
Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

Bükreş Antlaşması, 28 Mayıs 1812 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında bugünkü Romanya'nın Bükreş şehrinde imzalanan, 5 Temmuzda onaylanan ve 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nı sona erdiren barış antlaşmasıdır.

Demirkapı Tuna Nehri’ndeki bir boğazdır. Tarihî dönemden beri bilinen ve kullanılan meşhur bir nehir boğazıdır. Boğaz, Sırbistan ve Romanya sınır hattının bir kısmını oluşturur.

Puerto Princesa Yeraltı Nehri Milli Parkı, Filipinler'de, Palawan'daki Puerto Princesa kent merkezinin yaklaşık 80 kilometre kuzeyinde bulunan bir koruma alanıdır. Milli park, adanın batı kıyısındaki Saint Paul Dağları'nda bulunur. Kuzeyde Aziz Paul Körfezi, doğuda Babuyan Nehri ile sınırlandırılmıştır. Puerto Princesa Kent Hükûmeti, 1992 yılından beri Milli Park'ı yönetmektedir. Yer altı nehri girişine, Sabang kasabasından kısa bir yürüyüş ya da tekne yolculuğu ile ulaşılmaktadır.

Rioni veya Rion Nehri Gürcistan'ın batısındaki başlıca nehirdir. Raça bölgesindeki Kafkas Dağları'ndan doğan nehir, Poti şehrinin kuzeyinden geçerek batıya doğru ilerler ve Karadeniz'e akar. Bir zamanlar Kolhis'in antik kentlerinden olan Kutaisi şehri, nehrin yanına kurulmuştur.

Rize ilinde irili ufaklı pek çok akarsu vardır. Bu bölgedeki akarsular oldukça kısadır; yüksek yerlerden doğar ve hızlı bir akışa sahiptir. Çoğu ana bir akarsuda toplandıktan sonra Karadeniz'e dökülür. Bu akarsular arasında en uzun olanı, 78.4 kilometre uzunluğuyla İyidere Deresi, beslenme alanı en geniş olan ise Fırtına Deresi'dir.

Enguri Batı Gürcistan'daki bir nehirdir. 213 kilometre uzunluğundaki nehrin kaynağı, Raça bölgesi yakınlarındaki Kuzeydoğu Svaneti'dir. Nehir, bölgeye hidroelektrik enerji sağlamada önemli bir rol oynar.

Hobi veya Hori veya Hobistskali (ხობისწყალი) Gürcistan'daki bir nehirdir. Nehir, Kolhis Ovasından geçerek Karadeniz'e akar. Hobi ve Çhorotsku kentleri Hobi nehrinin kenarlarına konumlanmıştır. Nehirdeki su bazı bölgelerde sulama amacıyla kullanılmaktadır.
Çoruh Havzası, kuzeydoğu Türkiye ve Gürcistan topraklarında bulunan Çoruh Nehri'nin havzası. Büyüklüğü 19.654 km2, yıllık ortalama yağışı 540 mm'dir.

Kintrişi Millî Parkı, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde, Kobuleti Belediyesi içinde olan bir doğa koruma alanıdır. Kintrişi Nehri vadisinde yer alan park, 2007 yılında kurulmuştur.

Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Acara bölgesinde, Kobuleti Belediyesi'ndeki, Kintrişi Nehri'nin üst kesimlerinde, Tskhemvani (Tskhemlovana) ve Khino Dağları arasında deniz seviyesinden 300-2.500 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır. 1959 yılında relikt ormanı ve Shuamta'nın endemik florasını ve faunasını korumak için kurulmuştur. Kintrishi Koruma Alanları arasında Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı ve Kintrişi Milli Parkı bulunmaktadır.
Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

Euxine-Kolşik yaprak döken ormanlar, Karadeniz'in güney kıyısında yer alan ılıman geniş yapraklı ve karma ormanlar ekolojik bölgesidir. Ekolojik bölge, batıda Bulgaristan'ın güneydoğu köşesinden Türkiye'nin kuzey kıyısına, doğuda Karadeniz'in doğu ucunu saran Gürcistan'a kadar uzanan ince kıyı şeridi boyunca uzanır.

Gürcistan, Kafkasya bölgesinde yer alan bir ülkedir. Batı Asya ve Doğu Avrupa'nın kesişme noktasında yer alır, batıda Karadeniz, kuzeye Rusya, güneyde Türkiye ve Ermenistan ve doğuda Azerbaycan ile sınırlanmıştır. Gürcistan 69,700 kilometrekare (26,911 sq mi) bir alanı kaplamaktadır.

Ermenistan, Batı Asya'nın Transkafkasya bölgesinde, Karadeniz ve Hazar Denizi arasında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Gürcistan ile Azerbaycan, güneyde İran, Batı'da Türkiye ile komşudur. Ermenistan toprakları genellikle dağlık veya düzdür. Nehirler hızlı akar ve orman sayısı azdır.

Kintrişi Mutlak Koruma Alanı, Gürcistan'ın Acara bölgesine bağlı olan Kobuleti bölgesindeki bir sit alanıdır. Kintrişi Nehri'nin kuzeyinde, Tshemvani (Tshemlovana) köyü ve Hino Dağları'nın arasındadır. Deniz seviyesinden 300 ila 2.500 metre yükseklikte konumlanmıştır. Bölgedeki soyu tükenmek üzere olan canlıları ve endemik türleri korumak için 1959 yılında kurulmuştur. Koruma Alanı, Kintrişi Millî Parkı'na ev sahipliği yapar. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Kolşik Yağmur Ormanları ve Sulak Alanları'nın parçasıdır.

Dehva Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Kobuleti şehrinde Karadeniz'e karışan nehirlerden biridir. Dagvi Sıradağları'nın batı yamacındaki 1120 metre rakımlı Kvakrgaza Dağı'nda doğan nehir, Kintrişi Nehri'nin güneyinde Karadeniz'e karışır. 14 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 41 kilometrekaredir. İlkbahar ve sonbaharda taşkınlara sebep olan nehir vadisinde birçok şelale bulunmaktadır.