İçeriğe atla

Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance
GeliştiriciWarhorse Studios
YayımcıDeep Silver
YönetmenDaniel Vávra
Yapımcılar
  • Martin Klíma
  • Prokop Jirsa
  • Kateřina Matějíčková
TasarımcıViktor Bocan
ProgramcıTomáš Blaho
SenaristDaniel Vávra
Besteciler
  • Jan Valta
  • Adam Sporka
SeriKingdom Come: Deliverance Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorCryEngine
PlatformMicrosoft Windows
PlayStation 4
Xbox One Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Çıkış13 Şubat 2018
Türaksiyon-rol yapma oyunu
rol yapma video oyunu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Kingdom Come: Deliverance, Warhorse Studios tarafından geliştirilip Deep Silver tarafından yayımlanan birinci şahıs bakış açılı Orta Çağ aksiyon-rol yapma oyunudur. Video oyunu 1403'te IV. Wenceslas'ın Macar Kralı Sigismund tarafından kaçırıldığı dönemde Bohemya Krallığı'nda geçmektedir. 2018'de Microsoft Windows, Playstation 4 ve Xbox One için piyasaya sürülmüştür.[1]

Hikâye

Hikâye Macar Kralı Sigismund'un emriyle paralı Kuman (Kıpçak) ordusunun Bohemya'nın ana gümüş madenlerinin bulunduğu bölgelerden biri olan Skalitz'i yağmalamasıyla başlar. Bu yağma sırasında Skalitz halkının çoğu katledilir. Bu sırada hayatta kalmayı başaranlar Skalitz kalesine sığınırlar. Yerel demircinin oğlu Henry o sırada ailesini kurtarmak için geri döner. O sırada babası ve annesi gözlerinin önünde katledilir. Bunun üzerine kaleye sığınmak için geç kalan Henry, Kuman'lardan bir at çalıp Talmberg'e doğru yardım çağırmak için dörtnala gider. Yaralı bir şekilde Talmberg'e varan Henry, Talmberg Lordu Divish'e sığınır. Skalitz Lordu Radzig Kobyla Kuman'ların kuşatması altında kalmıştır. Bir süre sonra gece vakti Sör Radzig, Kuman'lardan kaçmayı başarır ve tüm hayatta kalanları alarak Rattay'a doğru hareket eder. Henry'ye Talmberg'de kalması emredilir fakat o ailesini gömmek için Talmberg'ten kaçar. Bu sırada Skalitz tamamen yakıp yıkılmıştır. Henry ailesini gömmek üzereyken bir haydut çetesi tarafından dövülür. Bunun üzerine tam öldürülmek üzere iken eski bir Skalitz'li tarafından Talmberg'ten çağırılan yardım sayesinde Henry kurtulur fakat ağır yaralıdır. Skalitz'li arkadaşı Theresa, Henry'yi tedavi etmek amaçlı amcasının değirmenine götürür. Bu noktadan sonra Henry hızla sağlığına kavuşup krallıkta macera arayışlarına başlayıp Sör Radzig Kobyla'nın emri altına girecektir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun, I. Süleyman komutasında Roma Cermen İmparatorluğu hakimiyetinde bulunan Viyana’ya düzenlediği sefer

I. Viyana Kuşatması veya 1529 Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ilk girişimdi. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 100.000'den fazla askeriyle şehre saldırırken, Niklas Graf Salm liderliğindeki savunmacıların sayısı 21.000'i geçmiyordu. Buna rağmen Viyana, 27 Eylül 1529 ile 15 Ekim 1529 tarihleri arasında, iki haftadan biraz fazla süren kuşatmadan sağ çıkmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

<i>IV. Henry, Bölüm 2</i> Shakespare oyunu

IV. Henry, Bölüm 2, William Shakespeare tarafından 1596–1599 yılları arasında yazıldığı düşünülen tarihsel oyundur. Yapıt; II. Richard, IV. Henry, Bölüm 1 ve V. Henry'nin oluşturduğu Henriad adı da verilen dörtlemenin üçüncü oyunudur.

