Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.
Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.
Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.
Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.
Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.
Urawa Red Diamonds , Japonya 1. Ligin'de mücadele eden bir Japon futbol kulübüdür. Kulüp son 15 yılın sekizinde tribünlerine en çok seyirci çeken Japon takımı konumundadır. Ev sahibi oldukları maçlarını Saitama şehrinde oynamaktadırlar.
Mançukuo, 1 Mart 1932 ile 18 Ağustos 1945 tarihler arasında, Mançurya'da hüküm sürmüş Japon İmparatorluğu himayesindeki kukla devlettir. Başkenti Hsinking'dir. Devlet başkanı ise Mançu kökenli Çin hanedanlarından olan Çing Hanedanı'nın ve Çin İmparatorluğu'nun son üyesi olan Aisin Gioro Puyi'dir.
Antoku (Japonca: 安徳天皇 Antoku Tennō / İmparator Antoku; aslı adı Tokihito, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 81. imparatoru.
Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.
Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun kara kuvvetleri. "Kō Gun" veya "Koku Gun" olarak da anılır.
Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.
Tokubetsu Kōtō Keisatsu ya da kısa adıyla Tokkō, 1911 yılında Japon İmparatorluğu tarafından imparatorluğa karşıt olan politik gruplara ve tüm muhalefeti sindirme amacıyla kurulan polis gücü. Düşünce Polisi grubuna giren ve birçok işkence, faili meçhul cinayet ve terör eylemlerinden sorumlu tutulan bu örgütün kimi kaynaklarda Nazilerin kurduğu Gestapo adlı gizli polis örgütüne kıyasla daha az merhametli olduğu belirtilmektedir. Japon İmparatorluğu amirali Takagi Takeo bu örgütü "Eğer ağlayan bir çocuğa Tokkō derseniz, sessizleşir." şeklinde anlatmaktadır.
Yamato dönemi, Japonya tarihinde MS 250-710 yılları arasında imparatorluk sarayının yönetildiği Yamato vilayetinden almaktadır.
İmparator Tenji, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 38. imparatorudur. Saltanatı MS 661'den 672 yılına kadar sürmüştür.
İmparator Saga, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 52. imparatorudur. Saltanatı MS 809'dan 823 yılına kadar sürmüştür.
İmparator Suzaku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatorudur. Saltanatı MS 930'dan 946 yılına kadar sürmüştür.
Júbilo Iwata Japon futbol takımı. Takımın adı olan "Júbilo", Portekizcede "sevinç" anlamına gelmektedir. Takım maçlarını 15,165 kişilik kapasiteye sahip olan Yamaha Stadyumu'nda oynamaktadır. J1 League'de mücadele eden Júbilo Iwata kulübü üç kez şampiyon olmuştur ve üç kez de ikinci olarak ligi tamamlamıştır.
Çin-Japon Savaşları şunlardır:
- Birinci Çin-Japon Savaşı: 1 Ağustos 1894–17 Nisan 1895 tarihlerinde Çin'deki Qing Hanedanı ile Japon İmparatorluğu arasında yapılmış olan savaş.
- İkinci Çin-Japon Savaşı: 7 Temmuz 1937–9 Eylül 1945 tarihlerinde Çin Cumhuriyeti ile Japon İmparatorluğu arasında II. Dünya Savaşı'nın Pasifik Cephesinde yapılmış olan savaş.
Japonya İmparatorluk Mühürü ayrıca Krizantem Mühürü , Krizantem Çiçeği Mühürü veya İmparatorluk Krizantem Amblemi , ulusal mühürlerden biri Japonya İmparatoru ve İmparatorluk Ailesi üyeleri tarafından kullanılan bir kret (mon). Bu, Japon hükûmeti tarafından kullanılan Paulownia Mühürü ile zıttır.
Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.