Ioannis Hadzidakis'ten (1844-1921) sonra Stefanos, vektör analizine dikkat eden ikinci Yunan matematikçiydi. 1883'te Alman Mathematische Annalen dergisinde Hamilton'un Kuaterniyonları üzerine bir çalışma yayınladı. Stefanos uluslararası kabul gördü, ancak 1884'te Atina'ya dönme arzusunu dile getirdi.

Hirst, Stefanos'a tavsiye mektuplarınlanan geometri, cebir ve integral hesap problemleri üzerine diğer makaleler takip edildi.

Ioannis Hadzidakis'ten (1844-1921) sonra Stefanos, vektör analizine dikkat eden ikinci Yunan matematikçiydi. 1883'te Alman Mathematische Annalen dergisinde Hamilton'un Kuaterniyonları üzerine bir çalışma yayınladı. Stefanos uluslararası kabul gördü, ancak 1884'te Atina'ya dönme arzusunu dile getirdi.

Hirst, Stefanos'a tavsiye mektupları verdi, bu da Yunanistan Eğitim Bakanı ve kendi döneminde Fransa'da eğitim gören Başbakan Charilaos Tricoupis'i etkiledi. 1884'te fahri profesör olarak atandı. 1890'da Atina Üniversitesi'nde (National and Kapodistrian University of Athens) düzenli profesör olarak atandı ve daha sonra Atina Politeknik Üniversitesi'nde (Atina Ulusal Teknik Üniversitesi) profesör ve Evelpid Askeri Okulu ve Deniz Akademisi'ne (Yunan Deniz Kuvvetleri Akademisi) öğretmen olarak atandı. Stefanos, akademik ve bilimsel faaliyetlerinin yanı sıra, Tarım Derneği ve bir dizi Kamu Ticaret Okulunun kurucusu, Orman Dostları Derneği ve Yunan El Sanatları Derneği'nin kurucu ortağı, Öğretmenler Derneği'nin organizatörü ve başkanıydı. Ayrıca okul ders kitaplarının gözden geçirilmesi ve orta öğretim müfredatının reformu için komitelerde yer aldı.[5]

Atina Üniversitesi'nin (1837-1937) yüzüncü yıl kutlamaları sırasında Stefanos, "cebirsel denklemleri çözmede son derece zarif, cebirci ve geometri uzmanı" olarak nitelendirildi.[6]

1897'de Zürih'te, 1900'de Paris'te, 1904'te Heidelberg'de, 1908'de Roma'da ve 1912'de Cambridge'de (İngiltere) Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde davetli konuşmacı olarak yer aldı.

Çalışmaları onun uluslararası alanda tanınmasına ve sonuç olarak Avrupa ve Amerika'daki hemen hemen tüm matematiksel bilim topluluklarının bir üyesi olmasına vesile oldu.[7]

Stefanos, 26-27 Aralık 1917 gecesi öldü.

Seçilmiş Yayınları

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ "Βιογραφία" (PDF). 11 Haziran 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  2. ^ Maria Georgiadou. Constantin Carathéodory: Mathematics and Politics in Turbulent Times. s. 446. 
  3. ^ "État de la S.M.F. au commencement de l'année 1916" (PDF). Bulletin de la Société Mathématique de France. tome 44. 1916. 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  4. ^ "Stephanos, Cyparissos". Catalogue of Scientific Papers: 3rd ser. 1874–1883. ss. 491-492. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. 
  5. ^ Encyclopedia "2002", cilt. 18, s. 369, 1984'te yayınlandı.
  6. ^ Εκατονταετηρίς 1837—1937, σελ. 24
  7. ^ "Αφιέρωμα - Κυπάρισσος Στέφανος (1857-1917)" (PDF). K. Karatheodori Arkadaşlar Derneği Gazetesi. 1 Şubat 2010. ss. 2-4. 11 Haziran 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2016. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Geometri</span> matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalı

Geometri, matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalıdır. Yunanca Γεωμετρία "Geo" (yer) ve "metro" (ölçüm) birleşiminden türetilmiş bir isimdir.

Cebir sayılar teorisini, geometriyi ve analizi içine alan geniş bir matematik dalıdır. Temel matematik işlemlerinden, çember ve daire alanları bulmayı kapsayan geniş bir ilgi alanına sahiptir. Cebir, mühendislik ve eczacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kuramsal cebir, ileri matematiğin bir dalı olmakla birlikte sadece uzmanlar tarafından çalışılan bir koldur.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Yegorov</span> Rus matematikçi (1869 – 1931)

Dmitri Fedoroviç Yegorov Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Alexis Clairaut</span> Fransız matematikçi, astronom ve jeofizikçi (1713 - 1765)

Alexis Claude Clairaut, Fransız matematikçi. Jeodezi ve gök mekaniği üzerindeki çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Salih Zeki</span> Osmanlı-Türk matematik bilgini, bilim tarihçisi, astronom (1864 - 1921)