Buz ve Ateşin Şarkısı karakterleri, George R. R. Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı serisinde geçen kurgusal hanedanların ve karakterlerin bir listesidir. Başka hanedandan birileriyle evlenen kadınlar kendi atalarının hanedanında gösterilmiştir.

<i>Taht Oyunları</i>

Taht Oyunları, Amerikan yazar George R. R. Martin'in yazmakta olduğu epik fantezi roman serisi Buz ve Ateşin Şarkısı'nın ilk romanıdır. İlk defa 6 Ağustos 1996'da yayımlandı. Roman, 1997 Locus Ödülü'nü kazandı ayrıca 1998 Nebula Ödülü ile 1997 Dünya Fantezi Ödülü'ne aday gösterildi. Romandaki Daenerys Targaryen bölümlerini içeren Blood of the Dragon kısa romanı, En İyi Kısa Roman dalında 1997'de Hugo Ödülü'nü kazandı. Ocak 2011'de roman, New York Times en çok satanı oldu ve Temmuz 2011'de bir numaraya yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Hussit savaşları</span>

Hussit savaşları ya da Bohemya savaşları, Bohemya'da 1419'dan yaklaşık 1434'e süren ve önce Jan Hus'un taraftarlarına karşı, sonra Jan Hus taraftarları arasında gerçekleşen askeri çatışmalardır. Hussit savaşları elde taşınabilen ateşli silahların ilk olarak yoğun şekilde kullanılmış olması sebebiyle de önem taşır. Hussit savaşçıları genel olarak piyadeydi ve ağır silahlarla donanmış şövalyelerden oluşan büyük orduların Hussitler karşısında aldıkları çok sayıda yenilgi piyade devrimini etkiledi. Savaş sonuçsuz kalan bir savaş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sigismund (Kutsal Roma imparatoru)</span>

Sigismund 1378'den 1388'e ve 1411'den 1415'e kadar Brandenburg'un elektörü, 1387'den Macaristan ve Hırvatistan kralı, 1411'den itibaren Almanya kralı, 1419'dan itibaren, Bohemya kralı, 1431'den itibaren İtalya kralı ve 1433'te taç giymesinden 1437'deki ölümüne dek Kutsal Roma İmparatoru oldu. Lüksemburg Hanedanı'nın son erkek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">III. Richard</span>

III. Richard, 1483 – 1485 döneminde Plantagenet Hanedanı'nin bir altkolu olan York Hanedanı'ndan son olarak krallık yapan İngiltere kralı.

<span class="mw-page-title-main">Jon Snow</span> Buz ve Ateşin Şarkısında yer alan bir karakter

Jon Snow, Amerikalı yazar George R. R. Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı adlı fantezi türünde roman serisinden ve serinin televizyon uyarlaması olan Game of Thrones'dan bir karakterdir.

Kışyarı'nın Stark Hanesi, Westeros'un Büyük Haneleri'nden biridir ve Kuzey'in birincil soylu hanesidir: pek çok küçük hane kendilerine bağlılık yemini etmiştir. Eskiden, Kış Kralları olarak hüküm sürerlerdi; Targaryen Fethi'nden beri Kuzey'in Muhafızları olmuşlardır. Yerleşkeleri, Kışyarı, dayanıklılığıyla ünlü eski bir kaledir. Armaları beyaz zemin üzerinde yürüyen gri ulukurttur ve mottoları "Kış Geliyor"dur, sadece birkaç hanede olduğu gibi övünmekten uzak, uyarı içeren bir mottodur. Aile üyelerinin fiziksel yapıları ince, uzun yüz, siyah saç ve gri gözdür. Serideki baş karakter açılarının çoğu bu hanenin üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Hunyadi ailesi</span>

Hunyadi ailesi, Macaristan Krallığı'nda 15. yüzyılda en önemli Macar soylu ailelerden olan aile. Aile üyelerinden Matyas Corvinus 1458 ile 1490 yılları arasında Macaristan Kralı, 1469 ile 1490 yılları arası Bohemya Kralı ve 1487 ile 1490 arası Avusturya Dükası olmuştur. Gayrimeşru oğlu John Corvinus 1485-1501 arası Troppau Dükası olmuş ve 1485-1490 yılları arasında Beuthen Dükalığı, Głubczyce Dükalığı, Liptó Dükalığı, Ratibor Dükalığı ve Tost Dükalığı dahil birçok Silezya Dükalığını yönetmiştir.

