İçeriğe atla

Kintrişi Millî Parkı

Koordinatlar: 41°40′55″N 42°02′20″E / 41.682°K 42.039°D / 41.682; 42.039
Kintrişi Millî Parkı
Eski adı: Kintrişi Koruma Alanı
Gürcüceკინტრიშის დაცული ლანდშაფტი
IUCN kategori II (millî park)
Georgia Nehri ve Kintrişi Eski Köprüsü
Alan türü Millî park
DevletGürcistan
Federasyon Acara
İlKobuleti Belediyesi
Koordinatları 41°40′55″N 42°02′20″E / 41.682°K 42.039°D / 41.682; 42.039
Kapladığı alan 186,84 km2
Kuruluş tarihi 2007
Kontrol kuruluşu Korunan Alanlar Ajansı
İnternet sitesi Kintrishi Protected Areas Administration

Kintrişi Millî Parkı (Gürcüceკინტრიშის დაცული ლანდშაფტი), Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde, Kobuleti Belediyesi içinde olan bir doğa koruma alanıdır. Kintrişi Nehri vadisinde yer alan park, 2007 yılında kurulmuştur.[1]

Kintrişi Koruma Alanları arasında ilk olarak 1959'da kurulan Kintrişi Milli Parkı ve Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı bulunmaktadır.[2]

Kintrişi Koruma Alanları, eşsiz flora ve faunayı ve ünlü Colchian söğüt ağaçlarını korumak için kuruldu. Arkeolojik kazılarda bu alanlarda Hristiyanlık öncesi anıtlar ortaya çıkarılmıştır.[3]

Kintrişi Koruma Alanı'ndan görünüm

İklimi

İklim ılıman iklimdir. Sıcaklık ortalama 10 °C olarak gerçekleşir. En sıcak ay ortalama 18 °C ile ağustos ve en soğuk ay ortalama -1 °C ile ocaktır.[4] Yıllık ortalama yağış miktarı 1.508 milimetredir. En yüksek yağışın görüldüğü ay 172 milimetrede aralık, en düşük yağışın görüldüğü ay 98 milimetrede nisandır.[5]

İklim diyagramı: Kintrişi Millî Parkı
OŞMNMHTAEEKA
 
 
143
 
2
-4
 
 
123
 
4
-2
 
 
154
 
10
0
 
 
98
 
16
3
 
 
106
 
20
9
 
 
113
 
23
12
 
 
111
 
22
14
 
 
102
 
23
14
 
 
131
 
20
12
 
 
106
 
17
9
 
 
149
 
10
3
 
 
172
 
3
-2
sıcaklık (°C)yağış (mm)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kintrishi in Georgia". protectedplanet.net. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Kintrishi Protected Areas Administration". apa.gov.ge. Agency of Protected Areas. 26 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2020. 
  3. ^ Kintrişi 26 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Support Programme for Protected Areas in the Caucasus - Georgia (SPPA-Georgia).
  4. ^ "NASA Earth Observations Data Set Index". NASA. 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  5. ^ "NASA Earth Observations: Rainfall (1 month - TRMM)". NASA/Tropical Rainfall Monitoring Mission. 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rostov Tabiatı Koruma Alanı</span>

Rostov Tabiatı Koruma Alanı, Avrupa'nın en büyük vahşi at sürülerine ev sahipliği yapan bir Rus zapovednik'i ve ayrıca kuşlar için sulak yaşam alanıdır. Korunan alanlar, Manıç-Gudilo Gölü'nün sularını, göldeki adaları, bozkır ve kıyı alanlarını çevreleyen beş bölüme ayrılmıştır. Koruma alanı, Rostov-na-Donu'nun yaklaşık 100 km kuzeydoğusunda, Rostov Oblastı'nın Orlovsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Uluslararası öneme sahip bir Ramsar Sulak Alanının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazbek Millî Parkı</span>

Kazbek Millî Parkı(Gürcüce: ყაზბეგის ეროვნული პარკი), Gürcistan'ın kuzeydoğusundaki Mtsheta-Mtianeti bölgesindeki Kazbek Belediyesi'nde yer alan bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Millî Parkı</span>

Gürcistan'ın doğusundaki Tuşeti Millî Parkı, 22 Nisan 2003'te Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanan sekiz yeni korunan alandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı</span>

Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kakheti bölgesi Akhmeta Belediyesi'nde, Alazani Nehri kıyısında, deniz seviyesinden 439-985 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batsara Tabiatı Koruma Alanı</span>

Batsara Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde, Alazani Nehri kıyısındaki Pankisi Gorge'da, Büyük Kafkasya'nın eteklerinde deniz seviyesinden 700-2000 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır. İlto vadisinin bir bölümünü içeren Ilto Koruma Alanı ile sınırdır.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Lagodehi Koruma Alanları</span>