Salih Zeki Bey, Osmanlı-Türk matematik bilgini, bilim tarihçisi ve astronomdur. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yaşamış ve yaptığı çalışmalarla çağdaş bilimin Türkiye’de tanıtılmasında ve yayılmasında önemli katkılarda bulunmuştur. Yaşadığı dönemin önde gelen matematik bilginlerinden olmasının yanında; İkdam, Darüşşafaka ve İktisadiyat Gazeteleri ile Darülfünun Dergisi’ne yazdığı makaleler ile bilim hayatına sayısız katkıda bulunmuştur. Bilim tarihi açısından çok değerli konferanslar vermiş ve eserler kaleme almıştır. Bu konuda aldığı ilk çalışması, aynı zamanda bir Türk bilim adamının yurt dışında yayınladığı ilk bilim tarihi makalesi olma özelliği taşımaktadır. Ölümünden sonra da Türkiye’deki matematik araştırmalarına öncülük eden ve bilim tarihi açısından da çok değerli olan eseri Asar-ı Bakiye’yi dört cilt olarak düzenlemiştir, ancak hayattayken ilk iki cildi yayımlanmıştır. Verdiği konferanslarda Türk matematikçilerinin o dönemde henüz bilmediği Öklid dışı geometriler, sanal sayılar, sayılar teorisi gibi alanların ülkede tanıtılması sağlamıştır. Bu alandaki katkıları bununla da sınırlı kalmamış verdiği dersler, yazdığı kitaplar ve kaleme aldığı ders kitapları ile matematik dersinin, eğitimin her seviyesinde yayılmasında büyük katkı sağlamıştır. Bunun yanında astronomi, fizik, geometri, mantık gibi birçok alanda hem ders kitabı hem de özgün çok sayıda yapıt vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Hamilton (matematikçi)</span>

Sir William Rowan Hamilton MRIA İrlandalı bir matematikçi, Trinity College Dublin'de Andrews Astronomi Profesörü ve İrlanda Kraliyet Gökbilimcisiydi. Fizik için hem saf matematik hem de matematik alanında çalıştı. Optik, klasik mekanik ve cebire önemli katkılarda bulundu. Hamilton bir fizikçi olmasa da –kendisini saf bir matematikçi olarak görüyordu– çalışması fizik için, özellikle de Newton mekaniğini yeniden formüle etmesi, şimdi Hamilton mekaniği olarak adlandırılan, büyük önem taşıyordu. Bu çalışma, elektromanyetizma gibi klasik alan teorilerinin modern çalışmasının ve kuantum mekaniğinin geliştirilmesinin merkezinde olduğunu kanıtladı. Saf matematikte, en iyi kuaterniyonların mucidi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Tevfik Paşa</span>

Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa bir Osmanlı generali (Müşir) ve matematikçisi. Lineer cebir üzerine çalışmaları ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ İslam matematiği</span> yaklaşık 622 ile 1600 yılları arasında İslam medeniyeti altında korunan ve geliştirilen matematiğin bütünü

İslam'ın Altın Çağı'nda matematik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda, Yunan matematiği ve Hint matematiği üzerine inşa edilmiştir. Ondalık basamak-değer sisteminin ondalık kesirleri içerecek şekilde tam olarak geliştirilmesi, ilk sistematik cebir çalışması (Hârizmî tarafından yazılan Cebir ve Denklem Hesabı Üzerine Özet Kitap adlı eser ve geometri ve trigonometride önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Bu, "Antik Yunan matematikçilerinin zaman çizelgesi"dir..

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Élie Cartan</span> Fransız matematikçi (1869 – 1951)

Élie Joseph Cartan, ForMemRS Lie grupları, diferansiyel sistemler ve diferansiyel geometri teorisinde temel çalışmalar yapan etkili bir Fransız matematikçi. Ayrıca genel göreliliğe ve dolaylı olarak kuantum mekaniğine önemli katkılarda bulundu. Yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Leonard Lindelöf</span>

Ernst Leonard Lindelöf gerçel analiz, karmaşık analiz ve topolojiye katkıda bulunan bir Finlandiyalı matematikçi. Lindelöf uzaylarına onun adı verilmiştir. Lindelöf'ün babası, Helsinki Üniversitesi'nde matematik profesörü ve Finlandiya Matematik Derneği'nin kurucusu olan Lorenz Leonard Lindelöf, annesi ise Gabriela Krogius'du. Leonard'a ek olarak, ailenin altı çocuğu vardı: Filolog Uno, Anna Maria, Carl Arvid, Ester Elisabeth, Tyra Gabriela ve Ella Amalia. Lindelöf'ün kız kardeşi Anna Maria, Finlandiyalı cerrah Frans Ali Krogius ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Bôcher</span> Amerikalı matematikçi (1867 – 1918)

Maxime Bôcher diferansiyel denklemler, seriler ve cebir üzerine yaklaşık 100 makale yayınlayan bir Amerikalı matematikçi. Ayrıca Trigonometri ve Analitik Geometri gibi temel metinler yazdı. Bôcher teoremi, Bôcher denklemi ve Bôcher Anma Ödülü onun adını almıştır.

MacTutor Matematik Tarihi arşivi, John J. O'Connor ve Edmund F. Robertson tarafından sağlanan ve İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından barındırılan bir web sitesidir. Birçok tarihsel ve çağdaş matematikçi hakkında ayrıntılı biyografilerin yanı sıra ünlü eğriler ve Matematik tarihindeki çeşitli konular hakkında bilgiler içerir.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Wirtinger</span>

Wilhelm Wirtinger karmaşık analiz, geometri, cebir, sayılar teorisi, Lie grupları ve düğüm teorisi alanlarında çalışmış olan Avusturyalı matematikçi.