Ban Borić (Latince:Boricius), Bosna’nın Macar Krallığı’na bağlı bilinen ilk "banı"dır. 1154 yılında Ban olarak atanmış, kayıtlarda ismi en son 1167 yılında geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. László</span> Macaristan kralı ve aziz

I. Ladislaus, 1077'ten itibaren Macaristan, 1091'den itibaren Hırvatistan kralıdır. I. Béla'nın ikinci oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Seferi (1438)</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun 1438’de Macaristan Krallığı’na karşı düzenlediği askeri harekat

Macaristan Seferi, 1438 yılında Osmanlı padişahı II. Murad'ın Macaristan Krallığı üzerine açtığı ve Sibiu'ya kadar ilerleyen Türk ordusunun başarısıyla biten sefer.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Macar Savaşı (1437-1444)</span>

1437-1444 Osmanlı-Macar Savaşı, 1437 ve 1444 arasında Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında süren ve 12 Haziran 1444 tarihinde Edirne-Segedin Antlaşması'nın imzalanmasıyla biten savaş.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinlik Kuşatması (1428)</span> kuşatma

Güvercinlik Kuşatması, 1426-1428 Osmanlı-Macar Savaşı'nda bir evre. Macar Kralı Sigismund'un bir yıl önce Osmanlıların Sırbistan Prensliği'nden devraldıkları Güvercinlik (Golubac) kalesini ele geçirmek için 1428 ilkbaharında icra ettiği askerî harekât. Macarların kuşatması başarısız olduğu gibi, kaleyi kurtarmak için gelen Türk birlikleri de geri çekilen Macar ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Macar Savaşı (1426-1428)</span>

1426-1428 Osmanlı-Macar Savaşı, 1426 ve 1428 arasında Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında süren ve Osmanlıların zaferiyle biten savaş.

<span class="mw-page-title-main">1540-1545 Osmanlı-Alman Savaşı</span>

1540-1545 Osmanlı-Alman Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu arasında Macaristan'ın hakimiyeti konusundaki çekişme nedeniyle başlayan ve gerek Macaristan gerek Akdeniz'deki kesintisiz Osmanlı zaferleri üzerine 1545'teki ateşkesin ardından 1547 yılında İstanbul Antlaşması'yla sonuçlanan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Jan Žižka</span> Hussit askeri lider

Jan Žižka z Trocnova a Kalicha Jan Hus'un çağdaşı ve takipçisi ve Taboritlere önderlik eden radikal Hussit koluna mensup Çek generali, askeri lideri ve günümüzde bir Çek ulusal halk kahramanıdır. Çocukluk yıllarında bir gözünü ve ardından ise her iki gözünü birden kaybettiği için "Tek Gözlü Žižka" olanak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Marchfeld Muharebesi</span> 1278da Avusturyada gerçekleşen muharebe

Marchfeld Savaşı, 26 Ağustos 1278'de gerçekleşen ve Orta Avrupa'nın sonraki yüzyıllarını şekillendiren önemli bir muharebeydi. Savaş, Bohemya Kralı II. Ottokar'ın ordusu ile Alman Kralı Habsburg I. Rudolf ve müttefiki Macaristan Kralı IV. László'nun birleşik kuvvetleri arasında yapıldı. Bu çatışma, Büyük Fetret Dönemi ve Babenberg Veraset Savaşı'nın bir parçasıydı.