İçeriğe atla

Kiparissia Körfezi

Koordinatlar: 37°30′K 21°25′D / 37.500°K 21.417°D / 37.500; 21.417
Mora'nın batısında bulunan Kiparissia Körfezi

Kiparissia Körfezi (YunancaΚυπαρισσιακός Κόλπος; Kiparissiakos Kolpos), Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nın batısında bulunan bir körfezdir.[1] Körfez, kuzeyden Katakolo Burnu'ndan güneyde Konello Burnu'na kadar uzanmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Gatsoulis, Joyce-Ann (2006). Night+Day Athens. The Cool Cities Series from Pulse Guides. ASDavis Media Group. s. 185. ISBN 0-9766013-0-3. 
  2. ^ Purdy, John (1826). The new sailing directions for the Mediterranean sea, the Adriatic sea or Gulf of Venice, the Archipelago and Levant, the Sea of Marmara and the Black Sea. R. H. Laurie. s. 213. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa</span> kıta

Avrupa, kuzeyde Arktik Okyanusu, batıda Atlantik Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya ile çevrili bir kıtadır. Avrupa'nın Asya'dan Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Denizi, Büyük Kafkaslar, Karadeniz ve Türk Boğazlarının su yolları ile ayrıldığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fundy Körfezi</span>

Fundy Körfezi, Kuzey Amerika'nın Atlantik kıyısında, Maine Koyu'nun kuzeydoğu ucunda, Kanada'nın New Brunswick eyaletiyle Nova Scotia arasında bulunan ve küçük bir bölümü de ABD'nin Maine eyaletine dokunan bir koydur.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

<i>Caretta caretta</i> deniz kaplumbağası türü

İribaş deniz kaplumbağası ya da Caretta caretta, Caretta cinsine bağlı bir deniz kaplumbağası türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aden Körfezi</span>

Aden Körfezi, Arap Yarımadası ve Afrika Kıtası'nda Somali Yarımadası arasında bulunur. Hint Okyanusu'nun bir uzantısıdır ve Kızıldeniz ile Hint Okyanusu'nu birbirine bağlar. İçinde birçok balık ve mercan çeşidini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atropatena</span>

Atropatena veya Medya Atropatena, MÖ 4. yüzyılda çoğu bugünkü İran Azerbaycanı ve İran Kürdistanı olarak bilinen bölgede kurulmuş ve başkenti Gazaka kenti olmuş eski bir krallık. Günümüzdeki Azerbaycan'ın tarihi adı Atropatena'dan kaynaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Körfezi</span>

Alman Körfezi, Kuzey Denizi'nin güneydoğu kısmını oluştran geniş körfez. Güneyde Hollanda ve Almanya, doğuda Danimarka ve Almanya ile çevrelenmiştir. Kuzey ve batısında Dogger Bank bulunur. Körfezin güney kesimi Heligoland Körfezi olarak da adlandırılır. Körfezde Frisian ve Danimarka Wadden Denizi Adaları bulunur, bu adalar Frisia olarak da adlandırılırlar. 1946-1956 yılları arasında denizcilik terminolojisinde bölge "Heligoland" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Körfezi</span> Baja California Yarımadasını Meksika anakarasından ayıran su kütlesi

Kaliforniya Körfezi, Baja California Yarımadası'nı Meksika anakarasından ayıran su kütlesidir. Baja California, Baja California Sur, Sonora ve Sinaloa eyaletleri arasındaki yaklaşık 4000 km'lik bir kıyı şeridi ile sınırlandırılmıştır. Kaliforniya Körfezi'ne akan nehirler arasında Colorado, Fuerte, Mayo, Sinaloa, Sonora ve Yaqui bulunur. Körfezin yüzey alanı yaklaşık 160,000 km2 (62,000 mi2)'dir.

<span class="mw-page-title-main">San Juan Adaları</span>

San Juan Adaları, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinin kuzeybatısı ile Kanada'nın Vancouver Adası arasında bulunan bir takımadalardır. Adalar, yaklaşık 400 ada ve kayalıktan oluşmakta olup idari olarak ABD'nin Washington eyaletine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cape Ann</span>

Cape Ann, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinin kuzeydoğusunda Atlas Okyanusu üzerinde bulunan kayalık bir burundur. Boston'ın yaklaşık 48 km kuzeydoğusunda yer almakta olup Massachusetts Körfezi'nin kuzey sınırını oluşturmaktadır. Cape Ann, Gloucester şehri ile Essex, Manchester-by-the-Sea ve Rockport kasabalarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koro Denizi</span> Büyük Okyanusta bir deniz

Koro Denizi, Büyük Okyanus'ta Fiji takımadalarıyla çevrili, Viti Levu adası, batıda Fiji ve doğuda Lau Adaları arasındaki bir deniz. En yüksek derinliği 2.900 m (9.500 ft)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Seto İç Denizi</span>

Seto İç Denizi, Japonya'nın Honshū, Shikoku ve Kyūshū adaları arasında bulunan bir denizdir. Seto İç Denizi ile Honshū, Shikoku ve Kyūshū kıyı bölgelerini içeren bölge, Setouchi Bölgesi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bali Denizi</span> deniz

Bali Denizi, Bali adasının kuzeyinde, Endonezya'daki Kangean Adası'nın ise güneyinde bulunan bir su kütlesidir. Bali Denizi, Flores Denizi'nin güneybatı bölümünü oluşturur ve Madura Boğazı batıdan Bali Denizi'ne açılır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, 1920'den bu yana Suriye başbakanlarını listeler.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Körfezi</span>

Tunus Körfezi, Tunus'un kuzeybatısında bulunan bir körfezdir. Körfez, batıda Sidi Ali El-Mekki Burnu'ndan doğuda Resü't-Tayyib Burnu'na kadar 63 km boyunca uzanmaktadır. Tunus'un başkenti Tunus, son üç bin yılda bir dizi yerleşim yeri olduğu gibi, körfezin güneybatı ucunda yer almaktadır. Cebel Ressas, körfezin güney kenarının yaklaşık 15 km güneyinde 795 metreye yükselmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ümran</span> Suriyeli asker ve siyasetçi (1922-1972)

Tümgeneral Muhammed Ümran, üniter Baas Partisinin Askeri Komitesinin kurucu üyesi ve 8 Mart Devrimi'nden 1966 Suriye Darbesi'ne kadar Suriye siyasetinin önde gelen isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Levant Denizi</span> deniz

Levant Denizi veya Levanten Denizi Akdeniz'in doğusundaki Levant bölgesinde bulunan bir denizdir.

Vega Burnu, Rusya Federasyonuna bağlı Kara denizindeki Taymır Yarımadasının kuzey kıyısında yer alan bir burundur. Bu burun, yarımadanın kuzey ucunda, Çelyuskin Burnu'nun biraz batısında yer almaktadır. Oscar Körfezi her iki burun arasında uzanır.