Lagodehi Milli Parkı olarak da bilinen Lagodehi Koruma Alanları, Gürcistan'ın Kakheti bölgesinde yer alan bir çift korunan alandır : Lagodehi Tabiatı Koruma Alanı ve Lagodehi İdari Koruma Alanı. Toplam alanı 24.451 hektar (94,41 sq mi)'dır. Koruma alanları Gürcistan'ın kuzey doğusunda, Kafkasya'nın güney yamaçlarında, Azerbaycan ve Dağıstan sınırında bulunmaktadır. Lagodehi çeşitli nadir yerel flora ve faunayı korur. İlk olarak 1912'de Gürcistan'daki ilk doğa koruma alanı olarak Rus İmparatorluğu altında kurulmuştur. Ekolojik bölgeleri Kafkasya karışık ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Acara bölgesinde, Kobuleti Belediyesi'ndeki, Kintrişi Nehri'nin üst kesimlerinde, Tskhemvani (Tskhemlovana) ve Khino Dağları arasında deniz seviyesinden 300-2.500 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır. 1959 yılında relikt ormanı ve Shuamta'nın endemik florasını ve faunasını korumak için kurulmuştur. Kintrishi Koruma Alanları arasında Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı ve Kintrişi Milli Parkı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liahvi Tabiatı Koruma Alanı</span> Gürcistanda koruma altına alınmış doğa parkı

Liahvi Tabiatı Koruma Alanı, Tshinvali Bölgesi'nin kuzeydoğu kesiminde ve Gürcistan'ın Akhalgori Belediyesinde Büyük Kafkasya Dağları'nın güney yamacındaki tarihi Shida Kartli bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi çevredeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır. Genel olarak Patara Liahvi Vadisi'n birçok turistik faaliyet sürdürülmektedir: etnolojik, kuş gözlemciliği ve botanik.

<span class="mw-page-title-main">Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı</span>

Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'da, Abhazya'nın Sohum Bölgesi'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel amacı, çevresindeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar ova çölü</span>

Hazar ova çöl ekolojik bölgesi, kuzey bölgesindeki Volga ve Ural Nehri deltaları da dahil olmak üzere Hazar Denizi'nin kuzey ve güneydoğu kıyılarını kapsayan bir ekolojik bölgedir. Bölge nispeten düşük miktarlarda yağış almasına rağmen, yaban hayatı nehir haliçleri ve denizin kendisi tarafından desteklenmektedir. Sulak alanlar, kuş yuvalama ve göçmen dinlenme için uluslararası öneme sahip bir alandır. Ekolojik bölge Palearktik biyocoğrafik bölgesi ve Çöller ve Xeric Çalılıkları biyomundadır. 103.200 milkare (267.300 km2) bir alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı</span>

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı güney Sibirya'daki Baykal Gölü'nün kuzeybatı kıyısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Hem göl kıyısını hem de Lena Nehri'nin kaynağını korur. Koruma alanı, Baykal Gölü'nün batı kıyısında yaklaşık 120 km uzunlukta, ortalama 65 km genişlikte uzanmaktadır. Koruma alanı İrkutsk Oblastı'nın Kachugsky Rayonu'nda bulunmaktadır. Aralık 1996 itibarıyla, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte Dünya Kültürel ve Doğal Miras alanıdır ve Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir. Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı hemen güneyde olan Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte yönetilir ve ikisi birlikte Baykal Gölü çevresindeki 580 km kıyı şeridini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kopet Dağ Tabiatı Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Aşkabat ilinde yer alan bir koruma alanıdır (zapovednik).

<span class="mw-page-title-main">Kintrişi Mutlak Koruma Alanı</span>

Kintrişi Mutlak Koruma Alanı, Gürcistan'ın Acara bölgesine bağlı olan Kobuleti bölgesindeki bir sit alanıdır. Kintrişi Nehri'nin kuzeyinde, Tshemvani (Tshemlovana) köyü ve Hino Dağları'nın arasındadır. Deniz seviyesinden 300 ila 2.500 metre yükseklikte konumlanmıştır. Bölgedeki soyu tükenmek üzere olan canlıları ve endemik türleri korumak için 1959 yılında kurulmuştur. Koruma Alanı, Kintrişi Millî Parkı'na ev sahipliği yapar. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Kolşik Yağmur Ormanları ve Sulak Alanları'nın parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manolusa</span> ülkedir

Yunanistan'da bir köy olan Manolusa veya Manalusa, ülkenin orta kesiminde, ülkenin başkenti Atina'nın 300 km kuzeybatısında, Yanya vilayetinde ve Epir bölgesinde yer almaktadır. 875 rakımda bulunan Manolusa'nın, 184 nüfusu vardır.

Oğuzlar Arak Maden Suyu Türkiye'de bir kaynaktır. Oğuzlar ilçesinde yer alan Arak maden suyu Karadeniz bölgesinde yer almaktadır, Çorum iline bağlıdır. Çorum'a 35 km uzaklıktadır, ülkenin başkenti olan Ankara'nın ise 170 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Oğuzlar Arak Maden Suyu deniz seviyesinden 1,127 metre yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cebele (ilçe)</span>

Cebele, Suriye'nin Lazkiye ilinin bir ilçesidir. Ülkenin batısında, başkent Şam'ın 200 km kuzeyinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dar el Ouassaâ</span>

Dar el Ouassaâ Lübnan'da bulunur. Ülkenin doğusundaki Mohafazat Baalbek-Hermel ilinde, ülkenin başkenti Beyrut'un 70 km doğusunda bulunmaktadır.